The Wolf of Wall Street

De trailer beloofde al veel goeds en al helemaal toen de namen Scorsese en DiCaprio in beeld kwamen. Dat beloofde zeker wat! Al eerder behaalden ze successen met films als The Departed en Shutter Island. Zullen ze deze keer weer een pareltje afleveren?

In dit verhaal gevuld met seks en drugs volgen we effectenhandelaar Jordan Belfort, die heel snel heel rijk wist te worden. Dit succes kent natuurlijk ook zijn schaduwkanten. Rijk worden gaat niet zonder slag of stoot en als je eenmaal rijk bent is het de kunst om die rijkdom te behouden.

De trailer liet nog weinig zien van zijn ondergang, maar iedereen die iets weet van Jordan Belfort, weet ook dat hij zijn rijkdom uiteindelijk bijna volledig heeft moeten inleveren. The Wolf of Wall Street, wat Belforts bijnaam werd door zijn gedrag op de beurs, schetst de ups en downs en doet dit grandioos.

DiCaprio speelt de rol (zoals bijna altijd) met de overtuigingskracht van een Oscarwinnaar. Zou het dan nu eindelijk een keer voor hem gaan gebeuren? Aan het niveau van zijn prestatie in deze film zal het in ieder geval niet liggen. Zijn reacties zijn snel en gevat, dit komt natuurlijk ook door het uitermate goede script.

Ook op de bijrollen is weinig aan te merken. Jonah Hill speelt de soms nog gekkere partner van Belfort, Donnie Azoff. Hill zet een personage neer dat in het rijtje past bij Alan uit de Hangover-reeks.

''You've got my money taped to your boobs, technically you do work for me''

Ook Matthew McConaughey levert een fraaie acteerprestatie af met het personage van de leermeester van Belfort, Mark Hanna. De kleinere rollen zijn weggelegd voor Jean Dujardin (The Artist), Kyle Chandler (Argo) en P.J. Byrne (Final Destination 5).

Ook voor het verfijnde oog is er wat wils. De shots zijn snel en worden afgewisseld door lange en mooi opgezette shots. Een mooi staaltje cinematografie. 

Met zijn 180 minuten is The Wolf of Wall Street wat aan de lange kant. Echter, de film voelt niet aan als een drie uur durende productie. Scorsese en DiCaprio hebben het weer geflikt: een knap geschreven, goed geregisseerd en geweldig gespeeld verhaal.