Naam partij 'Trots Edam-Volendam' geweigerd

De lokale politieke partij Trots Edam-Volendam mag onder deze naam niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen over twee maanden. Dat meldt de gemeente woensdag op haar website.

De naam voldoet niet aan de wettelijke eisen en is bovendien te laat vastgelegd, licht een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam toe. Trots staat geregistreerd als een landelijke partij, maar de toevoeging Edam-Volendam zou het tot een lokale partij maken. Deze naam had voor 23 december moeten worden vastgelegd en dat is niet gebeurd.

Trots-partijvoorzitter Pieter Alberda uit Volendam kan nog in beroep gaan tegen de beslissing. Of hij kan ervoor kiezen alleen met de naam Trots deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dan heeft hij de tijd tot 3 februari, de datum waarop de kandidaatlijsten moeten zijn ingeleverd.

Trots is een verkorting van de naam Trots op Nederland, een politieke partij die in 2007 is opgericht door oud-minister en voormalig Tweede Kamerlid Rita Verdonk. Zij is niet meer bij de partij betrokken.