'Staat niet aansprakelijk brand Catshuis'

Redactie
De Staat is niet aansprakelijk voor de brand in het Catshuis. Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) vannacht benadrukt in een debat over de nasleep van de brand in de ambtswoning van de premier, waarbij vijf jaar geleden een schilder om het leven kwam.

De oorzaak van de brand blijft het overvloedige gebruik van het verboden oplosmiddel thinner, stelde de bewindsman. D66-leider Alexander Pechtold zei dat de minister toch moet erkennen dat de Staat mede-aansprakelijkheid draagt, omdat uit onderzoek van TNO blijkt dat brandbare wandbekleding mogelijk ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij de snelle verspreiding van het vuur. "Wij erkennen de aansprakelijkheid niet", zei Van der Laan. Het schildersbedrijf werd destijds veroordeeld voor het thinnergebruik.

Van der Laan kondigde aan dat hij gaat praten met de vroegere TNO-onderzoeker Peter Reijman, die de toedracht van de brand onderzocht. De minister erkende dat er "iets is misgegaan" in het contact tussen het Rijk en Reijman. "Er valt iets recht te zetten", zei Van der Laan. Hij wil met brandexpert praten over wat in de afgelopen jaren is gebeurd en ook over diens "beleving dat er niet genoeg naar hem is geluisterd".

Het gesprek is ook bedoeld om lessen te trekken voor de toekomst, aldus de minister. Hij vindt het verantwoord om nu een punt te zetten achter de kwestie rond de Catshuisbrand. Dat zal volgens Van der Laan het uitgangspunt zijn voor het gesprek met Reijman.

  (foto: ANP)