Film: Transformers: Revenge of the Fallen

Het langverwachte vervolg op de kaskraker Transformers uit 2007 draait sinds gisteren eindelijk in de bios. Het was regisseur Michael Bay (Armageddon, Pearl Harbor, The Rock) toentertijd gelukt zowel de fans van de tekenfilm en speelgoedfiguren alsmede de mensen die onbekend waren met de transformerende robots, naar de zalen toe te trekken. In Transformers: Revenge of the Fallen zien we de belangrijkste karakters uit het eerste deel weer terug, ditmaal aangevuld met een groot aantal nieuwe Transformers. Lukt het Michael Bay ook dit keer de kijker op het puntje van zijn/haar stoel te laten zitten?


Op planeet aarde gaat het er redelijk rustig aan toe. Sam Witwicky (Shia LeBeouf, Disturbia, Eagle Eye) staat op het punt te gaan studeren en zal hiervoor naar een andere stad moeten verhuizen. Helaas laat hij daarbij wel zijn vriendin Mikaela (Megan Fox, How to Lose Friends & Alienate People) en zijn Autobotvriend Bumblebee achter. Ondertussen jaagt het Amerikaanse legeronderdeel NEST onder leiding van kapitein Lennox (Josh Duhamel, Las Vegas) in samenwerking met de Autobots tijdens geheime undercover operaties op Decepticons die zich, verspreid over de hele wereld, schuil houden. De gewone wereld weet namelijk nog steeds niets van het bestaan van de Transformers en de regeringen denken alles onder controle te hebben, maar voor hoelang is de vraag…

Gaandeweg komen we steeds meer te weten over de lange geschiedenis van de Transformers die veel verder teruggaat dan wat we reeds te weten zijn gekomen in het vorige deel. Tevens zal uiteindelijk duidelijk worden wie of wat de geheimzinnige ‘Fallen’ precies is, want de naam lijkt zelfs bij de machtige leider van de Autobots, Optimus Prime, angst in te boezemen.


Door de film heen zien we niet alleen de vorige Transformers weer terug, ook maken meerdere nieuwe Transformers (een zeer verrassende Soundwave!) hun opwachting, de ene spectaculairder dan de ander, maar ditmaal worden de nieuwelingen niet uitgebreid ge´ntroduceerd zoals dat wel gebeurde in het vorige deel. De regisseur zal dit waarschijnlijk hebben gedaan om de vaart er een beetje in te houden. De nadruk van het vervolg ligt vooral op de verschillende Transformers en dat is zeker een pluspunt, aangezien de film toch wel om de Transformers draait en op deze manier wordt een veelgehoorde klacht uit het eerste deel, dat de makers zich teveel hadden gefocust op de menselijke karakters, de kop ingedrukt.


De komische elementen worden weer ingevuld door het welbekende echtpaar Witwicky. Verder mag ook agent/slager Simmons (John Turterro, You Don’t Mess With The Zohan) opdraven; hij doet dit wederom met veel humor en krijgt bijstand van Sams nieuwe studie/kamergenoot Leo (Ramon Rodriguez, The Wire). Doorgaans is een museum een saaie plek, maar niet met de aanwezigheid van Simmons, Leo en oudgediende Jetfire. Hoewel de lengte van de film wederom erg lang is te noemen (150 minuten!), zal er geen moment komen waarbij het gevoel wordt opgewekt dat je te lang op je achterwerk zit. De film rolt van de ene actiescŔne naar de andere en het blijft voor de diehard fans weer een leuke bezigheid de nieuwe Transformers te spotten.


Wat kunnen we dus verwachten van de man die het grote publiek kaskrakers heeft voorgeschoteld zoals Armageddon en Pearl Harbor? Juist, pure entertainment en veel, heel veel actie gepaard met overdonderende special effects. Dat is ook precies wat er wordt geleverd in Transformers: Revenge of the Fallen. Let dus niet teveel op eventuele plotholes, maar geniet gewoon van deze zomerse blockbuster zoals een blockbuster behoort te zijn!


Label: Paramount Pictures Releasedatum: 23 juni 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd’s in Film, Tv & Radio.