Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 1

pokemon logo
Ik wil deze special beginnen met een bekentenis. Ik ben Nik, 29 jaar oud en ik heb in mijn leven nog nooit naar Pokémon gekeken. Terwijl mijn broertje religieus elke dag de avonturen van Ash, Brock, Misty en Pikachu volgde, deed ik de serie af als kinderachtige zooi en op een paar flarden na die ik over zijn schouders meekreeg, is het daar jarenlang bij gebleven.

Vreemd genoeg heb ik veel van de games dan wel weer gespeeld, om te beginnen Silver op een emulator, later Ruby op mijn GBA die ik in een opwelling voor een tientje in de aanbieding bij de Albert Heijn mee naar huis nam, gevolgd door Diamond op mijn DS en laatst besloot ik - wederom in een opwelling - Pokémon Y voor mijn 3DS aan te schaffen. Op de een of andere manier heb ik de spellen altijd een warm hart toegedragen zonder ooit geïnteresseerd te zijn geweest in de bijbehorende tekenfilm.

Nu we toch bezig zijn met bekentenissen: ik heb ook helemaal niets met Aziatische animatie, oftewel animé. Ik heb een tijd een persoon in mijn vriendenkring gehad die er helemaal weg van was en via hem heb ik een paar films te zien gekregen. Ik vond ze stuk voor stuk 'wel ok', sommige beter dan andere (Spirited Away en Akira staan me nog goed bij), maar het hele animéverhaal is nooit echt aan mij besteed geweest.

Dus wat doe je dan, als je gevraagd wordt een special te schrijven? Je gaat er verandering in brengen natuurlijk! Zien waar na zoveel jaar de populariteit vandaan komt! Zestien jaar na het begin van de originele Pokémon-serie zijn we inmiddels bij seizoen zeventien aangekomen, dus even gauw alle seizoenen kijken gaat er voorlopig niet inzitten. Wat is dan de op een na beste keuze? De films kijken, natuurlijk! Bijkomende complicatie: ieder seizoen heeft een bijbehorende film, dus de oplettende lezer zal inmiddels begrijpen dat er zestien films op het menu staan, met een zeventiende in de pijplijn. Een vluchtige blik op IMDb leert ons verder dat de films scores in de wacht slepen tussen de 5,3 en de 6,9, niet onkijkbaar slecht dus, maar echt een vetpot wordt hier niet beloofd.

Als je altijd al had willen weten hoe een nitwit - die niets met Pokémon óf animé heeft, veel te oud is voor kinderfilms en dus alles bij elkaar geteld totaal de doelgroep niet is - tegen de Pokémonfilms aankijkt, dan is dit je kans! Ik ga ze namelijk één voor één voor jullie bekijken en mijn beleving opschrijven. Aangezien natuurlijk niemand zestien recensies achter elkaar zal gaan lezen, wordt deze marathon in delen opgedeeld, te beginnen met dit deel waarin ik de eerste vier films onder de loep neem.

Enkele dingen om in je achterhoofd te houden: het gaat hier natuurlijk om kinderfilms, maar wel zestien jaar aan kinderfilms. Worden de latere films volwassener qua plot en stijl, omdat hun publiek ook volwassener wordt? Of blijft Nintendo mikken op kinderen van een jaar of negen? Verder zullen we uiteraard een sprong voorwaarts in animatietechniek zien, die in een anderhalf decennium niet stil heeft gestaan. Omdat we in principe zestien jaar gaan overdoen in het tijdsbestek van een paar dagen, zal het lijken alsof iemand op een fast forward-knop heeft gedrukt. Gotta watch 'em all!