Extra gevechtseenheid VS naar Zuid-Korea

Redactie

De Verenigde Staten sturen een extra gevechtseenheid van achthonderd militairen met tanks en pantservoertuigen naar Zuid-Korea, heeft het Amerikaanse ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt. De stationering stond al meer dan een jaar in de planning en is onderdeel van een 'herafweging' van Amerikanse strijdkrachten in de Aziatisch-pacifische regio, zegt het Pentagon.

De aankondiging kwam terwijl de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry in Washington besprekingen voerde met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yun Byung-se. Kerry herhaalde dat de VS hun bondgenoot bescherming blijven bieden onder de atoomparaplu en zich niet neerleggen bij de nucleaire status van Noord-Korea.

De VS hebben nog 28.500 militairen in Zuid-Korea. De Koreaanse oorlog van 1950-1953 is alleen met een wapenstilstand afgesloten, nooit met een formeel vredesverdrag. Noord-Korea heeft inmiddels drie atoomproeven gehouden en een langeafstandsraket getest.

'Wij blijven gecommitteerd aan de verdediging van de Republiek Korea, onder meer door middel van afschrikking en het in stand houden van het volledige scala aan Amerikaanse militaire vermogens. Wij gaan door met het moderniseren van onze capaciteiten om op iedere dreiging voorbereid te zijn", liet Kerry na het onderhoud met Yun in een verklaring weten.

Kerry zei dat het leeuwendeel van zijn besprekingen met Yun over Noord-Korea ging, vooral over wat daar in de afgelopen weken is gebeurd. Kerry noch Yun noemde met zoveel woorden de recente executie van Jang Song Thaek, de machtige oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Jang werd beschuldigd van corruptie en ondermijning van de staat. Zijn val versplinterde het zorgvuldig gecultiveerde beeld van totale eenheid in Noord-Korea en riep vragen op over de stabiliteit van het twee jaar oude leiderschap van Kim.