'Stemgedrag gemeenteraad praktisch onvindbaar'

Nederlanders hebben grote moeite het stemgedrag van gemeenteraadsleden te achterhalen op websites van de lokale overheid. Bij een op de vier gemeenten is het praktisch niet te vinden hoe raadsleden hebben gestemd, meldt belangenorganisatie Open State Foundation woensdag na onderzoek bij tientallen Nederlandse gemeenten.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. "Als burgers en journalisten pas na eindeloos zoeken en veel gedoe kunnen zien wat raadsleden doen, tast dat het democratisch gehalte van het lokale bestuur aan", zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State op de website van de organisatie die strijdt voor een transparante overheid.

El Fassed, voorheen Tweede Kamerlid voor GroenLinks, onderzocht met studenten van de Universiteit Utrecht de beschikbaarheid en vindbaarheid van raadsinformatie op de websites van bijna tachtig gemeenten. De verschillen zijn 'enorm', aldus Open State. Van de onderzochte gemeenten hebben er achttien een besluitenlijst online staan en publiceren 21 gemeenten geen notulen.

Mensen die informatie zoeken zijn veel tijd kwijt en verdwalen op gebruiksonvriendelijke sites. Bij de helft van de onderzochte gemeenten kost het minimaal vijf klikken voordat een bezoeker bij de raadsinformatie komt.

Verder bestaan er geen eenduidige benamingen voor notulen of verslagen van raadsvergaderingen. Ede gebruikt bijvoorbeeld de term 'politieke dag', Arnhem rept van een 'politieke maandag' en Almere schaart notulen onder 'politieke markt'.

El Fassed vindt dat dat anders moet. "Notulen van de gemeenteraad, stemmingen, besluitenlijsten, de begroting en daadwerkelijke uitgaven dienen eenvoudig online vindbaar te zijn." Hij roept gemeenten dan ook op gezamenlijk te kiezen voor één manier van informatie aanbieden, zodat burgers makkelijk informatie kunnen vinden. "Het gaat hier om basisinformatie van de democratische rechtsstaat."