Barcelona wil samenwerken met Ajax op opleidingsniveau

Pino112

Barcelona heeft aangeklopt bij Ajax om tot een samenwerking te komen op het gebied van jeugdopleiding. De eerste gesprekken hierover hebben al plaatsgevonden.

Rondom de wedstrijden tussen Ajax en Barcelona in de UEFA Youth League vorig jaar spraken de clubs al met elkaar over een eventuele samenwerking. "De beleidsbepalers bij de jeugdopleiding van Barcelona waren zeer geïnteresseerd in hoe wij werken", vertelt Ruben Jongkind, hoofd talentontwikkeling bij Ajax, in gesprek met Voetbal International.

"En wij kunnen leren van hún werkwijze", vervolgt Jongkind. "Na de eerste kennisuitwisseling gaan we nu een vervolgtraject in. Jeugdtrainers van ons gaan bij Barcelona meelopen en andersom."

Ajax keek niet raar op van de vraag van Barcelona. "We krijgen zestig tot zeventig verzoeken per jaar van clubs die bij ons in de keuken willen kijken. Daar kunnen we onmogelijk aan voldoen. Maar Barcelona is natuurlijk een ander verhaal."

Hoofd opleiding Wim Jonk benadrukt dat het de clubs niet te doen is om elkaars aanpak te kopiëren. "We willen bij Ajax onze eigen identiteit bewaren en dat wil Barcelona ook. Maar het kan nooit kwaad te bekijken op welke vlakken je iets kunt opsteken van een andere grote club", aldus Jonk.