Website Stichting Brein platgelegd

De website van Stichting Brein, die 'waakt' over eigendomsrechten, ligt sinds vandaag plat. Nadat er een dagvaarding is gestuurd naar de eigenaren van The Pirate Bay, om voor de Nederlandse rechter te verschijnen, ligt de website constant onder vuur. Tim Kuik, directeur van Brein, spreekt over "uitzonderlijk grote aanvallen". 

The Pirate Bay is een zoekmachine voor torrents, kleine bestandjes die verwijzen naar onder andere films, muziek en spellen. Afgelopen vrijdag heeft Brein een dagvaarding gestuurd naar de oprichters van de website. De dagvaarding is via het welbekende Twitter en Facebook verstuurd. "We konden hen niet in persoon benaderen. Sinds het versturen van de dagvaarding zijn de aanvallen van hackers met behulp van computers uit verschillende landen begonnen.

Kuik ziet een mogelijk verband tussen de dagvaarding en de aanvallen op de site. "Onze site, anti-piracy.nl, wordt wel vaker platgelegd, maar dit is echt een buitensporig grote aanval". De directeur van Brein verwijt de hackers "een dubbele standaard". "Zij mogen van alles jatten en dat aan anderen aanbieden, maar als wij onze mond opendoen, wordt dat afgestraft met het platleggen van onze website. Dit is de dictatuur van de nerds", aldus Kuik tegenover de Telegraaf.
 
Overigens baseert Kuik zijn uitspraken puur op persoonlijke vermoedens. Een verband tussen de dagvaarding en deze aanval is niet aangetoond.
Met de dagvaarding hoopt Brein Nederlandse rechters te overtuigen vergaande censuur op internet toe te passen door de site van The Pirate Bay te laten blokkeren.
 
Overigens ligt Brein zelf momenteel ook onder vuur.  FTD, de grootste online usenet community van Nederland, is een bodemprocedure gestart tegen Brein.  Brein beweerde onlangs stellig dat FTD illegaal is.  FTD eist rectificatie.  Indien FTD in het gelijk wordt gesteld zal Brein moeten onderkennen dat FTD een legaal initiatief is. 
 
Met dank aan p4zk4l en Ubersjoek voor de submit.