FOTA schrapt eigen raceklasse

De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben besloten geen eigen raceklasse op te zetten. Dit zullen ze morgen bekend maken wanneer er een vergadering in Bologna op het programma staat. In plaats daarvan hebben ze een akkoord gesloten met Max Mosley en Bernie Ecclestone.

De FOTA was morgen van plan om verder te praten over het opzetten van een eigen raceklasse. Er zou onder meer worden gesproken wie de promotor zou worden, de inhoud van de reglementen en de nieuwe racekalender. Door het akkoord is dit nu niet meer nodig.

Op het laatste moment zijn FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo, Formule 1-baas Bernie Ecclestone en FIA-president Max Mosley er uit gekomen. Dit houdt wel in dat laatstgenoemde per oktober zijn functie neer zal gaan leggen. "Hij heeft het probleem op een erg goede wijze opgelost," zei Di Montezemolo. "Wanneer je een akkoord bereikt hebt, dan moet iedereen op dezelfde manier helpen."

De Ferrari-president roept iedereen nu op om de politiek achter zich te laten en zich weer op de sport te gaan concentreren. "Zo'n agressief conflict is niet goed voor de Formule 1 en zeker niet voor het publiek. Het is een fantastische sport die opnieuw gelanceerd en niet alleen maar beschermd moet worden."

Mosley zelf beschouwt zijn terugtreden niet als een nederlaag. "Zij hebben de regels en stabiliteit die ze willen, wij de teams en de kostenreductie." De Brit voegde er aan toe dat hij in oktober niet verder gaat als FIA-president. "De teams zouden al van mij af zijn in oktober en dat is nu nog steeds het geval. Of mijn opvolger meer geliefd zal zijn, dat is nog maar de vraag."