Merkel juicht coming out Hitzlsperger toe

Angela Merkel is blij dat oud-voetballer Thomas Hitzlsperger de moed heeft gehad om uit de kast te komen. "We leven in een samenleving waar iedereen uit moet kunnen komen voor zijn seksuele geaardheid zonder bang te hoeven zijn voor intolerantie", laat de Duitse bondskanselier via haar woordvoerder weten. "En ik denk dat we op dat gebied enorm veel progressie hebben geboekt."

Merkel vindt dat Hitzlsperger de juiste keuze heeft gemaakt door open kaart te spelen. "We hebben het geluk om in een land te leven waar we elkaar respecteren, ongeacht of je van mannen of van vrouwen houdt. We beoordelen voetballers op hun gedrag op en buiten het veld en ik denk dat daar bij de heer Hitzlsperger niets op aan te merken valt."

Ook Theo Zwanzinger, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, prijst de moed van Hitzlsperger. "Ik ben blij dat een oud-international het taboe durft te doorbreken", zegt hij in dagblad Die Welt. "Daarmee kan hij eindelijk ophouden met het spelen van verstoppertje, wat hij natuurlijk lange tijd heeft moeten doen."

Hitzlsperger deed zijn ontboezeming woensdag in een interview met de Duitse krant Die Zeit. Volgens de oud-speler van onder meer VfB Stuttgart en Lazio was de bewustwording van zijn geaardheid een 'langdurig en moeilijk proces'. De 31-jarige middenvelder kwam tussen 2004 en 2010 in totaal 52 keer uit voor de Duitse nationale ploeg.