Koeien moeten minder gaan boeren

De uitstoot van steeds meer broeikasgassen is volgens sommige wetenschappers de primaire oorzaak van het toenemende broeikaseffect. Hoewel de meesten zich bij het voorkomen van deze toename zich focussen op het reduceren van uitlaatgassen die fabrieken en auto's uitstoten, zijn er ook wetenschappers die naar de koe kijken. Een koe produceert namelijk zo'n driekwart van de totale methaanuitstoot op aarde.

Deze uitstoot wordt vooral veroorzaakt door de boeren die de koe laat. De gassen die het dier hiermee onze atmosfeer in helpt, zijn twintig keer effectiever voor het broeikaseffect dan de beruchte koolstofdioxide die wordt uitgestoten door auto's en fabrieken.

Stephen Moore, een professor aan een universiteit in Edmonton (Canada), bestudeert de genen van de koe die verantwoordelijk zijn voor het produceren van methaangas. Zodoende wil hij het mogelijk maken om koeien te fokken die genetisch milieuvriendelijker zijn dan de gewone koe.

Een manier om koeien minder methaangas te laten produceren is om de koe sneller te laten groeien. Zodoende staat de koe minder lang in de wei en komt ze sneller in de handel terecht. Ook is het volgens Moore mogelijk om de koe in staat te stellen haar voedsel beter om te kunnen zetten in spieren, zodat er minder methaan geproduceerd wordt.

"Als elke boer van de melkveehouderij uit de Verenigde Staten op deze manier de uitstoot met zo'n twaalf procent zou verminderen, zal dat hetzelfde effect leveren als een half miljoen auto's die van de weg worden gehaald", aldus Nancy Hirshberg, vertegenwoordigster van een yoghurtproducent die zich inzet voor een milieuvriendelijkere industrie.

Een koe
Een bruine koe.