Koning van de spam bekent schuld

Alan Ralsky, een van ’s werelds meest beruchte spammers, heeft maandag schuld bekend aan onder meer oplichting en overtreding van de Amerikaanse anti-spamwetgeving, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Amerikaan Ralsky (64) en zijn schoonzoon Scott Bradley (38) belaagden mensen in 2004 en 2005 met ongevraagde reclamemailtjes. Daarin werden goedkope aandelen van onbekende bedrijfjes aangeprezen, zogenoemde ‘penny stocks.’ De gehaaide spammers creëerden zo een koersstijging, waarna ze de aandelen snel weer doorverkochten. Met deze vorm van oplichting verdiende het duo miljoenen, terwijl de slachtoffers met een waardeloze belegging achterbleven.

In januari 2008 werden de oplichters samen met drie medeverdachten aangeklaagd. Nu zowel Ralsky en Bradley schuld hebben bekend, kunnen ze tussen de 6 en 7 jaar celstraf krijgen. Ook kunnen ze een boete verwachten van maximaal een miljoen dollar. De aanklager noemt de rechtszaak een ‘overwinning voor de mensen die hun geld toevertrouwden’ aan de twee.

Volgens Spamhaus, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van spam, was Rallsky in 1997 een van de eerste spammers die gebruik maakte van zogenoemde botnets. Dat zijn netwerken die zonder medeweten van de pc-eigenaar spam en computervirsussen verspreiden.


Koning van de spam bekent schuld  (foto: DAG)