eShop Trio: Rush, Knytt en NES Remix

Het is feest de laatste maanden in de Wii U eShop! Er verschijnen een heleboel games en vandaag bespreken we er weer drie voor jullie. We speelden puzzelgame Rush, platformer Knytt Underground en minigameverzameling NES Remix

RUSH
Rush komt van Two Tribes, bekend van Toki Tori. Two Tribes heeft de afgelopen weken behoorlijk wat games in de eShop gezet en Rush is de laatste van die reeks na Toki Tori (1 en 2) en Edge. Ditmaal is het een puzzelgame met gekleurde kubussen die je in het juiste vakje moet laten rollen. Ja, rollen...

Het speelveld is opgedeeld in allemaal vakjes waarover de kubussen gaan rollen zodra je het startschot geeft. In principe kan een kubus enkel recht vooruit rollen, maar zodra hij botst slaat hij rechtsaf. Tevens kun je speciale vakjes maken die de kubus ergens heen transporteren of juist linksaf laten gaan. 

In steeds moeilijker wordende levels wordt er steeds meer ruimtelijk inzicht van je verwacht en worden je hersenen steeds verder uitgedaagd. Grafisch is de game erg strak en deed het me wat denken aan Mirror's Edge qua stijl. Dat is voor een puzzelgame eigenlijk best een groot compliment. Rush is geen game die je uren gaat spelen, maar na wat intensieve Wonderful 101-sessies vond ik het wel fijn om even wat rustigs te gamen.

Knytt Underground
Knytt Underground is een game die al op meerdere platformen verscheen en nu eindelijk ook op Wii U te spelen is. De game combineert platformen en puzzelen in een Metroidvania-omgeving. Iets dat op papier en in de trailer erg interessant leek. Helaas vond ik het wat tegenvallen: ik voelde de klik niet helemaal.

In eerste instantie loop je vol bewondering door de wereld en ren je van hot naar her om de steeds groter wordende spelwereld te verkennen. Elk hoekje en elke afslag leidt ergens naartoe. Na een uurtje rennen krijg je echter het gevoel dat je echt niets anders doet dan heen en weer lopen. Waar je in bijvoorbeeld Metroid nog vijanden moet neerschieten heb je dat in Knytt niet echt.

De extra powers die je krijgt zijn daarnaast ook niet de redding van Knytt omdat je ze vaak via trial and error moet uitproberen. In een game waar je al veel heen en weer moet lopen is backtracken omdat iets niet duidelijk is helemaal een minpunt. Jammer, ik had er meer van verwacht.

NES Remix
Er is geen enkele developer met zo'n rijke historie als Nintendo. Ze hebben de beste games, en de meeste bekende personages. Zelf zien ze dit niet helemaal in als je ziet met wat voor slakkengang de Virtual Consoles gevuld worden, maar het besef lijkt te komen met NES Remix.

NES Remix is een verzameling micro- en minigames gebaseerd op hun klassieke NES-games. Elke bekende game heeft een eigen reeks minigames. Voor de Super Mario Bros.-minigames moet je bijvoorbeeld zo snel mogelijk op 10 Goomba's springen of zo snel mogelijk de vlag bereiken. Bij de Donkey Kong-minigames wordt er weer gevraagd om over X tonnen te springen of met de hamer alle vijanden te verslaan.

Het feit dat de minigames erg kort zijn, denk WarioWare, en daarnaast gebaseerd zijn op al die games waar je vroeger van hield, zorgt ervoor dat je direct verliefd wordt op NES Remix. De houterige verouderde gameplay van de complete games valt nu bovendien niet op omdat het zulke korte sessies zijn. Sessies die wel flink lastig worden na een paar levels. Oefenen baart gelukkig kunst.

In de minigames verdien je bovendien sterren waarmee je de remixlevels vrijspeelt Hier speel je met bijvoorbeeld Link in de Donkey Kong-levels. Hier schittert de game helemaal en waan je je weer 8 jaar oud. Pure nostalgie.