Ruimtedrama Gravity favoriet bij Britse Bafta's

Het drama Gravity van Aflonso Cuaron is met elf nominaties de favoriet bij de prijzen van de British Academy of Film and Television Arts. Het slavernijdrama 12 Years a Slave van Steve McQueen is met tien nominaties de nummer twee. Beide films zijn in de race voor beste film en beste regie. De nominaties werden woensdagochtend bekendgemaakt door de acteurs Helen McCrory en Luke Evans.

Ook American Hustle, Captain Phillips en Philomena maken kans op de Bafta voor beste film. Martin Scorsese werd genomineerd voor zijn regie van The Wolf of Wall Street, David O. Russell voor American Hustle en Paul Greengrass voor Captain Phillips. Woody Allen greep mis met Blue Jasmine.

Voor beste mannelijke hoofdrol zijn genomineerd Chiwetel Ejiofor voor 12 Years a Slave, Christian Bale voor American Hustle, Leonardo DiCaprio voor The Wolf of Wall Street en Bruce Dern voor Nebraska. Idris Elba werd gepasseerd voor zijn rol in Mandela: Long Walk to Freedom.

Bij de actrices in een hoofdrol zijn er eigenlijk geen verrassingen. Amy Adams is genomineerd voor American Hustle, Cate Blanchett voor Blue Jasmine, Emma Thompson voor Saving Mr. Banks, Judi Dench voor Philomena en Sandra Bullock voor Gravity.

De bijrolacteurs waren iets minder voorspelbaar. Zo werden Tom Hanks en George Clooney gepasseerd voor Saving Mr. Banks en Gravity. De race gaat nu tussen Bradley Cooper voor American Hustle, Daniël Bruhl voor Rush, Matt Damon voor Behind the Candelabra en Barkhad Abdi voor Captain Phillips en Michael Fassbender voor 12 Years a Slave.

De bijrolactrices zorgden wellicht voor de meeste verbazing, vanwege de nominatie van de door velen kansloos geachte Oprah Winfrey voor The Butler. Daarnaast werd Scarlett Johansson gepasseerd voor Her, een rol die voor enige ophef zorgde omdat de actrice in de film niet te zien is maar alleen te horen als computerprogramma. In de race zijn verder Jennifer Lawrence voor American Hustle, Julia Roberts voor August: Osage County, Lupita Nyong'o voor 12 Years a Slave en Sally Hawkins voor Blue Jasmine.

De British Academy Film Awards worden 16 februari uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. De presentatie is, net als vorig jaar, in handen van komiek, schrijver en acteur Stephen Fry.


Ruimtedrama Gravity favoriet bij Britse Bafta's (Foto: Novum)