Scoren op internet? Zet een woedende Wilders in de kop!

Redactie

Wilders is op internet de populairste politicus. Politieke nieuwsberichten die over de PVV-leider gaan worden verreweg het meeste aangeklikt. Dit blijkt uit scriptieonderzoek van Eelco Snip, masterstudent Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de VU en analist bij Publistat Mediaonderzoek.

Snip onderzocht de politieke headlines van NU.nl - de grootste nieuwssite van Nederland - in het jaar 2008. Alleen headlines met namen van de tien bekendste ministers en Wilders en Verdonk als onderwerp zijn meegenomen in het onderzoek.

Wilders scoort gemiddeld ruim 90.000 pageviews per headline tegenover bijna 29.000 clicks gemiddeld voor de onderzochte ministers. Verdonk, Vogelaar (die vorig jaar aftrad) en Balkenende staan respectievelijk op plaats twee, drie en vier van de internetranglijst 2008, maar worden slechts half zo vaak aangeklikt als Wilders.

Naast de naam van een politicus, trekken headlines die inhoudelijk gaan over emoties, kritiek en conflict de aandacht van de internetbezoeker. Zo werd de headline ‘Wilders woedend op Balkenende na bedreigingen’ met 317.000 clicks ruim viermaal vaker aangeklikt dan de headline ‘Wilders wil debatavonden over Fitna’. Nieuwsberichten over ministers die zich profileren met beleidsthema's worden 73% minder vaak aangeklikt dan headlines over ministers die zijn verwikkeld in een conflict of relletje.

Niet alleen de inhoud, maar ook het taalgebruik van internetberichten is onderzocht door Snip. Headlines waarin affectieve werkwoorden staan - zoals hekelen of vrezen - zijn het meest populair. Headlines waarin emoties van een minister worden omschreven scoren gemiddeld per headline zelfs 86% meer clicks dan wanneer alleen de denkwijze van een minister zichtbaar is. Het fictieve internetbericht ‘Minsiter Plasterk wil nieuw onderwijsbeleid’ heeft volgens Snip bijvoorbeeld minder kans om op internet gelezen te worden. Snip: ‘Het is simpel, een woedende Wilders in de kop leidt tot de meeste internetclicks’.


Scoren op internet? Zet een woedende Wilders in de kop!  (foto: DAG)