FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 januari 2014

Verkiezingsborden Lelystad te klein

In Lelystad doen zo veel partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen dat de bestelde borden voor de verkiezingsposters te klein zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van burgemeester Margreet Horselenberg (PvdA) na berichtgeving van Omroep Flevoland. De gemeente gaat op zoek naar een oplossing.

Zeventien partijen hebben zich ingeschreven voor de verkiezingen van 19 maart. Acht van de partijen zijn nieuw. Zo'n toename had de burgemeester niet verwacht. "We beraden ons nog op mogelijke oplossingen", aldus de woordvoerder. "Maar voor elke partij moet plek zijn."

De nieuwe partijen zijn Partij voor Lelystad, Lijst Simon Polman, Lelystads Belang, Groep HOP, Bindend Lokaal Lelystad, OPA Plus, Partij Van der Kleij en Zuivere Politiek Lelystad (ZPL).

Vijf doden op Iraanse filmset

Op een filmset in Iran zijn vandaag vijf crewleden om het leven gekomen bij een ontploffing. De crew werkte aan een film over de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De slachtoffers waren bezig met de voorbereidingen van de special effects voor de opnames, toen de explosieven naast de auto van Sharifi Rad, het hoofd van het special-effectsteam, tot ontploffing kwamen. Bij de opnames van Merajiha, een film van regisseur Masoud Dehnamaki, werd gebruik gemaakt van echte explosieven. Vanwege internationale sancties was het namelijk niet mogelijk om imitatiebommen te importeren.

Politie oefent met helikopter voor nucleaire top

De politie heeft woensdagmiddag in de omgeving van het oude CBS-gebouw in Voorburg een oefening gehouden met een helikopter. Dit ter voorbereiding op de nucleaire top die op 24 en 25 maart plaatsvindt in Den Haag, meldt een politiewoordvoerder.

De oefening vond rond het middaguur plaats. Uit de helikopter werden meerdere mensen gedropt die uiteindelijk landden op het dak van het CBS-gebouw. De politiewoordvoerder kan niet zeggen of de oefening succesvol is verlopen.

Aan de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag nemen in maart 53 landen deel. Naast vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten worden 58 wereldleiders verwacht, onder wie Barack Obama.

Het wordt de grootste internationale conferentie die Nederland ooit heeft georganiseerd. De kosten zijn geraamd op 24 miljoen euro, exclusief de kosten voor de beveiliging. Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde de organisatie van de top eerder al een 'gigantisch project'. De bijeenkomst wordt gehouden in het World Forum.

[BDO WK] Hofstra naar kwartfinale na opgave tegenstander

Rick Hofstra staat in de de kwartfinale op het WK darts van de BDO. De manier van plaatsen was vrijwel uniek. Tegenstander Martin Atkins moest geblesseerd opgeven. Hofstra stond 2-0 voor en toen gaf de Engelsman op. Hij vertelde aan het publiek dat hij niet verder kon gooien omdat hij teveel last van zijn arm had. 

Hofstra zal het in de kwartfinales opnemen tegen Stephen Bunting. Er werden nog twee andere wedstrijden gespeeld in de tweede ronde. Alan Norris won met 4-1 van Glen Durrant en James Wilson versloeg Scott Mitchell met 4-2. 

Bij de vrouwen viel in de eerste ronde het doek voor Sharon Prins. Ze werd met 2-0 verslagen door Irina Armstrong uit Duitsland.

Frankrijk beboet Google om privacybeleid

De Franse privacywaakhond CNIL heeft Google een boete van 150.000 euro opgelegd wegens het gebrekkige nieuwe privacybeleid van de techgigant. Volgens CNIL zijn Googles eigen privacyregels niet duidelijk genoeg over wat het bedrijf doet met de gegevens die het verzamelt van klanten. Ook wordt in de regels niet uitgelegd hoelang dit soort gegevens wordt bewaard, aldus de Fransen.

Google zegt in een reactie dat zijn privacybeleid wel degelijk voldoet aan de Europese privacyregels. Of Google in beroep gaat tegen de boete moet nog blijken. "We gaan het rapport nauwkeurig bestuderen en beraden ons op verdere stappen", liet Google in een verklaring weten.

Helikopter Amerikaanse marine stort in zee

Een helikopter van de Amerikaanse marine is woensdag voor de kust van de Amerikaanse staat Virginia in zee gestort. Vier van de vijf inzittenden werden door de kustwacht uit het water gehaald, maar een van hen overleed enkele uren later. Naar de vijfde inzittende wordt nog gezocht.

De helikopter raakte rond 11.00 uur plaatselijke tijd in de problemen. De kustwacht heeft twee schepen naar de plek des onheils gestuurd.

Het is het tweede ongeluk met een helikopter van de Amerikaanse krijgsmacht in even zoveel dagen. Dinsdag stortte een helikopter van de luchtmacht neer in het oosten van Engeland. Daarbij kwamen vier inzittenden om het leven.

School VS haalt naam KKK-oprichter van de gevel

Een middelbare school in de Amerikaanse staat Florida die was vernoemd naar een van de oprichters van de Klu Klux Klan heeft zijn naam veranderd. De naam van Nathan B. Forrest High was al jaren een splijtzwam.

De scholencommissie in Duval County stemde dinsdagavond unaniem in met de naamswijziging. De middelbare school gaat voortaan door het leven als Westside High.

In 2007 werd de commissie ook al geadviseerd om de naam van Nathan B. Forrest, die behalve KKK-oprichter ook een generaal was in het leger van de Geconfedereerde Staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, van de schoolgevel te halen. De toenmalige commissie wees het voorstel echter af. De commissie heeft nu een nieuwe regel die het verbiedt om scholen te vernoemen naar personen.

Geen Aliens voor Wii U

Slecht nieuws voor Wii U-gamers: Aliens: Isolation zal niet voor de console van Nintendo verschijnen. Op dit moment heeft Creative Assembly enkel plannen om de game uit te geven voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

Er wordt geen reden gegeven voor het overslaan van Wii U, maar mogelijk spelen de tegenvallende verkoopcijfers een rol in deze beslissing. Om te laten zien wat Wii U-gamers moeten gaan missen volgt hier nogmaals de onlangs verschenen trailer van de game.

Bosbranden bedekken hoofdstad Chili onder rookwolk

De Chileense hoofdstad Santiago is bedekt onder een dikke rookwolk, die het gevolg is van grote bosbranden die in de buurt woedden. De rook is schadelijk voor de gezondheid en de autoriteiten roepen inwoners van Santiago op niet buiten te sporten.

Een sterke wind blies de rookwolk woensdag richting Santiago, waar bijna veertig procent van de gehele Chileense bevolking woont. De brandweer slaagde er de afgelopen dagen in enkele branden te blussen, maar sommige werden door de wind weer aangewakkerd. De politie onderzoekt of sommige branden zijn aangestoken.

De branden begonnen afgelopen weekeinde. Minister van landbouw Luis Mayol zei maandag dat in het hele land bijna vijftig bosbranden woedden.

[Dakar] Tweede zege De Rooy

Gerard de Rooy heeft woensdag zijn tweede etappezege in de Dakar Rally geboekt. De Brabantse trucker had iets meer dan zes uur nodig om in zijn Iveco de 167 kilometer tussen San Juan en Chilecito te overbruggen. De Russen Andrey Karginov en Eduard Nikolaev eindigden in de vierde etappe door de Argentijnse woestijn op gepaste afstand als nummers twee en drie.

De Rooy schreef maandag al de tweede etappe op zijn naam, maar kreeg dat pas een dag later te horen. Hij kwam in San Rafael als derde over de streep nadat hij zijn concurrent Ayrat Mardeev, die met zijn truck was gekanteld, te hulp was geschoten. Dat sportieve gebaar werd door de organisatie beloond met de ritzege.

De dag van vandaag leek voor de Nederlander ook geen ritzege op te leveren, want Karginov nam een voorsprong van tien minuten, maar leverde deze in de slotfase in, waarna De Rooy met ruim een minuut voorsprong won. Hans Stacey was op ruim veertien minuten op plek vijf de tweede Nederlander, nipt voor Marcel van Vliet. Daniel Bruinsma ging vandaag niet meer van start, terwijl Pascal de Baar met pech uitviel. Voor een aantal andere equipes moet worden gevreesd.

In de stand heeft De Rooy een straatlengte voorsprong op zijn landgenoot Van Vliet. Het verschil tussen de nummers één en twee bedraagt 36,12 minuten. Karginov staat derde op iets meer dan veertig minuten.

[Dakar] Pedrero wint bij motoren, Husseini tweede bij quads

Juan Pedrero Garcia heeft verrassend de vierde etappe van de Dakar Rally bij de motoren op zijn naam geschreven. De Spanjaard startte vandaag in de etappe van San Juan naar Chilecito als 43e, maar wist wel de snelste tijd te klokken, 29 tellen voor Francisco Lopez Contardo.

De motoren en quads reden vandaag een ander parkoers dan de auto's en vrachtwagens. Klassementsleider Joan Barreda Bort mocht het spoor uitzetten, maar kwam vandaag er in de uitslag niet aan te pas. Marc Coma slaagde er hierdoor in om tien minuten in te lopen op zijn Spaanse landgenoot. Beste Nederlander was Henk Knuiman met een 23e plaats op iets meer dan een uur van Pedrero. Ook Hans Vogels eindigde nog in de top dertig.

In het klassement staat Barreda Bort nog wel aan de leiding, maar Coma is hem tot op drie minuten genaderd. Lopez Contardo staat derde op iets meer dan vijf minuten. Beste Nederlander is Knuiman met een 23e plek op bijna drie uren achterstand. Rob van Pelt staat met een 27e stek ook nog in de top dertig.

Bij de quads leek Sebastian Husseini op de dagzege af te stevenen. De Nederlander had een ruime voorsprong op de rest van het veld opgebouwd, maar reed verkeerd, waardoor hij veertig minuten verloor. Het zorgde ervoor dat Ignacio Casale de dagzege kon grijpen, twaalf minuten voor Husseini. Vlak hierachter werd Sergio Lafuente derde.

In het klassement greep Casale de leiding. Hij heeft nu negen minuten voorsprong op Rafal Sonik. Husseini klom naar de derde positie, dertien minuten achter de Chileen.

'88-jarige betrokken bij massamoord '44'

Aanklagers in Dortmund hebben bekendgemaakt te vermoeden dat een 88-jarige man deelgenomen heeft aan de grootste massamoord in Frankrijk die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtten. Dat schrijft de Volkskrant.

In Keulen, waar de man woonachtig is, zal worden bepaald of het tot een rechtszaak zal komen. Destijds was de man een jongen van 19 en volgens de Dortmunders was hij mogelijk één van de ongeveer 200 SS'ers die bij de actie werden ingezet.

Enkele dagen na de D-Day-invasie, op tien juni 1944, werd het Franse dorpje Oradour-sur-Glane aangedaan door het 'Der Führer'-regiment van de Tweede SS-Pantserdivisie.

Twee dagen eerder had het Franse verzet een nabije spoorbrug opgeblazen om Duitse versterking richting de Franse noordkust te vertragen. Bij de aanslag waren twee Duitse soldaten omgekomen en dat schoot de oosterburen danig in het verkeerde keelgat.

De Franse evenknie van de massamoord op de bevolking van Putten geschiedde vanaf het middaguur. De hele bevolking van het dorp werd opgepakt en op geslacht gesorteerd. De mannen werden naar zes schuren gebracht waar machinegeweren waren opgesteld, de vrouwen en kinderen werden de kerk van het dorp in gedwongen.

Van de 195 mannen wisten er zes te ontkomen, waarvan er één tijdens zijn vlucht alsnog werd doodgeschoten. In de kerk stierven 205 kinderen en 247 vrouwen. De vijf overlevende mannen (en één overlevende vrouw) gaven aan dat men op de knieën schoot om het lijden van de bevolking te verlengen. Daarna werden de vaak nog levende slachtoffers in schuren en kerk met benzine overgoten en in brand gestoken.

In totaal werden er die dag 624 onschuldige burgers afgeslacht. Het dorpje werd in de fik gestoken en brandde volledig af. Na de oorlog zorgde president Charles de Gaulle er persoonlijk voor dat de ruïnes bewaard bleven als monument aan de slachtoffers.

Het dorp zelf is inmiddels ten westen van de oude locatie opnieuw opgebouwd. Foto's van het dorp, waar de auto's, fietsen en naaimachines uit '44 al zeven decennia weg staan te roesten, zijn overal op het internet te vinden; een sobere foto-reportage hier. Een Nederlandse documentaire van ongeveer twintig minuten is via YouTube beschikbaar.

Drie kwartier aan hedendaagse HD-beelden die constant vergelijken met foto's van vóór de vernietiging van het dorp en haar inwoners, is ook op YouTube te vinden.

De voormalige hoofdstraat van het dorpje
De voormalige hoofdstraat van het dorpje

WK ver weg voor handballers na nederlaag

De Nederlandse handballers hebben plaatsing voor de play-offs voor het WK van 2015 niet meer in eigen hand. Door een 24-19 nederlaag woensdag in en tegen Griekenland belandt de ploeg van bondscoaches Mark Schmetz en Joop Fiege op de derde plaats in de poule. Alleen de groepswinnaars mogen in juni deelnemen aan de play-offs.

Nederland heeft alleen nog een kans op plaatsing als zondag de afsluitende groepswedstrijd tegen Israël wordt gewonnen en Griekenland een dag daarvoor van België verliest. Het WK wordt in 2015 in Qatar gehouden.

Nicky Verjans werd topscorer bij Oranje met zes punten. Bobby Schagen voegde drie punten toe aan het totaal.

Justitie plukt boeven voor ¤90 mln

Criminelen zijn in 2013 voor circa 91 miljoen euro geplukt. Dat is een record en bijna het dubbele van de opbrengst van een jaar eerder, toen het Openbaar Ministerie (OM) in totaal 50 miljoen aan ontnemingsvorderingen inde. De doelstelling voor 2013 was 59 miljoen.

Het ontnomen fortuin is eerst en vooral bedoeld voor slachtoffers, zegt het OM. Afpakken van misdaadfortuin is een speerpunt in het beleid van justitie. Het streven is om in 2016 100 miljoen te plukken.

Het resultaat voor 2013 is flink opgekrikt door een justitiële megaclaim in de zaak rond de First Curaçao International Bank van John Deuss. Dat ging om een bedrag van 34,5 miljoen euro.

Justitie plukt boeven voor recordbedrag
Justitie plukt boeven voor €90 mln (Foto: ANP)

Griekenland is voorzitter EU

Griekenland heeft woensdag officieel het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen. De Griekse premier Antonis Samaras en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso toonden zich in Athene optimistisch over de huidige staat van Griekenland. Beiden benadrukten hoeveel Athene de afgelopen jaren heeft gedaan om de Griekse economie te hervormen.

Samaras zei dat Griekenland 'grote offers' heeft gebracht en de crisis nu achter zich laat. Athene is sinds 2010 afhankelijk van leningen van andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor de noodleningen heeft Griekenland keihard moeten bezuinigen.

Voor Barroso is Griekenland het bewijs dat financiële reddingsplannen wel degelijk werken. Hij riep de Grieken op door te pakken met de hervormingen.

Voor woensdagavond staat nog een ceremonie gepland ter ere van het Griekse voorzitterschap. Diverse Eurocommissarissen zullen van de partij zijn. Er worden extra agenten ingezet en er is een demonstratieverbod afgekondigd. In bepaalde wijken is de oproerpolitie ingezet en boven de stad cirkelt een helikopter. De metrohalte bij het Concertgebouw in Athene, waar de ceremonie plaatsheeft, is dicht.

Een linkse groep heeft al gezegd zich niets aan te trekken van het demonstratieverbod. De groep heeft opgeroepen tot een betoging in het hart van de stad.

[Dakar] Sainz klopt Mini's in monsteretappe

Carlos Sainz heeft de vierde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de maar liefst 657 kilometer lange proef tussen San Juan en Chilecito ruim zes minuten sneller dan Stephane Peterhansel, de eerste van een hele batterij Mini's.

Nasser Al-Attiyah zette in het begin van de etappe de aanval in op de leidende positie in het klassement. De Qatarees bouwde een ruime voorsprong op, maar gaf deze in de slotfase weg. Sainz profiteerde hiervan door na de mindere dag van gisteren weer veel tijd goed te maken. Erik van Loon was de beste Nederlander op een twaalfde positie met ruim veertig minuten achterstand. Erik Wevers viel weg uit de top van het klassement door twee gebroken aandrijfassen. Hij verloor ruim twee uur. Guerlain Chicherit moest opgeven nadat zijn buggy uitbrandde.

In het klassement gaat Sainz na vandaag aan de leiding met iets meer dan twee minuten voorsprong op Nani Roma. Al-Attiyah staat op bijna zeven minuten derde. Van Loon is voorlopig met bijna vier uur achterstand de beste Nederlander met een positie buiten de top twintig. Wevers kan zich hier nog tussen wurmen.

Meisje met bomvest vraagt Karzai om hulp

Een Afghaans meisje dat van plan was een zelfmoordaanslag te plegen en maandag in Afghanistan werd opgepakt heeft president Hamid Karzai gevraagd haar te helpen een nieuw thuis te vinden. Dat zei zij in een interview met persbureau AP. Het meisje, Spozhmai, was naar eigen zeggen door haar broer - een commandant bij de Taliban - ertoe aangezet om een aanslag op de politie te plegen.

Spozhmai - die volgens de autoriteiten 10 jaar is - werd maandag aangehouden in de provincie Helmand. Ze is overgebracht naar de provinciehoofdstad Lashkargah, waar ze momenteel door de politie wordt beschermd.

Het meisje heeft een getuigenis afgelegd en de politie zegt haar relaas te geloven. Ze werd door haar broer opgedragen naar een controlepost van de politie te lopen en te vragen om een lift naar een naburige provincie. Vervolgens had ze zich moeten opblazen. Ze bedacht zich echter op het laatste moment. Haar broer, naar wie de politie nog altijd op zoek is, ging er volgens Spozhmai vandoor met het bomvest.

Terug naar huis gaan is voor Spozhmai geen optie. "Als ik terug ga doen ze weer hetzelfde, dan dwingen ze me het bomvest aan te trekken", zei Spozhmai tegen AP. "Ik ga niet terug. Allah heeft me niet gemaakt om een zelfmoordterrorist te worden."

Geen Feyenoordfans in de ArenA

Bij de bekerwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord 22 januari in de Amsterdam ArenA zijn geen supporters van de Rotterdamse club welkom. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, de KNVB, de clubs en supporters.

De gemeente Amsterdam meldt woensdagavond dat uit het gesprek is gebleken dat door de clubs en de supportersvereniging verschillend wordt gedacht over het toelaten van supporters op 22 januari. Ajax en Feyenoord staan op die dag tegenover elkaar in de kwartfinale van de KNVB-beker.

Bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden sinds begin 2009 geen supporters van de bezoekende ploeg meer toegelaten. Aanleiding was een reeks gewelddadige incidenten tussen supporters van beide clubs. De ban gold voor een periode van vijf jaar en was in beginsel alleen van toepassing op competitiewedstrijden.

Afgelopen zomer zaten de clubs en de KNVB al om de tafel met burgemeesters Eberhard van der Laan en Ahmed Aboutaleb om te praten over een mogelijke opheffing van het verbod. Ondanks dat er sprake was van hoopgevende ontwikkelingen, bleef de vijfjarenregeling echter van kracht. Op 2 maart zijn bij de klassieker in de Eredivisie in de Kuip dan ook geen Ajax-supporters welkom.

Cocu niet verbaasd over 'ingekakt' PSV

Na een flitsende start aan het begin van het seizoen staat PSV na achttien wedstrijden op de zevende plaats in de competitie. Bovendien is de ploeg al uitgeschakeld in de strijd om de Europa League en de KNVB beker.

Trainer Philip Cocu is niet verbaasd over het feit dat zijn ploeg is ingekakt. Hij noemt het zware ritme in de eerste helft van het seizoen als één van de oorzaken. "Toen ik achttien, negentien was, speelde ik bij lange na niet zo veel als deze jongens tegenwoordig", aldus de coach aan Voetbal International. "En dan sluiten veel spelers ook nog aan op een hoger niveau dan ze gewend waren. Dat is heel pittig."

Daarnaast is Cocu van mening dat zijn selectie goed met het grote aantal wedstrijden is omgegaan. "Maar je zag op sommige momenten dat ze het zwaar hadden. Vaak in de wedstrijd na een Europa League-duel. Dat was niet verrassend. Het komt omdat het voor veel spelers nieuw is."

Tot slot baalde Cocu van het feit dat zijn ploeg niet meer actief is in de Europa League. "De beste manier om te wennen aan het zware ritme is veel wedstrijden spelen."

Man vermoord met onderbroek

Denver Lee St. Clair heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. De 58-jarige man is vermoord met zijn eigen onderbroek. Door zijn bloedeigen stiefzoon, nota bene.

De beste man werd op 21 december dood in zijn huis in Pottawatomie County, in de Amerikaanse staat Oklahoma, aangetroffen. Uit onderzoek van een lijkschouwer is gebleken dat hij is gestikt.

Vandaag werd duidelijk dat Brad Davis de dader is. De 33-jarige stiefzoon van het slachtoffer heeft inmiddels bekend zijn stiefpa een 'atomic wedgie' te hebben gegeven. Een uitdrukking waar ook Google Translate geen Nederlands woord op weet, maar wat zoveel inhoudt dat de beste man is vermoord door hem te verstikken met zijn eigen onderbroek. Of deze was voorzien van remsporen, is helaas niet bekend.

Cao-akkoord Abvakabo en BTN huishoudelijke zorg

Abvakabo FNV heeft overeenstemming bereikt met thuiszorgwerkgeversvereniging BTN over cao-afspraken voor de huishoudelijke zorg. De vakbond meldt woensdag dat onder meer afspraken zijn gemaakt over een sectorminimumloon, dat nulurencontracten worden verboden en dat de inzet van zogenoemde alfahulpen wordt beëindigd.

Door een sectorminimumloon af te spreken zou een einde moeten komen aan de neerwaartse prijsspiraal in de gemeentelijke aanbestedingen. Hiertoe is ook afgesproken dat bij contractwisselingen door aanbestedingen medewerkers met behoud van rechten worden overgenomen.

Verder is er geen structurele loonstijging afgesproken, 'om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden'. De meeste medewerkers kunnen volgens de vakbond voor 2015 en 2016 wel een loonsverhoging tegemoet zien omdat ze in een andere beloningsschaal worden ingedeeld.

Begin december sloten werkgeversorganisatie Actiz en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ een principeakkoord voor een nieuwe cao in de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg. Abvakabo FNV en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) stapten eerder uit het overleg hierover. De vakbond vond dat er te weinig was gedaan aan het verlagen van de werkdruk en de onzekerheid in de sector. BTN stelde dat andere partijen te veel eisen hadden die de kosten voor de sector zouden verhogen.

Voor de huishoudelijke zorg zijn hiermee nu twee verschillende afspraken van kracht. In een ledenvergadering van Actiz wordt donderdag over het begin december bereikte principeakkoord gestemd. Dinsdag voerden nog enkele honderden werknemers van verpleeghuizen actie tegen dit akkoord. Abvakabo FNV hoopte daarmee voor elkaar te krijgen dat de werkgevers donderdag de overeenkomst afwijzen.

Als het niet lukt tot één gezamenlijke cao te komen, zijn Abvakabo FNV en BTN van plan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) te vragen de door hen gemaakte afspraken bindend te verklaren voor de hele huishoudelijke zorgsector.

'Eet- en sportboeken blijven scoren in 2014'

Boeken over voeding, diëten en sport blijven het dit jaar goed doen, voorspellen kenners. "Vooral boeken over gezond eten waren vorig jaar populair en die trend zal nog wel even voortduren", zegt Bol.com-topman Michel Schaeffer. "Voedingsboeken worden ook dit jaar weer groot", beaamt literair agent Paul Sebes. Ook sportboeken blijven veelgelezen.

"Vroeger waren dieetboeken alleen populair in januari voor de goede voornemens en in april voor het bikinimoment", vertelt Sebes. "Nu komen ze het hele jaar door." Niet alleen dieetboeken zijn niet aan te slepen. "Boeken als De Voedselzandloper en Rudolph's Bakery zijn erg populair", aldus Schaeffer.

Sportboeken waren vorig jaar geliefd met bestsellers als Ventoux van Bert Wagendorp, Geen Gezeik van oud-voetballer Jan Boskamp en Vechtlust van oud-voetballer Fernando Ricksen. "Dat zal dit jaar een trend blijven", voorspelt ook Henk Pröpper, directeur van uitgeverij De Bezige Bij. "Zeker met het WK voetbal en de Olympische Winterspelen in het verschiet."

Daarnaast blijft de interesse in herontdekte boeken en klassiekers volgens Pröpper groot. Een opvallende bestseller was de heruitgave van het boek Stoner, dat de Amerikaanse John Williams in 1965 schreef. "Dat is een internationale trend die ook in Nederland zal doorklinken." De Bezige Bij brengt dit jaar boeken over de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht. "Die worden in navolging van België en de Angelsaksische landen ook in Nederland steeds meer gelezen."

Dankzij het boekenweekgeschenk wordt 2014 wellicht het jaar van Tommy Wieringa. "Dat wordt heel groot", denkt Sebes. "Ik heb een deel mogen lezen", vertelt CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer over het boekenweekgeschenk Een Mooie Jonge Vrouw. "Het ziet er veelbelovend uit." Wieringa won vorig jaar de Libris Literatuurprijs met zijn boek Dit Zijn de Namen.

"Het was een turbulent jaar", blikt Van Nispen tot Sevenaer terug op 2013. "Het is het vijfde jaar op rij waarin de consument de hand op de knip heeft gehouden, daar heeft ook het boekenvak veel last van gehad." Verschillende uitgeverijen en boekhandelaren moesten vorig jaar reorganiseren of werden zelfs opgedoekt.

Het afgelopen jaar heeft natuurlijk tevens een aantal bestsellers voortgebracht. Zo scoorde actrice Isa Hoes met haar boek Toen Ik Je Zag over Antonie Kamerling. Haar uitgeverij Artemis maakte woensdag bekend meer dan honderdduizend exemplaren te hebben verkocht.

Andere hits die naar verwachting hoog in de Top 100 van best verkochte boeken staan zijn Inferno van Dan Brown, Het Puttertje van Donna Tart en Debet van Saskia Noort. De stichting CPNB maakt de volledige lijst donderdag bekend.

Monique Smit neukt niet met Johnny de Mol

Monique Smit en Johnny de Mol zijn geen liefdeskoppel. Dat zei de zangeres woensdagavond in RTL Boulevard, in een reactie op de geruchten dat de twee het samen wel heel erg gezellig hebben.

"Ik werd er vanmorgen ook mee wakker", zei Smit. "Maar nee, dat is niet waar. Ik heb geen relatie of iets met Johnny. Ik ben net vrijgezel en wil het even zo laten." De zangeres en presentatrice brak eind oktober met voetballer Jeffrey Bok.

Bayern München bedankt fans op bijzondere wijze

Bayern München heeft zich van zijn allerbeste kant laten zien. Op 19 februari speelt Der Rekordmeister in de achtste finales van de Champions League tegen Arsenal. Een ticket voor dit uitduel kost echter 75 euro voor de Duitse fan.

Voor een hardwerkende Duitser is dit een enorme smak geld, maar dit is voor een wedstrijd als deze te verwachten. Toch heeft de directie van Bayern München een bijzonder fraaie geste gedaan.

"Zowel in het verleden als in het huidige seizoen heeft Bayern München de Europese voetbalwereld verwend met fraai voetbal. Niet alleen door de uitstekende prestaties en de consistentie van het team, maar ook door de fantastische en vocale steun van de fans", is in een statement te lezen.

"Bayern München heeft daarom besloten om de tickets voor de uitwedstrijd bij Arsenal te subsidiëren met bijna 90.000 euro. Dit is bedoeld als klein bedankje voor de geweldige steun van de supporters in het afgelopen kalenderjaar 2013."

Hierdoor betalen supporters nu nog maar 45 euro voor een kaartje, waarmee ze vervolgens naar het Emirates Stadium kunnen afreizen. Dat betekent dus dat Bayern München maar liefst 30 euro per ticket meebetaald.

Merkel juicht coming out Hitzlsperger toe

Angela Merkel is blij dat oud-voetballer Thomas Hitzlsperger de moed heeft gehad om uit de kast te komen. "We leven in een samenleving waar iedereen uit moet kunnen komen voor zijn seksuele geaardheid zonder bang te hoeven zijn voor intolerantie", laat de Duitse bondskanselier via haar woordvoerder weten. "En ik denk dat we op dat gebied enorm veel progressie hebben geboekt."

Merkel vindt dat Hitzlsperger de juiste keuze heeft gemaakt door open kaart te spelen. "We hebben het geluk om in een land te leven waar we elkaar respecteren, ongeacht of je van mannen of van vrouwen houdt. We beoordelen voetballers op hun gedrag op en buiten het veld en ik denk dat daar bij de heer Hitzlsperger niets op aan te merken valt."

Ook Theo Zwanzinger, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, prijst de moed van Hitzlsperger. "Ik ben blij dat een oud-international het taboe durft te doorbreken", zegt hij in dagblad Die Welt. "Daarmee kan hij eindelijk ophouden met het spelen van verstoppertje, wat hij natuurlijk lange tijd heeft moeten doen."

Hitzlsperger deed zijn ontboezeming woensdag in een interview met de Duitse krant Die Zeit. Volgens de oud-speler van onder meer VfB Stuttgart en Lazio was de bewustwording van zijn geaardheid een 'langdurig en moeilijk proces'. De 31-jarige middenvelder kwam tussen 2004 en 2010 in totaal 52 keer uit voor de Duitse nationale ploeg.

Gouden UFO gefilmd bij ISS

We staan nu echt op de rand van een nieuw tijdperk. Het jaar is net een week oud, of er zijn al UFO's gesignaleerd door een Airbus-piloot in Engeland en deze week legde een UFO het Duitse vliegverkeer plat. En nu hebben aliens zichzelf al geopenbaard bij ruimtestation ISS.

Er blijkt namelijk ergens in de ruimte een webcam te staan die het ISS 24/7 filmt. De beelden worden verspreid via een livestream, opdat velen kunnen meekijken. Tot plotseling Scott Waring van Ufo Sightings Daily duidelijk een gouden ruimteschip zag vliegen bij het ruimtestation.

"Ik was aan het kijken naar het ISS en luisterde naar de conversatie om erachter te komen waar ze het over hadden", vertelt hij. "Terwijl ik aan het luisteren was zag ik deze gouden bol die stil hing op ongeveer twee meter afstand van het ISS."

Zoals het een Amerikaanse overheidsinstantie betaamt, ging het beeld direct op zwart. Ofwel, blauw in dit geval. Gelukkig heeft de ufoloog de bewuste beelden bewaard en op YouTube gezet. Volgens aluhoedjessite Niburu is in 1981 ook al een goudkleurige UFO gespot door een Russische kosmonaut.

Ook onder aliens heb je rijke patsers...

'PVV verspilt belastinggeld met stickers'

Een tijd geleden kondigde de PVV aan om anti-islamstickers te gaan verspreiden. Tof, vonden sommigen. Stom, vonden anderen. Ze doen maar, het is hun feestje, vonden de meesten. Maar nu lijkt het erop dat het helemaal niet hun feestje is: ze gebruiken belastinggeld om de stickers te versturen.

Op Twitter verscheen een bericht van een verontwaardigde burger: hij had stickers besteld bij de PVV, maar toen die aankwamen, bleken ze in een envelop van de Tweede Kamer te zitten. Een envelop waarvoor de PVV niet eens een postzegel hoefde te regelen, want de portokosten worden door de staat betaald.

Nu zullen de kosten niet in de miljoenen lopen: volgens Wilders zelf zijn er 'duizenden stickers' verstuurd. Toch is het een opvallende keuze, aangezien Wilders gewoonlijk zegt tegen geldverspilling te zijn. Ook stellen sommigen dat het verkeerd is omdat zo lijkt alsof de stickers door de Tweede Kamer gesteund worden.

Overigens kwam de PVV onlangs nog in opspraak door verspilling van de middelen van de Tweede Kamer. Toen werden ze beschuldigd van het verkeerd gebruiken van fractiesubsidie. Onder meer protestbijeenkomsten en de juridische verdediging van Geert Wilders werden uit de staatsruif betaald.

Ook huisdieren opgevangen bij huiselijk geweld

De gemeente Amsterdam start een pilot waarbij ook de huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld worden opgevangen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten. Het experiment loopt een jaar en kost twintigduizend euro.

Amsterdam werkt voor het project samen met de Dierenopvang Amsterdam en de stichting Blijf Groep. Aanleiding voor de proef is een onderzoek van de Universiteit Utrecht, waaruit blijkt dat er een verband is tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling.

Ook vormt het gebrek aan opvangmogelijkheden voor huisdieren een drempel voor slachtoffers om zelf naar een opvang te gaan. Een gewelddadige thuissituatie kan volgens het onderzoek daardoor 'onnodig lang duren'. Amsterdam wil dit voorkomen.

De pilot is bedoeld voor de opvang van kleine huisdieren zoals katten, honden en knaagdieren. De gemeente neemt de kosten van de eerste twee weken van de opvang voor rekening. In die periode kunnen slachtoffers een alternatief regelen.

De proef loopt tot medio 2015. Dan is het Oranjehuis in de hoofdstad gereed. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen daar samen met hun huisdier terecht.

Valve brengt nog geen Steam Machine uit

Gabe Newell, opperbaas bij Valve, heeft aangegeven dat zijn bedrijf nog geen eigen Steam Machine zal gaan maken. De beslissing om dit wel of niet te gaan doen komt vanzelf wel. 

Er zijn vele prototypes gemaakt voor de Steam Machine maar Valve wil zelf nog niet de markt betreden. Ze zien hun rol momenteel meer als ondersteunend en wachten af hoe de markt reageert op het aanbod van wat gaat komen. Daarnaast geeft het bedrijf ook aan geen verstand te hebben van hardware in de zin van consoles. 

Exacte releasedata van de Steam Machines zijn niet bekendgemaakt, specificaties kunnen verschillen omdat bedrijven zelf bepalen hoe de machine er uit komt te zien.

Bechdel Test-films deden het goed in de bioscoop

Van de vijftig meest succesvolle films van 2013 hebben degenen met vrouwelijke personages een grotere winst binnengehaald dan de films zonder. Dat meldt entertainmentwebsite Vocativ.

De website analyseerde de vijftig bestverdienende (Amerikaanse) films van 2013 om te zien of ze voldeden aan de Bechdel Test. Deze test evalueert een film op het criterium dat deze minimaal twee vrouwen moet tonen, die met elkaar een gesprek hebben over iets anders dan een man. Hiermee geeft de test een richtlijn voor gendergelijkheid. Volgens Vocativ voldoen 17 films, oftewel 34% van de vijftig, aan de test, met nog zeven films die “dubieus” zijn. De overgebleven 26, oftewel 52%, voldoen niet aan de test.

De 24 films die geheel of gedeeltelijk voldoen aan de test droegen gezamenlijk bij aan een opbrengst van 3,1 miljard euro aan de Amerikaanse kassa’s. De 26 films die niet voldoen brachten net geen 2 miljard euro op. Beide categorieën hadden blockbuster films: Pacific Rim (75 miljoen) en Monsters University (197 miljoen) voldoen niet aan de test, net als de tweede Hobbit-film en Cloudy With a Chance of Meatballs 2 (85 miljoen). Star Trek Into Darkness, die 168 miljoen euro opbracht, heeft twee of meer vrouwelijke personages, maar die spreken niet met elkaar.

The Heat: Sandra Bullock en Melissa McCarthy
The Heat: Sandra Bullock en Melissa McCarthy

De vrouwelijke buddy cop movie The Heat en superheldenfilm Man of Steel droegen bij aan het totaal van 3,1 miljard, met 117 en 214 miljoen euro respectievelijk. The Hunger Games was het meest winstgevend met 288 miljoen. Daarnaast waren er ook kinderfilms die voldoen aan de test, waaronder Despicable Me 2 (271 miljoen), The Smurfs 2 (52 miljoen) en Frozen (182 miljoen).

Ook Gravity droeg bij aan het totaal, al valt deze onder de categorie “dubieus”. Vocativ rekent de opbrengst van 187 miljoen bij het totaal, maar oordeelt wel: “Er zijn maar twee hoofdpersonages te zien in de film, en Sandra Bullock is één van hen. Ze is ook veel meer in beeld dan co-ster George Clooney.”

De Bechdel Test stamt uit 1985 maar kwam afgelopen jaar veelvuldig onder de aandacht nadat Zweedse bioscopen een waardering introduceerden waarin werd aangegeven of een film aan de test voldeed of niet.

Vocativ merkt verder op dat de vrouwelijke input van achter de schermen behoorlijk achterblijft. Van alle vijftig films had elke film een mannelijke regisseur. Alleen Frozen krijgt van de website een half pluspuntje omdat deze de regie van een man én een vrouw had.

Oranjemannen te sterk voor India in oefenwedstrijd

De Nederlandse mannen hebben ook het derde oefenduel in voorbereiding op de Hockey World League winnend afgesloten. In New Delhi werd woensdag India in koude omstandigheden met 4-0 verslagen. De wedstrijd werd in drie periodes van twintig minuten afgewerkt.

Mink van der Weerden zette Oranje via een strafcorner in de eerste periode op voorsprong. In het tweede bedrijf verdubbelde Robert van der Horst de marge, waarna Constantijn Jonker via een tip-in de derde Oranjetreffer aantekende. Jonker bepaalde in de derde en laatste periode de eindstand op 4-0.

De ploeg van bondscoach Paul van Ass was dinsdag al met 2-1 te sterk voor Duitsland. Zondag werd Argentinië met 3-2 verslagen. De Hockey World League in New Delhi begint op 10 januari

[AO] Almagro niet in actie

De Spaanse tennisser Nicolas Almagro doet niet mee aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat maandag begint. De nummer 13 van de wereld heeft zich afgemeld vanwege een schouderblessure. Dat meldde Almagro woensdag op Twitter.

De Spanjaard, die zich eerder ook afmeldde voor het ATP-toernooi van Sydney, hoopt volgende maand zijn rentree te maken tijdens één van de vele graveltoernooien die in Zuid-Amerika worden gehouden. Vorig jaar bereikte Almagro in Melbourne de kwartfinales.

Almagro past voor Australian Open
Almagro past voor Australian Open (Foto: ANP)

Ballardini nieuwe trainer Bologna

Davide Ballardini is aangesteld als nieuwe trainer van Bologna. Dat heeft de Italiaanse voetbalclub woensdag gemeld. Ballardini is de opvolger van de dinsdag ontslagen Stefano Pioli, die het veld moest ruimen vanwege teleurstellende resultaten.

Bologna won slechts een van zijn laatste acht competitieduels en zakte daardoor af naar de zeventiende plaats in de Serie A. Maandag werd verloren bij hekkensluiter Catania. Het verschil met de onderste plaats bedraagt nog maar twee punten.

De 50-jarige Ballardini tekende een contract tot het einde van het seizoen. Hij was eerder werkzaam bij onder meer Genoa, Lazio Roma, Cagliari en Palermo.

Buitenland meldt zich voor Utopia

De klinkende kijkcijfers voor Utopia zijn niet onopgemerkt gebleven in het buitenland. De telefoon bij Talpa staat roodgloeiend na het bekend worden van de eerste (kijk)cijfers.

Met de nodige media-aandacht en het miljoenenpubliek wekt het programma nieuwsgierigheid van televisienetwerken uit Engeland, Duitsland en Frankrijk. Ook in Amerika zou het programma de aandacht van tv-makers hebben getrokken. Een van de grote tv-netwerken zou al contact hebben opgenomen om volgende week langs te komen.

Met 1,5 miljoen kijkers voor de eerste uitzending en 1,2 miljoen voor de tweede scoort het reality-programma boven verwachting. Utopia is daarmee het best bekeken SBS-programma sinds tijden. "Ik ben echt heel, heel blij. Dit had ik niet verwacht. Bij SBS zijn ze euforisch.", gaf de Mol dinsdag al aan in RTL Boulevard.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum.

Senran Kagura krijgt drie games

Japanners, love them! Er is bekendgemaakt dat de bekende Senran Kagura-game niet één maar wel drie nieuwe games zal gaan krijgen. In de games draait het voornamelijk om rondborstige, schaarsgeklede schoolmeisjes die goed overweg kunnen met een zwaard.

Van de drie games zijn er bekend wat twee zullen inhouden. Een game zal een vervolg worden op het eerste deel dat voor de 3DS is uitgekomen. De andere game is voor de PS Vita en zal een 'hyper rhythm cooking battle game' worden. Van deze laatste kun je openingsfilmpje hieronder bekijken. GO JAPAN!

Commissie Europarlement kraakt NSA-praktijken

De rapporteur van de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement (LIBE), de Britse sociaaldemocraat Claude Moraes, laat geen spaan heel van de inlichtingenvergaring door de Amerikaanse geheime dienst NSA. In een woensdag vrijgegeven ontwerpverslag spreekt hij van een ernstige schending van fundamentele burgerrechten. Ook EU-lidstaten die met de Amerikanen samenwerkten, krijgen een veeg uit de pan.

De commissie roept op tot een verbod op massale inlichtingenvergaring door de VS en de EU. Twee verdragen tussen de VS en de EU, Safe Harbour, dat de bescherming van persoonsgegevens moet waarborgen, en TFTP, voor de tracering van financiële steun aan terroristen, moeten worden opgeschort totdat Brussel duidelijke afspraken heeft gemaakt met Washington over het gebruik van gegevens van EU-ingezetenen, adviseert zij.

LIBE heeft uitvoerig onderzoek verricht naar het NSA-schandaal en tussen september en december tal van deskundigen gehoord. In het voorlopige rapport wordt gesteld dat internationale verdragen, Europese richtlijnen, Amerikaanse wetgeving en nationaal toezicht ernstig tekortschieten bij de controle op massale gegevensverzameling en het waarborgen van democratische waarden.

De NSA zamelde met behulp van diverse programma's, waaronder het PRISM-programma, op grote schaal persoonsgegevens in. Daarbij werd dikwijls samengewerkt met Europese inlichtingendiensten, zoals het Britse GCHQ. In sommige gevallen werd in strijd met de wet gehandeld, stelt Moraes.

Ondanks de bewering van staten dat de programma's essentieel zijn in de strijd tegen terreur mogen zij nooit gebruikt worden voor geheime, massale en soms zelfs illegale verzameling van persoonsgegevens, aldus het rapport. De commissie plaatst haar vraagtekens bij de wettigheid en noodzakelijkheid van dergelijke programma's.

Verder wordt betwijfeld of dit soort gegevensverzameling slechts gedreven wordt door de strijd tegen terreur. De commissie vermoedt sterk dat er ook politieke en economische motieven zijn.

Het rapport veroordeelt 'in de krachtigste bewoordingen' de massale, systematische en geheime verzameling van persoonlijke gegevens van burgers en spreekt van een ernstige inbreuk in de fundamentele burgerrechten. Privacy is geen luxerecht, benadrukt Moraes, maar het fundament onder een vrije en democratische samenleving.

Dit soort inlichtingenprogramma's heeft volgens LIBE ernstige gevolgen voor de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Bovendien kan de vergaarde informatie misbruikt worden voor politieke doeleinden.

De privacyschending van burgers is niet alleen een zaak van nationale overheden, aldus het rapport. Omdat de privacy van alle EU-ingezetenen in het gedrang is, evenals de veiligheid en betrouwbaarheid van communicatienetwerken binnen de Unie, loopt ook de autonomie en soevereiniteit van de EU gevaar, denkt Moraes. De kwestie moet volgens hem dan ook op EU-niveau besproken worden.

De commissie roept lidstaten op - in het bijzonder Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Nederland - hun wetgeving te herzien en de activiteiten van hun inlichtingendiensten tegen het licht te houden. Die moeten in lijn worden gebracht met de Europese Conventie voor de Mensenrechten en voldoen aan fundamentele rechten op het gebied van gegevensbescherming, privacy en de onschuldpresumptie.

In het rapport is een lijst opgenomen met personen die deelname aan de openbare hoorzittingen van LIBE weigerden. Daarop prijken de namen van minister van binnenlandse zaken Ronald Plasterk, minister van justitie Ivo Opstelten, voorzitter van de vaste Kamercommissie voor binnenlandse zaken Magda Berndsen-Jansen en Rob Bertholee, directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Eerherstel voor Londense politie na rellen 2011

Politieagenten hebben in lijn met de wet gehandeld toen ze in 2011 in Londen een 29-jarige man doodschoten. Dat heeft een onderzoeksjury woensdag geconcludeerd. De dood van Mark Duggan leidde tot dagen van felle rellen in en buiten de Britse hoofdstad.

Duggan werd in augustus 2011 doodgeschoten door een agent in de Londense wijk Tottenham. Dagenlange rellen waren het gevolg, waarbij tientallen politieagenten gewond raakten. Daarnaast werden talloze winkels vernield, leeggeroofd en in brand gestoken.

Dode en gewonde bij ongeval op A2

Bij een ongeval op de A2 bij Best is woensdagmiddag een persoon om het leven gekomen. Het slachtoffer zat in een auto die in brand is gevlogen. De inzittende van de auto waarmee het slachtoffer botste is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder. Verkeer achter het ongeval staat in een urenlange file.

De botsing tussen de twee auto's vond iets na 16.00 uur plaats op de A2 van Den Bosch richting Eindhoven. Deze weg is afgesloten. Vanaf Boxtel-Noord staat een file van acht kilometer, laat de ANWB weten. De vertragingstijd kan oplopen tot twee uur.

Weggebruikers wordt geadviseerd om te rijden via Tilburg, door eerst de A65 en vervolgens de A58 richting Eindhoven te volgen. "Wij adviseren die omleiding te volgen, want je rijdt jezelf anders hopeloos vast. Die omleiding volgen gaat vrij probleemloos", aldus een woordvoerder van de ANWB. Weggebruikers die op de A2 vanaf Boxtel-Noord in de file staan, hebben volgens hem vermoedelijk waarschuwingen van Rijkswaterstaat gemist om de omleiding te volgen.

Wanneer de weg wordt vrijgegeven, is nog onduidelijk. De politie is er nog bezig met onderzoek. "De ervaring leert dat als er iemand om het leven komt, de politie ruim de tijd neemt voor onderzoek." De auto die in brand vloog, is vrijwel geheel uitgebrand. Of het lichaam van het slachtoffer al is geborgen, is nog onduidelijk.

Kleurrijke posters voor Amazing Spider-Man 2

Sony Pictures heeft nieuwe teaser posters vrijgegeven voor de nieuwe Spider-Man release van dit jaar. Op de posters is naast Spidey ook bad guy Electro te zien.

Electro en Spider-Man zien er weinig gevarieerd uit op de drie nieuwe posters; ze beelden een krachtstrijd tussen de twee figuren uit waarbij gesuggereerd wordt dat deze middenin Manhattan plaatsvindt. Deze drie teasers, en een wat oudere vierde poster, zijn klikbaar voor een vergroting.

The Amazing Spider-Man 2: teaser posterThe Amazing Spider-Man 2: teaser poster
The Amazing Spider-Man 2: teaser posterThe Amazing Spider-Man 2: teaser poster

The Amazing Spider-Man 2, met Andrew Garfield, Emma Stone en Jamie Foxx, is te zien vanaf 24 april.

Bijna 63.000 kilo vuurwerk opgespoord

Sinds begin oktober hebben politie en justitie bijna 63.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. In de laatste week van vorig jaar stond de teller nog op ruim 54 duizend.

Vorig jaar werd meer vuurwerk geconfisqueerd, maar voor de eerste week van januari zijn geen cijfers beschikbaar. Het jaar daarvoor lag de vuurwerkvangst tot en met 5 januari met bijna 94.000 kilo fors hoger. Vorig jaar werd uiteindelijk tot en met 6 februari 122.000 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Beatrix verhuist begin dit jaar naar Drakensteyn

Prinses Beatrix zal begin dit jaar verhuizen naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving van RTV Utrecht. De regionale omroep spotte woensdag een oranje vaandel bij het kasteel.

Het vaandel wordt alleen gehesen wanneer een lid van de koninklijke familie aanwezig is. Een woordvoerder van de RVD laat weten dat Beatrix al geregeld op Drakensteyn te vinden is, maar dat ze nog niet officieel is verhuisd. "Dat gebeurt begin dit jaar."

Het kasteel aan de Slotlaan in Lage Vuursche is privébezit van Beatrix sinds 1959, en de plaats waar ze haar gelukkigste huwelijksjaren met prins Claus doorbracht en haar kleine kinderen opvoedde. Ze woonde er van 1963 tot 1981. Toen werd ze koningin en verhuisde ze naar Den Haag, waar ze woonde in paleis Huis ten Bosch. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters verhuizen daar later naartoe.

In 2006 werd besloten dat Drakensteyn gerenoveerd zou worden om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Het werd volgens moderne eisen beveiligd en klaargemaakt voor de 21e eeuw.

Het kasteel ligt naast de begraafplaats van Lage Vuursche waar in augustus vorig jaar prins Friso werd begraven. Het was al bekend dat Beatrix er weer zou gaan wonen, alleen niet wanneer.

Caterham toont auto op 28 januari

Tijdens de eerste Formule 1-wintertest in het Spaanse Jerez de la Frontera op dinsdag 28 januari zal Caterham hun nieuwe bolide presenteren aan het publiek. De opvolger van de CT03 zal direct na de presentatie getest worden op het circuit.

De Maleisische renstal zal ter voorbereiding op het nieuwe seizoen aan alle drie de tests deelnemen met de nieuwe auto. Eerder maakten McLaren en Mercedes al bekend wanneer ze hun nieuwe wagen zullen tonen. McLaren heeft een online presentatie gepland op 24 januari, Mercedes doet het net als Caterham 's ochtends op 28 januari voor de aanvang van de eerste testdag in Jerez.

Caterham CT03Seizoen 2013, Caterham CT03 (Foto: Pro Shots)

[BDO WK] Harms uitgeschakeld door Eccles

Wesley Harms is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts van de BDO te bereiken. Hij verloor in Firmley Green met 4-3 van Tony Eccles. Sparky kreeg in de zesde set één matchdart, maar liet die liggen.

Eccles, die vandaag 44 jaar oud werd, maakte daarop gelijk en won daarna ook de beslissende zevende set. In 2012 en 2013 verloor Harms in de halve finales nog twee keer van Tony O'Shea. 

Woensdagmiddag werden er nog twee andere partijen gespeeld. De als eerste geplaatste Stephen Bunting had geen moeite met Dave Prins, het werd 4-0. Het Engelse onderonsje tussen Robbie Green en Gary Robson werd gewonnen door Green met 4-1. Eccles zal het in de kwartfinale opnemen tegen Green. De tegenstander van Bunting wordt vanavond bekend. Hij zal spelen tegen Martin Atkins of Rick Hofstra, die vanavond tegen elkaar spelen. 

PSV komt met plannen voor groter stadion

PSV wil op termijn een stadion hebben dat plaats biedt aan vijftigduizend toeschouwers. Dat heeft de club tijdens het trainingskamp in Gran Canaria bekendgemaakt. Het plan moet voor 2020 op tafel liggen. Het is nog niet duidelijk of wordt gekozen voor nieuwbouw of voor uitbreiding van het huidige stadion.

De club speelt sinds 1913 op de locatie aan de Frederiklaan in Eindhoven. Het huidige onderkomen heeft plaats voor ruim 35.000 fans. Tijdens de presentatie had algemeen directeur Tiny Sanders ook nieuws voor de jeugd. Het jeugdcomplex van De Herdgang wordt opgeknapt en PSV wil samenwerken met de Internationale School in Eindhoven, waar in de toekomst jeugdspelers kunnen worden opgeleid.

China zet territoriale claim kracht bij

China gaat zijn politieaanwezigheid in de betwiste Zuid-Chinese Zee vergroten en buitenlandse vissers dwingen toestemming van Beijing te vragen om in het grootste deel van de uitgestrekte, strategische wateren te mogen vissen. Het maakt deel uit van een grote campagne die China heeft gelanceerd om zijn territoriale claims kracht bij te zetten.

De stap volgt op die van eind november toen de Chinese regering afkondigde dat vliegtuigen die door de zone boven de Oost-Chinese Zee vliegen zich voortaan moeten bekendmaken en instructies van Chinese verkeersleiders moeten opvolgen. Over die wateren is China in een bittere twist met Japan verwikkeld.

Het gaat in totaal om twee miljoen vierkante kilometer van de Zuid-Chinese Zee. Dat gebied omvat ook eilandengroepen die onder meer door Vietnam en de Filipijnen worden geclaimd en in sommige gevallen zijn bezet door hun militairen. De eilanden liggen langs de drukste handelswaterwegen van de wereld en hebben rijke visgronden en mogelijk grote olie- en gasvoorraden.

'DigiD-wachtwoorden aangetekend versturen'

DigiD-wachtwoorden moeten voortaan aangetekend worden verstuurd. Dat zegt D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven woensdag in een reactie op het nieuws dat criminelen het DigiD-account van zeker 150 Amsterdammers hebben gekaapt, waardoor ze onder meer uitkeringen en toeslagen op hun eigen rekening konden laten storten.

Verhoeven vermoedt dat de criminelen de wachtwoorden hebben gestolen uit de brievenbus. De simpelste oplossing is daarom deze voortaan per aangetekende post te versturen. Dat is wel ingewikkelder, maar volgens het Kamerlid wil dit 'offer in makkelijkheid' graag doen om het systeem veiliger te maken, zei hij woensdag op Radio 1.

Intussen maant Verhoeven minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om vaart te zetten achter de opvolger van DigiD. Dat systeem, eID, werkt met een pasje en moet veiliger worden dan DigiD. Plasterk schreef vorige maand dat eID vanaf 2015 te gebruiken moet zijn.

Vijfde verdachte voor opblazen parkeermeter

De politie heeft woensdagmiddag een vijfde verdachte aangehouden voor het opblazen van een parkeermeter in Rotterdam. Bij het incident op oudejaarsnacht raakte een 14-jarige Rotterdamse jongen zwaargewond. Hij ligt in coma in het ziekenhuis.

De 19-jarige jongen werd aangehouden in het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven. Zondag en maandag werden al vier jongeren aangehouden, onder wie twee broers van 18 en een 19-jarige jongeman. De jongens zijn woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft twee van hen voor veertien dagen in bewaring gesteld. Een van de 18-jarige verdachten is op vrije voeten gesteld. Hij blijft nog wel verdachte. Een 16-jarig meisje dat was aangehouden, is vrijlaten in afwachting van verder onderzoek.

Op oudejaarsavond zouden de jongeren een parkeermeter hebben opgeblazen op de hoek van de Wolphaertsbocht en de Den Hertigstraat. Rondvliegende scherven raakten de 14-jarige jongen, die op zo'n veertig meter afstand stond. Een ander slachtoffer, een 26-jarige man, raakte gewond aan zijn arm en gezicht. Hij is na behandeling uit het ziekenhuis ontslagen.

Ergste winterweer VS voorbij

Het extreme winterweer dat de Verenigde Staten de afgelopen dagen in zijn greep hield, lijkt voorbij. Dinsdag werden nog door het hele land kouderecords gebroken, maar woensdag steeg het kwik op sommige plekken al weer tot boven het vriespunt. De extreme vorst heeft sinds zondag aan zeker 21 mensen het leven gekost.

In alle vijftig staten werden dinsdag temperaturen onder het nulpunt gemeten. Zelfs op Hawaï, waar het bovenop de slapende vulkaan Mauna Kea -8 graden Celsius was. Ook de zuidelijke staten, die vorst niet gewend zijn, werden getrakteerd op vorst, sneeuw en striemende winden. In Georgia, waar het dinsdagochtend nog -14 graden Celsius was, scheen woensdag het zonnetje weer en werd het 5 graden boven nul.

Zeker vijf mensen kwamen om nadat ze waren bedolven tijdens het sneeuwruimen. Onder de slachtoffers zijn ook daklozen die niet op tijd een veilig heenkomen konden vinden.

EOD bezorgd over 'militaire' kracht vuurwerk

Het illegale vuurwerk dat mensen afsteken rond de jaarwisseling kan zich soms meten met de kracht van militaire explosieven. Dat meldt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die zich grote zorgen maakt.

"Wat we aantreffen bij mensen is geen vuurwerk meer te noemen", zegt een EOD-woordvoerder woensdag in een verklaring. "De laatste jaren heeft het vuurwerk zich ontwikkeld van rotjes tot zware samengestelde geïmproviseerde explosieven die de kracht benaderen van militaire explosieven." In sommige gevallen kopen mensen zelf grondstoffen in om daar springstof van te maken voor het vuurwerk.

Rond oud en nieuw moest de opruimingsdienst acht keer in actie komen. In woningen werden honderden kilo's zwaar vuurwerk gevonden. Soms leek het vuurwerk qua kracht op een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak weet de EOD niet uit welke combinaties de vuurwerkstukken zijn samengesteld, wat het gevaar verhoogt.

Eerder riepen politievakbond ACP en het Genootschap van Burgemeesters minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) al op zich in te spannen voor een Europees verbod op de verkoop van zwaar vuurwerk aan particulieren.

De vuurwerkslachtoffers die rond de jaarwisseling het ernstigste letsel opliepen hebben illegaal vuurwerk gebruikt, bleek uit onderzoek van VeiligheidNL. Van de slachtoffers van illegaal vuurwerk moest 43 procent worden opgenomen in een ziekenhuis, tegenover tien procent van de slachtoffers van ongevallen met legaal vuurwerk.

Webb beste arbiter van de wereld, Kuipers zesde

De Engelsman Howard Webb is volgens de Internationale Federatie voor Voetbalhistorie en Statistieken (IFFHS) de beste scheidsrechter ter wereld. De Engelsman werd door de IFFHS verkozen boven de Italiaan Nicola Rizzoli en de Hongaar Viktor Kassai. Bjorn Kuipers vinden we terug op plaats zes. 

Het was de 27ste keer dat de IFFHS deze verkiezing hield. Het is voor Webb de tweede keer dat hij wordt gekozen tot beste scheidsrechter. Eerder werd hij in 2010 gekozen tot beste arbiter. Vorig jaar werd Pedro Proença nog uitgeroepen tot beste scheidsrechter. De Portugees vinden we nu terug op plek zeven. 

De volledige top tien:
1. Howard Webb (Engeland): 102 punten
2. Nicola Rizzoli (Italië): 82 punten
3. Viktor Kassai (Hongarije): 53 punten
4. Felix Brych (Duitsland): 42 punten
5. Cüneyt Cakir (Turkije): 40 punten
6. Björn Kuipers (Nederland): 38 punten
7. Pedro Proença (Portugal): 35 punten
8. Ravshan Irmatov (Oezbekistan): 29 punten
9. Carlos Verlasco Carballo (Spanje): 22 punten
10. Gianluca Rocchi (Italië): 17 punten

'Drankverbod wordt stapverbod'

Sinds nieuwjaar worden jongeren onder de 18 veelal geweigerd in kroegen en disco's. Uitbaters nemen liever het zekere voor het onzekere vanwege dreigende boetes en sluiting sinds het alcoholverbod voor deze groep op 1 januari inging.

"Het risico is voor ons te groot", aldus Maarten Zoetemeijer van café Kont van 't Paard te Brielle tegenover het AD. Betrapte jongeren krijgen een bekeuring maar de horecaonderneming krijgt bij de eerste keer een boete van 1360 euro en kan na de derde overtreding de deur sluiten. Ronald van Spronsen van feestcafé Overboard valt Zoetemeijer bij: "Ik kan niet constant achter 16- of 17-jarigen aanrennen om te kijken of ze een biertje in de hand hebben." Beide tenten hadden tot het nieuwe jaar veel tieners over de vloer.

Andere etablissementen proberen de nieuwe wet het hoofd te bieden door polsbandjes uit te delen na een ID-check. Ook duikt er hier een daar een alcoholvrije kroeg op. Volgens Horeca Nederland ontgaat het gemeenten niet dat ondernemingen hun best doen de nieuwe regels na te leven. Daarom verwacht de belangenbehartiger niet dat er na drie misstappen direct naar de sanctie van sluiting zal worden gegrepen.

Two Tribes sluit zijn deuren

Je zal het niet denken, maar Two Tribes sluit vandaag na 13 jaar zijn deuren. Het bedrijf dat probeerde met zijn gele kuiken de wereld te domineren zit in financiële geldnood en gaat zijn deuren sluiten. Dit meldde vandaag Two Tribes Publishing B.V, de moederonderneming van Two Tribes.

Wees niet getreurd, Toki Tori zal wel gewoon te koop blijven. Two Tribes geeft aan dat het in financiële problemen is gekomen door vertraagde ontwikkeling en de tegenvallende verkopen van Toki Tori 2. Verder zal een nieuwe dochteronderneming komen die doorgaat met de ontwikkeling van nieuwe IP’s en spellen. 

KNVB wacht op formeel besluit over WK 2022

De KNVB wacht de berichtgeving rondom het WK in 2022 in Qatar voorlopig af. Dat liet de bond woensdag weten naar aanleiding van de uitspraken van secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke dat het WK voetbal in 2022 in de winter gaat plaatsvinden. "De KNVB heeft kennisgenomen van de berichtgeving in de media, maar wacht de formele besluitvorming en berichtgeving vanuit de werkgroep af", schrijft de bond in een verklaring.

Valcke werd later op zijn vingers getikt door de FIFA. De wereldvoetbalbond maakte duidelijk dat voor het WK in Brazilië van komende zomer geen besluit wordt genomen over Qatar. "De precieze datum is nog steeds onderwerp van discussie waarbij alle belanghebbenden worden betrokken", meldde de FIFA in een schriftelijke verklaring aan Sky Sports.

In oktober stelde de FIFA een werkgroep in die moet onderzoeken wat de beste periode is om een WK in Qatar te houden. Het uitvoerend comité van de voetbalbond beslist uiteindelijk over wanneer het toernooi plaatsvindt.

KNVB-voorzitter Michael van Praag zei eerder op de dag in een reactie dat de bond nooit voorstander is geweest van een zomers WK. "De KNVB heeft van begin af aan gesteld dat het geen goed idee is om daar in de zomer te gaan spelen", liet hij aan de NOS weten. "Verder kan ik er niet veel over zeggen."

Bravely Second bepaalt de toekomst van de franchise

Bravely Default was erg succesvol in Japan en lijkt het in het Westen ook goed te gaan doen. Square Enix wil het een franchise maken. De kwaliteit van de tweede game is daarbij essentieel. Dat zei Tomoya Asano, producent bij Square Enix, in een interview met 4Gamer.

“I believe that the future of the Bravely series will really depend on the success of Bravely Second”, vertelt Asano. “With that in mind, the year 2014 will be a very important year. Without forgetting the major premise of making a good game, I’d like to keep doing more, so please keep an eye out for us!”

VVD wil wapencontroles in Amsterdam Nieuw-West

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West moet direct als veiligheidsrisicogebied worden aangewezen zodat de politie daar preventief kan fouilleren op wapens. De VVD wil zo een halt toeroepen aan een reeks moorden.

De politie moet minstens een halfjaar preventief kunnen fouilleren, vindt fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad Robert Flos. "Zo wordt duidelijk de norm gesteld dat wapens niet op straat horen in Amsterdam." Ook verwacht Flos dat mensen met wapens de buurt mijden. Verder zou het de inwoners van de buurt een veiliger gevoel geven.

Sinds begin vorig jaar zijn in Nieuw-West acht moorden zijn gepleegd. Daarnaast kwam het tot andere incidenten waarbij bijvoorbeeld schoten werden gelost zonder dat iemand werd geraakt.

Flos wijst erop dat in 2012 nog 39 procent van de inwoners van Geuzenveld zich onveilig voelde en dat dit vorig jaar is gestegen naar 54 procent. "We zijn het daarom aan de buurtbewoners verplicht om alles in het werk te stellen om die wapens van straat te halen."

De aanpak van stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud (PvdA) is te slap, stelt Flos. Met voorlichting op scholen en 'onrealistische voorstellen' zoals het plaatsen van kazernes in Nieuw-West zou de veiligheid er niet snel beter op worden. Daarom zou burgemeester Eberhard van der Laan een veiligheidsrisicogebied in Nieuw-West moeten aanwijzen.

Voor het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied bestaan vaste regels. Zo moeten er minimaal honderd wapenincidenten op een vierkante kilometer in een jaar gebeuren, er scholen in de buurt zijn en bewoners veel overlast van geweld ervaren. Een woordvoerder van Van der Laan wilde niet zeggen of Nieuw-West aan deze eisen voldoet.

Het verzoek van de VVD wordt donderdag behandeld. De woordvoerder wil niet vooruitlopen op wat daar kan worden besloten.

'Antisemitische' cabaretier vecht optreedverbod aan

De omstreden Franse cabaretier Dieudonné M'bala M'bala vecht het verbod aan dat de theatermaker kreeg om optreden in Nantes. Dat zegt zijn advocaat Jacques Verdier tegen de Franse persdienst AFP. De zitting staat gepland voor donderdagochtend. Zijn show werd in diverse Franse steden verboden vanwege het antisemitische gehalte.

De advocaat van de komiek heeft dinsdagavond beroep aangetekend tegen het verbod van de show in Nantes. "Als ik win wordt het verbod opgeschort en gaat de show door", aldus de advocaat. M'bala M'bala mag ook niet optreden in Bordeaux, Tours en Orleans. In Nantes kochten meer dan 5200 mensen een kaartje voor het optreden.

M'bala M'bala zou zijn theatertour donderdag in Nantes aftrappen, maar de ene stad na de andere verbiedt het optreden. De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls heeft bestuurders maandag carte blanche gegeven om de show te verbieden als het een gevaar voor de openbare orde zou vormen.

De 47-jarige cabaretier is al jaren omstreden. Hij werd eerder veroordeeld wegens antisemitisme. Onlangs werd hij zwaar bekritiseerd toen hij een opmerking maakte over de Franse joodse radiojournalist Robert Cohen. "Als ik hem hoor praten denk ik: Patrick Cohen. Hmm. De gaskamers. Zonde..."

M'bala M'bala wordt ook gehekeld om de introductie van de 'quennelle', een handgebaar dat lijkt te zijn geïnspireerd op de Hitlergroet. Bij de quenelle wordt een arm en hand richting de grond gestrekt, waarbij de andere arm de schouder grijpt. Voetballer Nicolas Anelka bracht vorige maand een quenelle, waarna de discussie rond het gebaar losbarstte.

Dennis Rodman zingt voor Kim Jong-un

Terwijl de storm van kritiek rond zijn bezoek aan Noord-Korea nog amper was gaan liggen, zong de Amerikaanse ex-basketballer Dennis Rodman woensdag een verjaardagsliedje voor de communistische leider Kim Jong-un. In een volle sporthal zong hij 'Happy Birthday' en kreeg hij bijval van het publiek. Rodman en enkele Amerikaanse oud-ploeggenoten waren uitgenodigd voor een potje basketbal tegen een Noord-Koreaans team op Kims verjaardag.

Volgens een Britse reisleider die bij de wedstrijd aanwezig was, hield de Amerikaan een "charmante, rommelige" speech waarin hij naast Kim Jong-un en diens vrouw ook zijn aanwezige landgenoten bedankte voor hun lef om naar het land af te reizen.

Rodman vindt dat het bezoek helpt om de deur van het gesloten land een beetje te openen naar de rest van de wereld, zei hij dinsdag in een interview met CNN. Hij raakte geïrriteerd door de kritische vragen die de interviewer hem stelde over de omstreden verjaardagsvisite.


Basketballer Rodman zingt voor Kim Jong-un (NOS Nieuws)

'Stemgedrag gemeenteraad praktisch onvindbaar'

Nederlanders hebben grote moeite het stemgedrag van gemeenteraadsleden te achterhalen op websites van de lokale overheid. Bij een op de vier gemeenten is het praktisch niet te vinden hoe raadsleden hebben gestemd, meldt belangenorganisatie Open State Foundation woensdag na onderzoek bij tientallen Nederlandse gemeenten.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. "Als burgers en journalisten pas na eindeloos zoeken en veel gedoe kunnen zien wat raadsleden doen, tast dat het democratisch gehalte van het lokale bestuur aan", zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State op de website van de organisatie die strijdt voor een transparante overheid.

El Fassed, voorheen Tweede Kamerlid voor GroenLinks, onderzocht met studenten van de Universiteit Utrecht de beschikbaarheid en vindbaarheid van raadsinformatie op de websites van bijna tachtig gemeenten. De verschillen zijn 'enorm', aldus Open State. Van de onderzochte gemeenten hebben er achttien een besluitenlijst online staan en publiceren 21 gemeenten geen notulen.

Mensen die informatie zoeken zijn veel tijd kwijt en verdwalen op gebruiksonvriendelijke sites. Bij de helft van de onderzochte gemeenten kost het minimaal vijf klikken voordat een bezoeker bij de raadsinformatie komt.

Verder bestaan er geen eenduidige benamingen voor notulen of verslagen van raadsvergaderingen. Ede gebruikt bijvoorbeeld de term 'politieke dag', Arnhem rept van een 'politieke maandag' en Almere schaart notulen onder 'politieke markt'.

El Fassed vindt dat dat anders moet. "Notulen van de gemeenteraad, stemmingen, besluitenlijsten, de begroting en daadwerkelijke uitgaven dienen eenvoudig online vindbaar te zijn." Hij roept gemeenten dan ook op gezamenlijk te kiezen voor één manier van informatie aanbieden, zodat burgers makkelijk informatie kunnen vinden. "Het gaat hier om basisinformatie van de democratische rechtsstaat."

Libië dreigt olietankers te kelderen

De Libische regering dreigt olietankers tot zinken te brengen als die havens aandoen die door milities zijn bezet. Premier Ali Zeidan uitte die waarschuwing woensdag. De Libische marine loste eerder deze week naar eigen zeggen waarschuwingsschoten op een tanker in al-Sidr, een van de drie bezette oliehavens.

Gewapende groepen in het oosten van het land tarten de zwakke regering in Tripoli al langer. Na de geslaagde opstand tegen dictator Muammar Kaddafi, waarin ze een belangrijke rol speelden, hebben de opstandelingen een eigen bestuur in het leven geroepen in de regio Cyrenaica.

De groep heeft inmiddels ook een oliemaatschappij opgericht, Libya Oil and Gas Corp, en buitenlandse bedrijven uitgenodigd om handel te komen drijven.

Premier Libië dreigt olietankers te kelderen
Libië dreigt olietankers te kelderen (Foto: ANP)

Grote betoging Afrikanen bij Israëlisch parlement

Duizenden Afrikaanse asielzoekers hebben woensdag bij de Knesset, het Israëlische parlement, geprotesteerd. Ze eisen erkenning van hun asielstatus en een verblijfsvergunning. Volgens de politie zijn er meer dan tienduizend mensen op het protest afgekomen. Honderden mensen zijn nog altijd onderweg naar Jeruzalem om zich aan te sluiten bij de betogers.

Eerder deze week werd twee keer in Tel Aviv geprotesteerd. De migranten eisen recht op werk en een betere behandeling door de Israëlische overheid. Ze beschuldigen Israël ervan geen haast te maken met hun asielaanvragen.

In de afgelopen jaren zijn tienduizenden Afrikanen, vooral Sudanezen en Ethiopiërs, door verschillende landen naar Israël getrokken. Sommigen zijn gevlucht voor onderdrukking in hun eigen land, anderen zijn vooral op zoek naar werk. Israël ziet de migranten vooral als economische vluchtelingen en heeft zelfs een hek gebouwd om de instroom van vluchtelingen uit Egypte tegen te gaan.


Thousands of African migrants protest Israel detention policy (Reuters)

Nederlandse SS'er Bruins niet veroordeeld

De 92-jarige Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is woensdag niet veroordeeld voor de moord op de 36-jarige verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema. Volgens de rechter in het Duitse Hagen is het bewijs daarvoor niet geleverd en moet Bruins dus vrijuit gaan. De rechter heeft de zaak gestopt.

Het bewijs voor doodslag is er volgens de rechter wel: Bruins heeft Dijkema doodgeschoten, zoveel staat vast, in september 1944 bij Appingedam. Het misdrijf doodslag is echter verjaard, Bruins kan er niet meer voor worden veroordeeld.

De Duitse aanklager had levenslang tegen Bruins geëist. De Nederlander heeft altijd ontkend dat hij Dijkema heeft gedood.

Bruins is de laatste nog levende en in vrijheid verkerende Nederlandse oorlogsmisdadiger. Het proces tegen hem begon op 2 september bij de rechtbank in Hagen. De in 1945 naar Duitsland gevluchte oud-SS'er werd in Nederland na de oorlog bij verstek ter dood veroordeeld.

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins vrijuit
Nederlandse SS'er Bruins vrijgesproken (Foto: ANP)

Supermarkten willen duidelijkere drankwet

Het moet voor supermarkten strikter worden omschreven of ze drank aan een volwassene mogen verkopen als die samen met een minderjarige aan de kassa staat. "De wet biedt nu nog veel ruimte voor interpretatie", zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Kassamedewerkers mogen geen drank meegeven aan een volwassene als ze vermoeden dat de drank uiteindelijk door een minderjarige wordt gedronken. Als iemand dus samen met een minderjarige aan de kassa staat, kunnen ze hen allebei vragen zich te legitimeren.

"De supermarkten is vaak verweten dat ze te gemakkelijk alcohol aan minderjarigen verkopen, daarom zijn veel supermarkten hier erg strikt in", zegt de woordvoerder. Ze snapt dat het voor ouders vervelend kan zijn als ze geen alcohol mogen meenemen omdat hun kinderen helpen bij de boodschappen. "Maar wij kunnen supermarkten niet zomaar oproepen hier soepeler mee om te gaan, wij schrijven de wet niet. We hopen dat mensen hier begrip voor hebben."

Pedofiel uit artsenregister geschrapt

Een pedofiele huisarts uit Oss mag geen patiënten meer behandelen. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven woensdag bepaald. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had daar om gevraagd.

De arts stond vanaf 1999 ingeschreven in het artsenregister, maar werd in 2001 veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag bij minderjarige patiënten en kinderpornobezit. Hij kreeg drie jaar cel en werd voor vier jaar uit het register geschrapt.

In 2005 schreef hij zich weer in, maar in 2007 kreeg hij anderhalf jaar cel opgelegd. Er was opnieuw kinderporno bij hem gevonden. Vorig jaar doken berichten op dat hij opnieuw aan de slag was gegaan als arts. Het is niet duidelijk of dit werkelijk het geval was. Volgens de inspectie gaf hij aan te beseffen dat hij uit de buurt van kinderen moet blijven, maar wilde hij als arts kunnen blijven handelen voor zijn zieke moeder. Ook zou hij dan eventueel zieke vrienden kunnen behandelen.

Later ontkende de man echter als arts actief te willen zijn. Daar zou hij al te oud voor zijn. Hij zou vooral in het BIG-register willen blijven staan omdat hij het als een vernedering zou ervaren als zijn naam wordt geschrapt. Toen de zaak bekendheid kreeg, ontving de arts onder meer een kogelbrief. Alleen al daarom zou hij geen medische handelingen meer willen verrichten. Ook wees hij op zijn verleden als commando, daardoor zou hij genoeg discipline hebben om uit de buurt van kinderen te blijven.

Het college oordeelt nu dat de enige veilige weg een totaalverbod is. Het is niet te controleren of de man zich aan zijn woord houdt. Zelfs als hij uit de buurt van kinderen blijft, is het de vraag of hij te vertrouwen is bij de behandeling van jongvolwassenen. De arts zou geen blijk van inzicht hebben gegeven in zijn handelen. Hij is zich volgens het college niet bewust van de dreiging die van hem uitgaat.

Geen energierekening voor achtduizend Zeeuwen

Zo'n achtduizend klanten van het Zeeuwse energiebedrijf Delta hebben sinds oktober geen energierekening gehad. Ze worden woensdag door het bedrijf per brief geïnformeerd. Dat laat een woordvoerder weten.

Door een aanpassing aan het computersysteem werden niet alle meterstanden goed overgenomen. Daarom kon geen voorschotbedrag in rekening worden gebracht. Volgens de woordvoerder heeft zo'n vijf procent van het klantenbestand geen rekening gehad van een tot maximaal drie maanden. Bedragen lopen op tot zo'n achthonderd euro. Klanten kunnen een betalingsregeling treffen.

"We hebben de automatische incasso stopgezet om te voorkomen dat mensen straks bij de supermarkt staan en de boodschappen niet meer kunnen betalen", zegt de woordvoerder. "Maar we verwachten niet al te grote problemen. Je weet immers dat je je energierekening moet betalen."

Dinsdag bleek dat tweeduizend huishoudens en bedrijven in de gemeente Den Bosch sinds 2011 geen waterschapsbelasting hebben betaald. De Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) was vergeten de belastingaanslagen te versturen.

Tweetalig onderwijs op twaalf basisscholen

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft woensdagochtend de basisscholen bekendgemaakt die vanaf komend schooljaar tweetalig onderwijs geven. Het gaat om twaalf scholen verspreid over heel Nederland.

Leerlingen op deze scholen krijgen vanaf de kleuterschool maximaal de helft van de tijd les in het Engels. Ze krijgen niet alleen Engelse les maar ook vakken als gym, geschiedenis en aardrijkskunde worden in het Engels gegeven. Tot nu toe werd dat alleen op de middelbare school gedaan.

De scholen staan voornamelijk in grote steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Verder gaan ook een school in Hilversum en het Groningse Marsum de proef aan. In 2015 krijgen nog acht scholen de kans om zich bij de pilot aan te sluiten. Bij succes wordt het experiment waarschijnlijk in 2019 verder uitgebreid.

"Nederlandse kinderen zullen hun brood later verdienen in een wereld waarin het meer dan ooit van belang is dat ze naast Nederlands ook goed Engels spreken", stelt Dekker in een verklaring. "Juist als ze jong zijn pikken ze taal met speels gemak op. Jong geleerd is in dit geval daadwerkelijk oud gedaan. Bovendien maakt het vroeg aanbieden van een vreemde taal het onderwijs uitdagender voor talentvolle leerlingen met een talenknobbel."

Dekker werkt nog aan een wetsvoorstel waarin alle basisscholen structureel ruimte krijgen om vijftien procent van de onderwijstijd Engels, Frans of Duits als instructietaal te hanteren.

Weer oorlogswapens gevonden in Limburg

In een woning in het Limburgse Echt heeft de politie woensdag wapens en goederen uit de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen. Het ging onder meer om een revolver, imitatiewapens en honderden patronen en slaghoedjes, meldt de politie.

De 72-jarige bewoner van het huis aan de Cypresstraat is niet aangehouden. Hij is in zijn woning verhoord als verdachte en heeft een proces-verbaal gekregen.

De inbeslagname volgt daags na het ruimen van een huis in Geleen, niet ver van Echt. Ook daar waren relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het ging onder meer onder meer om onklaar gemaakte handgranaten en onderdelen van vuurwapens.

En maandag werden dertig wapens aangetroffen in een woning in het Gelderse Zeddam. Daar ging het om onder meer balletjespistolen, boksbeugels, vlindermessen en bajonetten.

Drieduizend liter drugsafval gevonden in Roermond

De politie heeft dinsdag in Roermond drieduizend liter chemische afvalstoffen op straat gevonden. Waarschijnlijk zijn de stoffen gebruikt bij het maken van synthetische drugs, zoals xtc en ghb. De politie spreekt van een 'ongebruikelijk grote vangst'.

De politie kwam de afvalstoffen op het spoor na een melding van een voorbijganger. Agenten troffen drie pallets aan op de Olympialaan. "Het rook zo sterk dat we onmiddellijk hebben besloten de vaten in beslag te nemen", aldus de woordvoerder.

De politie is nog op zoek degene die de pallets heeft achtergelaten. Het afval wordt nog onderzocht.

'Ronselbeschuldiging Van Rey is vuil spel'

Iemand speelt een vuil spelletje door voortdurend beweringen over het onderzoek naar de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey naar buiten te brengen. "Die beschuldiging dat volmachtstemmen zijn geronseld is ook weer een lege huls", stelt voormalig fractievoorzitter van de VVD in Roermond Dré Peters woensdag in een reactie.

Limburgse media melden op basis van ingewijden dat bij de inval in de woning van Van Rey in oktober 2012 veel kopieën van volmachtformulieren zijn gevonden. "Waar gaat het eigenlijk over?", zegt Peters. "Ik zie hier niks concreets staan. Iedereen weet dat je geen stemmen mag ronselen. Wij ook."

Justitie is volgens Peters zo hard op zoek naar iets om Van Rey op te pakken dat alles onder de loep wordt genomen. "Ze zullen ook nagaan of hij in 2010 niet een keer zonder achterlicht heeft gereden. Maar ik zie nog niks concreets."

Peters stelt dat niemand van justitie hem heeft benaderd met vragen over eventuele ronselpraktijken. "Het was destijds ook duidelijk dat we ons daar niet mee zouden bezighouden. Dat hadden we ook helemaal niet nodig."

"Iemand in het onderzoek speelt steeds geruchten door naar de Limburgse kranten. Waarom gebeurt dat? Waarom wordt de stand van het onderzoek niet meegedeeld in een officiële verklaring naar alle media toe?", vraagt Peters zich af. "Er is anderhalf jaar geleden een inval gedaan. Is dit na al die tijd nou het feit waar ze mee komen?"

De zaak rond Van Rey draait rond vermeende omkoping door projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen de VVD'er wethouder van Roermond was. Van Rey stapte op als wethouder en als lid van de Eerste Kamer nadat de politie invallen bij hem had gedaan.

Geen lynx, wel boommarter en wilde kat gespot

De lynx komt in Nederland nog altijd niet voor, maar de wilde kat en boommarter zijn vorig jaar wel gezien in Zuid-Limburg. Dat blijkt uit onderzoek van Ark Natuurontwikkeling. De natuurclub plaatste vorig jaar in de winter 248 cameravallen in de bossen van het Drielandenpark, dat op de grens ligt met de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen. Twee verschillende wilde katten en de boommarter werden vastgelegd op beeld.

Doel van het onderzoek was om te inventariseren of eerder genoemde dieren voorkomen in de grensregio van Nederland, Duitsland en België. Hoewel lynxen wel in de Ardennen en de Eifel zijn gezien, duiken de katachtigen voorlopig niet in Nederland op. De onderzoekers van Ark denken dat de bossen in het zuiden van Limburg te klein zijn en dat er te veel mensen rondlopen.

Lynxen zijn net als wilde katten en boommarters schuwe dieren die vooral 's nachts leven. Daar komt bij dat alle dieren een groot territorium hebben en in kleine aantallen voorkomen. Dat maakt het volgens Ark moeilijk om hun leefgebieden in kaart te brengen. "Het vereist een grote inspanning en goede technische hulpmiddelen. Maar sinds de komst van de digitale camera is het aanbod van betaalbare cameravallen sterk toegenomen."

Het onderzoek is een vervolg op een inventarisatie van Ark die in de winter van 2010/2011 werd uitgevoerd en waarbij de wilde kat ook al werd waargenomen. De studie is onderdeel van een project waarbij verschillende Vlaamse, Waalse, Duitse en Nederlandse partners betrokken zijn.

Bentley verkoopt fors meer auto's

Bentley heeft vorig jaar veel meer auto's verkocht dan in 2012. De verkoop van de luxe auto's steeg met negentien procent naar meer dan tienduizend exemplaren. Nooit eerder in de geschiedenis van het 95-jaar oude Britse merk werden zo veel auto's verkocht, zo maakte de Duitse eigenaar Volkswagen woensdag bekend.

De verkoop van Bentley stijgt daarmee voor hier vierde jaar op rij. Vooral in Noord- en Zuid-Amerika vinden de auto's, die op z'n minst een slordige 150.000 euro kosten, gretig aftrek. De verkoop steeg daar met ruim een kwart. In Azië en het Midden-Oosten neemt de verkoop eveneens 'substantieel' toe, aldus Wolfgang Schreiber, topman van Bentley.

In Europa moet het van oorsprong Britse merk het vooral hebben Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, aldus Schreiber, die Bentley de 'meest populaire luxeauto in de wereld' noemt. De verkoop op het thuiscontinent lag zo'n elf procent hoger, mede aangejaagd door een verkoopstijging van een kwart in het Verenigd Koninkrijk.

[Upd] Pisvlek schopt peuter (3) in gezicht

Een onbekende pisvlek die beter als vlek op het matras had kunnen eindigen heeft dinsdagochtend in Amersfoort zonder pardon een 3-jarige jongen in het gezicht geschopt. De peuter liep daarbij lichte verwondingen op. De politie is op zoek naar de peuterschopper.

Het jongetje kreeg de trap even na 10.00 uur op de Ringweg-Kruiskamp, waar hij met zijn moeder op de stoep liep. De dader passeerde de twee en gaf het kind volgens de politie zonder aanleiding een trap mee. De moeder en een getuige spraken het stomme stuk nageboorte nog aan, maar de hersenloze idioot liep gewoon door. Het kind heeft een aantal blauwe plekken en schrammen opgelopen.

Update 14.36 uur:
Inmiddels is een signalement vrijgegeven. Het gaat om een ongeveer 35-jarige man klootzak met een donkere huidskleur. De man is tussen de 1.80 en 1.85 meter en heeft heeft donkerbruine volle lippen en een kleine, smalle mond. Hij heeft kort zwart kroeshaar en droeg een donkerblauwe nylon trainingsbroek met daaronder sportschoenen. Ook had hij een grote zwarte lederen heuptas bij zich.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Ahmed krijgt geen stijfje en wurgt hoer

Bij onze zuiderburen dient momenteel de rechtszaak tegen Ahmed A. De beste man wilde vorig jaar augustus een hoer wurgen omdat hij hem niet omhoog kreeg.

Op 2 augustus bezocht de Soedanees een Portugese hoer in Brugge. Hij opende zijn gulp en haalde zijn zwarte liefdeslans tevoorschijn. Maar hoe het vrouwtje er ook aan trok en sjorde, Ahmed kreeg geen stijfje.

"Niet goed, geld terug", dacht de neger en eiste zijn 50 euro terug. De lichtekooi wilde hier echter niets van weten, waarop de beste man haar de keel dichtkneep. Pas toen de 28-jarige vrouw een keel opzette, liet Ahmed los.

Onze import-zuiderbuur werd vlak na het incident in de kraag gevat. Aanvankelijk ontkende hij, maar uiteindelijk kwam de aap toch uit de mouw. "Maar hij wou haar zeker niet vermoorden", stelt zijn advocaat. "Hij probeerde enkel zijn geld terug te krijgen, en had veel te veel gedronken. Mijn cliënt maakte zich schuldig aan opzettelijke klappen, maar niet aan poging tot moord."

Ahmed blijkt niet alleen losse handjes te hebben, de 37-jarige man is ook nog eens een drankorgel. Op 4 februari zal de rechtbank van Brugge uitspraak doen in de zaak. Indien schuldig, krijgt de beste man tien jaar gratis kost en woning in een Belgische gevangenis.

UCI onthult onafhankelijke onderzoekscommissie

De onafhankelijke onderzoekscommissie van de UCI wordt gevormd door de Zwitserse politicus Dick Marty, de Duitse professor Ulrich Haas en de Australiër Peter Nicholson. Dat heeft de wielerbond woensdag bekendgemaakt. Het drietal gaat onderzoek doen naar de problemen waar de wielersport in het verleden mee te maken had en in het bijzonder naar de rol van de UCI daarin.

De Cycling Independent Reform Commission (CIRC), zoals de commissie voluit komt te heten, heeft de nodige ervaring. Zo is Marty als voormalig openbaar aanklager een strijder tegen de georganiseerde misdaad geweest. Haas specialiseert zich in antidopingrecht en -procedures en werkt voor het sportarbitragehof CAS. Oud-militair Nicholson werkt als onderzoeker naar criminaliteit over de hele wereld.

Met het instellen van CIRC komt UCI-directeur Brian Cookson een verkiezingsbelofte na. De Engelsman beloofde schoon schip te maken binnen de UCI en beschuldigingen dat de wielerbond positieve dopingtests van onder meer Lance Armstrong verdoezelde tot op de bodem uit te zoeken. Ook zou sprake zijn van corruptie.

De CIRC is al met voorbereidend werk begonnen. Met de UCI is afgesproken dat ernaar wordt gestreefd het onderzoek dit jaar af te ronden.

Zonnepanelen op Amsterdam ArenA

Op het dak van de Amsterdam ArenA worden 4200 zonnepanelen geïnstalleerd, met een totale omvang van 'ongeveer een voetbalveld'. Nuon, BAM en Arcadis gaan het 1,6 miloen euro kostende project de komende maanden realiseren. Dat meldt de stadiondirectie woensdag.

De directie wil dat de ArenA per 2015 klimaatneutraal is en dus niet negatief bijdraagt aan het milieu. De zonnepanelen gaan tien procent van de energievoorziening in het stadion voor hun rekening nemen. De ArenA maakt ook gebruik van windenergie. Het zonnepanelenproject wordt deels bekostigd via het Amsterdams Klimaat en Energiefonds van de gemeente Amsterdam.

Per jaar moeten de panelen 930.000 kWh aan energie genereren. "Dat is evenveel als ongeveer 270 Nederlandse huishoudens ieder jaar nodig hebben", aldus de ArenA-directie. De panelen worden bevestigd op de niet-bewegende delen van het dak.

Badr Hari neukt Estelle weer

De liefde tussen Estelle Cruijff en Badr Hari is inderdaad nog niet voorbij. "We kunnen elkaar niet loslaten", doet Estelle uit de doeken in een interview met Story. Geruchten dat Estelle en Badr weer bij elkaar zijn, deden al weken de ronde. Ze brachten ook samen de jaarwisseling door.

"Badr is goed voor mij", gaat Estelle verder. De 35-jarige Cruijff en de 29-jarige Hari maakten in november bekend afstand van elkaar te nemen. "Ik maakte het destijds uit omdat alle ellende me te veel was geworden. De scheiding, de rechtszaken, de onzekere toekomst. Ik wist het allemaal niet meer."

Cruijff zag haar huwelijk met Ruud Gullit in 2012 op de klippen lopen en is nog bezig met het afwikkelen van die scheiding. Hari is verwikkeld in een rechtszaak omdat hij tijdens een dancefeest zakenman Koen Everink in elkaar sloeg.

Aan die situatie is in de laatste twee maanden niet veel veranderd, geeft Cruijff toe. "Maar ik voel dat de rust mij goed heeft gedaan. Ondanks de breuk is Badr nooit uit mijn leven geweest", vertelt Estelle. "We hebben altijd contact gehouden." De blondine werd nog geregeld met de kickbokser gespot, wat geruchten over een schijnbreuk aanwakkerde. Cruijff zou als vrijgezel meer alimentatie van Gullit krijgen.

Of Estelle met Badr oud wordt, durft de voormalig voetbalvrouw nog niet te zeggen. "De afgelopen tijd heeft hij mij meerdere malen duidelijk gemaakt dat hij serieus is met mij. Of dat een basis is voor een gezamenlijke toekomst zal de tijd moeten leren."

Oud-voetballer Hitzlsperger komt uit kast

Oud-voetballer Thomas Hitzlsperger is homoseksueel. Dat heeft de 31-jarige Duitser woensdag in een interview met de Duitse krant Die Zeit wereldkundig gemaakt. "Ik kom voor mijn homoseksualiteit uit omdat ik de discussie over homoseksualiteit onder topsporters verder wil helpen."

De oud-speler van Aston Villa, VfB Stuttgart, Lazio, West Ham United, VfL Wolfsburg en Everton besloot begin september een punt achter zijn loopbaan te zetten. Het bewust worden van zijn geaardheid was een 'langdurig en moeilijk proces' voor Hitzlsperger. "Pas de laatste jaren daagde het me dat ik liever met een man zou samenleven."

Volgens de 52-voudig Duits oud-international is homoseksualiteit geen thema in de voetbalwereld. "In Engeland, Duitsland en Italië niet, niet in de kleedkamer in elk geval."

Het stereotiepe beeld dat de topsport een harde wereld is waarin homo's niet passen omdat ze niet hard genoeg zijn staat hem tegen. "Ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik zo ben." Van teamgenoten was hij wel eens onderwerp van grapjes, maar dat liet de middenvelder over zich heen komen. "Zo lang de grapjes enigszins leuk waren en niet te kwetsend, liet ik de meerderheid zijn gang gaan."

Mein Kampf-verkoper volgende week naar politie

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck moet zich volgende week melden op het politiebureau voor de verkoop van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler. De zaak loopt al maanden. In oktober deed Federatief Joods Nederland aangifte tegen de handelaar wegens het zaaien van haat.

Van Eyck verwacht niet veel van het bezoek aan de politie. "Ik laat mijn tandenborstel thuis", zegt de galeriehouder woensdag. Hij heeft geen advocaat in de arm genomen. Het Openbaar Ministerie liet eerder weten de tijd te nemen om de zaak 'zorgvuldig' te onderzoeken.

Van Eyck vindt het onzin dat het boek dat de nazileider in de jaren twintig van de vorige eeuw schreef sinds 1974 is verboden in Nederland. "Het is gratis te downloaden op internet, dus waarom zou je het niet mogen kopen?" Federatief Joods Nederland vindt de verkoop opruiend en riep het OM op de exemplaren in beslag te nemen.

De belangstelling in Mein Kampf is volgens Van Eyck groot. Hij wil niet ingaan op de verkoopcijfers, 'maar de stapel slinkt'. "Geïnteresseerden komen uit het hele land", licht hij toe. "Het zijn vooral academici en mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis."

Van Eyck legt het verboden boek niet in de etalage. Hij benadrukt dat zijn winkel aan het Singel niet volstaat met neonazi's. "Die halen het wel van internet."

'The Division komt pas in 2015'

The Division komt dit jaar niet meer uit, althans dat zegt een anonieme bron. Deze bron werkt naar eigen zeggen aan de game bij studio Ubisoft Massive. De Snowdrop engine zou klaar zijn, maar de ontwikkeling van het spel zelf zou nauwelijks begonnen zijn.

"The game engine works well, it's not done but works well. The actual game development has barely started, however," aldus de anonieme bron.

"The fact that Ubisoft has gone public with a 2014 release date feels laughable to be perfectly honest, we will never be able to release The Division this year. It's a large project, and we have very far to go."

Ubisoft heeft niet gereageerd op deze geruchten. De uitgever stelde eerder al Watch_Dogs en The Crew uit. The Division stond oorspronkelijk op de planning voor eind 2014 en komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Division (Foto: Ubisoft)

Strijd der titanen is niet zo groot

Respawn Entertainment heeft bevestigd dat hun aankomende game, Titanfall, niet meer dan zes tegen zes spelers en AI-tegenstanders zal bevatten. Volgens de ontwikkelaar is dit namelijk na uitgebreid testen de beste optie.

Deze aankondiging heeft nogal voor wat oproer gezorgd bij gamers, want men vroeg zich af of zes tegen zes wel echt next-gen is? De ontwikkelaar legde vervolgens uit dat er ook AI-tegenstanders rondlopen op de map en dat deze ervoor zorgen dat er genoeg gebeurt tijdens een match. Hij voegde daar wel aan toe dat deze AI-tegenstanders geen nadrukkelijk rol zullen spelen bij de uitkomst van een match.

"They aren’t uber killing death machines when in AI mode. You’re combining PC community run dedicated servers with high player counts. Lets not confuse the two. And not once have we said AI is there to mimic playing against another player. They have a role in the game, and it isn’t buffing player counts."

Even later verscheen er ook een uitgebreide reactie betreffende de AI-tegenstanders:

"Having not played the game, I assume? You probably shouldn’t yet say they don’t add to your experience. You very well might not like them in the game, but again – save judgements until playtime! That said, they do provide more than just “cannon fodder”. Thats one thing they do provide for newer players, but they are a source of earning XP, earning your Titan faster, and other things that we haven’t yet talked about. They aren’t some huge “OMG GUYS WE FOUND THE ANSWER”, but they do add flavor and a unique angle to the game that aren’t currently available in other games; at least none that I’ve been playing."

Titanfall


Nintendo 3DS regiovrij door hack

Een van de nadelen van de Nintendo 3DS is dat hij niet regio vrij is. Reis je bijvoorbeeld jaar Japan toe en heb je je 3Ds gekocht in Nederland, dan kan je geen Japanse spellen kopen voor je Nintendo 3DS. Maar op GBATemp is er nu manier verschenen hoe je dit makkelijk kan omzeilen.

De ‘hack’ zorgt ervoor dat de softwarematige regiocode van de console naar regiovrij wordt gezet. Er kunnen geen roms of gedownloade games door middel van deze hack worden afgespeeld. Of deze hack ook nog werkt na een firmware upgrade is nog niet bekend. Enige technische kennis is wel vereist, dus weet waar je aan begint!

Voormalig F1-coureurs hebben interesse in Formule E

Vijf voormalig Formule 1-rijders hebben interesse getoond om later dit jaar aan de start van het eerste seizoen van de nieuwe Formule E te verschijnen. Sébastien Buemi, Lucas di Grassi, Karun Chandhok, Takuma Sato en Vitantonio Liuzzi hebben wel interesse in de nieuwe elektrische klasse.

IndyCar-coureur Marco Andretti, DTM-rijder Adrien Tambay en Ma Qing Hua hebben ook hun interesse getoond in de Formule E. Hiermee lijkt de nieuwe klasse al aardig in trek te zijn.

"Ons doel is om direct vanaf het begin enerverende races voor te schotelen en daar heb je coureurs van een bepaalde kaliber voor nodig. Nu de tien deelnemende teams bekend zijn is iedereen benieuwd naar de rijders. Wij kunnen uiteraard nog geen coureurs bevestigen, dat vullen de renstallen namelijk zelf in. Echter, door ze een lijst met namen van internationale toprijders aan te bieden hopen we dat we de belofte van opwindende races in grote steden wereldwijd meteen in te kunnen lossen", aldus Alejandro Aga die de elektrische klasse runt.

Afgelopen dinsdag is de officiële Formule E-bolide onthuld. Lucas di Grassi gaf een demonstratie van de nieuwe wagen in Las Vegas.

Kanye West klaagt makers digitale munt aan

Kanye West heeft de makers van de Coinye West voor de rechter gesleept. De rapper heeft geen toestemming gegeven voor de digitale munt en eist dat deze niet wordt gelanceerd, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

"Doordat meneer West in zo veel verschillende disciplines iets heeft bereikt denken klanten ten onrechte dat hij iets met de munteenheid te maken heeft", is te lezen in een bezwaarschrift. De advocaten van de rapper noemen de munt een inbreuk op de merknaam Kanye West. "Meneer West is een muzikant, songwriter, producer, regisseur, modeontwerper, om maar wat te noemen. Met zijn 21 Grammy Awards is hij een van de meest gevierde artiesten aller tijden."

De bedenkers achter de Coinye West, die anoniem willen blijven, zijn vooralsnog niet van plan de munt terug te draaien. Ze hebben juist als tegenreactie besloten om het cryptografische geld in plaats van zaterdag direct uit te brengen. Wel hebben de bedenkers de naam van de munt veranderd in Coinye en is het hoofd van Kanye op de munt vervangen door een vis die op de rapper lijkt.

De Coinye is net als een bitcoin een digitale munteenheid. De virtuele munten worden gecreëerd door steeds complexere computerberekeningen. Een bitcoin was in 2012 slechts een paar euro waard maar heeft op dit moment een waarde van 641 euro.

Recordwerkloosheid Italië blijft stijgen

De werkloosheid in Italië stijgt van record naar record. Waar in oktober vorig jaar 12,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat, is dat in november opgelopen tot een ongeëvenaarde 12,7 procent. In totaal zaten 3,3 miljoen Italianen werkloos thuis, zo liet het Italiaanse statistiekbureau Istat woensdag weten.

Het aantal werklozen lag daarmee 57 duizend hoger dan in oktober vorig jaar, aldus het statistiekbureau. Ook de jeugdwerkloosheid liep verder op, van 41,2 procent in oktober 2013 naar 41,6 procent een maand later. Vooral op het gebied van jeugdwerkloosheid torent Italië ver boven het gemiddelde in de eurozone uit.

Bassie en Adriaan op zoek naar neefjes

De makers van een nieuwe film over Bassie en Adriaan zijn op zoek naar twee jongens die de neven van het duo kunnen spelen. De jongens moeten een speciale vaardigheid hebben, zoals jongleren, buikspreken of goochelen. Dat laten de producenten woensdag weten.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de deneefjes.nl. Eind deze maand wordt op een castingdag waarbij ook Bassie en Adriaan aanwezig zullen zijn bepaald wie in de film mogen spelen.

Het is voor het eerst dat Bassie en Adriaan, sinds jaar en dag vertolkt door broers Bas en Aad van Toor, in een eigen bioscoopfilm te zien zijn. De twee waren jarenlang te zien op de Nederlandse televisie en speelden in 2009 nog gastrollen in de film Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot.

De film, met als werktitel De Neefjes van Bassie en Adriaan, staat onder regie van Annemarie Mooren. Zij regisseerde eerder series als Koen Kampioen, Puppy Patrol en Goede Tijden, Slechte Tijden. Het scenario is van Dick van den Heuvel, bekend van Spijt!, Razend en Levenslied. De opnames gaan later dit jaar van start. De verwachting is dat de film begin volgend jaar in de bioscoop verschijnt.

NSU-proces Duitsland voortgezet

In München is woensdag na drie weken kerstreces de rechtszaak hervat tegen de Duitse neonazi Beate Zschäpe, die met extreemrechtse kornuiten een terreurcampagne tegen immigranten zou hebben gevoerd. Op de zitting is onder andere een getuige gehoord wier zorgpas werd gebruikt door Zschäpe. Ook de echtgenoot van de getuige is opgeroepen. Hij zou nauwe banden met rechtsextremisten hebben.

De getuige zou haar zorgpas voor driehonderd euro hebben verkocht aan Holger G., volgens het openbaar ministerie een steunpilaar van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). G. gaf de zorgpas vervolgens aan Zschäpe, die daarmee onder een andere identiteit een huisarts kon bezoeken. De vrouw verklaarde op een eerdere zitting alleen maar aan het geld te hebben gedacht. "Ik ben maar een arme kapster", verdedigde ze zich.

De rechter nam met deze verklaring geen genoegen en wil nu ook haar man spreken. Die zou rechtsradicale opvattingen hebben, blijkens een tatoeage van het woord Skinhead op zijn buik.

De 38-jarige Zschäpe, een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie NSU, staat terecht voor haar aandeel in de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. De NSU bleef onopgemerkt door inlichtingen- en opsporingsdiensten en kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan. Toen de organisatie uiteindelijk werd ontdekt beroofden twee andere verdachten, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, zich van het leven.

'Barcelona wil samenwerken met Ajax'

FC Barcelona heeft Ajax gepolst om samen te gaan werken op het gebied van jeugdopleidingen. De eerste gesprekken daarover vonden vorig najaar plaats rond de onderlinge duels in de UEFA Youth League, meldt Voetbal International woensdag. Ajax wil de samenwerking bevestigen noch ontkennen.

De samenwerking betekent niet dat de clubs elkaars opleiding gaan kopiëren. "We willen bij Ajax onze eigen identiteit bewaren en dat wil Barcelona ook", tekent het voetbaltijdschrift op uit de mond van hoofd opleidingen van de Amsterdammers Wim Jonk. "Maar het kan nooit kwaad te bekijken op welke vlakken je iets kunt opsteken van een andere grote club."

'Naaktfoto's Lindsay Lohan op gestolen computer'

Lindsay Lohan is bereid diep in de buidel te tasten om haar gestolen laptop terug te krijgen. Volgens entertainmentwebsite TMZ heeft de 27-jarige actrice veel over voor haar computer, omdat er naaktfoto's van haar op de harde schijf staan.

De nietsverhullende kiekjes zouden tijdens verschillende fotoshoots zijn genomen. Volgens TMZ heeft Lohan nog een goede reden om bang te zijn. Op de computer zou ook 'privécorrespondentie' met sterren als Lady Gaga en Woody Allen staan. Die conversaties wil Lohan niet in de openbaarheid hebben.

Lohan raakte haar laptop kwijt in China, twitterde ze dinsdag. "Ik vond het geweldig in China en wil iedereen bedanken voor zijn gastvrijheid, maar iemand heeft mijn computer gestolen op de luchthaven." Vervolgens loofde Lohan een beloning uit voor diegene die het ding bij haar terugbrengt. Een bedrag heeft Lindsay niet genoemd, volgens TMZ betaalt de actrice 'wat nodig is'.

Naam partij 'Trots Edam-Volendam' geweigerd

De lokale politieke partij Trots Edam-Volendam mag onder deze naam niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen over twee maanden. Dat meldt de gemeente woensdag op haar website.

De naam voldoet niet aan de wettelijke eisen en is bovendien te laat vastgelegd, licht een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam toe. Trots staat geregistreerd als een landelijke partij, maar de toevoeging Edam-Volendam zou het tot een lokale partij maken. Deze naam had voor 23 december moeten worden vastgelegd en dat is niet gebeurd.

Trots-partijvoorzitter Pieter Alberda uit Volendam kan nog in beroep gaan tegen de beslissing. Of hij kan ervoor kiezen alleen met de naam Trots deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dan heeft hij de tijd tot 3 februari, de datum waarop de kandidaatlijsten moeten zijn ingeleverd.

Trots is een verkorting van de naam Trots op Nederland, een politieke partij die in 2007 is opgericht door oud-minister en voormalig Tweede Kamerlid Rita Verdonk. Zij is niet meer bij de partij betrokken.

Get Even-trailer verschenen

The Farm 51, bekend van Painkiller: Hell & Damnation, heeft vandaag officieel hun nieuwe nex-gen-shooter, Get Even, aangekondigd. De game zal uitkomen in 2015 voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Het plot draait rond twee met elkaar verweven verhalen en dat de route die de speler kiest tijdens de campagne de persoonlijkheid van het personage zal bepalen. Ook zal de game horror- en thrillerelementen bevatten om een nog intensievere ervaring te bieden.

WK Qatar in 2022 definitief niet in zomer

Het WK in Qatar wordt in 2022 definitief niet in de zomer gespeeld. Dat heeft FIFA-secretaris Jérôme Valcke woensdag tijdens een interview op Radio France laten weten. De discussie over het verplaatsen van de mondiale titelstrijd is al lange tijd gaande. Onder meer FIFA-preses Sepp Blatter sprak zich openlijk uit voor een winter-WK. In Qatar kan het kwik in de zomer boven de 50 graden stijgen.

"Ik denk dat het zal worden gehouden tussen 15 november 2022 en 15 januari 2023. De weersomstandigheden zijn dan het beste te vergelijken met zomerse temperaturen in Europa, namelijk gemiddeld 25 graden", aldus Valcke. Het WK wordt aan het eind van het jaar gehouden omdat in 2022 ook al de Olympische Winterspelen plaatsvinden. 

In juli zei Blatter al dat de zomer geen goede periode voor het kampioenschap is. "Het WK moet een volksfeest zijn. Qatar is een klein land. Met een WK in de zomer kan het geen volksfeest worden. Je kunt misschien wel alle WK-stadions afkoelen, maar je kunt niet het hele land koel houden."

[NBA] Oklahoma City verliest, Indiana en Miami winnen

In een vol programma met twaalf wedstrijden was Oklahoma City Thunder dinsdag de grootste verliezer in de NBA. De lijstaanvoerder van de Western Conference verloor uit bij hekkensluiter Utah Jazz. Nummer twee San Antonio Spurs won wel. In de Eastern Conference maakten de nummers een en twee Indiana Pacers en Miami Heat geen fout.

De wedstrijd in Utah eindigde in 112-101 voor de thuisploeg. Ondanks 48 punten van Kevin Durant wist Oklahoma City het de nummerlaatst nooit echt moeilijk te maken. Alleen in het eerste kwart kon de Thunder Utah scorend bijbenen: 30-28. Daarna liep de hekkensluiter snel weg. Gordon Hayward was met 37 punten bepalend voor de Jazz.

Doordat San Antonio Spurs wel won, kwam die ploeg langs Oklahoma City op de ranglijst in de Western Conference. De Spurs waren in een uitwedstrijd na verlenging met 110-108 te sterk voor Memphis Grizzlies. Na de reguliere speeltijd stond het 98-98, waarna San Antonio in de verlenging wel door wist te drukken en de winst veilig kon stellen.

In de Eastern Conference wisten Indiana Pacers en Miami Heat allebei voor de derde keer op rij een overwinning te boeken. Koploper Indiana won thuis met 86-79 van Toronto Raptors. Achtervolger Miami was in een thuiswedstrijd met 107-88 New Orleans Pelicans de baas. LeBron James scoorde 32 punten voor de Heat.

Alle uitslagen dinsdag:

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Bobcats Washington Wizards 83 - 97
Cleveland Cavaliers Philadelphia 76ers 111 - 93
Indiana Pacers Toronto Raptors 86 - 79
Miami Heat New Orleans Pelicans 107 - 88
New York Knicks Detroit Pistons 89 - 85
Chicago Bulls Phoenix Suns 92 - 87
Memphis Grizzlies San Antonio Spurs 108 - 110
Milwaukee Bucks Golden State Warriors 80 - 101
Dallas Mavericks Los Angeles Lakers 110 - 97
Denver Nuggets Boston Celtics 129 - 98
Utah Jazz Oklahoma City Thunder 112 - 101
Sacramento Kings Portland Trail Blazers 123- 119

Dennis Bots verfilmt jeugdthriller Vals

De jeugdthriller Vals van Mel Wallis de Vries uit 2010 wordt verfilmd. Dennis Bots, bekend van Achtste-Groepers Huilen Niet en Anubis en het Pad der Zeven Zonden, neemt de regie op zich, met een scenario van Alexandra Penrhyn Lowe. Dat laat coproducent Phanta Film woensdagochtend weten. Vals werd in 2012 al bekroond tot beste jeugdboek en won de Prijs van de Jonge Jury.

Het verhaal draait om vier vriendinnen die een gezellig weekendje plannen in de Ardennen. Hun vakantiehuisje raakt echter ingesneeuwd, waardoor de meiden ineens wel heel dicht op elkaar moeten zitten. En dan verdwijnen ze, een voor een.

"In Vals heeft Mel Wallis de Vries alle ingrediënten voor een spannende thriller bijeengebracht", zegt Bots. "Toen ik werd gevraagd om dit boek te verfilmen, was ik gelijk verkocht. In Nederland zijn er nog niet veel jeugdthrillers gemaakt en ik sta te popelen om mijn tanden hierin te zetten!"

De 39-jarige Bots is momenteel bezig met de opnames van het drama Oorlogsgeheimen, dat dit najaar verschijnt. Achtste-Groepers Huilen Niet uit 2012 viel nationaal en internationaal in de prijzen en sleepte onder meer de publieksprijs op het Nederlands Film Festival in de wacht, evenals prijzen in Canada, India en Brazilië.

De opnames van Vals gaan eind dit jaar van start. De première staat gepland voor volgend jaar.


Dennis Bots verfilmt jeugdthriller Vals (Foto: Novum)

Ruimtedrama Gravity favoriet bij Britse Bafta's

Het drama Gravity van Aflonso Cuaron is met elf nominaties de favoriet bij de prijzen van de British Academy of Film and Television Arts. Het slavernijdrama 12 Years a Slave van Steve McQueen is met tien nominaties de nummer twee. Beide films zijn in de race voor beste film en beste regie. De nominaties werden woensdagochtend bekendgemaakt door de acteurs Helen McCrory en Luke Evans.

Ook American Hustle, Captain Phillips en Philomena maken kans op de Bafta voor beste film. Martin Scorsese werd genomineerd voor zijn regie van The Wolf of Wall Street, David O. Russell voor American Hustle en Paul Greengrass voor Captain Phillips. Woody Allen greep mis met Blue Jasmine.

Voor beste mannelijke hoofdrol zijn genomineerd Chiwetel Ejiofor voor 12 Years a Slave, Christian Bale voor American Hustle, Leonardo DiCaprio voor The Wolf of Wall Street en Bruce Dern voor Nebraska. Idris Elba werd gepasseerd voor zijn rol in Mandela: Long Walk to Freedom.

Bij de actrices in een hoofdrol zijn er eigenlijk geen verrassingen. Amy Adams is genomineerd voor American Hustle, Cate Blanchett voor Blue Jasmine, Emma Thompson voor Saving Mr. Banks, Judi Dench voor Philomena en Sandra Bullock voor Gravity.

De bijrolacteurs waren iets minder voorspelbaar. Zo werden Tom Hanks en George Clooney gepasseerd voor Saving Mr. Banks en Gravity. De race gaat nu tussen Bradley Cooper voor American Hustle, Daniël Bruhl voor Rush, Matt Damon voor Behind the Candelabra en Barkhad Abdi voor Captain Phillips en Michael Fassbender voor 12 Years a Slave.

De bijrolactrices zorgden wellicht voor de meeste verbazing, vanwege de nominatie van de door velen kansloos geachte Oprah Winfrey voor The Butler. Daarnaast werd Scarlett Johansson gepasseerd voor Her, een rol die voor enige ophef zorgde omdat de actrice in de film niet te zien is maar alleen te horen als computerprogramma. In de race zijn verder Jennifer Lawrence voor American Hustle, Julia Roberts voor August: Osage County, Lupita Nyong'o voor 12 Years a Slave en Sally Hawkins voor Blue Jasmine.

De British Academy Film Awards worden 16 februari uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. De presentatie is, net als vorig jaar, in handen van komiek, schrijver en acteur Stephen Fry.


Ruimtedrama Gravity favoriet bij Britse Bafta's (Foto: Novum)

Schumacher raakte steen met ski voor val

Op een persconferentie is bekendgemaakt dat Michael Schumacher zich tijdens zijn ongeluk zo'n acht meter buiten de piste bevond. Volgens de onderzoekers raakte Der Schumi bij een kruising tussen de rode en de blauwe piste van de piste en raakte een steen.

De Franse politie heeft frame voor frame de beelden bekeken van de camera die in de helm van Schumacher zat. Hoe hard hij ging tijdens zijn val is volgens de onderzoekers moeilijk vast te stellen. De onderzoekers zeiden verder dat ze geen informatie hebben over een film die door toeristen zou zijn gemaakt van het ongeluk.

Eerder werd er gezegd dat Schumacher buiten de piste terechtkwam omdat hij iemand zou hebben geholpen die ten val was gekomen. Op de film op de helmcamera, die twee minuten duurt, is hiervan niets te zien. Overigens wordt er niet uitgesloten dat het wel is gebeurd.

Schumacher liep zwaar hersenletsel op en onderging inmiddels twee hersenoperaties. Na de tweede ingreep waren tekenen van verbetering te zien, meldden zijn artsen vorige week dinsdag. Zijn situatie is nog altijd kritiek, maar stabiel. Ook wordt hij nog steeds in een kunstmatige coma gehouden. De doktoren hebben laten weten pas weer iets te melden als er verandering komt in Schumachers situatie.

Bologna ontslaat Pioli vanwege slechte resultaten

Bologna heeft trainer Stefano Pioli op straat gezet. De 48-jarige Italiaan wordt verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende resultaten, meldt de club woensdagavond. Bologna won slechts een van zijn laatste acht competitieduels en zakte daardoor af naar de zeventiende plaats in de Serie A. Maandag werd verloren bij hekkensluiter Catania.

Pioli stond sinds oktober 2011 aan het roer bij Bologna. Hij was eerder ook coach van onder meer Palermo, Chievo Sassuolo en Palermo. Bologna verwacht op korte termijn een vervanger aan te stellen.

[Dakar] Weer twee Nederlandse opgaves

De derde etappe van de Dakar Rally heeft naast Frans Verhoeven nog twee Nederlandse uitvallers opgeleverd. Motorcoureurs Sjors van Heertum en Jan van Gerven moesten voortijdig de strijd staken.

Van Heertum kreeg al in het begin van de special te kampen met een kapotte koppakking. Een Zweedse coureur bood zijn motorblok aan, maar in de hitte slaagde het wisselen hiervan niet, waardoor Van Heertum uitvaller werd. Zijn teamgenoot Van Gerven reed na een navigatiefout een ravijn in en kon hier niet meer uitkomen. Nadat zijn water op was heeft hij de noodknop in moeten drukken, waardoor automatisch opgave volgde. De organisatie heeft hem uit zijn benarde positie bevrijd.

Voor andere rijders bleken de vrachtwagens van diverse Nederlanders een uitkomst. Autocoureur Maik Willems kreeg in de slotfase te kampen met een gebroken as, waardoor er in de waterpomp van alles sneuvelde. Hij werd door de truck van Cornelis Offringa naar het bivak gesleept. Ook de vrachtwagen van Peter Versluis strandde door hydraulische problemen. Hij werd door de Belg Dave Ingles op sleeptouw genomen. Tot slot strandde de vrachtwagen van Pascal de Baar. Kees Koolen nam hem op sleeptouw naar het bivak.

Belkin met vier Nederlanders in Tour Down Under

Wielerploeg Belkin reist met vier Nederlanders af naar de Tour Down Under in Australië. Naast Robert Gesink, die zijn deelname al eerder bevestigde, rijden Stef Clement, Rick Flens en Bram Tankink ook mee in de traditionele opening van het wielerseizoen, zo meldt de organisatie van de koers woensdag.

Behalve de Nederlandse delegatie neemt Belkin ook de Australiërs Graeme Brown, Jack Bobridge en David Tanner mee naar hun thuisland.

Vorig jaar was Tom-Jelte Slagter in dienst van Blanco, de voorloper van Belkin, de beste in de etappekoers. De Groninger rijdt nu voor Garmin, maar ontbreekt door de zwangerschap van zijn vriendin. De Tour Down Under begint op 21 januari en duurt zes dagen.

[AO] Rus en Hogenkamp loten gunstig

Arantxa Rus en Richel Hogenkamp hebben woensdag gunstig geloot voor de eerste ronde van het kwalificatieronde van de Australian Open. Beide Nederlandse tennissters treffen speelsters die lager staan op de wereldranglijst. Rus komt in actie tegen Ekaterina Bychkova uit Rusland, terwijl Hogenkamp de degens kruist met de Kroatische Ana Vrljić.

Rus, de mondiale nummer 154, staat vijf plekken hoger dan Bychkova. Hogenkamp heeft met haar 202e plek een voorsprong van vijftien posities op Vrljić.

Bij de vrouwen is Kiki Bertens als enige Nederlandse zeker van een plaats in het hoofdtoernooi. Datzelfde geldt voor Jesse Huta Galung, Robin Haase en Igor Sijsling bij de mannen. Thiemo de Bakker is nog in het kwalificatietoernooi actief.

Rapper Tupac wilde jedi spelen

Tupac Shakur heeft ooit auditie gedaan voor de rol van jedimeester Mace Windu in Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace uit 1999. Dat blijkt uit een recent interview met Rick Clifford, die als technicus voor platenlabel Death Row Records werkte, schrijft muziekblad Rolling Stone. De rapper deed auditie maar zag de rol uiteindelijk naar Samuel L. Jackson gaan.

Wanneer Tupac auditie deed is onduidelijk. De opnames van The Phantom Menace gingen in 1997 van start, nog geen jaar nadat de rapper werd doodgeschoten.

"Tupac kwam erachter dat ik werkte voor Brian Austin Green, die een rol had in de serie Beverly Hills, 90210, en dat ik aan een paar films had gewerkt", zegt Clifford. "Hij wilde het altijd over zijn filmcarrière hebben. Op en dag vertelde hij me dat hij moest auditeren voor George Lucas. Duim maar voor me, zei hij."

Tupac speelde in zeven films, waaronder Poetic Justice uit 1993, tegenover Janet Jackson. Bullet uit 1996, en Gridlock'd en Gang Related uit 1997, kwamen postuum uit.


Rapper Tupac wilde jedi spelen (Foto: Novum)

'Giant neemt sponsoring over van Argos'

Het team van Argos-Shimano zal komend seizoen door het leven gaan als Giant-Shimano. De Taiwanese fietsconstructeur neemt daarmee de hoofdsponsoring over van het Nederlandse oliebedrijf Argos.

Al in het najaar leek er al een nieuwe hoofdsponsor te zijn uit Amerika, maar die trok zich terug. Giant nam daarna deze stap om zichzelf in de World Tour meer op de kaart te zetten.

Argos-Shimano was vorig redelijk succesvol in de World Tour met voornamelijk sprintzeges in alle drie de grote ronden. Nadat Vacansoleil-DCM er mee op is gehouden, is Giant-Shimano samen met Belkin de Nederlandse afvaardiging op het hoogste niveau van het wielrennen.

Britt en Ymke starten met 326.000 kijkers

Het nieuwe RTL 5-programma van Britt Dekker en Ymke Wieringa, Britt en Ymke: Aan de Bak in Blanes, is dinsdagavond van start gegaan met 326.000 kijkers. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Eerder deze week werd bekend dat het contract van het duo bij RTL niet is verlengd.

Utopia verloor kijkers ten opzichte van de eerste uitzending, maar komt nog steeds ruim boven het miljoen uit. Het programma van John de Mol stond dinsdag, net als maandag, op de zevende plek in de kijkcijferlijst. Bijna 1,3 miljoen mensen stemden af op Utopia, dat een dag eerder door anderhalf miljoen mensen werd bekeken.

Ook De Wereld Draait Door deed het goed. Het programma, dat verhuisde van Nederland 3 naar Nederland 1, trok dinsdag wederom 1,6 miljoen kijkers. In de weken voor de verhuizing keken gemiddeld 1,2 miljoen mensen.

Het best bekeken programma van de dag was het achtuurjournaal, dat ruim 2,3 miljoen kijkers trok. Goede Tijden, Slechte Tijden volgt met bijna twee miljoen kijkers en de Rijdende Rechter was goed voor bijna 1,9 miljoen kijkers.

Barcelona wil samenwerken met Ajax op opleidingsniveau

Barcelona heeft aangeklopt bij Ajax om tot een samenwerking te komen op het gebied van jeugdopleiding. De eerste gesprekken hierover hebben al plaatsgevonden.

Rondom de wedstrijden tussen Ajax en Barcelona in de UEFA Youth League vorig jaar spraken de clubs al met elkaar over een eventuele samenwerking. "De beleidsbepalers bij de jeugdopleiding van Barcelona waren zeer geïnteresseerd in hoe wij werken", vertelt Ruben Jongkind, hoofd talentontwikkeling bij Ajax, in gesprek met Voetbal International.

"En wij kunnen leren van hún werkwijze", vervolgt Jongkind. "Na de eerste kennisuitwisseling gaan we nu een vervolgtraject in. Jeugdtrainers van ons gaan bij Barcelona meelopen en andersom."

Ajax keek niet raar op van de vraag van Barcelona. "We krijgen zestig tot zeventig verzoeken per jaar van clubs die bij ons in de keuken willen kijken. Daar kunnen we onmogelijk aan voldoen. Maar Barcelona is natuurlijk een ander verhaal."

Hoofd opleiding Wim Jonk benadrukt dat het de clubs niet te doen is om elkaars aanpak te kopiëren. "We willen bij Ajax onze eigen identiteit bewaren en dat wil Barcelona ook. Maar het kan nooit kwaad te bekijken op welke vlakken je iets kunt opsteken van een andere grote club", aldus Jonk.

Brands: "Het moeten wel echte versterkingen zijn"

PSV hoopt zich deze transferperiode te versterken op verschillende posities. Voorlopig is technisch manager Marcel Brands daar nog niet in geslaagd.

Na een bijzonder zwakke eerste seizoenshelft staat PSV op de zevende plaats in de Eredivisie. Om de weg naar boven in te zetten hoopt trainer Philip Cocu op versterkingen. Voorlopig blijven deze uit. "We proberen ons waar we kunnen te versterken, maar we weten ook dat de winter een heel lastige periode is", aldus Brands.

In Gran Canaria traint Cocu met een vrijwel fitte selectie. Alleen Tim Matavz en Georginio Wijnaldum zijn nog niet volledig fit, al is dat tweetal op de weg terug. Voorlopig heeft de hoofdtrainer weinig te klagen, behalve wanneer het gaat om het aantrekken van spelers. "Je moet altijd wat te wensen hebben. Het is logisch, dat je als trainer het maximale probeert te bereiken van wat je voor ogen hebt", zegt Cocu in De Telegraaf.

"Wij willen zelf onze beste spelers ook niet kwijt in de winter en je wil ook niet de spelers die ergens afgedankt worden", aldus Brands. "Het moeten wel echte versterkingen zijn."

Over het verloop van het trainingskamp is Cocu in ieder geval tevreden. "Het is nergens idealer dan hier. De weersomstandigheden en de accommodatie zijn perfect en de grasmat geweldig. Je ziet wat de zon met mensen doet. Allemaal lachende gezichten."

Vorig jaar reisde PSV nog af naar Thailand. "Vorig jaar hebben we iets van de wereld kunnen zien en nu willen we in perfecte omstandigheden een goede basis leggen voor de tweede seizoenshelft. We willen het goede gevoel van de laatste twee wedstrijden voor de winterstop vasthouden", aldus Oscar Hiljemark.

Xavi: "Weet niet of ik mijn carrière bij Barça afsluit"

Xavi sluit niet uit dat hij zijn loopbaan elders dan bij Barcelona afsluit. En hoewel hij geknipt lijkt voor de baan als trainer, weet hij ook niet of hij het trainersvak induikt.

"Het is moeilijk om je loopbaan hier af te sluiten", zegt de Spanjaard, die deze maand 34 wordt. Xavi geeft aan graag de rest van zijn carriere bij Barcelona te blijven, maar denkt dat dat moeilijker wordt naarmate hij ouder wordt. "Ik weet niet of ik mijn loopbaan hier bij Barça afsluit", vervolgt Xavi in gesprek met Panenka Magazine. "Ik zou het wel graag willen, maar ik weet niet of me dat gaat lukken."

Vorig jaar zette Xavi nog zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2016. Wanneer hij dat contract uitdient heeft hij de leeftijd van 36 bereikt. Ondanks zijn leeftijd kwam Xavi dit seizoen al 22 keer in actie. "Fysiek voel ik me goed. Zelfs beter dan de laatste twee seizoenen. Ik wil geen wedstrijd missen en soms is dat niet goed voor je. Ik moet mezelf af en toe wat meer rust geven."

Xavi speelt zijn gehele loopbaan al in Camp Nou. "Ik ben blij dat ik voor Barça speel vanwege onze filosofie. Misschien had ik ook gelukkig geweest als ik voor een andere club had gespeeld. Maar mijn hart heeft altijd bij Barcelona gelegen."

Hoewel het er niet van af te zien is, zit Xavi in de herfst van zijn loopbaan. Voor spelers is het dan vaak tijd om na te gaan denken over hun toekomst. Of er een toekomst voor Xavi als trainer is weggelegd? "Ik weet niet of ik trainer wil worden. Ik voetbal nu nog en ik heb er nog niet echt over nagedacht."

"Maar ik vind voetbal erg leuk en wil er hoe dan ook aan verbonden blijven. Ik heb geen idee wat ik anders zou moeten gaan doen", besluit Xavi.

[AO] De Bakker verder in kwalificaties

Thiemo de Bakker heeft woensdag de tweede kwalificatieronde van de Australian Open bereikt. De 25-jarige Westlander rekende af met thuisspeler Andrew Whittington. Het werd na iets meer dan anderhalf uur tennis 6-4 en 7-5 voor de mondiale nummer 146, die ruim tweehonderd plekken hoger op de wereldranglijst staat.

De Bakker stuit nu op de Italiaan Alessandro Giannessi. In totaal moet hij drie wedstrijden winnen om het hoofdschema te bereiken. Vorig jaar was voor De Bakker de tweede ronde van het kwalificatietoernooi het eindstation.

De andere Nederlandse troef bij de mannen in de kwalificaties, Boy Westerhof, redde het niet. De Assenaar kon het winnen van de eerste set tegen de Portugees Rui Machado geen vervolg geven: 6-4, 6-7 (2) en 4-6.

Oost-Timor maakt debuut op Spelen

Tijdens de Winterspelen in Sochi zal voor het eerst een Oost-Timorese sporter meedoen. De 19-jarige Yohan Goutt Goncalves zal uitkomen op de slalom, maar hij wil zich ook nog kwalificeren voor de reuzenslalom.

Goncalves staat 3606e op de wereldranglijst, maar vanwege een speciaal kwalificatiesysteem voor kleine landen heeft de Oost-Timorees zich toch weten te plaatsen.

Goncalves is geboren in Frankrijk, maar zijn moeder komt uit Oost-Timor. Het land is pas sinds 2002 een aparte staat, dat in de geschiedenis staat als een land met oorlog en ellende. Goncalves wil hier verandering in brengen: "Ik wil een diplomaat zijn voor onze trotse natie. Ik zal met trots de Oost-Timorese vlag dragen en ben blij als ik de finish haal".

Kiekje ín het bikinibroekje nieuwste hype

Wereldwijd wordt de noodklok geluid over dé trend van 2014. Tienermeisjes en jonge vrouwen maken een selfie door hun bikinibroekje zo over hun heupen te spannen, dat je in het broekje kunt kijken. Vervolgens worden de kiekjes gedeeld op social media.

Het idee van de zogeheten 'bikini bridge' stamt al uit 2012, maar pas nu wordt het verschijnsel echt populair. Met dank aan One Direction-frontman Harry Styles. Voorzien van hashtags #bikinibridge en #bikinibridge2014 is hij een van de velen die deze selfies hebben gedeeld. Meer dan 2400 keer in slechts een etmaal. Ook website 4chan helpt mee deze hype zo groot mogelijk te maken.

De bikini bridge, alleen zichtbaar bij slanke dennen, wordt omschreven als 'indien een bikinibroekje wordt opgespannen tussen de beide heupbotten, is een ruimte zichtbaar tussen de bikini en de onderbuik'. Oftewel, de venusheuvel is te zien. Foto's van deze nieuwe hype worden verzameld op onder andere een eigen Tumblr-pagina en Facebook.

Hoewel menigeen deze nieuwe trend van harte toejuicht, staat critici het huilen nader dan het lachen. "De bikini bridge is weer een nieuw voorbeeld van druk uitoefenen op vrouwen om zich ongerust te voelen over hun lichaam", vindt Lucy Attley, die woordvoerster is van de zelfvertrouwencampagne van het Dove-concern. "Wij willen juist dat vrouwen zich goed voelen over hun lichaam, niet onzeker."

Ook zelfbeeld- en welzijnexperte Katie Lowe is niet blij. "De bikini bridge veroorzaakt een laag zelfvertrouwen bij vrouwen over hun lichaam", vindt zij. "Dergelijke foto's worden geplaatst op pro-anorexiawebsites en veroorzaken eetstoornissen. De media willen meisjes en jonge vrouwen doen geloven dat dit het ideaalbeeld voor vrouwen is."

Met dergelijke teksten wordt de bikini bridge aangemoedigd

VVVVVV komt naar bijna alles dit jaar

Gameontwikkelaar Terry Cavanagh heeft grootse plannen voor zijn 3DS-platformer VVVVVV. Er was al bekendgemaakt dat de game gaat uitkomen op PlayStation Vita, maar op zijn eigen blog zegt Cavanagh aan dat er nog veel meer platformen aankomen.

"This year, I’m going to release VVVVVV on PS Vita, on iPad, on iPhone, on Android, on Ouya. And, if I can manage it, all at the same time", zegt Cavanagh in zijn blogpost. "This will very likely be the last thing I ever do with VVVVVV, and I wanna go out with a bang."

De Vita-port was al bekend, nadat het bedrijf Nicalis aangaf de ontwikkeling van de port te hebben overgenomen van Terry Cavanagh. De bedenker zelf zegt al een jaar onafgemaakte iOS-port op de plank te hebben liggen waar hij de afgelopen periode hard aan heeft gewerkt, waardoor iOS, Android en Ouya binnen de mogelijkheden liggen.

VVVVVV

Goederentrein ontspoord in Canada

Een vrachttrein met ruwe olie en propaan is woensdag in de dunbevolkte Canadese regio New Brunswick ontspoord en in brand gevlogen. Dat hebben de autoriteiten gezegd. Een twintigtal woningen in de buurt van het spoor moest worden ontruimd.

Sharon DeWitt, die verantwoordelijk is voor noodmaatregelen in de gemeente Plaster Rock, zei dat nog onduidelijk is hoe groot de brand is en of er iemand gewond is geraakt. De trein liep zo'n vijf kilometer voor het dorp uit de rails. "Voorzover wij weten zijn er slechts een aantal wagons bij het ongeluk betrokken en we zijn niet zeker wat er in deze wagons zit", zei ze. "Huizen in de directe omgeving zijn ontruimd." Volgens een woordvoerder van de ambulancediensten in New Brunswick zijn er geen gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

Jim Feeny van de Canadese spoorwegen bevestigde dat de trein gevaarlijke goederen vervoerde, zoals ruwe olie en propaan. "Sommige van die wagons staan in het deel waar de ontsporing plaatshad", zei hij. "Of ze ook uit de rails gelopen zijn en in brand staan kan ik niet bevestigen." Volgens Feeny zijn de machinist en de conducteur van de trein niet gewond geraakt. Ze waren de enigen die aan boord waren.

In juli vorig jaar kwamen 47 mensen om het leven toen een trein met ruwe olie bij Lac-Megantic in Quebec ontspoorde. In november ontspoorde en explodeerde in Alabama een olietrein. Daarbij kwamen geen mensen om het leven, maar er lekten wel honderdduizenden liters olie weg.

Gordon heeft nieuw billenmaatje

Gordon heeft weer vlinders in zijn buik. "Ik heb momenteel een heel leuk iemand, maar ik ga niet in details treden, want daardoor zijn eerdere relaties ook beschadigd geraakt", zegt de zanger in Viva.

"Ik moet hem beschermen, voordat iedereen er weer op duikt", vindt de 45-jarige Gordon, die zijn vorige relatie in september zag stranden. "Maar het is wel heel leuk hoor. Oorspronkelijk komt hij uit het oosten van het land. En hij is yogaleraar."

"Door hem ben ik wel bezig met ademhalingsoefeningen", gaat Gordon verder. "Mijn adem zit te hoog, hij moet door je buik. Da's moeilijk hoor, door je buik ademen. Hij leert me dat. Hij straalt ook zo'n rust uit, ongelooflijk. Wat dat betreft zijn we echt yin en yang."

Ondanks al zijn verbroken relaties gelooft Gordon dan ook nog steeds in de liefde. "Jazeker. Ook hij kwam weer op een moment dat ik dacht: schiet mij maar de boom in. Dus ja, dan kun je niet anders dan erin geloven."

De zanger is zelfs van plan om te gaan samenwonen. "Maar niet hier", verwijst hij naar zijn huis in Blaricum. "Hier heb ik te veel meegemaakt. Ups, downs, alles. Ik ben klaar met dit huis, met Blaricum. Ik noem het inmiddels Begraficum, haha."

Wat Gordon ook wil, is een eigen onemanshow in het theater. "En dan echt met de meest grove verwensingen en grappen en gekkigheid", legt hij uit. "Daar heb ik zin in. Sterker nog, ik ben er al mee bezig, ik ben nu al grappen aan het bedenken."

DigiD Amsterdammers gekaapt

Criminelen hebben het DigiD-account van zeker 150 Amsterdammers gekaapt. Hierdoor konden de criminelen onder meer uitkeringen en toeslagen die voor inwoners van Amsterdam-Zuidoost waren bestemd op hun eigen rekening laten storten, schrijft de Volkskrant woensdag.

Hoe de criminelen te werk zijn gegaan en hoe groot de schade is, valt nog niet met zekerheid te zeggen. Het lijkt erop dat ze namens de inwoners nieuwe inloggegevens per post hebben aangevraagd en die vervolgens hebben onderschept. Rond de feestdagen is uit voorzorg een groot aantal DigiD's geblokkeerd, zegt een woordvoerder van Logius. Dat is de dienst waar de ict-activiteiten van de overheid zijn ondergebracht.

De zaak lijkt sterk op een identiteitsfraude met DigiD in Groningen. Daar werd post van vooral studenten onderschept en werd met hun DigiD onder meer zorg- en huurtoeslag aangevraagd.De eerste aangiften in die zaak kwamen in juni binnen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de vijf verdachten die in die zaak zijn aangehouden ook met de identiteitsfraude in Amsterdam te maken hebben.

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer uitte in 2011 al kritiek op de fraudegevoeligheid van DigiD. De overheid gaat volgens hem achteloos om met de veiligheid. Ook was hij kritisch op de slechte manier waarop slachtoffers werden geholpen. Het lijkt er niet op dat de problemen inmiddels zijn opgelost. Een slachtoffer dat in de krant zijn verhaal doet vertelt dat hij aan de bel trok toen zijn AOW-uitkering niet werd gestort. Aanvankelijk kreeg hij te horen dat hij zijn DigiD zou hebben uitgeleend.

Begin vorige maand werd in Den Haag een nieuw stelsel van digitale communicatie gepresenteerd. Dat moet de problemen verhelpen.

Oculus VR maakt zelf games

Oculus VR, het bedrijf achter de virtual reality-headset Oculus Rift, is bezig om binnen de eigen geledingen videogames te ontwikkelen. Hierbij speelt technisch directeur John Carmack, bekend van onder andere Doom en Quake, een belangrijke rol in het proces.

In een interview met website Engadget heeft Oculus VR-topman Brendan Iribe bevestigd dat zij een eigen gameontwikkelingsafdeling hebben. Ondanks dat John Carmack is binnengehaald als technisch directeur bemoeit hij zich volgens Iribe ook met de gameontwikkelaars.

Volgens Iribe is het van essentieel belang dat Oculus VR niet alleen naar de technische kant van de Oculus Rift kijken. Het is belangrijk om ook je eigen content te creëren.

"Het is nog vroeg dag voor ons softwareteam, maar onze HR-afdeling gaat in de komende zes tot twaalf maanden flink meer softwareontwikkelaars aannemen", zegt Iribe. "We zien wel hoe het gaat lopen, maar het zou me niet verbazen als we meer en meer eigen content gaan ontwikkelen in de toekomst", aldus de Oculus-baas.

Telltale wil zich graag wagen aan James Bond

Telltale Games zou graag een James Bond-game willen maken, waarbij de focus dan veel meer op sluipen en spionage komt te liggen. Mede-oprichter van Telltale Kevin Bruner heeft in een interview met Official Xbox Magazine gezegd dat, als geld geen bezwaar zou zijn, James Bond zijn allereerste keuze zou zijn.

"Ik ben een groot james Bond-fan en ik raak altijd gefrustreerd als games hem wegzetten als een massamoordenaar", zegt Bruner in het interview. "Hij is een superspion en dat is heel iets anders. De films maken van hem veel minder een massamoordenaar en in de boeken komen niet veel doden voor, maar veel meer intriges en spionage."

In het interview geeft Telltale-topman Dan Connors verder nog aan dat, ondanks dat gelicenseeerde spellen belangrijk zijn geweest voor het succes van de studio, het idee van een origineel IP creëren hem erg aanspreekt.

"We denken nu meer in de richting van 'Kunnen we een geweldig verhalenverteller binnenhalen om samen iets te maken dat niet alleen een videogame gaat worden, maar veel meer transmediaal gaat worden?' Connors denkt hierbij aan een game in combinatie met een stripboek of een televisieserie. "We zien dat echt als het volgende dat gaat gebeuren", aldus Connors.

Op dit moment is Telltale Games begonnen met het uitbrengen van het tweede seizoen van episodische game The Walking Dead en de eerste episodes van The Wolf Among Us. Verder is bekend dat zij in ieder geval werken aan een game rond Game of Thrones en een bewerking binnen de Borderlands-serie.

Valencia op valreep naast Atletico in beker

Valencia heeft dinsdag de heenwedstrijd in de achtste finale van de Copa del Rey op het nippertje niet verloren. Helder Postiga scoorde in de 93e minuut de 1-1, nadat Raul Garcia achttien minuten voor tijd Atletico op voorsprong had gezet. De return in Madrid volgt over een week.

De andere heenwedstrijden uit de achtste finale staan woensdag en donderdag op het programma. Zo ontvangt Barcelona Getafe en krijgt Real Madrid bezoek van Osasuna. Ook volgende week worden er op woensdag en donderdag returns afgewerkt.

FOK! wat een weer...Wisselend bewolkt

Ook gisteren was het natuurlijk weer boterzacht buiten. Eigenlijk prima weer om even een terrasje te pakken. Op sommige plaatsen scheen de zon enige tijd, maar er waren ook plekken waar de zon nauwelijks ruimte kreeg. De afgelopen nacht trok er weer eens een storing over ons land met enige tijd regen.

Vanochtend trekt de regen vrij snel weg en dan houden we een licht wisselvallig weerbeeld over. Wolkenvelden worden afgewisseld met enkele opklaringen en op veel plaatsen blijft het vanmiddag droog. De wind neemt in vergelijking met de afgelopen dagen duidelijk in kracht af en draait daarbij naar het zuiden toe. Het blijft met 11 graden nog steeds zeer zacht.

Pas op vrijdag begint de temperatuur te zakken naar wat meer normale waarden. Ook blijft het dan op de meeste plaatsen droog. De dagen daarna koelt het nog iets verder af en kan het in de nachten licht gaan vriezen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZonsoP
Een prachtige zonsopkomst. Ook in Portugal was KlapMongeaul weer vroeg uit de veren.

ZonsKla

ZonsKlap

 

 

Topman Ford stapt niet over naar Microsoft

Microsoft kan een naam van hun lijst met gegadigden voor de plek van topman Steve Ballmer weghalen. Alan Mulally, de grote baas bij autofabrikant Ford, heeft in een persverklaring aangegeven minimaal tot eind 2014 bij het bedrijf te blijven.

Dit betekent dat Mulally, die volgens ingewijden tot de laatste vier kandidaten behoorde, niet in de running is om Steve Ballmer op te volgen. Ballmer stopt per 1 augustus 2014 als grote baas bij Microsoft.

Als de geruchten kloppen blijven zijn er op dit moment nog maar drie kandidaten over om de hoogste positie van het techbedrijf in te nemen. Waar eind 2013 nog een lijst van twintig kandidaten zou zijn, zeggen bronnen dat Microsoft de lijst met potentiële leiders heeft teruggebracht naar vier mensen. Naast Mulally zijn dit Satya Nadella van Microsoft zelf, Stephen Elop van Nokia en voormalig technisch directeur bij Skype Tony Bates.

Bronnen binnen Microsoft zeggen dat een deel van de aandeelhouders inmiddels hebben aangedrongen op het pensioen van Microsoft-oprichter Bill Gates. Zij willen dat de opvolger van Ballmer wordt gekozen door mensen met een frisse blik op de technologiebranche.

Met het wegvallen van Mulally, die volgens veel mensen de meeste kans had op de toppositie, lijkt Stephen Elop de beste kaarten in handen te hebben. Elop krijgt na de overname van Nokia door Microsoft sowieso een positie binnen het bedrijf en de hoogste positie lijkt nu binnen handbereik.

Sunderland neemt voorsprong op Man United

Sunderland heeft woensdag Manchester United een gevoelige nederlaag toegebracht in de League Cup. De eerste wedstrijd in de halve finale werd door de Black Cats in eigen huis met 2-1 gewonnen. De return op Old Trafford staat over twee weken op het programma. De andere halve finale gaat tussen Manchester City en West Ham United.

Sunderland zette een weinig geïnspireerd spelend United tijdens de eerste helft goed vast op eigen helft. Toch leken de bezoekers bij een zeldzame aanval op voorprong te komen. Adnan Januzaj schoot eerst tegen Ryan Giggs aan en in de rebound raak. Giggs stond echter buitenspel en dus ging de goal niet door.

Op slag van rust werd het 1-0 voor Sunderland via een eigen doelpunt van diezelfde Giggs, maar vlak nadat de tweede helft in gang was gefloten kopte Nemanja Vidic de gelijkmaker binnen. Sunderland ging toch met de zege aan de haal via een veelbesproken strafschop. Tom Cleverley hield Adam Johnson lichtjes vast, maar kreeg na overleg tussen scheidsrechter Andre Marriner en zijn assistenten toch een penalty tegen. Fabio Borini schoot die onberispelijk binnen.

Voor United is het de derde nederlaag op rij en ook de derde keer met 2-1. Sinds 2001 stapten de Red Devils niet vaker meer dan twee keer op rij met een nederlaag van het veld.

'VS moet meer Syriërs opvangen'

Amerikaanse senatoren van zowel de Democraten als de Republikeinen hebben dinsdag hun eigen land opgeroepen meer vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Slechts 31 van de naar schatting 2 miljoen vluchtelingen hebben afgelopen jaar onderdak gevonden in de VS.

Senator Richard Durbin van Illinois noemde het vluchtelingenprobleem in Syrië 'het ergste sinds de genocide in Rwanda in 1994'. Daarom hebben de VS 'een morele verplichting' om bij te dragen aan het bieden van opvang.

Tot op heden hebben 135.000 Syriërs een asielaanvraag gedaan in de VS, maar deze zijn vrijwel allemaal afgewezen, vaak vanwege maatregelen om mogelijke terroristen buiten de deur te houden.

'VS moeten meer vluchtelingen Syrië opvangen'
'VS moet meer Syriërs opvangen' (Foto: ANP)

Doden door extreem winterweer VS

Het ijskoude winterweer in de Verenigde Staten heeft aan minstens 9 mensen het leven gekost. Amerikaanse autoriteiten hebben voor de helft van de staten waarschuwingen uitgevaardigd vanwege de extreme omstandigheden.

Onder de doden is een 51-jarige dakloze, die in Columbus (Georgia) doodvroor. Twee mannen in Massachusetts kwamen om toen hun boot kapseisde terwijl ze op eenden aan het jagen waren. In een skigebied in Colorado viel een dode door een lawine. Ook zijn mensen in Chicago en Indianapolis aan het winterweer bezweken.

Het openbaar vervoer ligt vrijwel overal stil en scholen blijven dicht. Opvangcentra voor daklozen zitten overvol.

Doden door extreem winterweer in VS
Doden door extreem winterweer VS (Foto: ANP)

Lesbisch stel wil weg uit Assen na pesterijen

Een lesbisch stel dat in Assen door buurtbewoners wordt gepest, wil vertrekken uit de Drentse stad. Dat zeiden ze dinsdagavond in het programma Drents Diep van RTV Drenthe.

De afgelopen tijd voelen Lambertha Penning en Jannie Donker zich thuis onveilig nadat aan hun huis en tuin vernielingen zijn aangericht. Zo werd hun vuilcontainer opgeblazen en rond de jaarwisseling werd hun schutting in brand gestoken.

Burgemeester Carry Abbenhues van Assen heeft in het programma alle hulp toegezegd. De politie onderzoekt de zaak.

Lesbisch stel wil weg uit Assen na pesterijen
Lesbisch stel wil weg uit Assen na pesterijen (Foto: ANP)

Kou drijft ontsnapte gevangene naar cel

De bittere kou in de Verenigde Staten heeft een ontsnapte gevangene terug naar de cel gedreven. De autoriteiten in Lexington meldden dinsdag volgens plaatselijke media dat de zondag ontsnapte gevangene Robert Vick het in de staat Kentucky zo koud kreeg, dat hij maandag een motel binnenliep en bij de receptie vroeg de politie te bellen.

De 42-jarige veroordeelde zit weer opgesloten in de gevangenis in Lexington, bijna 700 kilometer ten zuidwesten van Washington.

De uitzonderlijke kou treft vooral het noordoosten en midden van het land, maar heeft zich tot vrijwel in alle staten uitgebreid.

Kou drijft ontsnapte gevangene naar cel
Kou drijft ontsnapte gevangene naar cel (Foto: ANP)

'Miljard dollar voor kinderen Syrië'

VN-organisaties en andere internationale hulpgroepen hebben dinsdag om een miljard dollar (735 miljoen euro) gevraagd om 'Syrische kinderen uit hun ellende, isolement en trauma te halen'.

Van de miljoenen Syriërs die door de burgeroorlog in hun land ontheemd zijn geraakt zijn de helft kinderen, zeggen de hulporganisaties. Tienduizenden hebben hun school moeten opgeven om te helpen de kost te verdienen. Ook zijn veel jonge meisjes uitgehuwelijkt.

Extra gevechtseenheid VS naar Zuid-Korea

De Verenigde Staten sturen een extra gevechtseenheid van achthonderd militairen met tanks en pantservoertuigen naar Zuid-Korea, heeft het Amerikaanse ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt. De stationering stond al meer dan een jaar in de planning en is onderdeel van een 'herafweging' van Amerikanse strijdkrachten in de Aziatisch-pacifische regio, zegt het Pentagon.

De aankondiging kwam terwijl de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry in Washington besprekingen voerde met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yun Byung-se. Kerry herhaalde dat de VS hun bondgenoot bescherming blijven bieden onder de atoomparaplu en zich niet neerleggen bij de nucleaire status van Noord-Korea.

De VS hebben nog 28.500 militairen in Zuid-Korea. De Koreaanse oorlog van 1950-1953 is alleen met een wapenstilstand afgesloten, nooit met een formeel vredesverdrag. Noord-Korea heeft inmiddels drie atoomproeven gehouden en een langeafstandsraket getest.

'Wij blijven gecommitteerd aan de verdediging van de Republiek Korea, onder meer door middel van afschrikking en het in stand houden van het volledige scala aan Amerikaanse militaire vermogens. Wij gaan door met het moderniseren van onze capaciteiten om op iedere dreiging voorbereid te zijn", liet Kerry na het onderhoud met Yun in een verklaring weten.

Kerry zei dat het leeuwendeel van zijn besprekingen met Yun over Noord-Korea ging, vooral over wat daar in de afgelopen weken is gebeurd. Kerry noch Yun noemde met zoveel woorden de recente executie van Jang Song Thaek, de machtige oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Jang werd beschuldigd van corruptie en ondermijning van de staat. Zijn val versplinterde het zorgvuldig gecultiveerde beeld van totale eenheid in Noord-Korea en riep vragen op over de stabiliteit van het twee jaar oude leiderschap van Kim.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.