Volleybalrivalen staan tegenover elkaar

Ontmoetingen tussen de volleybalploegen van Nederland en Italië staan garant voor spanning en sensatie. Dat was al zo in de jaren negentig, toen Italië de voornaamste concurrent was van de gouden Nederlandse generatie. Komend weekend staan de ploegen tegenover elkaar in de World League 2009.

"Deze twee ploegen zijn echt aan elkaar gewaagd", weet de Nederlandse bondscoach Peter Blangé. "Bovendien kennen veel spelers elkaar goed uit de Italiaanse competitie en dat geeft een bijzondere extra dimensie. Verder ben ik benieuwd naar het duel tussen de buitenaanvallers Robert Horstink en Mateo Martino, een Italiaans toptalent met een vergelijkbare speelstijl. Het wordt in veel opzichten een zeer interessant weekend."

In de nieuwe eeuw is de concurrentie niet anders. Vanaf het jaar 2000 stonden de Europese rivalen zeven keer tegenover elkaar en wist Oranje maar één keer te winnen. Toch moest meer dan eens een vijfde set de beslissing brengen.

De Italianen zijn de grootverdieners van de World League. De Azzurri wonnen de hoofdprijs van deze landencompetitie maar liefst acht keer waarvan zeven keer in de jaren negentig. Nederland ging één keer met de meest waardevolle cheque aan de haal. Dat was in 1996 toen Italië tijdens de finale in Rotterdam met 3-2 werd verslagen (22-20 in de vijfde set).

Het zegt allemaal niets over de huidige krachtsverhoudingen. Net zo min als dat de resultaten tot nu toe in poule A enige voorspellende waarde hebben als het gaat om de komende wedstrijden in Eindhoven. Koploper Oranje - met 10 punten staat Nederland bovenaan - won tijdens de eerste vier speelronden twee wedstrijden meer, maar Italië zal beslist één en ander recht willen zetten. Al was het alleen maar om de aanzwellende kritiek in eigen land te doen verstommen. Italië staat momenteel met 3 punten op de derde plaats in poule A.

Submitter:  Bron: FOK!sport