Hoofdkwartier onruststokers ontmanteld

De politie in Teheran heeft "het hoofdkwartier van de onruststokers" die na de verkiezingen rellen bevorderden, ontmanteld. Een speciale afdeling voor inlichtingen en veiligheid van de politie heeft dit volgens het persbureau IRNA gisteren laten weten.

De politie deed in de nacht van maandag op dinsdag een inval in een campagnebureau van een ex-presidentskandidaat op het Haft-e-Tirplein in Teheran. Daar zijn arrestaties verricht. Het zou gaan om een kantoor van oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat er illegale bijeenkomsten werden georganiseerd, dat er onrust werd bevorderd en dat de veiligheid van het land er werd ondermijnd. Daar zijn "buitenlandse elementen" bij betrokken geweest.

Na de verkiezingsoverwinning 12 juni van president Mahmoud Ahmadinejad zijn er betogingen gehouden en braken ongeregeldheden uit. De oproerpolitie, bijgestaan door paramilitaire milities, lijkt de toestand sinds zondag weer onder controle te hebben. De oppositie tegen Ahmadinejad heeft opgeroepen tot een dag van rouw op donderdag.

 


De oproerpolitie in Teheran  (foto: ANP)