Groep kankerpatiënten heeft baat bij enzymrem

Bij patiënten met een erfelijke vorm van borst- en eierstokkanker blijken zogeheten PARP-remmers effect te hebben. PARP zijn enzymen die schade aan het erfelijke materiaal DNA kunnen repareren. Een remmer, in dit geval olaparib, zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en dat de schadelijke cel afsterft.

Dit staat in het woensdag uitgekomen gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam werkten aan het internationale onderzoek mee.

De meerderheid van de onderzochte patiënten, die eerder waren behandeld met diverse standaardtherapieën, reageerde positief op het nieuwe medicijn. De kanker werd kleiner of bleef gelijk. Ze waren minimaal vier maanden stabiel in hun ziektebeeld. Bovendien bleek het middel nagenoeg geen bijwerkingen te hebben.

De onderzoekers wijzen erop dat dit wel de eerste resultaten zijn van een studie naar het medicijn en dat vervolgonderzoek nodig is. Pas als die conclusies eveneens positief zijn, kan olaparib als standaardbehandeling aan deze patiënten worden aangeboden.