UCI onthult onafhankelijke onderzoekscommissie

De onafhankelijke onderzoekscommissie van de UCI wordt gevormd door de Zwitserse politicus Dick Marty, de Duitse professor Ulrich Haas en de Australiër Peter Nicholson. Dat heeft de wielerbond woensdag bekendgemaakt. Het drietal gaat onderzoek doen naar de problemen waar de wielersport in het verleden mee te maken had en in het bijzonder naar de rol van de UCI daarin.

De Cycling Independent Reform Commission (CIRC), zoals de commissie voluit komt te heten, heeft de nodige ervaring. Zo is Marty als voormalig openbaar aanklager een strijder tegen de georganiseerde misdaad geweest. Haas specialiseert zich in antidopingrecht en -procedures en werkt voor het sportarbitragehof CAS. Oud-militair Nicholson werkt als onderzoeker naar criminaliteit over de hele wereld.

Met het instellen van CIRC komt UCI-directeur Brian Cookson een verkiezingsbelofte na. De Engelsman beloofde schoon schip te maken binnen de UCI en beschuldigingen dat de wielerbond positieve dopingtests van onder meer Lance Armstrong verdoezelde tot op de bodem uit te zoeken. Ook zou sprake zijn van corruptie.

De CIRC is al met voorbereidend werk begonnen. Met de UCI is afgesproken dat ernaar wordt gestreefd het onderzoek dit jaar af te ronden.