Geen lynx, wel boommarter en wilde kat gespot

De lynx komt in Nederland nog altijd niet voor, maar de wilde kat en boommarter zijn vorig jaar wel gezien in Zuid-Limburg. Dat blijkt uit onderzoek van Ark Natuurontwikkeling. De natuurclub plaatste vorig jaar in de winter 248 cameravallen in de bossen van het Drielandenpark, dat op de grens ligt met de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen. Twee verschillende wilde katten en de boommarter werden vastgelegd op beeld.

Doel van het onderzoek was om te inventariseren of eerder genoemde dieren voorkomen in de grensregio van Nederland, Duitsland en België. Hoewel lynxen wel in de Ardennen en de Eifel zijn gezien, duiken de katachtigen voorlopig niet in Nederland op. De onderzoekers van Ark denken dat de bossen in het zuiden van Limburg te klein zijn en dat er te veel mensen rondlopen.

Lynxen zijn net als wilde katten en boommarters schuwe dieren die vooral 's nachts leven. Daar komt bij dat alle dieren een groot territorium hebben en in kleine aantallen voorkomen. Dat maakt het volgens Ark moeilijk om hun leefgebieden in kaart te brengen. "Het vereist een grote inspanning en goede technische hulpmiddelen. Maar sinds de komst van de digitale camera is het aanbod van betaalbare cameravallen sterk toegenomen."

Het onderzoek is een vervolg op een inventarisatie van Ark die in de winter van 2010/2011 werd uitgevoerd en waarbij de wilde kat ook al werd waargenomen. De studie is onderdeel van een project waarbij verschillende Vlaamse, Waalse, Duitse en Nederlandse partners betrokken zijn.