Uitslag Spanje - VS

In Bloemfontein hebben de Verenigde Staten voor een stunt gezorgd. De topfavoriet voor het winnen van de Confederations Cup, Spanje, werd met 2-0 verslagen.

De Amerikanen openden het duel verrassend sterk. De Spaanse defensie moest in de openingsfase vaker dan lief toezien hoe vooral Charlie Davies het doel bedreigde. De spits miste echter precisie, en zag zijn pogingen naast het doel van Iker Casillas belanden. De Spanjaarden groeiden echter in de wedstrijd, en waren via Fernando Torres gevaarlijk. De Liverpoolspits miste op een voorzet van Cesc Fàbregas. En juist toen het leek of Spanje de wedstrijd onder controle had, kwamen de Verenigde Staten op voorsprong. Jozy Altidore werd door het midden aangespeeld en zag zijn schot via Casillas in het doel belanden.

De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque bleef vervolgens de betere, maar kreeg zelden een goede kans gecreëerd. Pas vlak voor de thee kwamen de beste kansen op de gelijkmaker. Allereerst miste Sergio Ramos van dichtbij door goed ingrijpen van Jay DeMerit, en vervolgens kwam Torres' poging in de korte hoek niet verder dan doelman Tim Howard. Na rust trachtten de Spanjaarden de Amerikaanse muur te slechten. Vooral door matige voorzetten van Albert Riera en Sergio Ramos kwamen er geen goede kansen.

Dit zorgde uiteindelijk voor de stunt van de VS. Landon Donovan zette voor vanaf rechts, zag zijn voorzet afketsen op Gerard Piqué en Ramos, om vervolgens door Clint Dempsey afgemaakt te worden. De verslagen Spanjaarden konden vervolgens maar weinig meer inbrengen, temeer doordat de Amerikaanse bondscoach Bob Bradley een extra verdediger inbracht. Toch kwamen er nog enkele kansjes, deze leverden echter geen tegentreffer op. Er kwam nog wel een smet op de stunt van de VS. Michael Bradley kreeg in de slotfase rood voor een overtreding op Xabi Alonso.

Zondagavond spelen de VS de finale tegen de winnaar van de andere halve finale, die gaat tussen Brazilië en Zuid-Afrika. De verliezer van dat duel zal tegen Spanje aantreden voor het duel om de derde plaats.

Spanje - Verenigde Staten 0-2
27' Jozy Altidore 0-1
74' Clint Dempsey 0-2
87' Michael Bradley (VS)

Stadion: Free State, Bloemfontein
Arbiter: Jorge Larrionda (URU)
Gele kaart: Joan Capdevila, Gerard Piqué (Spanje), Landon Donovan, Jozy Altidore (VS)

Opstellingen:

Spanje: Casillas; Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila; Xavi, Xabi Alonso, Fàbregas (Cazorla/68), Riera (Mata/78); David Villa, Torres.

Verenigde Staten: Howard; Spector, Onyewu, DeMerit, Bocanegra; Dempsey (Bornstein/88), Clark, Bradley, Donovan; Davies (Feilhaber/69), Altidore (Casey/83).

Submitter:  Bron: FOK!sport