FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 augustus 2013

Uitslagen oefenwestrijden (14/08/2013)

Vandaag werden er over de wereld diverse oefenwedstrijden gespeeld. Nederland speelde tegen Portugal. Het is voor het laatst dat er in augustus een oefeninterland wordt gespeeld, vanaf volgend jaar staat deze datum niet meer op de voetbalkalender. In dit bericht verslagen van enkele wedstrijden en uitslagen de gespeelde wedstrijden van vandaag. 

Zonder Lionel Messi heeft Argentinië een knappe oefenzege geboekt bij Italië, dat aantrad zonder Mario Balotelli. Zowel Messi als Balotelli kon er vanwege een blessure niet bij zijn. Desondanks stonden er in Rome nog voldoende grote namen op het veld. Zo waren onder meer Gianluigi Buffon, Daniele de Rossi, Javier Mascharano, Sergio Agüero en Gonzalo Higuaín van de partij.

Laatstgenoemde spits opende na twintig minuten de score. Voor Higuaín was het gelijk zijn eerste kennismaking met Italië. De spits speelt komend seizoen bij Napoli. Vlak na rust verdubbelde Ever Banega de score. Hoewel Lorenzo Insigne een kwartier voor tijd nog wel wat terug deed namens de Italianen, kwam de Argentijnse zege niet meer in gevaar.


België en Frankrijk hebben elkaar in Brussel op een gelijkspel gehouden. Beide landen scoorden niet. In een wedstrijd zonder al te veel kansen was een gelijkspel uiteindelijk de juiste weergave van het spelbeeld. Bij de Belgen was er een basisplaats weggelegd voor Toby Alderweireld (Ajax) en Nacer Chadli (voormalig FC Twente). Ook Eden Hazard, Kevin de Bruyne en Romelu Lukakui verschenen aan de aftrap.

De eerste helft was een prooi voor Frankrijk. Karim Benzema was na een kwartier voor het eerst gevaarlijk, maar België-doelman Thibaut Courtois stond paraat. Nadat Lukaku de eerste kans van België verzorgde, verschalkte Vincent Kompany vlak voor rust bijna zijn eigen doelman. Zonder doelpunten zochten de landen echter de kleedkamer op.

In de tweede helft werden de Rode Duivels sterker. Na een klein uur legde De Bruyne de bal goed opzij op Lukaku, maar de aanvaller miste opnieuw. De grootste kans was twintig minuten voor tijd voor Kevin Mirallas, maar de Everton-man schoot van dichtbij wild over. Uiteindelijk moesten beide landen genoegen nemen met 0-0.


Engeland heeft op Wembley een oefenzege geboekt op buurland Schotland. De winnende treffer kwam pas in de tweede helft tot stand (3-2). Het Britse onderonsje leek op een verrassende eindstand af te stevenen, nadat Schotland tot tweemaal toe op voorsprong kwam. James Morrison tekende na twaalf minuten voor de openingtreffer, waarna Theo Walcott op aangeven van Tom Cleverley de stand weer in evenwicht bracht.

Vlak na rust kwamen de Schotten echter weer op voorsprong. Kenny Miller zorgde voor de verrassende 1-2, maar opnieuw kwam Engeland terug in de wedstrijd. Ditmaal was Danny Welbeck trefzeker. In de resterende minuten gingen The Three Lions op jacht naar meer.

Uit een voorzet van Leighton Baines kwam de winnende treffer twintig minuten voor tijd alsnog tot stand. Rickie Lambert zorgde voor Engelse opluchting door de 3-2 tegen de touwen te werken.


Duitsland is er in eigen land niet in geslaagd om Paraguay opzij te zetten. Die Mannschaft moest zich twee keer terug knokken van een achterstand (3-3).

Duitsland begon op oorlogssterkte tegen Paraguay. Zo had bondscoach Joachim Löw een basisplaats over voor onder meer Manuel Neuer, Philipp Lahm, Thomas Müller, Mesut Özil, Marco Reus en Miroslav Klose. Het waren echter de Zuid-Amerikanen die brutaal aan het duel startte.

Dankzij doelpunten van José Nunez en Wilson Pittoni pakten Paraguay binnen het kwartier een comfortabele 0-2 voorsprong. Duitsland stelde echter al in de eerste helft orde op zaken. Op aangeven van Özil tekende Ilkay Gündogan na achttien minuten voor de aansluitingstreffer, waarna Müller na een half uur voor de gelijkmaker zorgde.

Waar iedereen verwachtte dat Duitsland vervolgens alsnog een overwinning in de wacht zou slepen, bleef Paraguay verrassen. Nog voor het verstrijken van de eerste helft kwamen de bezoekers opnieuw op voorsprong. Ditmaal was Miguel Samudio succesvol in de afronding.

In de tweede helft ging Duitsland voor de tweede keer in de achtervolging. Lang leek Paraguay met een verrassende zege terug te kunnen keren naar Zuid-Amerika, maar Lars Bender voorkwam een kwartier voor tijd alsnog een Duitse nederlaag.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Japan Uruguay 2-4
Zuid-Korea Peru 0-0
Wit-Rusland Montenegro 1-1
Estland Letland 1-1
Finland Slovenië 2-0
Senegal Zambia 1-1 
Colombia Servië 1-0 
Roemenië Slowakije 1-1 
Zweden Noorwegen 4-2 
Turkije Ghana 2-2 
Oekraïne Israel 2-0 
Zuid-Afrika Nigeria 0-2 
Oostenrijk Griekenland 0-2 
Hongarije Tsjechië 1-1 
Bosnië-Herzegovina Verenigde Staten 3-4 
Albanië Armenië 2-0 
Duitsland Paraguay 3-3 
Italië Argentinië 1-2 
Macedonië Bulgarije 2-0 
Polen Denemarken 3-2 
Zwitserland Brazilië 1-0 
Tunesië Congo 3-0 
Wales Ierland 0-0 
België Frankrijk 0-0 
Engeland Schotland 3-2 
Gabon Ivoorkust 1-1 
Portugal Nederland 1-1 
Ijsland Faroer 1-0 
Ecuador Spanje 0-2 
Marokko Burkina Faso 1-2 

Tientallen romans overleden Britse uitgebracht

Van de overleden Britse romanschrijfster Barbara Cartland verschijnen binnenkort 160 niet eerder gepubliceerde boeken. Dat melden Britse media woensdag. Cartland, die tijdens haar leven bijna vijfhonderd boeken uitbracht die in 38 talen werden vertaald, overleed dertien jaar jaar geleden op 98-jarige leeftijd.

Een deel van de boeken werd al eerder online gepubliceerd, maar 57 romans zijn compleet 'nieuw'. De romans, die verschijnen als e-book en op papier, worden uitgebracht onder de naam 'The Pink Collection'. Cartland was altijd in het roze gekleed. Geschat wordt dat wereldwijd meer dan een miljard romans van de Britse zijn verkocht.

'Hayden Panettiere gaat trouwen'

Hayden Panettiere stapt mogelijk binnenkort in het huwelijksbootje. De 23-jarige actrice werd dinsdag op de gevoelige plaat vastgelegd door de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ met een grote ring.

Na publicatie van de foto gaan weer volop geruchten dat Panettiere ten huwelijk is gevraagd door haar vriend Wladimir Klitschko. Vijf maanden geleden werd ook al druk gespeculeerd over een aanstaand huwelijk.

De Heroes-actrice en de veertien jaar oudere bokser gingen in het voorjaar van 2011 na twee jaar uit elkaar. In januari zouden ze hun relatie weer nieuw leven hebben ingeblazen.

Manning betreurt toegebrachte leed

De Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning betreurt het dat hij met het lekken van geheime documenten naar WikiLeaks de Verenigde Staten heeft gekwetst. "Het spijt me dat mijn daden mensen hebben gegriefd. Het spijt me dat ze de Verenigde Staten leed hebben toegebracht", zei hij woensdag in zijn proces in een verklaring.

Manning zei dat hij begreep wat hij had gedaan en welke beslissingen hij had genomen. Desondanks zei hij dat hij destijds niet van mening was dat hij met het lekken van informatie schade zou berokkenen.

Manning kan wegens het lekken van staatsgeheimen maximaal negentig jaar gevangenisstraf krijgen.

Uitslag Portugal - Nederland

Het Nederlands elftal was dicht bij een overwinning in Faro. Nadat de ploeg van Louis van Gaal lange tijd voor stond, was het Cristiano Ronaldo die vlak voor tijd gelijk maakte.

De ploeg van Louis van Gaal spelde een prima wedstrijd en gezien het materiaal waarmee dit gebeurde was dit knap. Met name nieuweling Paul Verhaegh viel in positieve zin op. Vooraf werd verwacht dat hij tegenover Cristiano Ronaldo kwam te staan, maar de Real Madrid-ster liet zich veel in de as en op rechts zien. Helaas kreeg de ploeg vlak voor tijd een domper te verwerken toen Ronaldo de 1-1 maakte.

Oranje startte goed, al heeft een ploeg als Portugal er natuurlijk geen moeite mee als de tegenstander het spel maakt. Zo nu en dan deelden de Zuid-Europeanen speldenprikjes uit door snel om te schakelen als de passing bij Nederland onzuiver was. Toch stond het vizier van Portugal niet helemaal scherp, want Micuel kreeg voor rust een reuzenkans, maar de middenvelder kreeg het voor elkaar om de vrije schietkans naast te werken.

Kevin Strootman had daarvoor al voor de terechte 0-1 gezorgd. Nadat Verhaegh een aanval opzette richting Van Persie kwam de bal bij Jeremain Lens terecht. De rechstbuiten behield het overzicht en legde de bal terug op oud-teamgenoot Strootman en de middenvelder schoot vanaf rand zestien kiezelhard raak in de korte hoek. Het veldspel van Oranje was in orde en ook op fysiek niveau lieten de spelers van Van Gaal zich gelden.

Nederland bleef dan ook knap op de been in Faro, ondanks dat Portugal na een uur spelen steeds meer druk gaf. Er ontstond meer ruimte op het veld en de Portugezen maakten hier goed gebruik van. Oranje liep steeds meer achteruit en sloot ook minder aan zodra de bal bij de aanvallers was. Toch was het goed om te zien dat spelers als Verhaegh, Daley Blind en Georginio Wijnaldum zich prima staande houden op dit niveau.

De Portugeze kregen via Ronaldo en invaller Macheda nog prima kansen, maar ook Michel Vorm speelde een uitstekende wedstrijd. De doelman van Swansea had uitstekende reddingen in huis, maar moest in de slotfase toch capituleren. Bij een corner verdedigde Oranje niet goed en schoot de bal door in de voeten van Ronaldo. De aanvoerder had vervolgens geen moeite om de gelijkmaker in te schieten. 1-1 was op zich een terechte uitslag, maar dat de tegentreffer zo laat in de wedstrijd viel zal voor Oranje toch voor een domper zorgen.

Portugal

1 - 1

Nederland

 87' Ronaldo    17' Strootman 
 
 Gele kaart: Veloso (Portugal), Martins Indi, (Nederland)
 
Stadion: Estádio Do Algarve, São João da Venda
Toeschouwers: 26000
Arbiter: Mezzolini(Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Beto
Pereira
Pepe
Neto (Alves/82)
Coentrao (Silvio/90)
Micael (Machado/46)
Veloso
Amorim (Andre Martins/74)
Danny (Pizzi/64)
Helder (Oliveira/64)
Ronaldo
  Vorm
Verhaegh (v.Rhijn/47)
De Vrij
Martins Indi
Blind
Wijnaldum
v.d.Vaart (v.Ginkel/46)
Strootman
Lens (Schaken/82)
v.Persie (Huntelaar/58)
Robben

Houthakkersfeest afgezegd om uitvaart Friso

Het Houthakkersfeest dat zaterdag in Lage Vuursche zou worden gehouden, gaat vanwege de begrafenis van prins Friso die vrijdag in het dorp plaatsvindt niet door. De organisatie van het feest liet woensdag op de website weten het niet gepast te vinden de dag na de begrafenis in hetzelfde dorp een groot feest te organiseren.

Het bestuur van stichting Houthakkersfeest heeft de beslissing genomen in overleg met de gemeente Baarn, waar Lage Vuursche onder valt. "Nadat vele scenario's besproken waren zijn we tot de conclusie gekomen dat het niet gepast is om het jaarlijkse evenement door te laten gaan", legt secretaris Jan Tupker uit.

Behalve dat het bestuur het niet gepast vindt zaterdag een groot feest te organiseren, zouden vooral vrijdag bij de opbouw verschillende problemen zijn ontstaan als het festijn wel door zou gaan. Zaterdag zou de 28e editie van het feest zijn. Het Houthakkersfeest richt zich op 'alles wat er dagelijks in bos en natuur leeft en werkt'. Onder meer het Nederlands kampioenschap sculptuurzagen maakt er deel van uit, evenals houthakkerswedstrijden.

Murray en Del Potro sturen Russen naar huis

Andy Murray en Juan Martin del Potro hebben zich woensdag probleemloos geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi in Cincinnati. De twee toptienspelers ondervonden beiden weinig hinder van een Russische opponent. Andy Murray versloeg met 6-2 en 6-3 Mikhail Youzhny, terwijl Del Potro met tweemaal 7-5 Nikolay Davydenko naar huis stuurde.

Murray, die vorige week in Montreal vroegtijdig sneuvelde, stuit nu op de Fransman Julien Benneteau. Del Potro treft de winnaar van het treffen tussen Jérémy Chardy en Feliciano Lopez.

Veel kijkers nieuwsuitzendingen dood prins Friso

Nieuwsuitzendingen over de dood van prins Friso hebben maandag veel kijkers getrokken. Zo keken gemiddeld 2,5 miljoen kijkers naar het achtuurjournaal van de NOS op Nederland 1. Dat is een stuk meer dan normaal. De laatste weken trok het journaal van 20.00 uur van de NOS op maandag ongeveer 1,6 miljoen kijkers.

Het extra journaal van de NOS, dat van 15.00 tot 18.00 uur werd uitgezonden, trok gemiddeld bijna een half miljoen mensen. Naar het aansluitende journaal van de NOS om 18.00 uur keken 1,3 miljoen mensen, tegen ongeveer negenhonderdduizend op een normale maandag in de zomer.

Verder kluisterde de extra uitzending op Nederland 1 van 20.30 tot 21.10 uur gemiddeld 1,8 miljoen kijkers aan de buis. De laatste weken waren er rond dat tijdstip gemiddeld een miljoen kijkers ingeschakeld op dat net.

Naar het nieuws van 19.30 uur op RTL 4 keken gemiddeld ruim 1,5 miljoen belangstellenden, tegenover 924 duizend de week ervoor, blijkt uit woensdag door Stichting Kijkonderzoek gepubliceerde cijfers.

Ook SBS 6 paste de programmering aan. Van 18.00 tot 19.00 uur was er een lange editie van Hart van Nederland, die door 443 duizend mensen werd bekeken. De maandag van de week ervoor waren dit nog 286 duizend mensen. Vervolgens werd om 22.30 uur de film King Arthur onderbroken door een speciale Hart van Nederland en Shownieuws van allebei ongeveer een halfuur. Die werden respectievelijk door 780 duizend en 738 duizend mensen bekeken.

De NOS laat woensdagavond weten dat vergelijkingen met het verleden voor dit soort gebeurtenissen eigenlijk niet te maken zijn, onder meer doordat vergelijkbare gevallen op andere tijdstippen bekend werden. Zo werd het overlijden van prins Bernhard in december 2004 's avonds bekendgemaakt, terwijl de dood van Friso maandagmiddag werd gemeld.

Naar een extra journaal op Nederland 1, 2 en 3 van ongeveer een kwartier vanwege de dood van Bernhard keken destijds 4,2 miljoen mensen. Op Nederland 2 vond daarna een speciale twee uur durende uitzending plaats, waar gemiddeld 1,2 miljoen mensen op inschakelden.

Het overlijden van prinses Juliana in maart 2004 werd 's ochtends vroeg bekend. Een zeer lange uitzending van 10.00 tot 23.00 uur had toen een gemiddelde kijkdichtheid van 718 duizend kijkers.

Groei eurozone maakt weinig indruk in VS

Amerikaanse beleggers trokken zich woensdag weinig aan van de beter dan verwachte economische groeicijfers uit de eurozone. Teleurstellende kwartaalcijfers van warenhuisketen Macy's benadrukten dat de economie in eigen land nog een lange weg te gaan heeft. Het bedrijf moest met fikse kortingen strooien omdat de Amerikaanse consument nog steeds de hand op de knip houdt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond zo'n drie kwartier voor het slot op een verlies van 0,6 procent, op 15.358 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omlaag tot 1688 punten. Voor de technologiegraadmeter Nasdaq bleef de daling beperkt tot 0,3 procent, naar een stand van 3675 punten.

Vooral bedrijven die het van de consument moeten hebben, moesten het ontgelden. Doe-het-zelfketen Home Depot was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 2,4 procent, gevolgd door farmaceut Johnson& Johnson die 2,3 procent daalde. Macy's zelf, dat niet tot de hoofdfondsen behoort, werd 4 procent minder waard.

Witte raaf op Wall Street was Steinway Musical Instruments, met een koerswinst van bijna 8 procent. De Amerikaanse hedgefondsmanager John Paulson heeft zijn bod op de beroemde vleugelbouwer verhoogd naar 40 dollar per aandeel, van een eerdere bieding van 38 dollar per aandeel. Het nieuwe bod komt in totaal neer op 512 miljoen dollar (386 miljoen euro).

Ook Apple stond opnieuw in de schijnwerpers. De activistische investeerder Carl Icahn heeft laten weten dat hij een niet nader genoemd belang heeft genomen in het technologieconcern. Na de koersstijging van bijna 5 procent die dat dinsdag teweegbracht, ging het aandeel woensdag weer 2,5 procent omhoog. Het kwam daardoor voor het eerst sinds januari boven de 500 dollar.

Op de valutamarkt was de euro tegen het einde van de handel op Wall Street 1,3255 waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie was stabiel op 106,86 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 0,4 procent duurder en werd verhandeld voor 110,23 dollar per vat.

Nederlander komt om bij val in Mont Blancmassief

Een 29-jarige Nederlandse bergbeklimmer is woensdagochtend in de Franse Alpen om het leven gekomen bij een val in het Mont Blancmassief. De man was op dat moment op 3250 meter hoogte op de berg Grands Montets, melden Franse media op basis van de politie in Chamonix. Twee andere klimmers bleven ongedeerd.

De man was gezekerd, maar de zekering raakte om onbekende reden los. De Franse politie kon eenmaal ter plaatse alleen nog maar de dood van de Nederlander vaststellen. De twee andere klimmers zijn van de berg gehaald. Zij zijn ongedeerd.

De Nederlander is de derde klimmer die in twee dagen tijd omkwam in de bergen. Dinsdagochtend kwamen twee Italianen om bij een lawine op 3900 meter hoogte.

Onderzeebootloods Boijmans blijft publiek trekken

Museum Boijmans van Beuningen heeft woensdag de zestigduizendste bezoeker van de tentoonstelling in de onderzeebootloods verwelkomd. De expositie in de loods van vijfduizend vierkante meter op de Rotterdamse Heijplaat vindt deze zomer voor de vierde keer plaats.

Een woordvoerder van het Rotterdamse museum laat weten 'erg blij' te zijn met het totaal aantal bezoekers sinds de opening vier jaar terug. Volgens hem loopt het bezoekersaantal deze zomer op schema en zijn er dit jaar tot dusver iets meer bezoekers dan vorig jaar rond deze tijd. Na drie seizoenen bleek het bezoekersaantal steken op bijna 51 duizend bezoekers. Het betreft een project in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam.

De expositie opende op 8 juni en loopt tot 29 september. Het museum verwacht de laatste weken in september traditiegetrouw nog flink wat extra bezoekers.

De in de loods exposerende schilder Klaas Kloosterboer onthaalde de zestigduizendste bezoeker met een bos bloemen. Behalve de Amsterdammer Kloosterboer richtten ook de Amerikanen Chris Martin en Jim Shaw dit jaar de loods in als kunstatelier. De drie schilders maken graag kunst op groot formaat. De tentoonstelling draagt dan ook de naam XXXL.

Morsi-kampementen in Caïro ontruimd

Egyptische veiligheidstroepen hebben woensdag twee kampementen van demonstrerende Moslimbroeders in de hoofdstad Caïro schoongeveegd. Daarbij zijn diverse leiders van de Moslimbroederschap opgepakt. Onder hen zijn Mohammed el-Beltagy, Essam el-Erian en Safwat Hegazy, die door justitie werden gezocht in verband met geweld tegen tegenstanders van de afgezette president Mohammed Morsi.

Het kleinere kampement bij de Universiteit van Caïro werd relatief eenvoudig opgedoekt, maar de politie ondervond de nodige moeite bij de tweede protestplek, vlakbij de Rabbah al-Asawiya-moskee. Deze plek was het epicentrum van de demonstraties tegen het nieuwe interim-bewind. Hier hielden zich ook diverse leiders van de Moslimbroeders schuil.

De ontruimingsacties ontlokten in het hele land geweld. Daarbij zijn bijna honderdvijftig mensen om het leven gekomen.

Gesprekken Israël en Palestijnen van start

Voor het eerst in jaren hebben Israël en Palestijnen rechtstreekse vredesgesprekken met elkaar gevoerd. De Israëlische onderhandelaars Yitzhak Molcho en Tzipi Livni ontmoetten woensdag in Jeruzalem hun Palestijnse collega's Saeb Erekat en Muhammad Shtayyeh.

De onderhandelaars zullen onder meer spreken over de oprichting van een Palestijnse staat, veiligheid, de status van Jeruzalem en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. De partijen willen over 9 maanden een vredesakkoord bereiken, hoewel daar scepsis over bestaat.

Gesprekken Israël en Palestijnen van start
Gesprekken Israël en Palestijnen van start (Foto: ANP)

Reisadvies Egypte geactualiseerd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Egypte aanwijzingen van de autoriteiten strikt te volgen. Het ministerie doet dit in een woensdag aangepast reisadvies, waarin nog steeds alle reizen naar Egypte worden ontraden, behalve reizen naar vakantiebestemmingen aan de Golf van Aqaba en de Rode Zee.

De interim-regering kondigde woensdag voor een maand de noodtoestand af voor heel Egypte. Politie en justitie hebben daardoor extra bevoegdheden. In dertien van de 27 Egyptische provincies is deze maand ook een avondklok ingesteld van 19.00 tot 06.00 uur. Deze maatregel treft alle grote steden en de resorts op het Sinaï-schiereiland als Sharm-el-Sheikh, Taba en Dahab.

De noodtoestand is afgekondigd en de avondklok is ingesteld om de orde in Egypte te herstellen. Bij geweld tussen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en de veiligheidstroepen zijn woensdag in heel Egypte zeker 149 mensen om het leven gekomen. Meer dan veertienhonderd mensen raakten gewond, maakte het Egyptische ministerie van volksgezondheideerder woensdag bekend.

Het geweld volgde op de ontruiming van twee tentenkampen in Caïro van de Morsi-aanhang. Het leger ging in de ochtend over tot de ontruiming, waarna elders in de hoofdstad en in andere steden in het land de vlam in de pan sloeg.

'Nederlandse vrouwen aangerand in Spanje'

De Spaanse politie heeft woensdag in de badplaats Malgrat de Mar twee minderjarigen aangehouden op verdenking van aanranding van twee Nederlandse vrouwen. Dat melden Spaanse media.

De twee Spaanse 17-jarigen hebben volgens de politie de vrouwen op straat onzedelijk betast. De vrouwen verblijven in een hotel in de Spaanse kustplaats in Catalonië. Zij deden aangifte bij de politie van het voorval.

Bokskampioen Klitstsjko wil president worden

Vitali Klitstsjko, wereldkampioen zwaargewicht boksen, wil in 2015 president van Oekraïne worden. Dat meldt de boksbond WBC op zijn website. Vanuit de staf van Klitstsjko werd geen commentaar gegeven.

Klitstsjko is leider van de prowesterse partij Udar die hij in 2010 opzette. Bij de parlementsverkiezingen van begin 2012 won de partij veertien procent van de stemmen. Klitstsjko ageert tegen het autoritaire beleid van president Viktor Janoekovitsj en strijdt onder meer voor de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko.

Curaçaose agenten veroordeeld voor mishandeling

De rechter op Curaçao heeft drie politieagenten woensdag veroordeeld voor het mishandelen van twee verdachten in 2011. De drie agenten, twee mannen en een vrouw, hebben een gevangenisstraf van veertien maanden gekregen en een boete van 3000 euro. Ook zijn de drie uit hun ambt gezet en mogen ze de komende vijf jaar niet als opsporingsambtenaar aan het werk zijn.

De drie agenten hadden in september 2011 twee verdachten aangehouden en meegenomen naar een afgelegen plek om ze daar in elkaar te slaan. Ook op het politiebureau mishandelden de drie de verdachten.

Door slordigheden bij de politie konden de drie tot aan de eerste zittingsdag in februari van dit jaar gewoon door blijven werken. Pas toen nam de politieleiding disciplinaire maatregelen en werden de drie agenten op non-actief gesteld.

De drie agenten konden worden veroordeeld doordat de GPS-tracking van hun dienstauto de verklaring van de mishandelde verdachten ondersteunde. Die wees namelijk uit dat de politieauto op het bewuste tijdstip op de bewuste afgelegen plek was. De agenten hadden dat steeds ontkent.

De rechter oordeelde dat niet alleen de mishandeling, maar vooral de leugens daarna om de feiten te maskeren het politiekorps in diskrediet hebben gebracht. Vooral om die reden zijn de drie agenten uit hun ambt gezet.

Badr en Estelle: geruchten over breuk dieptepunt

Badr Hari en Estelle Cruijff hebben de geruchten dat hun relatie op de klippen is gelopen ontkracht. De twee noemen het verhaal over de breuk een 'voorlopig dieptepunt'. Dat lieten ze woensdag in een verklaring weten aan RTL Boulevard.

Badr en Estelle zeggen zich niet te herkennen in berichten dat de relatie voorbij zou zijn. Zakenman Erik de Vlieger bracht dinsdagavond het 'primeurtje' naar buiten op basis van een 'goeie bron'.

De Vlieger heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. "Beste Badr, lieve Estelle. Ik hoorde het op een terras (zeer betrouwbaar) en ik bleek wat voorbarig te zijn", twitterde hij. "Sorry daarvoor en zet hem op."

Vorig jaar zomer werd bekend dat de kickbokser, die verdacht wordt van meerdere mishandelingen, en het nichtje van Johan Cruijff elkaar hadden gevonden. Kort daarvoor was duidelijk geworden dat haar huwelijk met Ruud Gullit voorbij was.

BZV-boerin gaat trouwen

Boerin Annemarie uit 'Boer zoekt Vrouw' gaat trouwen. De kaasboerin uit Wassenaar, wier koeien mooier waren dan zijzelf, gaat trouwen met haar huidige partner Johan.

Drie jaar geleden deed Annemarie mee aan het razendpopulaire KRO-programma. Dit leverde echter geen nieuwe vrijer op.

Eenmaal buiten beeld kwam ze Johan tegen met wie het wel klikte. In november 2012 kreeg Annemarie met hem een zoon, Daan. De plechtigheid zal plaatsvinden in haar woonplaats Wassenaar.

'Spurs verkiezen Roda boven Feyenoord'

Tottenham Hotspur gaat liever een samenwerking aan met Roda JC dan met Feyenoord, heeft een tussenpersoon laten weten. De Limburgse club voert momenteel gesprekken met Tottenham Hotspur over een samenwerking tussen beide clubs. Tottenham heeft de Nederlandse trainer Ton Caanen aangesteld om een geschikte partner te vinden in de Eredivisie.

Hij adviseerde de Spurs om Roda JC te verkiezen boven Feyenoord. "Tottenham is op zoek naar clubs om jonge, talentvolle spelers te stallen die in Engeland weinig speeltijd zullen krijgen. Ik heb aangegeven dat Roda een ideale partner zou zijn. Tottenham heeft na enkele gesprekken dat advies overgenomen", vertelt hij in Dagblad De Limburger.

Marcel van den Bunder, algemeen directeur bij Roda, is blij met de mogelijke samenwerking. "We zijn bij elkaar langs geweest en hebben de intentie uitgesproken om met elkaar samen te werken. We gaan nu, met Ton Caanen als tussenpersoon, bekijken op welke gebieden we die samenwerking gaan invullen. Je moet er beide profijt van hebben. Daarom kijken we op meerdere vlakken waar we elkaar kunnen versterken en kennis kunnen uitwisselen."

Stuivenberg debuteert met verlies bij Jong Oranje

Albert Stuivenberg is woensdagavond met een nederlaag gedebuteerd als bondscoach van Jong Oranje. De Eindhovenaar zag zijn ploeg in Praag met 1-0 onderuit gaan tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië. Liefst veertien spelers maakten hun debuut.

Stuivenberg werd na het jeugd-EK in Israël, waar Nederland in de halve finale tegen Spanje sneuvelde, aangesteld als vervanger van Cor Pot. Hij was eerder succesvol coach van het Nederlands team onder de 17 jaar.

In Praag werd voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de overleden prins Friso. De nieuwe lichting Oranje-talenten begon goed aan de wedstrijd en creëerde een aantal goede kansen. Omdat die niet in goals werden omgezet, eindigde het eerste bedrijf doelpuntloos.

In de rust voerde Stuivenberg negen wissels door. Alleen Mike van der Hoorn en Kevin Jansen mochten aanvankelijk blijven staan, al werden zij later in de tweede helft ook vervangen. De vele wisselingen deden Oranje geen goed. Negentien minuten voor tijd kopte Ondrej Petrak de enige treffer van de wedstrijd binnen.

Call of Duty: Ghosts multiplayer met hond

Call of Duty: Ghosts zal zeven nieuwe multiplayermodi, meer dan twintig nieuwe killstreaks en dertig nieuwe wapens bevatten. Er is zelfs een nieuwe klasse. Het uiterlijk van je multiplayerpersonage is meer dan ooit aan te passen. En beter nog, je kunt ook als vrouw in het spel verschijnen! Honden, vrouwen, het moet niet gekker worden.

Spelers zullen in staat zijn om hun profiel te importeren naar de next-gen, dankzij Call of Duty Elite. Je kunt dus beginnen met de current-gen versie van het spel en later over stappen naar next-gen, met al je ervaring, unlocks enzovoort. Handig in het geval van de wachttijd van een Nederlandse Xbox One. Het is niet mogelijk van Sony naar Microsoft en vice versa te gaan.

Een van de multiplayermodi is 'cranked', waarin je in dertig seconden een kill moet maken, anders ontplof je. Campers hebben het er maar moelijk mee.  Call of Duty Elite wordt ook uitgebreid met een app, zodat je een tweede scherm hebt tijdens het spelen, om je voor te bereiden met loadout bijvoorbeeld. Ook is er uitgebreide clan-support met ervaringspunten voor clan, clan-matchmaking en meer.

Call of Duty: Ghosts krijgt natuurlijk DLC en de seizoenspas geeft toegang tot vier DLC-pakketten die later uitkomen. Ga je later naar next-gen, dan wordt de DLC meegenomen.

Call of Duty: Ghosts komt uit op pc, PlayStation 3, Xbox 360 en de Wii U op 5 november. PlayStation 4 en Xbox One komen wanneer de consoles beschikbaar zijn.

Rotterdamse haven ontvangt giganten

De Rotterdamse haven is wel wat gewend, maar de komst van het allergrootste containerschip ter wereld en andere reuzen zorgt toch voor enige opwinding. Havenbedrijf Rotterdam (HbR) spreekt van de Week der giganten.

Vrijdag ontvangt Europa's grootste haven voor het eerst de Maersk Mc-Kinney Møller. Deze reus is 399 meter lang en 59 meter breed en kan maar liefst 18.000 20 voetcontainers (TEU) vervoeren. Het vaartuig is daarmee verreweg 's werelds grootste containerschip.

Daar blijft het niet bij. Ook de Vale Rio, het grootste ijzerertsschip ter wereld (362 meter lang en 65 meter breed), wordt vrijdag in Rotterdam verwacht. De Berghe Stahl, die al sinds 1986 tussen Brazilië en Rotterdam vaart en tot 2 jaar geleden in deze categorie de onbetwiste nummer 1 was, ligt vrijdag ook in de haven.

Rotterdamse haven ontvangt giganten
Rotterdamse haven ontvangt giganten (Foto: ANP)

Lagere koersen op Amerikaanse beurzen

Amerikaanse beleggers trokken zich woensdag weinig aan van de beter dan verwachte economische groeicijfers uit de eurozone. Teleurstellende kwartaalcijfers van warenhuisketen Macy's benadrukten dat de economie in eigen land nog een lange weg te gaan heeft. Het bedrijf moest met fikse kortingen strooien omdat de Amerikaanse consument nog steeds de hand op de knip houdt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond in de middaghandel op een verlies van 0,6 procent, op 15.359 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omlaag tot 1687 punten. Voor de technologiegraadmeter Nasdaq bleef de daling beperkt tot 0,3 procent, naar een stand van 3675 punten.

Vooral bedrijven die het van de consument moeten hebben, moesten het ontgelden, Doe-het-zelfketen Home Depot was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 2,4 procent, gevolgd door farmaceut Johnson& Johnson die 2,2 procent daalde. Macy's zelf, dat niet tot de hoofdfondsen behoort, werd 3,6 procent minder waard.

Witte raaf op Wall Street was Steinway, met een koerswinst van bijna 8 procent. De Amerikaanse hedgefondsmanager John Paulson heeft zijn bod op de beroemde vleugelbouwer verhoogd naar 40 dollar per aandeel, van een eerdere bieding van 38 dollar per aandeel. Het nieuwe bod komt in totaal neer op 512 miljoen dollar (386 miljoen euro).

Ook Apple stond opnieuw in de schijnwerpers. De activistische investeerder Carl Icahn heeft laten weten dat hij een niet nader genoemd belang heeft genomen in het technologieconcern. Na de koersstijging van bijna 5 procent die dat dinsdag teweegbracht, ging het aandeel woensdag weer 2,3 procent omhoog, tot iets boven de 500 dollar.

Lagere koersen op Amerikaanse beurzen
Lagere koersen op Amerikaanse beurzen (Foto: ANP)

Zigeunersaus is racistisch

Het kan maar zo eens zijn dat je binnenkort geen zigeunersaus meer kunt krijgen. Een groep zigeuners, die overdag alle tijd hebben omdat ze pas 's nachts je huis leeghalen, hebben in Hannover hun beklag gedaan over de geile saus. Volgens de kampers is de benaming discriminerend.

Volgens Roma-zigeuners heeft de naam 'zigeuner' een negatieve bijklank. Zigeunersaus zou dan ook ook 'pikante saus' of 'hete pepersaus' moeten heten.

Een sauzenfabriek in het Duitse Hannover vindt het maar gejank van de woonwagenbewoners. "De saus wordt al meer dan 100 jaar verkocht met het etiket zigeunersaus", luidt hun reactie. Ze willen dan ook niemand tegen het zere been trappen.

Dankzij janktermen als 'racisme!' zijn al veel lekkernijen uit de schappen verdwenen. Zo worden negerzoenen nergens meer verkocht. Nee, je moet nu naar schuimzoenen of chocoladezoenen vragen. Het wachten is nog op de jodenkoek en bruine vla.

Postbode hamstert poststukken in huis

Bij een postbezorgster van PostNL zijn vijfhonderd onbezorgde poststukken gevonden. Het postbedrijf voerde een controle uit nadat klachten waren binnengekomen. De vrouw werd na de vondst ontslagen. Dat bevestigt een woordvoerder van PostNL.

De postbode had een wijk in het Limburgse Maasniel van 250 adressen. De vrouw bleek eind juli een dag de post niet te hebben bezorgd. Ze verklaarde de taak die dag niet te kunnen bolwerken, maar verzuimde hulp in te schakelen. De post werd vorige week alsnog bezorgd.

Vorige maand werd een postbezorgster uit Limburg op staande voet ontslagen. Zij bleek twee weken lang de post van haar wijk in Swalmen te verbranden in plaats van te bezorgen.

PSV in vol stadion tegen AC Milan

PSV neemt het volgende week dinsdag 20 augustus in een uitverkocht Philips Stadion op tegen AC Milan in de strijd om een plek in de groepsfase van de Champions League. De Eindhovense ploeg maakte dat woensdag bekend.

Naast de ruim 18.000 eerder verkochte kaarten aan seizoenskaarthouders gingen de overige kaarten als warme broodjes over de toonbank. Resultaat: binnen anderhalf uur waren de resterende kaarten verkocht. Er stonden lange rijen voor de kassa's van het stadion en de drukte was ook merkbaar bij de ticketsites.

De Rood-witten kunnen door het uitverkochte huis de steun van 35.000 fans verwachten. Op 28 augustus speelt PSV de return in Milaan.

Merkel begint met verkiezingscampagne

SELIGENSTADT (ANP/DPA) - Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland is woensdag begonnen met de campagne voor de Bondsdagverkiezingen op 22 september. Zij sprak in Seligenstadt in de deelstaat Hessen een menigte toe, tijdens het eerste van meer dan 50 geplande openbare optredens.

De christendemocrate benadrukte het belang van gezonde overheidsfinanciën. "Wij hebben in Europa gezien wat er gebeurt als je te veel schulden maakt", aldus Merkel. "Groei op de pof - dat gaat niet."

Merkels CDU/CSU staat momenteel in de peilingen op 42 procent en laat de sociaaldemocratische SPD met 26 procent ver achter zich. Het zal erom spannen of Merkels liberale coalitiepartner FDP de kiesdrempel van 5 procent haalt.

Hollumse lompe hork mishandelt buurmeisje

Een 51-jarige Hollumer is veroordeeld tot een boete van 400 euro wegens mishandeling van zijn destijds 17-jarige buurmeisje. Daar bovenop moet hij zijn slachtoffer een schadevergoeding betalen van 200 euro.

De Hollumer voerde als verzachtende omstandigheid op dat er al jaren een conflict zou spelen met de ouders van de jongedame. Zij zou tijdens het dansen hem ook diverse malen hebben gepord, verhaalt de man. Ook beweerde hij dat hij haar niet had geraakt maar slechts trappende bewegingen had gemaakt. Tevens vond hij de schadeclaim van 500 euro van het meisje schaamteloos.

De lezing van het meisje en een getuige vertelt een ander verhaal. In juni vorig jaar was het meisje in een buurtcafé aan het dansen met een vriendinnetje. De buurman was ook op die dansvloer aanwezig en heeft het meisje diverse malen tegen de benen geschopt tijdens het dansen. Ook de blauwe plekken op haar benen die de politie heeft vastgesteld tijdens de aangifte, spraken een niet mis te verstane taal.

De officier van justitie gaf tijdens haar betoog de man een veeg uit de pan en stelde dat juist meneer zich schaamteloos had misdragen. Ook nam de officier aanstoot aan de laconieke houding van de man in de rechtszaal.

De lompe hork kon de rechter ook niet tot een knuffel overhalen en kreeg nog 200 euro voorwaardelijke boete bovenop de al onvoorwaardelijke geldstraf.

Ferrari ontkent Räikkönen-geruchten

Het Formule 1-team Ferrari heeft ontkend dat Kimi Räikkönen bij de renstal in beeld zou zijn voor het seizoen 2014, zoals we gisteren nog meldden. De Italianen laten weten dat er over de line-up voor het seizoen 2014 nog geen besluit is genomen.

Momenteel rijden Fernando Alonso en Felipe Massa voor Ferrari dat naar eigen zeggen zich nog volledig focust op een titel voor Alonso in het huidige seizoen. De achterstand op kampioenschapsleider Sebastian Vettel bedraagt na Hongarije 39 punten. Eén punt voor hem in de titelstrijd staat Lotus-coureur Räikkönen.

De Fin wordt volgens bronnen dichtbij Ferrari gezien als ideale vervanger van Felipe Massa die na zijn ongeval van 2009 slechts zelden meer zijn niveau heeft gehaald. Hierdoor is Ferrari de laatste jaren nooit meer in de buurt geweest van de felbegeerde constructeurstitel, terwijl Alonso enkele malen net naast de rijderstitel greep.

Om Alonso met name in de kwalificatie onder druk te zetten kan ervoor gekozen worden om Räikkönen terug te halen. De Fin reed tussen 2007 en 2009 drie seizoenen in Italiaanse dienst en pakte in zijn eerste jaar meteen de titel. Na 2009 werd zijn contract afgekocht en werd The Iceman opgevolgd door Alonso die nu op zijn beurt weer onder vuur ligt bij Ferrari, dus het is niet gezegd dat de Spanjaard ondanks een doorlopend contract bij de renstal uit Maranello blijft.

Naast Räikkönen worden nog een aantal andere kandidaten bij Ferrari genoemd. Zo is Sauber-coureur Nico Hülkenberg in beeld, net zoals Force India-rijders Paul di Resta en Adrian Sutil en Marussia-coureur Jules Bianchi die in het opleidingsprogramma van Ferrari zit. De tijd zal leren wat er met de Ferrari-zitjes zal gaan gebeuren.

Politie Bahrein breekt protesten op

Betogers in Bahrein zijn woensdag slaags geraakt met de oproerpolitie in buurten rondom de hoofdstad Manamah. De oppositie had opgeroepen tot een algemene staking. Doordat de veiligheidsdiensten van tevoren al massaal op de been waren, bleven de opstootjes beperkt. Volgens het Bahreinse Centrum voor de Mensenrechten zijn tien demonstranten gearresteerd.

Tegenstanders van de regering wilden optrekken naar het centrum van Manamah. De autoriteiten hadden van tevoren al gewaarschuwd dat ze 'hard' zouden optreden tegen eventuele protesten. Op weg naar het stadscentrum stuitten de demonstranten op barricades en veiligheidstroepen, die traangas en schokgranaten inzetten om de betogers uiteen te drijven.

Volgens de sjiitische oppositiebeweging Al Wefaq gingen op meer dan zestig plekken mensen de straat op. De organisatie noemde de staking een succes. "Het maakt ons niet uit als ze traangas inzetten", zei een van de betogers in Manamah. "We zijn het gewend. We zijn er trots op dat we erin zijn geslaagd het land lam te leggen."

FOK!toen: Turkse invasie Cyprus

Vandaag in 1974 viel het Turkse leger Noord-Cyprus binnen. Jaren bittere (burger)oorlog en genocidale tendensen over en weer volgden. Maar waarom precies? Het is immers een kwestie die tot vandaag de dag speelt, o.a. rondom de Turkse toetreding tot de EU. De verlaten toeristenstad Famagusta:

Famagusta, verlaten sinds '74; foto TomasNY
Griekse staatsgreep leidt tot Turkse invasie
NICOSIA, 14-08-1974. Na 14 jaar onafhankelijkheid waarin door Turken en Grieken onderling al veel terreurdaden, massamoorden en krijgshandelingen zijn gepleegd, valt het Turkse leger Cyprus binnen nadat de Griekse militaire junta een staatsgreep steunde van de Grieks-Cypriotische paramilitaire organisatie EOKA. om Cyprus definitief naar Griekenland toe te trekken.

De gebeurtenissen scheurden uiteindelijk Cyprus in een noordelijk en zuidelijk deel. Daarop volgde een golf van partizanengeweld, opnieuw oplaaiende burgeroorlog, bloederige deportaties van Grieken in het Turkse deel en Turken in het Griekse over en weer en onnoemlijk veel ander leed. De Turkse invasie had één duidelijk positief effect: in Griekenland werd de dictator Papadopoulos afgezet wegens heftige kritiek op de afhandeling van de staatsgreep en oorlog in Cyprus.
Demonstratie voor 'enosis' (=aansluiting) met Griekenland, 1930
De voorgeschiedenis: Venetianen, Ottomanen, Britten

Cyprus is al duizenden jaren bewoond, dus laten we focussen op de laatste 500 jaar. Toen was Cyprus een overwegend Griekstalig eiland onder bestuur van Venetië. In 1571 veroverden de Ottomanen het eiland echter, waarmee de Turkse periode begon. In 1877 was inmiddels ongeveer een kwart van de inwoners Turks. Hieronder een kaart van de verdeling van de etniciteiten in 1860.

In dat jaar veroverden de Britten het eiland op de Turken, vanwege de strategische positie als uitvalsbasis in het oostelijke Middellandse Zeegebied en vanwege het in 1867 opgeleverde Suezkanaal. Vanaf 1925 was Cyprus officieel een Britse Kroonkolonie. Toen al was het onrustig: hierboven een foto uit 1930 van een demonstratie ten faveure van aansluiting bij Griekenland.

Toen na WO2 echter de geest van dekolonisatie wereldwijd opstak begon de Grieks-Cypriotische paramilitaire organisatie EOKA een guerillastrijd die al snel ontaardde in een reeks bloedige terreuraanslagen. EOKA eiste onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk en aansluiting bij Griekenland. De Turkse Cyprioten reageerden vervolgens weer met geweld tegen Griekse Cyprioten.

Etniciteiten Cyprus 1960; afbeelding Alexander-Michael Hadjilyra 
Cyprus onafhankelijk, inspraak voor iedereen

Na meer en meer terreur, vooral gericht op de in Griekse ogen twéé kolonisators (Turken en Britten), werd er in 1959 door de Britten, Grieken en Turken afgesproken dat het land in 1960 onafhankelijk zou worden. Wel was er één voorwaarde: “Schending van de neutraliteit van Cyprus zou elk van de [drie] beschermlanden het recht tot interventie geven. Op deze bepaling beriep de Turkse regering zich in 1974 [toen EOKA gesteund door de Griekse junta een staatsgreep pleegde].”

In 1960 was het dan zover: Cyprus was onafhankelijk, één, en had een democratisch gekozen regering waarin beide Grieken en Turken vertegenwoordigd werden. De Grieken leverden de president, de Turken de vice-president. Parlement en ministersposten werden ongeveer naar bevolkingsgrootte verdeeld. Direct ontstond er echter tweedeling: een kwart tot een derde van de politici was fervent pro-Turks, de rest pro-Grieks.

Geweld houdt aan; regering in crisis; proxy-oorlogen
In de eerste jaren hielden de guerrillastrijd, de standrechtelijke executies van onschuldigen, de terreurgolf en andere gruwelijkheden aan, vooral toen de Turken zich al na drie jaar terugtrokken uit de regering. Anarchie en geweld tussen beide partijen was het gevolg, hetgeen in 1964 culmineerde in de Slag bij Kokkina (Turks: Tylliria).

Turks-Cypriotische paramilitairen bevochten de Grieksgezinde Cypriotische marine. (Door de Turkse terugtrekking was de regering nu compleet Grieks-Cypriotisch.) De Turken werden gesteund door Turkije met een aantal bombardementen door de Turkse luchtmacht op militaire doelen en dorpen in het Griekse deel; de marine van Cyprus werd op haar beurt door EOKA en Griekse landmachteenheden bijgestaan.
Makarios III in 1974 afgezet door EOKA
Relatieve rust gevolgd door geweld en Turkse invasie

De tien jaar tussen 1964 en '74 verliepen relatief rustig: 1967 zou het meest vredige jaar worden. Geweld, onderlinge moordpartijen en terreur kwamen echter al snel terug en uiteindelijk zouden de Grieks-Cypriotische paramilitairen van EOKA op 15 juli 1974 de president afzetten en zelf een dictator installeren. Ze werden daarbij gesteund door de Griekse junta, terwijl president Makarios III (foto hierboven) naar Londen vluchtte.

Vijf dagen later reageerde Turkije met een kleine invasie, waarmee 3 procent van het land werd bezet. Slechts na drie dagen, op 23 juli, kwam de militaire junta van Griekenland ten val en werd er daar een democratisch bewind geïnstalleerd. De Turken maakten handig gebruik van het Griekse machtsvacuüm door op 14 augustus een tweede, veel grootschaliger invasie op Cyprus af te sturen.

23-8-'74 wapenstilstand, Noord-Cyprus wordt dictatuur
Op 18 augustus hadden de Turken 40 procent van het eiland bezet, waarna er een staakt-het-vuren werd getekend. De grens van augustus '74 [hieronder] is nog steeds van kracht, is tegenwoordig afgebakend met prikkeldraad, wachttorens, mijnenvelden enzovoorts en wordt bewaakt door VN-blauwhelmen.

De laatste verkiezingen in het verenigde Cyprus waren in 1973. Als (Turkse) vicepresident werd toen de heer Denktaş gekozen. Die zou na de Turkse invasie het noorden leiden en in 1983 eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen. De onafhankelijkheid van de zogeheten Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt wereldwijd door geen enkel land erkend, behalve (nee, écht?) Turkije.

Denktaş functioneerde effectief als dictator tot er in 2005 verkiezingen werden uitgeschreven omdat hij al in de tachtig was en 'het tijd vond worden om zijn positie over te dragen aan een jonger iemand.'
Kaart Cyprus anno nu
Uitwisseling: veel Griekse anti-Turkenpropaganda

Begin 2005 ging ik met school op uitwisseling naar (Zuid-)Cyprus en Athene. Herhaaldelijk werd onze klas door lokale politici, het schoolhoofd én de burgemeester van Pafos verteld hoe verschrikkelijk de Turken waren, hoe de Grieken al dertig jaar hun huizen niet in konden, hoe er massamoorden plaatsgevonden hadden en er overal uitgebrande dorpen waren.

Het was ook wel triest. In de gehuurde bus werden we half Cyprus doorgereden op weg naar allerlei stadjes, kerken, kloosters en De Grens om maar vooral keer op keer, dag na dag, twee weken lang aan te blijven tonen dat de Grieks-Cyprioten het slachtoffer waren en de Turken de nazistische agressor. Als je als zestienjarige niets anders hoort geloof je die verhalen direct bij het zien van al die eigentijdse ruïnes.

Hoewel de rest van de uitwisseling een brei vrolijke herinneringen is vol drank, Ponden, auto- en brommerritjes, uitgaan, zwemmen in de zee en paintballen, staan die weggevaagde dorpjes, geruïneerde kerken en ernstige monumenten me nog heel helder voor de geest – wellicht vooral omdat ik nog nooit de littekens die oorlog in het landschap achterlaat, van dichtbij had gezien.

Ruïnedorpen vol landmijnen: 'on-Nederlandse' ervaring
Ik las zojuist dat de meeste ruïnedorpjes tot op heden angstvallig worden gemeden omdat er op veel plaatsen nog steeds landmijnen zouden liggen. Cyprus kwam door dat alles af en toe wat unheimisch over. Door heel Cyprus bevinden zich ettelijke honderden stadjes en dorpen die al veertig jaar ontvolkt zijn.

Vaak ook deels vernietigd door oorlogsgeweld worden ze sindsdien geteisterd door weer en wind. Bruine en grijze skeletten van gebouwen met donkerbruin verroest staal uit de muren stekend ontsieren overal het landschap. Ook het werkelijk straatarme binnenland schokte me als 16-jarige West-Europeaan. Ik kan me voorstellen dat een bezoek aan voormalig Joegoslavië, Libanon of andere recente brandhaarden dezelfde reactie teweegbrengt, maar daar ben ik nog nooit geweest dus kan ik daar niks over zeggen.

De grootste Cypriotische klacht over Nederland werd overigens direct duidelijk toen we Schiphol uitliepen: het stonk hier overal naar stront. Op Cyprus waait vanzelfsprekend doorgaans een frisse wind van zee (in plaats van een frisse wind uit een mestsproeier).

Cypriotisch vliegtuig crasht nabij Marathon: 121 doden
MARATHON, 13-08-2005. Cyprus was toevallig vandaag exact acht jaar geleden ook al in het nieuws. De Helios Airways-vlucht tussen Larnaca (Cyprus) en Athene stortte neer in de buurt van Marathon, Griekenland. Alle 115 passagiers en 6 bemanningsleden lieten het leven.

Precies die vlucht van diezelfde luchtvaartmaatschappij hadden wij met de klas enkele maanden eerder genomen. Achteraf voelde ik me schuldig over het meenemen van de veiligheidsinstructies, hoewel ik niet meer zeker weet of wij in dit toestel zaten. Ik geloof dat wel te hebben uitgezocht na de ramp en bevestigend antwoord gekregen te hebben, maar zoals gezegd: niet zeker meer. Helios Airways had destijds in elk geval maar drie vliegtuigen en de vliegvergunning werd definitief ingetrokken in 2006.

FOK!toen is benieuwd:
-Wat is jouw mening over de clusterfuck die Cyprus door de geschiedenis van de afgelopen 500 jaar (en recenter, vanaf 1974) is geworden? Ben je er ooit geweest, zo ja, welke indrukken deed je op?
-Zal het eiland ooit weer één worden?
-Kán dat überhaupt wel zolang Grieken en Turken elkaar het licht in de ogen niet gunnen?
-Heeft één van beiden gelijk, allebei, of geen van beiden?
-Andere interne conflicten tussen meerdere bevolkingsgroepen worden overal ter wereld uitgevochten, van Spanje en Ierland tot Israël en Soedan. Is de situatie in Cyprus vergelijkbaar met één of meerdere van die conflicten, zo ja, welke en waarom?

Kijken: verlaten toeristenstad

Famagusta was ooit verreweg de belangrijkste toeristische stad van Cyprus. Er was een zandstrand en er waren 36 hotels met meer dan 6000 hotelkamers, toen ruim de helft van het totaal aantal hotelbedden in Cyprus. Het valt nu onder het bestuur van Noord-Cyprusen is al 40 jaar verlaten. Tot '74 woonden er 45.000 mensen. Tegenwoordig is het één van de bekendere spooksteden ter wereld.

Het filmpje hierboven legt het uit op de typisch Grieks-Cypriotische propagandistische manier waarmee wij als middelbare scholieren ook werden geïndoctrineerd. (De Turkse kant van het verhaal laat al even weinig ruimte voor discussie, de waarheid zal zoals altijd ergens in het midden liggen).

De Rossi open voor Serie A-vertrek

Een andere Italiaanse club dan AS Roma behoort niet tot de mogelijkheden voor Daniele de Rossi. Een andere buitenlandse club echter wel degelijk. De Rossi wordt al jarenlang in verband gebracht met Real Madrid en ook Paris Saint-Germain zou interesse hebben in de middenvelder.

Hoewel De Rossi zijn hart heeft gegeven aan Roma, erkent de international dat hij open staat voor een andere competitie dan de Serie A. "Als ik Roma nog eens verlaat, dan is het voor een buitenlands avontuur. Ik voel mij als een deel van Roma en Roma voelt als een deel van mij", aldus De Rossi tegenover diverse Italiaanse media. "Ik zou uit respect nooit voor een andere Italiaanse club spelen. Ik zou alleen naar het buitenland gaan."

De Rossi maakt zich zorgen om het Italiaanse voetbal, dat volgens de middenvelder geen ontwikkeling meer doormaakt. "Het Italiaanse voetbal loopt twintig á dertig jaar achter. De manier waarop we denken en het beleven is verkeerd. We lopen achter op het Engelse, Duitse en Spaanse voetbal. En binnenkort ook op het Franse voetbal."

Operatie betekent einde seizoen wielrenner Swift

Sky-renner Ben Swift komt in 2013 niet meer in actie. De 25-jarige Brit wordt aan een schouderblessure geopereerd en gaat zich na zijn revalidatie richten op volgend seizoen. Vorige winter werd Swift ook al aan zijn schouder geopereerd, maar een val in de Ronde van Mallorca in februari bracht de kwetsuur weer terug.

Swift ging dinsdag niet meer van start in de tweede etappe van de Eneco Tour. De eerste rit over de Belgische wegen had zijn tol geëist. "Ik kon niets doen. Ik kon niet aan mijn stuur trekken, Ik kon niet goed uit de bochten accelereren", vertelt Swift op de website van zijn ploeg. "Dus hebben we besloten mijn seizoen nu te beëindigen en me te richten op het herstel van mijn schouder."

EK ver weg voor basketballers na straf

De Nederlandse basketballers lijken deelname aan het EK 2015 te kunnen vergeten. De internationale basketbalbond FIBA heeft de kwalficatiezeges op Estland en Portugal in reglementaire nederlagen omgezet. Aanleiding is dat bondscoach Toon van Helfteren in die duels twee genaturaliseerde spelers opstelde, terwijl er maar één is toegestaan.

Volgens de Nederlandse basketbalbond (NBB) en de federatie van eredivisieclubs (FEB) heeft de FIBA een fout gemaakt. "Sean Cunningham is vanaf zijn geboorte Nederlander en dat kunnen wij aantonen. Wij overwegen daarom zeer sterk om hoger beroep tegen deze beslissing aan te tekenen", zegt Frank Berteling, directeur van de basketbalbond. Voordat een eventueel beroep wordt ingediend, zeggen de NBB en de FEB eerst het formele besluit van de FIBA 'nauwgezet te willen bestuderen'.

Oranje won twee van zijn drie groepsduels, 74-71 tegen Estland en 59-57 tegen Portugal, en had aan een overwinning op de Portugezen vrijdag in Leiden genoeg gehad om de halve finale van het kwalificatietoernooi te bereiken. Uiteindelijk ligt alleen voor de winnaar een startbewijs klaar.

Henk Reekers, voorzitter van de FEB, spreekt van een 'enorme dreun'. "Oranje bracht juist met goede prestaties het Nederlands basketbal op een zeer positieve manier onder de aandacht. Voor Oranje is het een dreun. Maar ook voor het Nederlandse publiek is dit natuurlijk een domper van jewelste."

De Boer: "Toch een klap voor het team"

Ajax kreeg deze week een flinke domper te verwerken. De Amsterdammers moeten het maximaal zes weken stellen zonder aanvoerder Siem de Jong. De middenvelder werd deze week in het ziekenhuis opgenomen met een klaplong. De aanvoerder van de Amsterdamse grootmacht is daardoor tijdelijk niet beschikbaar voor het elftal van trainer Frank de Boer.

De oefenmeester hoopt dat De Jong snel herstelt. "Ik heb hem gebeld. Naar omstandigheden is het goed. Hij moet heel veel rusten. Moet op zijn bed blijven liggen. Het is wel even schrikken, voor hem vooral natuurlijk. Belangrijkste is dat hij goed hersteld, dat zal wel enige tijd gaan duren. Maar ook voor ons is het het schrikken", aldus de coach tegenover Ajax TV.

"Het is een klap voor het team dat je je aanvoerder moet missen voor een langere periode. Dan heeft het wel invloed op een team. Je kunt als coach altijd op hem rekenen, hij zal je nooit in de steek laten. Hij haalt altijd een minimum-niveau. Het wordt anders. Je krijgt sowieso een ander type op die plek en daarnaast verlies je automatismen. We weten hoe we willen spelen, maar iedereen doet het op zijn eigen manier. Het is afwachten hoe het team daarop reageert."

Koeman: "Elkaar waarheid durven zeggen"

Ronald Koeman baarde de afgelopen weken opzien met soms vernietigende teksten over zijn spelers. De Feyenoord-trainer vindt echter dat hij commentaar moet kunnen leveren. Koeman liet vorige week zijn onvrede blijken over verdediger Stefan de Vrij, die in zijn ogen soms nog "te lief" is in de duels.

Ook enkele andere spelers kregen er van de oefenmeester van langs. Koeman laat echter weten dat hij zijn spelers niet af wil vallen, maar juist beter wil maken. "Ik zeg nooit zomaar wat. Spelers weten vaak al wat ik ga zeggen, omdat ik het eerst tegen die jongens zelf heb gezegd. Ik vind dat ook voetbal, je moet elkaar wel de waarheid durven zeggen", aldus de oefenmeester in Voetbal International.

"Als ik vind dat Stefan de Vrij wat harder moet worden, zeg ik dat gewoon, met de bedoeling hem beter te maken. Maar daarmee bedoel ik toch niet dat hij op de middellijn overtredingen moet maken? Dat mij dat nu wordt nagedragen vind ik flauw."

Legia Warschau bestraft voor racisme fans

Legia Warschau moet een Champions Leagueduel spelen met een deels gesloten stadion. Die straf kreeg de Poolse club woensdag van de UEFA vanwege racistisch gedrag van fans tijdens het duel met The New Saints uit Wales in de tweede voorronde van het kampioenenbal. Ook moet Legia een boete van dertigduizend euro betalen.

De straf wordt van kracht als Legia op 27 augustus Steaua Boekarest ontvangt in de return van de play-offronde. De noordtribune van het Wojska Polskiego stadion blijft dan leeg.

Xbox One uitgesteld naar 2014 in Nederland

Xbox One slaat in 2013 Nederland over. Microsoft heeft vandaag aangekondigd dat hun nieuwe console dit jaar alleen op dertien markten gaat uitkomen. Oorspronkelijk zou de spelcomputer in november in 21 landen uitkomen, waaronder Nederland.

Microsoft heeft voor de lancering de volgende landen uitgekozen: Australië, Oostenrijk, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Mexico, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Nederland moet tot 2014 wachten, er is verder geen specifieke lanceringsdatum opgegeven. Het uitstel is volgens Microsoft genomen om content, zoals de dashboard, beschikbare talen, stembesturing en partnerdeals, te lokaliseren. Om teleurgestelde fans tegemoet te komen krijgt iedereen die voor vandaag een Xbox One Day One-preorder had een gratis game wanneer de console lanceert.

Volgens geruchten op het populaire games-forum NeoGAF zou Microsoft minder consoles beschikbaar hebben omdat de productie ervan niet helemaal soepel verloopt. Dit zou mogelijk een verklaring kunnen zijn waarom Microsoft een aantal zwakkere markten voor de lancering heeft geschrapt.

PAOK met Stevens toch tegen Schalke in CL

PAOK Saloniki neemt de plek van Metalist Charkiv over in de play-offronde van de Champions League. Dat heeft de UEFA woensdag bekendgemaakt. PAOK treft daarin Schalke 04 en dat is met name voor trainer Huub Stevens een pikant treffen. De Limburger moest in december het veld ruimen bij de Duitse club. Stevens werd in 1999 in zijn eerste dienstverband bij Schalke nog verkozen tot coach van de eeuw.

PAOK werd in de derde voorronde uitgeschakeld door Metalist, dat eerder woensdag Europees werd uitgesloten omdat technisch directeur Yevhen Krasnikov in 2008 de tegenstander in een Oekraïense competitiewedstrijd had omgekocht. Hij werd anderhalve week geleden al voor vijf jaar geschorst. Metalist kan de straf nog wel aanvechten bij het internationale sportarbitragehof CAS.

Het Griekse PAOK is Stevens' eerste klus na zijn ontslag bij Schalke. Hij werkte eerder ook bij onder meer PSV, Hamburger SV en Red Bull Salzburg. Mocht Stevens de tweeluik met zijn oude club overleven, dan is plaatsing voor de groepsfase van de Champions League een feit.

Geen rouwbanden dit weekeinde om prins Friso

Bij wedstrijden in het betaald voetbal wordt dit weekeinde geen minuut stilte in acht genomen. Ook zullen de spelers geen rouwbanden dragen. De KNVB laat dit weten in reactie op het overlijden van Prins Friso. Het Nederlands elftal en Jong Oranje spelen woensdag wel met rouwbanden ter nagedachtenis aan de prins.

De KNVB zegt zich te houden aan het rouwprotocol, dat van kracht is tot aan de begrafenis. De uitvaart van Prins Friso vindt vrijdag plaats in Lage Vuursche. De competitieronde in zowel de Eredivisie als Jupiler League begint pas vrijdagavond.

Bij de wedstrijd tussen Portugal en Nederland in Faro en het duel Jong Tsjechië - Jong Oranje in Praag dragen alleen de Nederlandse spelers rouwbanden. Voorafgaand aan beide duels is er een minuut stilte.

Belkin trekt Van der Lijke aan

Wielerploeg Belkin heeft zich voor de komende twee jaren verzekerd van de diensten van Nick van der Lijke. De 21-jarige Zeeuw rijdt nu nog voor het Rabobank Development Team. Dit jaar won hij de Beverbeek Classic in België en het eindklassement in de Bretonse rittenkoers Kreiz Breizh.

Na Daan Olivier die naar Argos-Shimano vertrekt, Dylan van Baarle die bij Garmin-Sharp tekende en Rick Zabel die door BMC werd gehaald is Van der Lijke de vierde renner van de KNWU-jeugdploeg die dit jaar prof wordt. Teammanager Arthur van Dongen heeft vertrouwen in Van der Lijke. "Hij is klaar voor de overstap."

Janmaat hoopt Klassieker te halen

Feyenoord zit krap in de verdedigers richting het duel met Ajax zondag. Daryl Janmaat hoopt op een klein wonder. De verdediger heeft last van een bovenbeenblessure. Afgelopen zondag zag hij Feyenoord in eigen huis met 4-1 verliezen van FC Twente.

Zijn vervanger Jordy van Deelen kreeg rood, net als aanvoerder Stefan de Vrij. Janmaat hoopt dat hij zijn trainer Ronald Koeman uit de brand kan helpen. De oorzaak van zijn blessure is een geval van gissen. "Ik heb tegen PEC Zwolle met een injectie gespeeld omdat ik last had van mijn heup, wellicht dat ik op die manier die blessure heb opgelopen", vertelt hij aan Voetbal International.

Het lijkt een utopie, maar Janmaat houdt lichte hoop dat hij de wedstrijd tegen Ajax haalt. "Ik doe er alles aan die wedstrijd te halen, maar het zal moeilijk worden. Elke dag gaat het wat beter, dus ik geloof niet dat ik er weken uit ben. Misschien dat het zo goed gaat, dat ik die wedstrijd kan halen."

Nog dit jaar reservistenbureau bij Defensie

Nog dit jaar krijgt Defensie een reservistenbureau dat rechtstreeks onder de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp zal vallen. Beroepsmilitairen en reservisten die het bureau vormen, gaan een impuls geven aan de uitwerking van het toekomstige reservistenbeleid, zo liet minister Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag de Tweede Kamer weten.

In Uruzgan zijn goede ervaringen opgedaan met bijvoorbeeld juristen en ondernemers. Sinds 2009 zijn 361 reservisten uitgezonden, 136 van hen waren medisch personeel. Defensie beschikt over ruim 4000 reservisten, van wie ruim 1000 een speciale deskundigheid hebben.

Veerpont botst op kade, meerdere lichtgewonden

Een aantal mensen is woensdag lichtgewond geraakt doordat een veerpont bij de NDSM-werf in Amsterdam tegen palen rondom de kade botste. Een vrouw is met een hoofdwond naar een ziekenhuis gebracht. Zij raakte echter niet zwaargewond, laat een woordvoerder van vervoerder GVB weten.

Het voorval vond even voor 18.00 uur plaats. De motor van de pont viel vlak voor het aanmeren uit, waardoor bijsturen en remmen niet meer mogelijk was. De pont botste eerst links en vervolgens rechts op de palen rond de kade.

Door de klap vielen enkele mensen. Daarbij liepen ze lichte verwondingen als schaafplekken op. Ook raakten fietsen en bromfietsen, die eveneens vielen, beschadigd.

De GVB heeft de pont uit de vaart genomen en onderzoekt hoe de problemen met de motor zijn ontstaan.

Bahrein zet in aanloop naar protesten militairen in

Op tal van plaatsen in de Bahreinse hoofdstad Manamah zijn woensdag militairen gestationeerd met het oog op demonstraties van de oppositie. De autoriteiten hebben gewaarschuwd 'met geweld' op te treden tegen de betogers.

De straten van Manamah waren woensdag nog leeg. Toch cirkelden boven de stad helikopters en werden controleposten, voorzien van prikkeldraad, opgericht bij wegen die naar het centrum leiden.

Volgens rechtengroepen beginnen zich kleine groepjes betogers te vormen. De grote protestmarsen staan voor later woensdag gepland. De sjiitische meerderheid in Bahrein eist meer zeggenschap in de politiek, die door soennieten wordt gedomineerd.

VN: Gaza moet executies stopzetten

Hamas zou geen doodvonnissen meer moeten uitvoeren, omdat er geen eerlijk proces aan is voorafgegaan. Dat heeft de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Navi Pillay, woensdag gezegd.

Op grond van het internationaal recht met betrekking tot mensenrechten mag de doodstraf alleen worden opgelegd na een eerlijk proces en 'dat is momenteel in Gaza niet mogelijk, in juridische noch in praktische zin', aldus Pillay. In de door Hamas geregeerde Gazastrook werden in juni voor het laatst doodvonnissen voltrokken en volgens Amnesty International staan er binnenkort nog twee executies gepland. Zeker veertig gevangenen zouden in de dodencel zitten.

Pillay sprak haar ernstige bezorgdheid uit over de manier waarop verdachten die later ter dood werden veroordeeld zijn verhoord. Zij zouden zijn gemarteld.

Britse cameraman doodgeschoten in Egypte

Een cameraman van de Britse nieuwszender Sky News is woensdag doodgeschoten in Caïro. Dat heeft zijn werkgever bekendgemaakt. In Egypte zijn de autoriteiten bezig met een ontruimingsactie tegen de aanhang van ex-president Mohammed Morsi. Daaropvolgend geweld kostte in het hele land zeker 149 mensen het leven.

Cameraman Mick Deane was met een team van Sky in Egypte om het geweld te verslaan. Zijn collega's bleven ongedeerd, aldus Sky News. Premier David Cameron betuigde op Twitter zijn medeleven. "Ik ben bedroefd over de dood van cameraman Mick Dean (...). Mijn gedachten gaan uit naar zijn gezin en zijn team bij Sky News."

Andere journalisten raakten gewond bij het geweld. Een fotografe van persbureau Reuters werd in haar been geschoten. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend. Een fotograaf van Associated Press die bij de Rabaah al-Adawiya-moskee aan het werk was werd in zijn nek geraakt door hagel. Volgens AP vallen zijn verwondingen mee en kon hij later op de dag weer aan het werk. Bij de moskee stond het grootste tentenkamp van Morsi's achterban.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) liet weten de incidenten te onderzoeken en riep de Egyptische autoriteiten op 'zich terughoudend op te stellen en de media hun werk te laten doen'. "We roepen de Egyptische autoriteiten op de veiligheidsdiensten duidelijk te maken dat de rechten van journalisten om vrijuit en veilig hun werk te kunnen doen moeten worden gerespecteerd", aldus het CPJ.

ElBaradei stapt op als vicepresident Egypte

De Egyptische vicepresident ad interim Mohamed ElBaradei is opgestapt. ElBaradei, winnaar van een Nobelprijs voor de vrede, zegt af te treden uit protest tegen het gewelddadige optreden tegen de aanhang van de afgezette president Mohammed Morsi.

In een brief aan interim-president Adly Mansour, waarvan een kopie naar Associated Press werd gestuurd, zegt ElBaradei voor 'geen enkele druppel bloed' verantwoordelijk te willen worden gehouden. Hij waarschuwt dat geweld tot geweld leidt en dat het land nog verdeelder is dan toen hij een maand geleden aantrad.

Woensdag vielen bij geweld tussen aanhangers van Morsi's partij de Moslimbroederschap en de Egyptische veiligheidstroepen ten minste 149 doden.

Vertraging UWV bij uitbetalen 500 Noord-Hollanders

Vijfhonderd ontslagen Noord-Hollanders moeten langer op hun uitkering van uitkeringsinstantie UWV wachten dan normaal. Door het grote aantal faillissementen in de provincie kampt het UWV met een achterstand. De eerste helft ontvangt nu vrijdag een voorschot, de rest krijgt volgende week een voorschot, meldt een woordvoerder van het UWV woensdagavond.

Normaal probeert het UWV binnen een termijn van vier tot zes weken nadat een faillissement is uitgesproken uit te betalen. Voor de vijfhonderd Noord-Hollanders is die termijn nu tussen een dag en twee weken langer.

Het UWV heeft extra mensen ingezet. "Het is niet de bedoeling dat die mensen langer moeten wachten. Vaak hebben ze al enkele maanden geen geld van hun werkgever ontvangen." Het UWVbetaalt na een faillissement zes weken loon uit en verstrekt ook tot drie maanden voor het faillissement niet-uitbetaald salaris aan ontslagen werknemers.

Het voorschot bestaat uit niet-uitbetaald salaris voor juni en het vakantiegeld. Daarna moet de rest van het geld snel worden overgemaakt.

AEX verder omhoog

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is hoger gesloten nadat woensdagochtend bleek dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal uit de langst lopende recessie sinds de invoering van de euro is gekomen. De AEX won een half procent op 379,62 punten. Ook de Franse en de Duitse beurs deden goede zaken en wonnen respectievelijk 0,5 en 0,3 procent.

De economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent dankzij sterke prestaties van met name Frankrijk, dat meer dan twee keer zo sterk als verwacht met 0,5 procent groeide. De Duitse economie groeide verder in het tweede kwartaal sterker dan verwacht met 0,7 procent, terwijl Nederland in recessie bleef met krimp van 0,2 procent.

Het Centraal Planbureau verlaagde woensdagochtend de Nederlandse economie prognoses en gaf aan dat de werkloosheid volgend jaar kan gaan stijgen naar 9,25 procent. Daarbij had het CPB nog geen rekening gehouden met de verwachte 6 miljard euro aan extra bezuinigingen.

In de AEX koersten zestien fondsen hoger onder aanvoering van het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto, dat 5,2 procent aan beurswaarde won. Verder hadden ING en Fugro de wind in de rug met koerswinsten van respectievelijk 2,1 en 2,0 procent.

De grootste dalers waren Air France-KLM en KPN met 1,8 en 1,6 procent. Dinsdagavond liet de Stichting Preferente Aandelen B KPN weten zich grote zorgen te maken over de situatie bij het telecombedrijf nadat América Móvil een bod uitbracht.

De Stichting kan via het uitoefenen van een call-optie de overname van KPN door de Mexicanen flink dwarsbomen. Volgens de Stichting is de call-optie op dit moment niet aan de orde. Een analist, die anoniem wilde blijven, houdt er echter wel degelijk rekening mee dat de call optie wordt uitgeoefend.

Ook het koersverlies van 1,1 procent van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell deed de AEX geen goed. Shell ging woensdag ex-dividend.

In de AMX (-0,3 procent) ging Unit4 aan kop met een dagwinst van 1,4 procent. Ook de vastgoedfondsen, waaronder Vastned, eindigden in het groen.

Vastned maakte voorbeurs lagere resultaten over het eerste half jaar bekend. Het directe resultaat per aandeel was desalniettemin hoger dan analist Jaap Kuin van ING had verwacht. Ziggo was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas won een procent op de halfjaarcijfers, terwijl Tie Kinetix een nieuwe winstwaarschuwing moest bekopen met een koersverlies van ruim 10 procent.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 15.378,01 punten. De breder samengestelde S&P500 Index en techbeurs Nasdaq koersten elk 0,3 procent lager.

OM Midden-Nederland erkent chaos

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft de wanorde die is ontstaan na het samenvoegen van arrondissementen en regio's nog niet onder controle. Dat erkent het parket in een woensdag verstuurde persverklaring. Eerder dit jaar bleek dat er ook bij andere parketten problemen zijn.

Dinsdag werd een rechtszaak geschrapt omdat de dagvaarding niet was verstuurd. Het was niet het eerste incident. "Het parket onderkent, en heeft al eerder onderkend, dat er in de organisatie van het parket de laatste maanden fouten worden gemaakt."

De oorzaak ligt in 'een aantal ingrijpende veranderingen die de organisatie op dit moment doormaakt. Het parket Midden-Nederland is een fusie van het parket Utrecht en de regio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek, die op 1 januari in is gegaan. Een 'majeure verandering', aldus het OM.

"Dat er fouten worden gemaakt, wordt door de hele organisatie niet alleen betreurd, ook wordt er alles aan gedaan om ze weer recht te zetten", stelt het OM. Onderstreept wordt dat geen enkele zaak niet doorgaat door een fout.

AOL-CEO ontslaat man tijdens conference call

Internetaanbieder AOL verkeert al langere tijd in zwaar weer. CEO Tim Armstrong vergaderde daarom vrijdag telefonisch met duizend van zijn loonslaven om een naderende reorganisatie te bespreken.

NRC schrijft dat de baas pissig werd op een medewerker en hem direct de laan uit stuurde. Helaas voor Tim lekte het gesprek uit [fragment onder het bericht, ontslag rond 2:00].

"You're fired! Out!"
De medewerkers van Patch, een regionale nieuwsdienst van AOL, kregen van hun baas (die zichtbaar moeite deed om bezorgd over te komen) uitleg over het naderende onheil. Armstrong: "Als iemand denkt dat wat er nu gebeurt een grapje is en er geintjes over wil maken, dan kun je nu je spullen pakken en Patch vandaag nog verlaten."

Op dat moment zag Armstrong één van de duizend deelnemers aan het videogesprek een camera hanteren. Meteen reageerde de baas woest: "Abel, stop ogenblikkelijk die camera weg! Abel, je bent ontslagen! Eruit!"

Gesprek lekt uit; CEO zegt 'sorry'
Dit weekend lekte het gesprek uit dankzij één van de andere medewerkers, die een audio-opname had gemaakt. Woensdag heeft AOL daarom ook officieel excuses aangeboden.

Armstrong schrijft dat hij uit emotie handelde en een fout maakte. Abel Lenz was volgens de CEO eerder al verteld geen opnames te maken van vertrouwelijke gesprekken 'en nu hij dat vrijdag opnieuw deed leidde dat tot actie mijnerzijds.'

Of de excuses achteraf nog veel zullen betekenen is maar de vraag. Internetgebruikers op sites rond de wereld noemen Armstrongs actie het einde van het bedrijf.

AOL: party like it's 1999
AOL heeft al tijden moeite om mee te komen in de vernieuwende internetmarkt. Het lijstje bedrijven dat ooit door AOL werd opgekocht maakt dat vrij duidelijk: o.a. CompuServe, Winamp, ICQ en Netscape.

AOL, voorheen bekend als America Online, is de grootste internetaanbieder in de VS. Het bedrijf werd in 2000 opgekocht door mediagigant Time Warner, bekend van CNN, TIME Magazine, HBO, New Line Cinema, Warner Brothers en vele andere bedrijven

Mad Max gaat verder in stripvorm

Het tweede deel van de motion comic van Mad Max is uitgebracht. Maak kennis met Chumbucket, een toegewijde, maar eigenaardige monteur, die een belangrijke rol speelt in de aankomende Mad Max-game.

Stripschrijver Tom Taylor, dit jaar nog bezig geweest met Injustice: Gods Among Us, en illustrator Jason Shawn Alexander, bekend van Legends of the Dark Knight, gaan verder in de wereld van The Wasteland. In Mad Max Motion Comic Part 2, die vandaagis uitgekomen, gaan de beruchte post-apocalyptische bandieten het gevecht aan met Max en ontmoeten we de monteur van Mad Max in een nog duidelijk prille vriendschap.

Voor de mensen die het eerste deel gemist hebben, hebben we het eerste dele ook toegevoegd. Mad Max komt in 2014 uit voor PlayStation 3,  PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Klokkenluiders brengen 23 zaken aan het licht

Klokkenluiders hebben dit jaar 23 misstanden aan het licht gebracht. Zeven daarvan gaan over de zorg. Dat liet het Adviespunt Klokkenluiders woensdag weten. In totaal hebben zich het afgelopen halfjaar 197 klokkenluiders gemeld.

De misstanden hebben onder meer betrekking op schending van voorschriften of regels, fraude, diefstal en mismanagement. Van 23 andere zaken is nog onduidelijk of het echt om misstanden gaat. In 58 gevallen ging het om een informatieverzoek, een luisterend oor of advies bij het opstellen van een klokkenluidersregeling.

Het in oktober opgerichte Adviespunt Klokkenluiders is een onafhankelijk meldpunt dat mensen die misstanden aan het licht willen brengen adviseert. In de eerste drie maanden van het bestaan maakten 105 klokkenluiders gebruik van het adviespunt. In totaal hebben dus 302 Nederlanders misstanden gemeld.

Kritiek uit VS op geweld in Egypte

Het Witte Huis heeft scherpe kritiek geleverd op het geweld in Egypte en zegt dat het boeken van progressie op deze manier alleen maar moeilijker wordt. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest woensdag gezegd.

Het harde optreden van de Egyptische veiligheidstroepen tegen aanhangers van de Moslimbroederschap heeft woensdag zeker 95 mensen het leven gekost. In Egypte is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld om de orde te herstellen.

De Verenigde Staten dringen bij de verschillende partijen in Egypte aan op terughoudendheid.

'Alleen zonder lastenverzwaringen uit recessie'

Het kabinet moet afzien van verdere lastenverhogingen als het Nederland uit de recessie wil trekken. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland woensdag in reactie op de cijfers van het CPB en CBS. De werkgevers zijn 'geschrokken' en stellen dat Nederland pijnlijk achterblijft, terwijl Europa uit de crisis klimt.

De werkgevers willen een deel van het pensioenvermogen inzetten om met name de huizenmarkt vlot te trekken. Ook pleiten ze voor een 'offensieve handelsagenda' om de krimp van de export om te buigen. Daarvoor is meer aansluiting bij groeimarkten nodig en moeten meer buitenlandse bedrijven naar Nederland worden gehaald.

Lastenverhogingen moeten hoe dan ook worden vermeden. Nu al beperken de stijgende lasten volgens de werkgevers de uitgaven van consumenten. Daarnaast lossen ze versneld hun schulden af. "Als gevolg hiervan beperken bedrijven hun investeringen, en lopen de inkomsten van de overheid terug. Nieuwe lastenverhogingen versnellen deze negatieve spiraal."

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf in een reactie op de cijfers aan het voornemen om volgend jaar zes miljard euro te bezuinigen te handhaven. Een deel daarvan krijgt de vorm van lastenverzwaringen.

'Nederlander vermoord in Marbella'

Een 43-jarige Nederlander is dinsdagavond doodgeschoten in Marbella in Spanje. Hij werd door twee mannen onder vuur genomen toen hij rond 19.45 uur met zijn vrouw en kinderen in een auto met een Marokkaans kenteken zat. Dat melden Spaanse media.

De man woonde in een luxe villawijk in de Spaanse badplaats. De vrouw bleef ongedeerd. De twee daders maakten zich na het afvuren van meer dan twaalf schoten uit te voeten.

Het slachtoffer zou een Nederlander van Marokkaanse afkomst zijn. De Spaanse politie onderzoekt de zaak.

Lowlands waarschuwt voor dieven

Lowlands waarschuwt bezoekers om alert te zijn op zakkenrollers en dieven. Mensen die verdachte types zien wordt gevraagd om foto's te maken en deze aan de organisatie te melden.

Het muziekfestival in Biddinghuizen, dat vrijdag van start gaat, adviseert ook om waardevolle spullen in de daarvoor bestemde lockers op te bergen. Ook wordt aangeraden om kennis te maken met de buren op de camping, 'zodat je weet wie er wel en wie er niet in de tenten thuishoren'.

Diefstal op festivals is helaas geen nieuw fenomeen, zegt een woordvoerder van Lowlands-organisator Mojo. "Maar onder meer vanwege de recente incidenten met zakkenrollers op Gaypride, Sziget en andere grote evenementen besteden we er nu extra aandacht aan."

Football Manager 2014 officieel aangekondigd

Sports Interactive en SEGA Europe Ltd. onthullen vandaag Football Manager 2014, volgens hen de meest uitgebreide en technisch meest geavanceerde release in de geschiedenis van de serie. Football Manager 2014 profiteert van meer dan duizend verbeteringen en uitbreidingen ten opzichte van de meest recente voorganger.

Naast verbeterde gameplay biedt Football Manager 2014 tevens talloze technische innovaties: het spel is voor het eerst verkrijgbaar voor Linux en laat gebruikers kennismaken met technologie voor ‘cloudopslag’. Dat betekent dat managers nu één carrière kunnen volgen op welke computer dan ook, waar dan ook ter wereld.

Dankzij de integratie van Steam Workshop-tools kunnen managers eenvoudig aangepaste Football Manager 2014-content en -ervaringen creëren en delen. Denk daarbij aan foto- of logopakketten, nieuwe en aangepaste competities, en in-game uitdagingen die op maat zijn gemaakt met de nieuwe Challenge Editor, die gratis te downloaden is.

Sega wil Football Manager 2014 nog voor de kerstperiode in de winkel hebben liggen. We hebben al te horen gekregen dat Miles Jacobson weer vele features gaat uitleggen op Twitter en YouTube, net zoals vorig jaar, dus verwacht een storm aan informatie vanaf nu. Het spel komt uit voor Mac, Linux en Windows.

Football Manager 2014

The Dark Below mogelijk naam Warcraft-uitbreiding

Blizzard Entertainment heeft de merknaam The Dark Below geregistreerd. Volgens Amerikaanse media wordt dit de titel voor de vijfde uitbreiding voor World of Warcraft. Het gamebedrijf heeft nog niet bekendgemaakt dat de registratie van de merknaam iets met het online spel te maken heeft.

Het is niet bekend wanneer Blizzard de nieuwe uitbreiding wil aankondigen, maar het liet eind vorige maand al weten dat ze bezig zijn met iets nieuws voor World of Warcraft. Vermoedelijk vindt de onthulling plaats tijdens het eigen Blizzcon-evenement dat begin november plaatsvindt.

World of Warcraft kan wel een impuls gebruiken. Steeds meer gamers zeggen hun abonnement op het online pc-spel op. In het tweede kwartaal daalde het aantal abonnees naar 7,7 miljoen. Dit is het laagste aantal sinds eind 2006.

Volgende week heeft Blizzard plannen om een uitbreiding te onthullen voor het actierollenspel Diablo III. Verschillende uitingen van het bedrijf verwijzen naar de naam Diablo III: Reaper of Souls.

Amsterdam ziet Zuidoost als veilig stadsdeel

Stadsdeel Zuidoost is een van de veiligste plekken van Amsterdam. Alleen Zuid is veiliger. Dat meldt de gemeente woensdag op basis van de veiligheidsindex. Het centrum is volgens de index de onveiligste regio van de hoofdstad.

Zuid had tussen mei 2012 en april 2013 een veiligheidsindexcijfer van 56, het indexcijfer voor Zuidoost was 60 en dat voor het centrum 89. De cijfers zijn samengesteld op basis van politiegegevens over inbraak, diefstal, geweld, overlast, vandalisme, verkeer en drugs in Amsterdam.

De Bijlmer, zoals het stadsdeel ook bekendstaat, stond lange tijd te boek als een van de onveiligste buurten van Amsterdam. In 2008 kwam het veiligheidsindexcijfer voor Zuidoost nog uit op 99. Het centrum was toen ook het onveiligst met het cijfer 110.

Uit de veiligheidsindex blijkt dat Zuidoost met het cijfer 62 onder het gemiddelde van 64 scoort als het gaat om geweldsdelicten. Vorig jaar werden in Amsterdam twaalf moorden gepleegd, waarvan zes in Zuidoost.

De gemeente heeft tussen mei 2012 en april 2013 ook de mening van Amsterdammers over veiligheid gepeild. Daaruit blijkt dat bewoners zich niet zo veilig voelen in Zuidoost, het stadsdeel krijgt het indexcijfer 80, ver boven het gemiddelde van 73. In Nieuw-West en Noord voelen Amsterdammers zich nog onveiliger.

Belgische burgemeester wil grens dichtgooien

Een Belgische burgemeester wil de grenzen dichtgooien omdat Maastricht drie coffeeshops richting de grens mag verplaatsen. Dat melden Belgische media. Burgemeester Huub Broers van de grensgemeente Voeren vreest drugsoverlast. Woensdagochtend bepaalde de Raad van State dat een aantal coffeeshops uit het centrum van Maastricht verplaatst mogen worden naar een bedrijventerrein aan de rand van de stad.

Met de verplaatsing wil de gemeente Maastricht de overlast van drugstoeristen in het centrum terugdringen. Onder meer de Belgische gemeenten Voeren, Lanaken en Riemst wilden dit tegengaan en voeren al jaren strijd tegen de Limburgse stad.

"Ik ben bijzonder kwaad. Ik ga met mijn collega-burgemeesters overleggen hoe we de stad Maastricht met haar eigen problemen kunnen opzadelen", vertelt de burgemeester aan de Vlaamse omroep VRT. Een optie is volgens hem het dichtgooien van de grenzen. "Als burgemeester heb ik die macht. Ik kan alle voertuigen die van Maastricht terugkeren aan controles onderwerpen", aldus Broers.

Frauderende reumaonderzoeker LUMC ontslagen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een medewerker ontslagen wegens fraude met onderzoeksgegevens. De reumatoloog, een senior staflid, manipuleerde laboratoriumonderzoek bewust. De fraude werd ontdekt door directe collega's van de afdeling reumatologie.

Twee wetenschappelijke publicaties van de onderzoeker worden teruggetrokken. Daarnaast controleert een onderzoekscommissie eerdere wetenschappelijke publicaties waarbij de onderzoeker betrokken is geweest. Mogelijk worden nog andere wetenschappelijke publicaties ingetrokken.

"Het LUMC betreurt het incident ten zeerste", zegt Pancras Hogendoorn, lid van de raad van bestuur en decaan van het LUMC. "Duidelijk is wel dat er voor patiënten op geen enkel moment een onveilige situatie is ontstaan, omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium."

Na een melding van een medewerker is in juni een onderzoekscommissie ingesteld, die de reden van de gebrekkige reproduceerbaarheid van bepaalde onderzoeksresultaten in het laboratorium onderzocht. De uitkomst toonde aan een medewerker bewust had gefraudeerd.

De medewerker, van wie naam en leeftijd niet bekend zijn gemaakt, heeft bekend en het ontslag geaccepteerd. De 'prestatiedruk van de academische werkomgeving' werden door de reumatoloog als zwaar ervaren. Deze spanning speelde een rol bij de manipulatie, zo heeft de onderzoeker verklaard.

Omzet apps over vijf jaar vertienvoudigd

De uitgaven van consumenten aan apps voor smartphones en tablets zullen in vijf jaar tijd bijna vertienvoudigen. De teller stond vorig jaar nog op acht miljard dollar. In 2017 zou 75 miljard dollar omgezet moeten worden volgens onderzoekers van Juniper Research. Bedrijven worden volgens hen steeds handiger in het maken van applicaties waarvoor mensen willen betalen.

De concurrentie tussen Amazon, Google, Microsoft en Apple is volgens het bureau belangrijk. Die bedrijven zouden vooral moeten investeren in de gebruikersvriendelijkheid van hun downloadwinkels.

Steeds meer softwarebedrijven bieden hun apps gratis aan in de downloadwinkels, maar laten gebruikers betalen voor extra diensten of uitbreidingen. De gratis spelletjes Hay Day en Clash of Clans leveren gamestudio Supercell naar schatting dagelijks twee miljoen dollar op dankzij de verkoop van virtuele goudstukken die in het spel gebruikt kunnen worden.

Nederlandse telecombedrijven haken in op de populariteit van apps. Zo maakte KPN woensdagochtend bekend dat consumenten met een Android-telefoon binnenkort voor apps kunnen betalen met hun telefoonrekening. Vodafone en T-Mobile bieden deze mogelijkheid al voor Windows Phone- en Blackberry-gebruikers.


Omzet apps over vijf jaar vertienvoudigd (Foto: Novum)

Werder neemt spits Di Santo over van Wigan

Werder Bremen heeft zich woensdag versterkt met aanvaller Franco di Santo. De 24-jarige Argentijn wordt transfervrij overgenomen van het Engelse Wigan Athletic. Die club degradeerde vorig seizoen uit de Premier League. Di Santo, die dinsdag medisch werd gekeurd, tekende een contract voor drie seizoenen.

Di Santo begon zijn profloopbaan bij de Chileense club Audax Italiano. In 2008 haalde Chelsea hem naar Engeland en verhuurde hem in het seizoen 2009-2010 aan Blackburn Rovers. In 2010 koos hij voor Wigan en bij die club speelde hij 92 competitieduels. Daarin scoorde hij dertien keer. De tweevoudig international beschikt ook over een Italiaans paspoort.

Ook US Open krijgt stadion met dak

Het centre court van de US Open krijgt een dak. Dat heeft de Amerikaanse tennisbond USTA woensdag bekendgemaakt. Ontwerpen voor het inschuifbare dak over het Arthur Ashe Stadion worden donderdag bij een persconferentie bekendgemaakt. Ook verrijzen er twee nieuwe stadions op Flushing Meadows.

De finale van de US Open is al enkele jaren op rij verregend en daardoor op maandag afgewerkt. Een dak stond dan ook al lang op het verlanglijstje van de USTA, maar tot nu toe was er nog geen betaalbare manier gevonden om een dak te bouwen over het enorme stadion. Met 22.547 zitplaatsen is het verreweg het grootste tennisstadion in de wereld.

De US Open is het laatste grandslamtoernooi dat over gaat tot overkapping van het centre court. De Australian Open had in 1988 op de Rod Laver Arena als eerste een inschuifbaar dak en Wimbledon volgde vier jaar geleden. Roland Garros is bezig met de overkapping van het Court Philippe Chatrier en de bouw van een nieuw stadion met dak.

Tsjech Stybar wint op Brouwersdam

Zdenek Stybar heeft de derde etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Tsjechische renner van Omega Pharma-Quick-Step troefde op de Brouwersdam in Zeeland de Argentijn Ariel Maximiliano Richeze en de Nederlandse titelverdediger Lars Boom af. Voor de tweevoudig wereldkampioen veldrijden is het zijn tweede zege op World Tourniveau.

Stybar, Boom en Richeze slopen in de slotfase van de 187 kilometer lange rit samen met Jürgen Roelandts weg uit het peloton. De Belg haakte af, waarna Stybar zijn twee medevluchters versloeg in de sprint. De Italiaan Giacomo Nizzolo was op twee seconden de snelste van het peloton.

Arnaud Démare, de ritwinnaar van dinsdag, behoudt de leiderstrui. Zijn voorsprong op Boom bedraagt slechts één seconde. Woensdag in de 169 kilometer lange vierde etappe naar zijn woonplaats Vlijmen kan de Brabander proberen de leiding van de Fransman over te nemen.

VVD wijst parkeerplan PvdA af

De VVD geeft geen steun aan het voorstel van coalitiegenoot PvdA om automobilisten alleen nog per minuut te laten betalen voor het parkeren van hun auto. Dat heeft een woordvoerder van de liberalen woensdag laten weten.

De PvdA kwam woensdag met een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat commerciële parkeergarages alleen nog per minuut mogen afrekenen. Eerder kwam de PvdA met een soortgelijk voorstel voor publieke parkeerplaatsen. Afrekenen per minuut kan de automobilist honderden euro's per jaar schelen, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

De VVD steunt het voorstel niet. De grootste coalitiepartij vindt het een taak van gemeenten om dit te regelen. D66 geeft wel steun. "Je moet betalen voor wat je afneemt, en niet meer", zegt een woordvoerder.

Suárez scoort voor Uruguay

Liverpool-spits Luis Suárez laat de transferperikelen zijn neus voor de goal niet in de weg zitten. Hij scoorde woensdag eenmaal in een oefeninterland van zijn land tegen Japan. In het Japanse Rizu werd het 4-2 voor de Zuid-Amerikanen.

Diego Forlan zette Uruguay in de eerste helft met twee goals in drie minuten op voorsprong. Hij scoorde in de 27e en de 29e minuut.

Suárez maakte er acht minuten na rust 3-0 van voordat Manchester United-middenvelder Shinji Kagawa een minuut later iets terugdeed. Alvaro Gonzalez bracht de marge nog binnen het uur terug op drie treffers. Oud-VVV'er Keisuke Honda verzorgde vervolgens de eindstand.

Kopschoppend tuig opnieuw in de fout

Eén van de schatjes die grensrechter Richard Nieuwenhuizen doodschopten, heeft in jeugdinrichting Eikenstein in Zeist een groepsleider een mep verkocht.

Alhoewel het lieverdje "Sorry" gezegd heeft, heeft de groepsleider toch aangifte tegen hem gedaan. De 17-jarige werd in juni samen met 6 anderen veroordeeld voor het doodschoppen van Richard Nieuwenhuizen in Almere. Dinsdag heeft een regiezitting plaats voor het hof in Leeuwarden en gaat later verder.

Leegloop in bedrijfstop Zynga

Drie topmannen van gamebedrijf Zynga hebben hun functie per direct neergelegd. Het gaat onder anderen om operationeel directeur David Ko. Het vertrek van de drie medewerkers is dinsdagnacht bekendgemaakt door directeur Don Mattrick. Het management wordt gereorganiseerd om Zynga's financiële positie te verbeteren.

"We verwijderen verschillende lagen uit ons managementteam", liet de directeur weten. Elke topman is per direct verantwoordelijk voor een bepaald product en rapporteert direct aan Mattrick. Hierdoor krijgt de in juli aangestelde directeur meer invloed op de games die Zynga maakt.

Volgens Mattrick is een nieuwe bedrijfsvoering noodzakelijk omdat Zynga in zwaar vaarwater zit. In het tweede kwartaal van dit jaar rapporteerde het gamebedrijf een verlies van 11,9 miljoen euro. Daarnaast is de afgelopen maanden flink gesneden in het personeelsbestand en zijn kantoren in de Verenigde Staten en Azië gesloten.

Dchar en Abma in drama Tussen 10:00-12:00

Nasrdin Dchar en Cynthia Abma gaan de hoofdrollen spelen in het drama Tussen 10:00-12:00. Ook Stefan de Walle, Olga Louzgina, Elise van 't Laar en Ko Zandvliet zijn in de film te zien. Dat laat distributeur Amstelfilm woensdag weten.

Tussen 10:00-12:00 gaat over de levens van totaal verschillende mensen die door een gebeurtenis op een voor de rest normale zomerdag onlosmakelijk met elkaar worden verbonden. Het verhaal speelt zich op verschillende locaties en op verschillende momenten af, om dan uiteindelijk samen te komen. De tijd vertraagt steeds verder en steeds wordt duidelijker hoe kwetsbaar een mensenleven is.

"De blikken, de ademhaling, de dingen die niet gezegd worden, de pijn", vertelt Dchar, die in 2011 en Gouden Kalf won voor zijn rol in Rabat, over de film. "Het zijn die kleine menselijke momenten die een film groot maken. Dit scenario zit er vol van."

De film is het speelfilmdebuut van Peter Hoogendoorn, die ook het scenario schreef. Zijn werk wordt omschreven als tragikomisch, absurd en voornamelijk autobiografisch. Tussen 10:00-12:00 is gebaseerd op een gebeurtenis uit Hoogendoorns jeugd.


Dchar en Abma in drama Tussen 10:00-12:00 (Foto: Novum)

Gratis game bij ArmA III Limited Deluxe Edition

Vorige week werd bekendgemaakt dat ArmA III vanaf volgende maand in de schappen zou liggen. Vandaag toonde men dan ook eindelijk de cover art en verklapte men de inhoud van de Limited Deluxe Edition, en die is niet mis.

Zo krijg je naast een holografische dvd-box ook een speciale keycard, een gedetailleerde papieren kaart van het 270km² grote Altis Island en een kaart met alle controls erop. Daarnaast heeft de Limited Deluxe Edition ook een hoop extra digitale content in de vorm van de soundtrack, een tactische gids en nog een keer de kaart van Altis. Als kers op de taart doet Bohemia er ook nog de allereerste ArmA bij: ArmA Cold War Assault.

ArmA III is verkrijgbaar vanaf donderdag 12 september.

ArmA III Limited Deluxe Edition

Joel Edgerton tegenover Christian Bale in Exodus

Joel Edgerton is in onderhandeling voor de rol van de Egyptische farao Ramses in de epische bijbelfilm Exodus van Ridley Scott. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Christian Bale tekende eerder al voor de hoofdrol van Mozes. Dit zou betekenen dat de twee acteurs in de film elkaars bloed wel kunnen drinken.

De Australische Edgerton was eerder te zien als freefighter in Warrior en als commando in de Bin Laden-film Zero Dark Thirty. De rol van Ramses zou eerst zijn aangeboden aan Javier Bardem, schrijft filmsite The Wrap, maar de Spanjaard bedankte voor de rol.

Het scenario wordt momenteel onder handen genomen door Steve Zaillian, bekend van Schindler's List, Gangs of New York en American Gangster. De film verschijnt eind dit jaar, maar over een Nederlandse bioscoopgang is nog niets bekend.

Exodus gaat over hoe Mozes probeert zijn volk, de Israëlieten, onder het juk van de Egyptische overheersers vandaan te krijgen. In de bijbel staat beschreven hoe Mozes wordt geïnspireerd door een brandende struik, tien plagen over de Egyptenaren afroept, weet te ontsnappen door de Rode Zee, de tien geboden ontvangt en uiteindelijk het beloofde land Kanaän, het tegenwoordige Israël, weet te bereiken.


Joel Edgerton tegenover Christian Bale in Exodus (Foto: Novum)

Komediepersonage Ron Burgundy schrijft memoires

Ron Burgundy, het fictieve personage van acteur Will Ferrell uit de komediefilms Anchorman: The Legend of Ron Burgundy en het te verschijnen vervolg Anchorman: The Legend Continues, publiceert in november zijn memoires. Dat laat uitgeverij Crown Archetype woensdag weten. Hoewel de filmscenario's zijn geschreven door Ferrell en Adam McKay, worden deze memoires toegedicht aan Burgundy zelf.

De zelfingenomen nieuwspresentator heeft er nooit een geheim van gemaakt eigenhandig het wiel te hebben uitgevonden en de Eiffeltoren te hebben gebouwd met louter staal en doorzettingsvermogen. Let Me Off at the Top!: My Classy Life and Other Musings belooft een intieme inkijk te geven in het leven van de presentator, zowel over zijn kinderjaren als op de werkvloer van de 24-uurszender Global News Network.

Burgundy vertelt naar eigen zeggen openhartig over zijn vele, vele vrouwen, zijn hond Baxter en natuurlijk zijn nieuwsteam, waarmee hij het zinderende programma Action 4 maakt. "Ik weet niet of dit de beste autobiografie ooit is, daarvoor zit ik te dicht op het werk", zegt hij bescheiden. "Maar ik zal je dit vertellen: de eerste keer dat ik het boek las, zat ik te janken als een baby. Die kun je in je zak steken."

"Het lijstje met legendarische Amerikaanse nieuwspresentatoren is maar kort", zegt Mauro DiPreta, vicevoorzitter van Crowne Archetype. "Edward R. Murrow, Walter Cronkite en natuurlijk Ron Burgundy. Dit geschreven werk blijft nog jaren een klassieker."

Fans van Burgundy moeten nog tot februari wachten tot hij weer te zien is op het witte doek. Dan verschijnt de vervolgfilm Anchorman: The Legend Continues in de Nederlandse bioscopen. Naast de bekende cast bestaande uit onder anderen Ferrell, Steve Carell en Christina Applegate spelen ook Harrison Ford, Kristen Wiig en Sacha Baron Cohen rollen.


Komediepersonage Ron Burgundy schrijft memoires (Foto: Novum)

Mark Hamill niet bang voor Goofy in Star Wars

Mark Hamill maakt zich geen zorgen nu Disney de rechten op de Star Wars-films heeft gekocht en Episode VII heeft aangekondigd. "Disney maakt slimme keuzes", zegt de Luke Skywalker-acteur in de Nieuwe Revu die vanaf woensdag in de schappen ligt. "Geloof mij, Goofy krijgt heus geen rol."

Hamill, tegenwoordig vooral werkzaam als stemacteur in animatieseries en computerspellen, is 'voorzichtig optimistisch' over de nieuwe film, die in 2015 moet verschijnen. De laatste drie films werden niet door alle verstokte fans even goed ontvangen.

"We houden bij elke beslissing de 'oude films' in ons achterhoofd", drukt Kathleen Kennedy de fans op het hart. De topvrouw van Lucasfilm, de studio achter de vele visuele effecten in de Star Wars-films, weet als geen ander dat de liefhebbers van de sciencefictionreeks notoir moeilijk tevreden te stellen zijn.

Die fans hebben dan ook reden om zich enigszins ongerust op te stellen. Weinigen van hen kunnen de makers van Episode I, II en III, de 'prequels', ooit het kolderieke personage Jar-Jar Binks vergeven. Maar ook daar weet Kennedy alles van.

"Net als vroeger is gedaan, denk ik dat we bij Episode VII de combinatie moeten maken tussen het filmen op echte locaties, in combinatie met special effects", legt Kenndy uit. "We willen modelmakers, echte robots en prachtig artwork. We kunnen het wel over speciale effecten hebben, maar zonder sterk verhaal en innemende personages betekenen die natuurlijk helemaal niets."

In Episode VII keren naar verluidt vrijwel alle oude personages uit de eerste drie films, Epidose IV, V en VI, terug. Zo pakken Hamill, Harrison Ford en Carrie Fisher hun rollen als Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia Organa weer op.


Mark Hamill niet bang voor Goofy in Star Wars (Foto: Novum)

Woody Allen wil alleen privéverpleegster

Woody Allen heeft geen grootse en meeslepende wensen voor zijn oude dag. Ook wat dat betreft voldoet de excentrieke filmmaker niet aan de normen van de jetset in Hollywood. "Ik hoef niet rijk te worden", zegt hij woensdag in het AD. "Zolang ik maar genoeg geld overhoud om op mijn negentigste een privéverpleegster te betalen."

De 78-jarige Allen, die al 49 films regisseerde en 71 titels produceerde, denkt overigens verder nog weinig aan zijn oude dag. Ook nu werkt hij vrolijk aan zijn volgende film, zoals altijd nog titelloos, met Colin Firth en Emma Stone in de hoofdrollen.

Zijn nieuwste film Blue Jasmine is vanaf 22 augustus in Nederland te zien. Het drama toont hoe een rijke dame, de hoofdrol van Cate Blanchett, aan lager wal geraakt. Haar pas overleden man blijkt een zwendelaar te zijn geweest, waardoor haar fortuin verdampt en ze moet aankloppen bij haar, veel gewonere, zus.

Allen was zelf ooit slachtoffer van financieel wanbeheer. Hij klaagde zijn productiebedrijf Sweetwater aan vanwege twee miljoen dollar aan achterstallige royalty's. "Voor een filmbedrijf is dat niet veel, maar voor mij was het een substantieel bedrag. Maar ik was heus niet van de honger gestorven als ik dat proces niet had gewonnen."

Allen benadrukt dat hij altijd heel sobertjes leeft en vooral geen rare dingen wil doen met zijn geld. "Ik smeek mijn boekhouder geen grote risico's te nemen met mijn reserves."


Woody Allen wil alleen privéverpleegster (Foto: Novum)

Politiemedewerker steelt gevonden voorwerpen

Een politiemedewerker uit Oost-Nederland is onlangs ontslagen vanwege het stelen van gevonden voorwerpen. Dat is gebleken uit intern onderzoek, zo meldde de politie woensdagmiddag. Een andere medewerker is ontslagen omdat hij dienstmateriaal heeft gebruikt en een periode ongeoorloofd afwezig was.

De zaken staan volgens de politie los van elkaar. Uiteindelijk is het tweetal ontslagen vanwege ernstig plichtsverzuim. Over de functies en identiteit van de ontslagen mensen wilde een politiewoordvoerder verder niets kwijt.

SMITE krijgt grote patch

MOBA-game SMITE krijgt een flinke patch op zijn dak. De grootste verandering die patch 0.1.1682 met zich meebrengt is een complete makeover van de Conquest map. Daarnaast is er ook een waslijst aan bug fixes en zijn er nieuwe skins en voicepacks beschikbaar.

De hele waslijst aan veranderingen en bugfixes zijn hier te vinden. Mocht je echter geen zin daarin hebben, dan kun je ook de onderstaande video bekijken die de belangrijkste veranderingen showt. Patch 0.1.1682 is vanaf vandaag beschikbaar.

Vier maanden geëist tegen kopschopper Brett S.

Tegen Brett S., een van de verdachten van de veelbesproken mishandeling in Eindhoven, is vier maanden celstraf en vier maanden voorwaardelijk geëist. Ook moet hij zich, als het aan het Openbaar Ministerie in Den Bosch ligt, laten behandelen voor zijn agressieprobleem. Hij wordt vervolgd voor openlijke geweldpleging; voor poging tot doodslag eiste de officier van justitie vrijspraak.

De 19-jarige Brett S. gold als hoofdverdachte in de zaak die in de media veel aandacht kreeg. Samen met drie andere 'kopschoppers' mishandelde hij begin januari een 22-jarige man uit Oirschot. De man werd belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

Tegen Brent L., een andere hoofdverdachte, werd woensdag anderhalf jaar celstraf geëist. Een andere verdachte hoorde woensdagochtend voor de rechtbank in Den Bosch ook een celstraf tegen zich eisen. Beide verdachten, die 17 jaar waren toen het incident plaatsvond, wordt het medeplegen van een poging tot doodslag ten laste gelegd.

Later op de dag wordt de zaak tegen een verdachte behandeld die 15 jaar oud was toen de mishandeling plaatsvond.

Database katten-dna helpt in moordzaak

Een door de Universiteit van Leicester in Groot-Brittannië aangelegde dna-database van katten heeft geholpen een moord op te lossen.

David Hilder vermoordde vorig jaar zijn buurman. Hij sneed het lichaam daarna in stukken. Het bovenlichaam dumpte hij op een strand waar het werd gevonden door studenten. De politie ontdekte later haren van Hilders kat op het bovenlichaam.

Hilder werd vorige week door een rechter in Winchester veroordeeld wegens doodslag. Volgens de universiteit is nu aangetoond dat genetisch materiaal van huisdieren een belangrijke bijdrage kan leveren aan forensisch onderzoek.

Robbie Williams heeft een grote lul

Robbie Williams heeft gisteren zijn Kroatische fans in hun eigen taal uit de doeken gedaan hoe groot zijn lul is. "Ja imam veliki kurac", zei de 39-jarige rocker in de microfoon. En dat blijkt Kroatisch voor 'ik heb een grote lul'.

Tienduizenden fans waren gisteren naar Zagreb gekomen om daar Robbie te zien optreden. En zij werden niet teleurgesteld.

Om zijn fans, meestal hitsige tienermeisjes, duidelijk te maken dat hij echt groot geschapen is, herhaalde hij zijn woorden een aantal keren. Hierna schoot de zanger in de lach, want hij vond het zelf nogal grappig klinken.

Of het reisgezelschap van Robbie blij was met zijn uitspraak, is helaas niet bekend. Zijn vrouw en moeder zijn namelijk met hem meegereisd.

Sauber ontkent problemen met Russische deal

Het Formule 1-team Sauber ontkent dat er problemen zijn met de redding door Russische financiers. Sterker nog, volgens het team uit Hinwil zijn de eerste bedragen al overgemaakt en de samenwerking is in gang gezet.

Eerder deze week maakten de Duitse media bekend dat Sauber tot over haar oren in de schulden zat en dat nog veel leveranciers geld tegoed hadden. Ook zou het Russische National Institute of Aviation and Technology tegen de overeenkomst met Sauber gestemd hebben, waardoor de deal op losse schroeven zou komen te staan. Met dit bedrijf zou volgens de Zwitsers alleen op technologisch gebied samengewerkt worden en niet financieel betrokken zijn bij de redding.

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn heeft inmiddels laten weten dat de reddingsdeal rond is en dat het Investment Cooperation International Fund en het State Fund of Development of North-West Russian Federation de eerste betalingen overgemaakt hebben en dat de samenwerking met de Russen van start zal gaan. Onderdeel hiervan is het klaarstomen van de pas 17-jarige Sergey Sirotkin voor de Formule 1. Dit gaat vanaf volgende week gebeuren wanneer de fabrieken na de zomerstop weer op gaan starten.

Boskamp vindt homoseksuelen ziek

Oud-voetbaltrainer Jan Boskamp vindt homoseksualiteit niet gezond. Dat zegt hij woensdag in Nieuwe Revu. "Ik heb ook nooit een homo meegemaakt in al mijn jaren als speler en trainer. Al mijn medespelers waren hartstikke gezond, of ik ben stekeblind geweest, dat kan natuurlijk ook."

De 65-jarige Boskamp reageerde op de ophef die ontstond na de uitlatingen van René van der Gijp van anderhalve week geleden. Die ophef vindt hij 'flauwekul'. "René heeft niks verkeerd gezegd. Hij mag zeggen wat hij wil. Ik ben het roerend met hem eens!"

Boskamp, die in België woont en werkt, wijt de opmerking van Van der Gijp aan de Gay Pride in Amsterdam waar een boot van de KNVB meevoer. "Wat moet je anders zeggen als je al die bootjes ziet? In België speelt deze discussie helemaal niet."

Van der Gijp verklaarde dat voetbal geen sport voor homo's is. Op hun veertiende zouden homo's het wel gezien hebben en kapper worden. Later krabbelde hij enigszins terug door te zeggen dat zijn uitlatingen alleen betrekking hadden op het profvoetbal.

Sedoc ontslagen uit ziekenhuis

Hordeloper Gregory Sedoc is ontslagen uit het ziekenhuis in Moskou. Dat meldt de Atletiekunie woensdag. Na de halve WK-finale op de 110 meter horden werd Sedoc maandag onwel. Ter observatie werd hij naar een ziekenhuis in de Russische hoofdstad gebracht, waar hij twee dagen doorbracht.

Sedoc sterkt de komende dagen verder aan in het atletenhotel van het Nederlandse team. Maandag vliegt hij met de rest van de ploeg die actief was op het WK in Moskou terug naar Nederland.

Van Bommel analyticus bij NOS

Mark van Bommel is door de NOS aangesteld als analyticus voor wedstrijden in de Champions League. Dat bracht de omroep woensdag naar buiten. Van Bommel zette na afgelopen seizoen een punt achter zijn voetbalcarrière. De wedstrijd tussen zijn oude clubs PSV en AC Milan is volgende week de eerste wedstrijd die hij namens de NOS gaat analyseren.

Van Bommel werd vorig seizoen al eens door de NOS ingeschakeld om zijn zegje te doen bij de Champions Leaguefinale tussen Bayern München en Borussia Dortmund. De groep van NOS-analytici bestaat verder uit Bert van Marwijk, ex-bondscoach en schoonvader van Van Bommel, en Youri Mulder.

Kerkhove naar tweede ronde Craiova

Tennisster Lesley Kerkhove heeft woensdag de tweede ronde van het ITF-toernooi in Craiova bereikt. Op het Roemeense gravel was de nummer 271 van de wereld met 7-5 en 6-4 te sterk voor de thuisspelende Laura-Ioana Andrei. In de tweede ronde treft ze Estrella Cabeza-Candela (1) uit Spanje of de Roemeense Camelia-Elena Hristea.

Kerkhove is de enige nog actieve Nederlandse bij het Roemeense toernooi. Dinsdag viel voor Arantxa Rus in de eerste ronde het doek tegen de Française Sibille Constance: 4-6, 6-4 en 2-6.

Drie jaar cel voor afranselen dakloze

Een 21-jarige Nijmegenaar en een 23-jarige man uit Westervoort moeten drie jaar de cel in voor het molesteren van een dakloze vorig jaar. De twee sloegen het 51-jarige slachtoffer in september in Nijmegen in elkaar en lieten hem voor dood achter. Justitie had acht jaar cel geëist.

De twee trapten het slachtoffer zonder duidelijke aanleiding meerdere keren tegen het hoofd en zijn lichaam. Pas toen de man bewegingloos bleef liggen stopten ze, blijkt uit camerabeelden. Na de aanvallen lieten ze het slachtoffer hulpeloos achter. De rechtbank in Arnhem spreekt van een 'laffe daad' en een 'ernstig geval van zinloos geweld'.

De rechtbank legde de twee woensdag ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar op met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten ze zich verplicht laten behandelen voor de psychische problemen die ze hebben en kregen ze een tijdelijk alcohol- en drugsverbod opgelegd.

De straf valt een stuk lager uit dan de eis omdat de rechtbank in tegenstelling tot justitie uitgaat van poging tot doodslag in plaats van poging tot moord. Ook hebben de rechters meegewogen dat de daders psychische problemen hebben. Zo is de Nijmegenaar zwakbegaafd en is de man uit Westervoort verminderd toerekeningsvatbaar vanwege een posttraumatische stressstoornis.

Aanhouding voor affikken politieboot

De politie heeft dinsdag een 45-jarige man uit Amsterdam opgepakt voor het in brand steken van een politieboot bij Loosdrecht. Getuigen hadden volgens de politie gezien hoe een speedboot het vaartuig midden in de nacht meesleepte. De boot van het politiedistrict Gooi- en Vechtstreek werd eind vorige maand brandend op het water aangetroffen.

De politieboot, die op het water in de omgeving van de Dirk Lambertskade in brand stond, ging verloren. De politie begon met een buurtonderzoek en onderzocht de boot op sporen. Mede door verklaringen van getuigen kon de Amsterdammer dinsdag worden aangehouden.

Vonnis vermeende jihadist uitgesteld

De 24-jarige Mohammed G. hoort pas dit najaar wat voor straf hij krijgt voor zijn geplande reis naar Syrië. De rechter velde woensdag nog geen eindoordeel in de zaak, waarin G. 'voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf' ten laste is gelegd.

De rechtbank in Rotterdam wil nader geïnformeerd worden door de gedragsdeskundigen die hebben geadviseerd om de man volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt wordt G., een in Rotterdam woonachtige Irakees, een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Hij zou van plan zijn geweest om zich in Syrië aan te sluiten bij islamitische strijders.

Het OM vindt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een zeer ernstig strafbaar feit, waarvoor een lange gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Maar vanwege zijn psychische gesteldheid wordt hij ontslagen van rechtsvervolging.

Het is de eerste keer dat in Nederland iemand terechtstaat omdat hij in het buitenland wil deelnemen aan de jihad. Een nieuwe zitting staat gepland op 2 oktober. De gedragsdeskundigen moeten dan meer uitleg geven over de psychische gesteldheid van de man.

Egypte: tientallen doden bij gevechten

Bij de ontruiming van twee tentenkampen in Egypte zijn woensdag 56 mensen om het leven gekomen en 526 gewond geraakt. Dat heeft het Egyptische ministerie van volksgezondheid bekendgemaakt. Het leger ging in de ochtend over tot de ontruiming van twee grote tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.

De ontruiming werd uitgevoerd met behulp van pantserwagens en bulldozers. Er werd op grote schaal traangas ingezet en van beide kanten zou zijn geschoten. De politieke tak van Morsi's Moslimbroederschap beweerde zelfs dat in de twee kampen aan de zijde van de demonstranten meer dan vijfhonderd doden en rond de negenduizend gewonden zijn gevallen, maar video-opnamen bevestigen de claim dat er zoveel slachtoffers zijn niet.

Het kleinste kamp, bij de universiteit van Caïro, werd 's morgens betrekkelijk snel ontruimd, maar in het grotere kamp, aan de andere kant van de stad, werd 's middags nog uitgebreid slag geleverd. Bij dit kamp, in Nasr City, staat de moskee die al ruim een maand het epicentrum van de protesten is en waar leiders van de Moslimbroederschap zich verschanst zouden hebben.

Ook op andere plaatsen in Caïro en elders in het land braken ongeregeldheden uit. In de provincie Minya vielen daarbij drie doden. Politiebureaus, overheidspanden en koptische kerken werden aangevallen of in brand gestoken. De Egyptische Centrale Bank gelastte banken hun filialen in gebied waar chaos heerst te sluiten. Het Egyptisch Museum in het centrum van Caïro en de piramides van Gizeh werden uit voorzorg gesloten voor bezoekers. De politie in Caïro zette traangas in tegen aanhangers van Morsi die op weg waren naar het kamp in Nasr City. Het treinverkeer naar Caïro is stilgelegd om te voorkomen dat leden van de Broederschap uit de rest van Egypte naar de hoofdstad trekken.

De meeste demonstranten van het kleinere kamp vluchtten naar de nabijgelegen botanische tuin en dierentuin. Een AP-verslaggever zei dat ordetroepen tot in de dierentuin op demonstranten joeg. Bij de universiteitscampus zat een twaalftal arrestanten met handboeien om op het trottoir. De tv-zender ONTV zond beelden uit van vuurwapens en munitie die in het kamp in beslag zouden zijn genomen.

Volgens een veiligheidsfunctionaris zijn in de twee kampen in totaal tweehonderd betogers opgepakt. Volgens het Anti-Coupverbond, waarin groepen die Morsi steunen zijn verenigd, schoten de ordetroepen met scherp, maar het ministerie van binnenlandse zaken, waar de politie onder valt, zei dat er alleen traangas werd ingezet en dat alleen door demonstranten werd geschoten. Het ministerie zei dat betogers die zich onverantwoordelijk gedragen hard zouden worden aangepakt.

In een verklaring hekelt de Moslimbroederschap het optreden van de autoriteiten. "De wereld mag niet achteroverleunen en toekijken hoe mannen, vrouwen en kinderen zonder onderscheid worden afgeslacht. De wereld moet zich verzetten tegen de misdaden door de junta voordat het te laat is." Mohammed el-Beltagy, een van de leiders van de Broederschap, riep politieagenten en militairen op in opstand te komen tegen hun bevelhebbers. De Egyptische bevolking moet volgens hem de straat op gaan om te tonen dat ze het absoluut niet eens zijn met de ontruiming van de tentenkampen van de betogers.

"Oh volk van Egypte, uw broeders zijn op het plein. Houdt u uw mond totdat de genocide voltooid is?", zei El-Beltagy, die door de autoriteiten wordt gezocht voor het aanzetten tot geweld. El-Beltagy noemde een aantal van meer dan driehonderd doden.

Broederschap-lid Islam Tawfiq zei dat het medisch centrum van het kamp in Nasr City vol lijken lag en dat zich onder de gewonden kinderen bevonden. "Niemand kan weg en degenen die dat toch doen worden gearresteerd of in elkaar geslagen", zei hij.

VVD ziet diep dal achter 'harde' cijfers

De woensdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de Nederlandse economie zijn 'hard'. Dat zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus in een reactie. De liberaal houdt vast aan de extra bezuinigingen van zes miljard.

"Het zijn harde cijfers. Het maakt duidelijk dat we in een diep dal zitten met de Nederlandse economie", zegt Neppérus. Tegelijkertijd ontwaart zij ook kleine lichtpuntjes. "We gaan weer wat uit het dal klimmen. Dat is essentieel." Dan gaat het bijvoorbeeld om de krimp die aan het afvlakken is en ook geeft de overheid duidelijk minder uit.

De cijfers zijn geen reden om het rustiger aan te doen met de bezuinigingen. Neppérus houdt vast aan de zes miljard euro die het kabinet heeft aangekondigd. "We geven nog altijd twintig miljard per jaar meer uit dan er binnenkomt." Uiteindelijk moet het begrotingstekort helemaal worden teruggebracht tot nul.

De PvdA liet in een reactie op de cijfers weten dat er ook extra moet worden geïnvesteerd om de werkloosheid te bestrijden. Het kabinet zou daarover op Prinsjesdag een plan moeten presenteren. Neppérus ging daar niet op in. "Ik wacht rustig af." Wel is zij enthousiast over maatregelen zoals de verlaging van de btw voor de bouw. Die begint volgens haar de eerste vruchten af te werpen. "Daarmee moet je doorgaan."

Welke dame heeft de lekkerste kont?

In Brazilië is men al weer druk bezig met de voorbereidingen voor de Miss Bum Bum-verkiezing. Tijdens deze populairste missverkiezing van het Zuid-Amerikaanse land krijgt de vrouw met de lekkerste kont een kroontje op het hoofd.

Ieder jaar dingen slechts 27 dames mee naar de titel. Oftewel, één lekker wijf per staat.

Hoewel de verkiezing pas in november zal plaatsvinden, zijn de eerste deelneemsters al bekend. De Belgische krant Het Nieuwsblad heeft inmiddels tien kanshebsters op een rijtje gezet. De hele diashow is hier te zien.

Ook vorig jaar was het weer een feest voor het mannelijk oog...

Atlete Herzog ontkent dopinggebruik

Adriënne Herzog ontkent dat ze doping heeft gebruikt. Dat liet de 27-jarige veldloopster via haar manager Rob Druppers weten. Weekblad Vrij Nederland schreef dinsdag te beschikken over een groot aantal mails waarin Herzog onder meer epo bestelt. De atlete zegt dat die mails niet van haar afkomstig zijn.

Herzog, die momenteel in de Verenigde Staten verblijft, heeft aan Druppers laten weten 'enorm geschrokken' te zijn van alle ophef. De atletenmanager is voorlopig niet van plan de banden met Herzog te verbreken. Hij wacht eerst de vervolgstappen van de Dopingautoriteit en de atletiekunie af.

Haags musicalfeest uitgesteld wegens uitvaart Friso

Het musicalfeest dat donderdag in het Circustheater zou plaatsvinden is uitgesteld in verband met de begrafenis van prins Friso. Voor het evenement dat in het teken staat van 'twintig jaar musicals in Den Haag' wordt een nieuwe datum gezocht.

"In verband met de begrafenis van prins Johan Friso vrijdag, vinden wij het niet gepast de dag voor de begrafenis een feestelijk evenement te laten plaatsvinden in het AFAS Circustheater Den Haag", staat op de website van het theater. "Wij kijken nu naar een nieuwe datum en komen hier zo spoedig mogelijk op terug."

Een groot aantal musicalsterren zou bij het feest aanwezig zijn, onder wie Chantal Janzen, Willemijn Verkaik, Carolina Dijkhuizen en Linda Wagenmakers. Zij zouden op de rode loper worden ontvangen door Carlo Boszhard en vertellen over hun meest bijzondere musicalervaring. Ook stond een optreden van de nonnen uit de musical Sister Act op het programma.

Regisseurs klagen UPC en Ziggo aan

Nederlandse regisseurs van films en televisieseries hebben kabelmaatschappijen UPC en Ziggo voor de rechter gesleept. Woensdag dient in Amsterdam een kort geding waarin Vevam, een vereniging voor regisseurs van films en tv-programma's, eist dat de kabelaars de regisseurs een vergoeding betalen voor het uitzenden van hun producties.

Volgens de wet zijn de kabelmaatschappijen hiertoe verplicht. Toch keren UPC en Ziggo deze vergoeding sinds oktober niet meer uit. De onderhandelingen met het Rechtenoverleg Distributie Audiovisuele Producenten (Rodap), dat de vergoeding regelt namens de producenten en de kabelmaatschappijen, liepen begin dit jaar op niets uit.

'Duitse vrouw overleden na ingreep Jansen Steur'

Een Duitse vrouw die door toedoen van de omstreden arts Ernst Jansen Steur in een rolstoel zou zijn beland, is aan complicaties van de behandeling overleden. Dat stelt haar advocate woensdag tegenover RTV Oost. De nabestaanden houden Jansen Steur en de Duitse kliniek in Worms, de plaats waar de vrouw werd behandeld, verantwoordelijk.

Het toen 78-jarige slachtoffer zou in 2011 een onnodige en foutief uitgevoerde lumbaalpunctie hebben gekregen. Bij een dergelijke ingreep wordt met een naald hersenvocht tussen de ruggenwervels afgetapt. Volgens de advocaat kon ze zich daarna nauwelijks nog bewegen en belandde ze in een rolstoel en verpleeghuis. Voor de behandeling zou de vrouw nog vrijwel niets mankeren. Ze was in de kliniek opgenomen vanwege incontinentieproblemen.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Door zijn medische wanpraktijken zou minstens een patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving.

Begin dit jaar kwam hij opnieuw in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 ook werkzaam was in Duitsland. Het ging behalve om Worms ook om onder meer een kliniek in Heilbronn.

Ventje (11) damt dik mokkel van 35

Normaal ben je een enorme baas als je als 11-jarig ventje een seksrelatie hebt met een vrouw van 35. Het nu 12-jarige kereltje uit het Amerikaanse Salem had het beter volledig stilgehouden. Zijn 'milf' blijkt namelijk een moddervette, lelijke hork.

Het slachtoffer vertelde afgelopen zondag trots aan zijn moeder dat hij al enige tijd seksueel actief is. Maar liefst acht maanden ging hij al met Sarah Beth Hopkins, een 35-jarige vriendin van de familie, die tot twee weken geleden bij het gezin onderdak had gevonden. Moederlief confronteerde haar vriendin met de openbaring van haar zoon, en de vrouw gaf toe een seksrelatie te hebben met zoonlief.

De moeder van het vroegrijpe mannetje belde direct de politie, die Hopkins weldra in de boeien sloeg. Haar worden maar liefst twintig feiten ten laste gelegd, waaronder verkrachting. Haar borgsom is vastgesteld op een miljoen dollar. De politie sluit niet uit dat ze nog meer slachtoffers heeft gemaakt.

Nee, hier krijgt zelfs Djeez geen stijfje van...

Ruim een week rust voor De Guzman

Jonathan de Guzman moet zeven tot tien dagen rust houden met een hersenschudding. De Oranje-international schrijft dat woensdag op zijn eigen website. De 25-jarige middenvelder van Swansea City mist daardoor ook de openingswedstrijd van zijn club in de Premier League tegen kampioen Manchester United.

De Guzman kwam dinsdagavond tijdens een training van het Nederlands elftal in botsing met Dirk Kuijt. De geboren Canadees raakte buiten bewustzijn en werd nadat hij was bijgekomen naar een ziekenhuis vervoerd. Daar werd een hersenschudding vastgesteld.

Ook Kuijt is inmiddels weg bij het Nederlands elftal. De aanvaller van Fenerbahçe heeft een hoofdwond overgehouden aan het incident.

Wie is het lekkerste wijf van FOK!?

Hoewel we allemaal wel weten dat Yvonne de enige babe van FOK! is, is Paul in het ONZ-forum een verkiezing begonnen voor de lekkerste babe op FOK! En dat is verdomd spannend.

Dromenvangertje staat met twaalf stemmen nog altijd bovenaan, maar ze voelt de hete adem in de nek van patricia precies die acht stemmen heeft. Maar gelukkig is Yvonne met zeven stemmen nog altijd niet kansloos.

Wil je ook mede bepalen wie de mooiste vrouw van FOK! is? Dan moet je snel zijn, want de stembus sluit vanavond om 19.00 uur.

Update 08.00 uur:
Het regent inmiddels stemmen en er is al weer een topic volgeluld. Je stem kun je nog altijd kwijt in dit topic, waarna Paul alle stemmen handmatig zal tellen. Hij blijft voorlopig dus nog wel even op zijn zolderkamer zitten...

Update 14.00 uur:
Heb je je stem nog niet uitgebracht op een van de FOK!babes? Schaam je! Je hebt nog slechts vijf uur de tijd om de lekkerste FOK!ster te kiezen.

Nog tien Arnhemse flatwoningen onbewoonbaar

Nog tien woningen in de Arnhemse flat waar maandagavond een explosie plaatsvond zijn onbewoonbaar. Dinsdag waren nog veertien van de 138 woningen in de flat aan het Driemondplein onbewoonbaar. Dat meldt wooncorporatie Volkshuisvesting Arnhem.

Bij de ontploffing, waardoor een ravage ontstond, kwam een vrouw om het leven. Hoogstwaarschijnlijk heeft zij de explosie zelf veroorzaakt.

Voor de bewoners die nog niet naar hun woning kunnen terugkeren is vervangende woonruimte geregeld.

Grey's Anatomy raakt weer hoofdrolspeelster kwijt

Grey's Anatomy moet volgend jaar weer afscheid nemen van een hoofdrolspeelster. Sandra Oh, die sinds het begin van de serie Christina Yang vertolkt, zwaait na het tiende seizoen af. "Ik heb alles gegeven", vertelt Oh over haar vertrek aan entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De 42-jarige actrice wil zich na tien jaar Grey's Anatomy op andere acteerklussen gaan storten. "Ik ben er klaar voor Christina Yang los te laten. Het is erg interessant om zo lang een personage te vertolken en ik heb ook het idee dat zij losgelaten wil worden."

Yang is in de ziekenhuisserie, die in Nederland door Net5 wordt uitgezonden, de beste vriendin van Meredith Grey. De ambitieuze hartchirurg Yang was het tweede personage waarmee bedenkster Shonda Rhimes op de proppen kwam. "Dit seizoen wordt bitterzoet", voorspelt Rhimes. "We gaan van elk moment dat we nog met Christina hebben genieten en vervolgens krijgt ze het afscheid dat ze verdient."

Alle contracten van de zes hoofdrolspelers uit Grey's Anatomy lopen na het komende seizoen af. Vooralsnog is Oh de enige die de serie gaat verlaten. Volgens The Hollywood Reporter starten contractbesprekingen met acteurs als Patrick Dempsey en Ellen Pompeo binnenkort. Dempsey, die Derek 'McDreamy' Sheperd speelt, liet onlangs al weten graag in discussie te gaan over een verlenging.

Oh heeft haar tegenspelers dinsdag op de hoogte gebracht. Hoewel de actrice al ruim een jaar heeft nagedacht over haar vertrek uit de serie, voelt haar besluit 'nog niet echt'. "Ik heb mezelf twee jaar gegeven om emotioneel afstand te nemen van de serie", vertelt Oh, die in mei 2012 bij Rhimes aangaf na te denken over stoppen. Hoe Christina Yang uit de serie wordt geschreven, is nog niet bekend.

De rol van ambitieuze arts heeft Oh geen windeieren gelegd. De Canadese actrice won onder meer een Golden Globe en Screen Actors Guild Award voor haar rol. Ook sleepte ze vijf Emmy-nominaties in de wacht.

Christina Yang is niet het eerste belangrijke personage dat vertrekt uit Grey's Anatomy. Acteur T.R. Knight, die George O'Malley speelde, vertrok in 2009. Een jaar later verliet ook Katherine Heigl, die Izzie Stevens vertolkte, de ziekenhuisserie. Twee artsen overleefden een vliegtuigcrash aan het einde van het achtste seizoen niet. Zodoende vertrokken actrice Chyler Leigh, die Lexie Grey speelde, en Eric Dane, die de rol van Mark 'McSteamy' Sloan voor zijn rekening nam.

Artsen zonder Grenzen weg uit Somalië

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen trekt zich terug uit Somalië. Volgens AzG laten zowel de leiders van het land als de opstandelingen het toe dat ngo's worden aangevallen.

AzG zei woensdag dat gewapende groeperingen en de burgerregering aanvallen en moorden op en ontvoeringen van hulpverleners 'steunen, tolereren of door de vingers zien'. Door de terugtrekking zullen honderdduizenden Somaliërs het zonder humanitaire hulp moeten stellen, aldus AzG.

Twee ontvoerde Spaanse medewerkers van de hulporganisatie werden vorige maand vrijgelaten. Ze werden bijna twee jaar gevangen gehouden.

Een woordvoerder van de hulporganisatie zei woensdag dat AzG al geen buitenlandse medewerkers meer in Somalië had zitten. De organisatie werkte alleen nog met lokale mensen.

Nijmegenaar jaar de cel in voor mishandelen agent

Een 32-jarige Nijmegenaar die een agent mishandelde is veroordeeld tot een celstraf van een jaar. De rechtbank in Arnhem legde hem woensdag ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Daarnaast moet hij de agent een schadevergoeding van 1750 euro betalen.

De man stompte de agent in januari meerdere keren met zijn vuist tegen het hoofd toen die hem wilde aanhouden voor de diefstal van twee fietsen. De agent liep naast lichamelijk letsel een posttraumatische stressstoornis op door de mishandeling.

Justitie wilde dat de Nijmegenaar twee jaar celstraf zou krijgen wegens poging tot zware mishandeling. De rechtbank komt echter tot een lagere straf omdat niet bewezen kan worden dat inderdaad sprake was van zwaar letsel. Ook is meegewogen dat de Nijmegenaar verminderd toerekeningsvatbaar is.

Vrachtvliegtuig stort neer in Alabama

Een groot vrachtvliegtuig van de Amerikaanse pakketdienst UPS is woensdag neergestort in de buurt van de luchthaven van Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama. Dat hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) bekendgemaakt.

Volgens de FAA stortte het toestel, een Airbus A300, neer nadat de piloot de landing had ingezet. Het toestel was vertrokken uit Louisville in de staat Kentucky. Over de toedracht van het ongeluk en over eventuele gewonden zijn nog geen details bekend.

Kuijt haakt af bij Oranje

Dirk Kuijt is woensdagavond niet van de partij bij de oefenwedstrijd Nederland - Portugal. De aanvaller van Fenerbahçe heeft een hoofdwond en is niet inzetbaar, meldt zijn zaakwaarnemer Sport Promotion woensdag. Kuijt stond niet in de dinsdag door Louis van Gaal bekendgemaakte basisopstelling.

Kuijt is het tweede slachtoffer van een botsing met Jonathan de Guzman tijdens de training van dinsdagavond. De Katwijker botste met zijn hoofd tegen de Swansea-speler, die het bewustzijn verloor en even later met een brancard van het veld werd gedragen. Bij De Guzman is een hersenschudding geconstateerd.

Stoke-speler Jerome beboet voor gokken

Stoke City-speler Cameron Jerome heeft een boete van vijftigduizend pond, ruim 58 duizend euro, gekregen voor het overtreden van de gokregels. De Engelse voetbalbond FA gaf hem woensdag verder een 'strenge waarschuwing voor zijn gedrag in de toekomst'.

De 26-jarige aanvaller had gewed op wedstrijden in de Premier League. Dat ging niet om wedstrijden van zijn eigen club. Het is echter verboden voor voetballers om op wedstrijden in hun eigen competitie te gokken.

Dopingschorsing voor Braziliaanse volleybalster

De Braziliaanse volleybalster Natalia is voor zestig dagen geschorst nadat bij haar een verboden middel was gevonden. Na een competitiewedstrijd in maart werd prednisolon bij haar gevonden. Dat middel zit vaak in astmamedicijnen. In juli werd ze in eerste instantie vrijgesproken, maar een sporttribunaal veroordeelde haar toch in een beroepszaak.

Natalia moet nog een maand van haar straf uitzitten. De eerste dertig dagen van haar schorsing heeft de diagonaalspeler van de Braziliaanse nationale ploeg in afwachting van de behandeling van haar zaak er al op zitten. Natalia speelde voor de gouden Braziliaanse volleybalploeg op de Olympische Spelen van Londen.

UEFA zet Metalist Charkiv uit Champions League

Metalist Charkiv mag dit jaar niet meedoen aan de Champions League. Dat heeft de UEFA vrijdag besloten. Technisch directeur Yevhen Krasnikov werd anderhalve week geleden definitief voor vijf jaar geschorst omdat hij in 2008 de tegenstander in een Oekraïense competitiewedstrijd had omgekocht.

Een beroep bij de UEFA is geen mogelijkheid voor Metalist omdat de zaak vanwege het urgente karakter direct bij de beroepscommissie werd neergelegd. De Oekraïense club kan nog wel naar het internationale sportarbitragehof CAS stappen.

Metalist plaatste zich vorige week ten koste van PAOK Saloniki voor de play-offronde van de Champions League. Daarin zou Schalke 04 volgende week en de week daarna de tegenstander zijn. Of de Griekse club nu de plaats van Metalist in kan nemen beslist de UEFA later woensdag.

Schaatser Swings begint internetcollecte

De Belgische schaatser Bart Swings is een crowdfundingactie begonnen om zijn kosten voor het komende schaatsseizoen te kunnen betalen. Swings heeft volgens de website steunbartswings.be geld nodig voor trainingskampen, racefietsen, het leasen van een bus, vliegtickets, benzinekosten en sportkleding. Fans kunnen zelf aangeven waar hun donatie voor gebruikt moet worden.

Supporters kunnen Swings vanaf 65 euro steunen. Als dank krijgen ze een speciale schaatsmuts. Ook bedragen van 125, 250, vijfhonderd, duizend en 2500 euro zijn mogelijk. De investeerders krijgen onder meer T-shirts, wielershirts, skeelerpakken, schaatsclinics en een vipbezoek aan de wereldbekerfinale.

Swings steunen met kleinere bedragen is ook mogelijk. Zo is een sms'je sturen om anderhalve euro of drie euro te storten een optie. De website richt zich ook op Nederlandse schaatsfans. Zo kan worden gedoneerd via iDeal.

Crowdfunding gaat uit van het principe dat veel investeerders een klein bedrag steken in een project waardoor het realiteit kan worden. Het principe werd populair door websites als Kickstarter en Indiegogo. Vaak worden daar echter fysieke producten voor investering aangeboden. Onder meer de Ouya-spelcomputer en de Pebble-smartwatch konden dankzij crowdfunding worden geproduceerd.

UFO gefilmd bij daglicht in Texas

Op internet is een duidelijk filmpje opgedoken van een UFO. Het vliegend object is zaterdag gefilmd in het luchtruim boven de Texaanse stad San Antonio.

De filmer heeft voor de video gebruikgemaakt van zogeheten 'skyfishing'. Bij deze techniek wordt een videocamera een poosje achtergelaten. En na een uur filmen werd de video teruggekeken.

Wat de cameraman of -vrouw zag, was verbazingwekkend. "Je ziet haarscherp een UFO naar het zuidwesten vliegen", luidt het commentaar op het filmpje. "Het voorwerp vliegt duidelijk op eigen kracht, het is is geen weerballon of satelliet."

Ja, de alu hoedjes kunnen weer op!

Bruce Willis vindt actiefilms 'saai'

Bruce Willis is het maken van actiefilms moe. "Als je een paar vuurballen hebt gezien, is de lol er wel af", zegt de acteur, onder meer bekend van actiefilms uit de Die Hard-reeks en recentelijk te zien in Red 2 en The Expendables 2, tegen het Spaanse tijdschrift XLS. "Ik weet dat een deel van mijn publiek de explosies leuk vindt, maar eerlijk gezegd vind ik het saai worden."

De 58-jarige Willis maakte de laatste tijd al een ongeïnteresseerde indruk tijdens interviews. Bij BBC Breakfast in februari, waar hij zijn film A Good Day to Die Hard aan moest prijzen, zei hij bijna geen woord. Ook zei hij recentelijk tegen de Britse interviewer Jamie Edwards dat hij het interview, toen voor Red 2, alleen gaf voor de marketing. "Het leuke onderdeel was het opnemen van de film."

Niet lang daarna meldde hoofdrolspeler Sylvester Stallone dat hij Willis uit The Expendables 3 had gezet. Hij noemde Willis te lui en hebzuchtig. Een dag later bleek dat Willis een gage van drie miljoen dollar voor vier dagen werk op had willen schroeven tot vier miljoen.

Toch vindt Willis zichzelf geen uitgesproken geldwolf. "Ik maak heel grote actiefilms en die leveren het meeste op. Ik vind het prima om daar een flinke zak geld voor te incasseren, maar ik zit heus niet thuis mijn bankbiljetten te tellen." Ook benadrukt de acteur dat hij allerlei soorten films maakt. "Kleine producties, middelgrote, megaprojecten en zelfs sciencefiction."

Hoe dan ook mag Willis zijn borst nog nat maken. Zo staan voor volgend jaar de actiethrillers American Assassin en Expiration op het programma, en een zesde Die Hard, 'Die Hardest', is aangekondigd voor 2015.


Bruce Willis vindt actiefilms 'saai' (Foto: Novum)

Kabinet houdt vast aan zes miljard

Het kabinet gaat volgend jaar niet meer bezuinigen dan zes miljard euro. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gezegd in reactie op de woensdag verschenen economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB).

"We gaan gewoon zes miljard doen", zei Dijsselbloem voor de microfoon van BNR. Daarnaast komen er stimuleringsmaatregelen die de economie een impuls moeten geven en de oplopende werkloosheid moeten bestrijden. Het Financieele Dagblad schreef dinsdag op basis van anonieme bronnen dat het bezuinigingsbedrag acht miljard zou bedragen.

Volgens het CPB komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 3,9 procent. Met zes miljard aan extra bezuinigingen wordt de Europese begrotingsnorm van drie procent niet gehaald. Dat accepteert het kabinet.

Het kabinet volgt tegelijkertijd wel de instructies van eurocommissaris Olli Rehn. Die heeft eerder gezegd dat Nederland volgend jaar zes miljard euro extra moet bezuinigen. Als dat gebeurt, is de Europese Commissie mogelijk bereid een overschrijding van de drieprocentsnorm door de vingers te zien.

Dijsselbloem erkent dat Nederland het economisch slechter doet dan veel andere Europese landen, zoals blijkt uit woensdag verschenen cijfers. "Nederland herstelt zich door een aantal structurele problemen in onze economie minder snel dan de landen om ons heen." Wel zijn de verschillen klein, zei Dijsselbloem.

Nieuwe foto's Friso op site koningshuis

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft drie nieuwe foto's van de maandag overleden prins Friso op de site van het Koninklijk Huis gezet. De foto's zijn door prinses Mabel beschikbaar gesteld, zo liet de RVD woensdag weten.

Op een foto uit 2010 zijn Friso en zijn twee dochters Luana en Zaria liggend in het gras te zien, op een andere foto uit hetzelfde jaar zit het gezin in een kano. Een derde foto, uit 2008, toont Friso en Mabel tegen een achtergrond van de zee.

Friso wordt vrijdag in besloten kring begraven in Lage Vuursche in de gemeente Baarn.

Tienduizenden evacuaties China om tyfoon

Tienduizenden mensen in het zuiden van China zijn geëvacueerd in verband met de tyfoon Utor. Scholen en bedrijven hebben hun deuren gesloten en tientallen vissersschepen zijn teruggekeerd naar hun thuishavens.

De tyfoon, die woensdag aan land kwam, brengt zware regenval en harde windstoten met zich mee. In de stad Maoming werden zestigduizend mensen geëvacueerd. In de provincie Hainan werden 98.000 mensen naar een veiliger plek gebracht.

Eerder al gingen kantoren en bedrijven in Hong Kong, het financiële hart van Azië, dicht. De beurshandel werd stilgelegd en de gewoonlijk zo drukke stad leek uitgestorven. Vliegtuigen en veerboten werden aan de grond of in de haven gehouden. In totaal zijn 350 vluchten geannuleerd of vertraagd.

In Hong Kong raakten zes mensen gewond. Een aantal bomen waaide om, maar grotere schade lijkt de stad bespaard te blijven.

Fietsende inbreker van snelweg geplukt

Een 19-jarige Argentijn is dinsdagmiddag met zijn fiets van de A27 gehaald. De man had volgens de politie ingebroken in een woning in De Bilt, waarna hij de snelweg opreed. De politie nam bij zijn arrestatie onder meer inbrekersgereedschap in beslag.

Getuigen zagen rond 14.00 uur dat een man probeerde in te breken in een pand aan de Nachtegaallaan. Hij ging ervandoor richting de snelweg, waarna de omstanders een signalement aan de politie doorgaven. Automobilisten belden kort daarna 112 omdat ze een man zagen fietsen op de A27 richting Hilversum.

De man zonder vaste woon- en verblijfplaats werd aangehouden op verdenking van inbraak. De recherche onderzoekt de zaak.

Economische cijfers catastrofaal

De cijfers over de Nederlandse economie van het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn 'catastrofaal'. Dat laat PVV-leider Geert Wilders woensdag weten in een reactie. Ook andere oppositiepartijen reageren kritisch: D66 noemt de crisisaanpak van premier Mark Rutte mislukt.

De werkloosheid breekt alle records, twittert hij. Premier Mark Rutte (VVD) is de 'kampioen banenvernietigen'. Hij moet weg, aldus Wilders.

Volgens fractieleider Sybrand Buma (CDA) tonen de cijfers aan dat het roer om moet. "Het komt er nu echt op aan dat het kabinet het roer omgooit zodat wij kunnen aanhaken bij de economische groei van landen in de rest van Europa." Het kabinet kan nu niet meer volhouden dat het beleid goede vruchten heeft afgeworpen, stelt hij. "Dan moet je bereid zijn om het roer om te gooien."

Het CDA kan de plannen van het kabinet aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer. Dat zal echter alleen gebeuren als het kabinet bereid is een andere koers te varen en de kiezen voor herstel. Daar hoort geen verdere lastenverzwaring en ook geen verdere nivellering bij, aldus Buma.

Financieel woordvoerder van de SP Arnold Merkies wijst erop dat de Nederlandse economie nog steeds krimpt, terwijl die van de buurlanden groeit. De ontwikkelingen in de rest van Europa - waar wel economische groei is - tonen volgens Merkies aan dat sprake is van een echt Nederlandse probleem. "Dat zegt wel iets over het beleid in Nederland." De SP verzet zich al langer tegen de bezuinigingen.

Volgens D66 heeft het kabinet het op orde brengen van de overheidsfinanciën onderschat. "We kunnen vandaag constateren dat het het kabinet niet is gelukt om orde op zaken te stellen", reageert Wouter Koolmees. Om het tekort nu tot onder de drie procent te krijgen zou tien miljard moeten worden bezuinigd, niet de zes miljard zoals het kabinet van plan is, rekent hij voor.

"Ik vraag Rutte te stoppen met het steeds maar weer nieuwe korte termijn maatregelen te nemen. Het kabinet zal nu eindelijk eens met een goed plan met een breed draagvlak moeten komen om onze economie structureel te versterken", aldus Koolmees. "Hopen op een groene waas is niet wat je van een kabinet in zwaar economisch weer verwacht."

Volgens fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) staan 'alle seinen op rood'. Het behoud van werkgelegenheid moet de hoogste prioriteit krijgen van het kabinet, laat hij weten. Ook moet de regering de koopkracht van gezinnen intact laten en lastenverzwaringen of aanvullende bezuinigingen op de kindregelingen achterwege laten.

Zijn collega van de SGP Elbert Dijkgraaf noemt de cijfers niet best. Er is een 'stevig debat' met de regering nodig. Hij pleit onder meer voor lastenverlichting.

Jesse Klaver (GroenLinks) noemt niet het begrotingstekort maar de groeiende werkloosheid het grootste probleem. "Het aantal werklozen blijft onverminderd door stijgen terwijl er in tien jaar tijd niet zo weinig vacatures zijn geweest. Toch trekt het kabinet zich daar weinig van aan en richt ze zich alleen op extra bezuinigingen." Topprioriteit moet zijn om mensen aan het werk te helpen; het terugdringen van het tekort is een zaak van de langere adem, aldus Klaver.

Volgens Henk Krol (50Plus) tonden de cijfers aan dat het 'merk' van het tweede kabinet-Rutte een 'zeer negatieve lading' heeft gekregen. En dat beeld is volgens Krol ook niet meer bij te stellen.

Het CPB voorspelde woensdag dat het begrotingstekort volgend jaar hoger uitvalt dan verwacht. Ook valt de economische groei voor volgend jaar lager uit dan het planbureau eerder raamde en loopt de werkloosheid verder op. Het CBS maakte bekend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal is gekrompen. Nederland blijft daarmee achter bij landen als Frankrijk en Duitsland.

Doutzen Kroes heeft geen haast met tweede kind

Doutzen Kroes wil best een tweede kind, maar niet per se op korte termijn. "In de toekomst willen we zeker een tweede, maar we zijn nog jong", vertelt het model in Grazia. Doutzen en haar man Sunnery James verwelkomden begin 2011 hun zoon Phyllon.

"En het is niet zo dat wij zoiets plannen in onze schema's, het gaat bij ons natuurlijk", gaat de 28-jarige blondine verder. Het huis dat Doutzen en Sunnery onlangs kochten in Amsterdam is volgens het model dan ook niet gekocht wegens mogelijke gezinsuitbreiding. "Een kindje is welkom, maar dit nieuwe huis hebben we niet gekocht met het oog op babynieuws."

Doutzen, die eerder een stulpje huurde, wil van de koopwoning haar ultieme thuisbasis maken. "Nederland is echt ons thuis. Ik ben veel in New York voor mijn werk, maar mijn hart ligt in Nederland. Om daar geen huis te hebben, zou echt te vreemd zijn." De komende tijd moet flink worden verbouwd. "Huren voelt toch nooit echt eigen. Nu kan ik eindelijk de boel schilderen en helemaal naar onze zin maken."

Tijgermug duikt ook op in Hardenberg

Bij een importeur van tweedehandsbanden in het Overijsselse Hardenberg zijn vorige week donderdag Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het is al de zevende vondst van tijgermuggen dit jaar.

Het bedrijf in Hardenberg handelt volgens de zegsvrouw in banden uit tropische landen. De insecten zijn gevaarlijk omdat ze infectieziekten kunnen overdragen. Eerder werden de insecten in Oss, Weert, Montfoort, Almere, Lelystad en Emmeloord aangetroffen, maar nergens waren de muggen geïnfecteerd. De gevonden muggen in Hardenberg worden woensdag bestreden door de NVWA.

De Aziatische tijgermug kan infectieziekten als gele koorts en het West-Nijlvirus overdragen en komt naar Nederland door de handel in Lucky Bamboo en banden. In autobanden kan het beest zich goed voortplanten als er een laagje water in staat.

Excuses van kopschopper

Brent L., hoofdverdachte van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven op 4 januari, heeft zijn excuses aangeboden, vertelde zijn advocaat woensdag.

L. bood de excuses aan tijdens zijn rechtszaak bij de rechtbank in Den Bosch. Daar staan nog drie verdachten terecht voor de schoppartij, waarbij een 22-jarige man tijdens een avondje stappen tegen het hoofd geschopt terwijl hij al op de grond lag.

De jongens worden beschuldigd van poging tot doodslag. Drie van de vier waren destijds minderjarig; de rechtszaken tegen hen worden achter gesloten deuren behandeld.

Andy van der Meijde krijgt RLS

Andy van der Meijde en zijn vriendin Melisa worden de komende tijd gevolgd door camera's. De oud-voetballer en ex-playmate zijn in het najaar te zien met een eigen realityserie op SBS6, zo maakte de zender bekend. De opnamen zijn afgelopen week van start gegaan.

Van der Meijde gaf eerder al aan graag een eigen serie te hebben. "Ik heb wel respect voor Barbie en Michael. Ze zijn ook zichzelf en doen zich niet anders voor", zei hij een tijdje geleden in RTL Boulevard.

In de realitysoap is onder meer te zien hoe Melisa aan huis werkt aan haar eigen kapperszaak. Andy wordt gevolgd tijdens zijn cursus trainer betaald voetbal. Daarnaast wordt hij herenigd met zijn dochter uit Engeland, die hij na drie jaar weer terugziet. Wanneer de serie precies op televisie komt, is nog niet bekend.

Gordon baalt van Katja en Nicolette

Gordon is niet blij met het nieuwe tv-programma van Katja Römer-Schuurman en Nicolette Kluijver. De twee zijn woensdagavond te zien met Mag Ik met Je Mee... Op Reis, een format waar de zanger en presentator naar eigen zeggen al een hele tijd aan werkt.

"Origineel idee nieuw programma van Katja en Nicolette? Ben ik al een jaar aan het ontwikkelen en nu heet het ook nog hetzelfde. Pff", liet hij dinsdag weten via Twitter.

In Mag Ik met Je Mee... Op Reis gaan Katja en Nicolette op zoek naar mensen die met een bijzonder doel een reis maken en stellen hen de vraag 'mag ik met je mee?' Of Gordon denkt aan enorm toeval of jatwerk is niet duidelijk. Zijn management kon woensdagochtend niet direct commentaar geven.

Kluijver heeft inmiddels laten weten 'geen zin in een rel' te hebben. "Het kan gebeuren en meen oprecht dat ik het vervelend vind voor je", reageert ze via Twitter. "Geniet van je vakantie!"

'Asresten kunstroof voor onderzoek naar Nederland'

De as die in Roemenië werd gevonden in de kachel van een van de verdachten van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, gaat voor extra onderzoek naar Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Roemenië dinsdag bepaald, zegt advocate Maria Vasii. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam kon dit woensdagochtend niet bevestigen.

Advocaat Catalin Dancu pleitte eerder ook voor extra onderzoek naar de asresten door experts van het Parijse museum het Louvre. Daar is tot dusver geen sprake van volgens Vasii. Welk instituut in Nederland de asresten gaat onderzoeken en wanneer het materiaal naar Nederland komt, kon zij niet zeggen.

Uit Roemeens onderzoek is gebleken dat in de as resten van schilderijen zaten, maar onduidelijk bleef om welke doeken het ging. Een van de verdachten, Olga Dogaru, heeft eerder bekend schilderijen na de roof te hebben verbrand in haar kachel om haar zoon, eveneens verdachte, te helpen. Die bekentenis trok ze later weer in.

Dinsdag werd het proces tegen de verdachten van de schilderijenroof verdaagd tot 10 september. Het dossier was niet compleet. Volgens de Roemeense advocaten ontbrak onder meer een verklaring van de Kunsthal.

Groen licht voor verplaatsen coffeeshops Maastricht

Enkele coffeeshops uit het centrum van Maastricht mogen worden verplaatst naar een bedrijventerrein aan de gemeentegrenzen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Maastricht wil met de verhuizing de overlast van drugstoeristen in het centrum van de stad terugdringen.

De coffeeshophouders hebben aangegeven vrijwillig mee te willen werken en bereid te zijn om de verhuizing zelf te financieren. Het plan van de gemeente kan daarmee gewoon doorgaan.

In een tussenuitspraak in oktober stelde de Raad van State de vraag of de verhuizing nog wel uitvoerbaar was omdat de coffeeshops mogelijk niet op eigen kosten konden verkassen. Door de kortstondige invoering van de wietpas waren ze immers minder gaan verdienen.

De gemeente Eijsden-Margraten, een recreatiepark en enkele andere bedrijven in de buurt van het bedrijventerrein waren in beroep gegaan tegen het plan van de gemeente.

De uitspraak van woensdag gaat over de verhuizing van drie coffeeshops. Het gaat om Missouri en de coffeeshopboten Mississippi en Smokey. Maastricht wil in totaal zeven coffeeshops die nu nog in de binnenstad zijn gevestigd, verplaatsen naar zogenoemde coffeecorners aan de rand van de stad.

[WK] Snelwandelgoud voor Ier Heffernan

De Ier Rob Heffernan heeft woensdag in Moskou de wereldtitel gewonnen bij het 50 kilometer snelwandelen. Hij legde die afstand af in 3:37.56 uur, de beste tijd die dit jaar is gelopen. Mikhail Ryzhov werd voor eigen publiek tweede in 3:38.58. Brons was er voor de Australiër Jared Tallent. Hij had 3:40.03 nodig voor de 50 kilometer.

Heffernan begon rustig aan de race en liep de eerste twintig kilometer in een tweede groepje, terwijl Ryzhov zich voorin toonde. Bij de doorkomst op 25 kilometer meldde de Ier zich echter vooraan en in de laatste tien kilometer sloeg hij een gaatje. Hij kwam solo aan in het Luzhniki Stadion, waar zijn laatste 550 meter een ereronde werd.

Van 't Schip terug naar Melbourne Heart

John van 't Schip keert terug naar Melbourne Heart. De oud-international wordt technisch directeur van de club uit de Australische A-League. Van 't Schip was van oktober 2009 tot april vorig jaar al trainer van de ploeg uit het zuiden van Australië.

Van 't Schip coachte na zijn vertrek bij Melbourne Heart enige tijd het Mexicaanse Guadalajara. Daar werd hij echter ontslagen. Eerder had hij FC Twente onder zijn hoede. Bij Oranje en Ajax was hij de assistent van Marco van Basten.

Christopher Nolan's Interstellar in productie

Christopher Nolan, bij velen bekend als de regisseur van de laatste drie Batman-films, is begonnen aan de productie van zijn nieuwe film Interstellar. Dit fijne nieuws werd bekendgemaakt door filmmaatschappij Warner Bros. Pictures.

De film gaat over een groepje ontdekkingsreizigers, die gebruik maken van een net ontdekte wormhole om daarmee door het heelal te kunnen reizen, op een manier die voorheen onmogelijk was voor het menselijke ras. Het scenario voor de film werd geschreven door de broers Christopher en Jonathan Nolan, die voor het eerst sinds The Prestige uit 2006 weer samenwerken.

In de film zien we een sterke cast met Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, John Lithgow, Casey Affleck, David Gyasi, Wes Bentley, Mackenzie Foy, Timothée Chalamet, Topher Grace, David Oyelowo, Ellen Burstyn en Michael Caine.

Ook componist Hans Zimmer, productie ontwerper Nathan Crowley, effecten specialist Paul Franklin en uitgever Lee Smith, een viertal mensen met wie Nolan eerder werkte voor de The Dark Knight-trilogie, zullen hun bijdrage aan deze film leveren.

Sharapova struikelt over Stephens

Maria Sharapova is in de tweede ronde van het masterstoernooi in Cincinnati verrassend uitgeschakeld. De Russin, die bijna twee weken aan de kant had gestaan, verloor van de Amerikaanse Sloane Stephens: 2-6, 7-6 (5) en 6-3. Kirsten Flipkens (13) ging al in de eerste ronde onderuit tegen Elena Vesnina: 6-3, 1-6 en 3-6.

Bij de mannen won Roger Federer zijn tweederondepartij tegen Philipp Kohlschreiber. Het werd 6-3 en 7-6 (7) in het voordeel van de Zwitser. Vasek Pospisil en Milos Raonic haalden beiden de tweede ronde. De twee Canadezen hielden daarmee hun goede vorm uit Montreal vast. Pospisil zag Gilles Simon (11) bij een 6-3 en 1-1 stand voor de Canadees opgeven. Raonic (12) versloeg Jack Sock: 3-6, 6-4 en 6-3.

Android-apps te betalen via telefoonrekening

Klanten van Hi en KPN met een Android-toestel kunnen vanaf nu in de Google Play Store apps aanschaffen via hun mobiele telefoonrekening. Tot nu toe kon er alleen met een creditcard betaald worden.

Met de service wordt een groot ergenis van Nederlandse Android-gebruikers weggenomen. “Wij zien dat een deel van de klanten geen creditcard heeft of deze niet wil gebruiken, en hierdoor geen betaalde apps of games op hun Android-toestel kunnen installeren.", aldus een woordvoerder van KPN.

Gebruikers krijgen dus vanaf nu de mogelijkheid om apps te kopen via de telefoonrekening. Op de maandelijkse rekening zal volgens de aanbieders duidelijk vermeld staan welke apps zijn gedownload. Uit voorzoorgsmaatregelen hebben klanten de mogelijkheid om maximaal 10 euro per aankoop en 100 euro per maand uit te geven.

De mobiele aanbieders zijn de eerste in Nederland die deze service in Nederland aanbieden. De service zal de komende weken worden uitgerold naar alle klanten. Consumenten krijgen eerst de nieuwe manier van betalen aangeboden, daarna volgen ook de zakelijke klanten. Of en wanneer andere aanbieders zullen volgens is onbekend.

Controversiële Chileense exploitatiefilm eindelijk op dvd

Goed nieuws voor liefhebbers van de betere exploitatiefilms. Hidden in the Woods, een film die door velen wordt omschreven als één van de meest controversiële films ooit gemaakt in Latijns Amerika, zal volgende maand in Amerika worden uitgebracht op dvd.

En Las Afueras De La Ciudad oftewel Hidden in the Woods is een film van Patricio Valladares uit 2012. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en bevat de welbekende elementen van een exploitatiefilm: bruut en seksueel geweld, prostitutie, emmers vol bloed en zelfs kannibalisme. In de Chileense film draait het om de zusjes Ana en Anny, die samen met hun misvormde broer overgeleverd zijn aan de perverse en sadistische nukken van hun vader. Na een confrontatie met de politie, met als resultaat een spoor van dood en verminking, vluchten de twee zusjes naar een afgezonderde hut. Een lokale gangsterbaas is er echter van overtuigd dat de meisjes er vandoor zijn gegaan met een enorme lading drugs die vader verborgen hield en stuurt een bende geweldadig tuig op de meisjes af.

Hidden in the Woods won eerder al de hoofdprijs in de categorie 'Best Extreme Movie' op het Feratum Film Festival in Mexico en werd verkozen tot beste film op zowel het Buenos Aires Rojo Sangre Film Festival als het Italiaanse Asti Film Festival. De film zal op 17 september in Amerika op dvd worden uitgebracht door Artsploitation Films en bevat naast de film ook een behind-the-scenes featurette en een special over Patricio Valladares op Fantasia 2012. Valladares is momenteel bezig met de Amerikaanse remake van de film, met onder meer Michael Biehn, Electra Avellan en William Forsythe in de belangrijkste rollen. Deze remake zal volgend jaar op het witte doek te zien zijn.

Hidden in the Woods was in september 2012 al te zien op het B-Movie, Underground & Trash Film Festival in Breda. Kijk hieronder voor de trailer van de bikkelharde film.


Deze film is niet voor watjes!

Met dikke moeder ga je eerder dood

Heb je een moeder die haar kleding bij Ulla Popken koopt en als tussendoortje een zak patat leegeet, dan heb je dubbel pech. Je gaat namelijk eerder dood. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen van dikke moeders ruim een derde meer kans maken om voortijdig het loodje te leggen.

Dit schokkende gegeven is vandaag gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). De studie is bepaald niet mild voor zwangere vrouwen met morbide obesitas. "Er moeten dringend strategieën worden uitgewerkt om het lichaamsgewicht voor de zwangerschap te optimaliseren", zo luidt het oordeel.

De onderzoekers hebben hun werk grondig gedaan. Maar liefst 37.909 kinderen, geboren tussen 1950 en 1976 uit 28.540 vrouwen, werden door de wetenschappers tegen het licht gehouden. Van hen bleken maar liefst 6.551 al vroegtijdig het tijdelijke met het eeuwige te hebben verwisseld. Van 21 procent van hen bleek hun moeder tijdens hun geboorte met een BMI tussen 25 en 29,9 te zwaar. Vier procent van de moeders had zelfs te kampen met obesitas (BMI van minimaal 30, oftewel moddervet).

Uit dit onderzoek is gebleken dat het risico op een voortijdige dood maar liefst 35 procent hoger ligt als je moeder tijdens je geboorte obesitas had. Had je moeder alleen overgewicht, dan is de kans op een vroege dood 11 procent hoger. En was moederlief tijdens de geboorte moddervet, dan is de kans dat je hartproblemen krijgt maar liefst 42 procent hoger dan normaal.

[WK] Martina komt wel in actie op 200 meter

Churandy Martina start bij de WK atletiek in Moskou 'gewoon' op de 200 meter. "Er zijn tot nu toe geen redenen waarom hij niet zou kunnen lopen", zo deelde Atletiekunie mee na een training op woensdag. Martina zei na de 100 meter dat hij zich wilde testen bij het lopen van een bocht, omdat hij dan het meest last heeft van zijn heup. Die training is zonder grote problemen verlopen.

Martina wist zich eerder niet te plaatsen voor de finale van de 100 meter. Volgens de atleet van Curaçao kwam dat mede doordat hij last van zijn lies had. Als gevolg daarvan werden er vraagtekens gezet bij het wel of niet meedoen aan de 200 meter, zijn specialisme.

De series van de 200 meter worden donderdag gelopen.

Martina komt wel in actie op 200 meter
Martina komt wel in actie op 200 meter (Foto: ANP)

[WK] Kuijken naar finale op 5000 meter

Atlete Susan Kuijken heeft zich woensdag geplaatst voor de finale van de 5000 meter bij het WK in Moskou. De 27-jarige Nijmeegse werd zevende in de tweede heat met 15.43,31 minuten. Omdat de winnaar van de eerste heat trager was ging Kuijken ook met de zevende tijd naar de finale.

Ook Ignisious Gaisah gaat naar de eindstrijd maar dan bij het verspringen. De Ghanees die vlak voor het WK te horen kreeg dat hij voor Nederland uit mag komen sprong 7,89 meter. Dat bleek net genoeg voor een plaats in de eindstrijd. Tyrone Smith had ook 7,89 maar een slechtere tweede afstand. De man van Bermuda werd daardoor dertiende in de kwalificaties en greep naast een finaleplaats.

'Armenteros op huurbasis naar Feyenoord'

Samuel Armenteros speelt de rest van het seizoen voor Feyenoord. De 23-jarige aanvaller wordt door de Rotterdammers gehuurd van Anderlecht, meldt Voetbal International op de website. De Zweed met Cubaanse roots speelde tussen 2009 en 2012 al in de Eredivisie voor Heracles Almelo.

Feyenoord toonde vorig seizoen al interesse in Armenteros, maar werd toen afgetroefd door Anderlecht. Bij de Belgische topclub kwam de voormalig jeugdinternational slechts vijf keer in actie. Voor Heracles scoorde hij in 97 eredivisiewedstrijden 24 keer.

Glen Powell in The Expendables 3

Acteur Glen Powell is toegevoegd aan de cast van The Expendables 3. De 24-jarige acteur speelt de rol van een hoog opgeleide gevechtsveteraan, die eveneens een ervaren hacker en dronepiloot is, aldus de website van The Hollywood Reporter.

Via de Facebook-pagina van producer Boaz Davidson vernemen we dat Sylvester Stallone, Jason Statham, Harrison Ford, Mel Gibson, Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Jet Li, Randy Couture, Antonio Banderas, Ronda Rousey, Terry Crews, Arnold Schwarzenegger, Victor Ortiz en Kellan Lutz aan het derde deel in de succesvolle Expendables-reeks meedoen. De opnames voor de door Patrick Hughes geregisseerde film beginnen volgende week.

Vanaf 14 augustus 2014 zal The Expendables 3 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Nederland is Europees pornokampioen

Nederland host van alle Europese landen de meeste pornosites. Het gaat om 187 miljoen webpagina's, goed voor 26 procent van het totale pornoaanbod. Dat schrijft de Britse nieuwssite International Business Times op basis van cijfers van webfilterbedrijf Metacard.

Alleen de Verenigde Staten tellen nog meer erotische webpagina's. De VS host zestig procent van het totale aanbod, zo'n 428 miljoen pagina's. Groot-Brittannië volgt op de derde plaats met 52 miljoen pagina's.

Nederland heeft verder ook de meeste pornodomeinnamen van heel Europa. Het gaat in totaal om zo'n 1,8 miljoen stuks, ruim drie keer meer dan de half miljoen van Groot-Brittannië.

Noodeditie regionale dagbladen wegens storing

Door een technische storing bij Wegener zijn verschillende regionale ochtendbladen woensdag niet volledig. Ook zijn in sommige kranten verhalen dubbel gepubliceerd, laten verschillende kranten weten op hun website.

De storing heeft alle regionale bladen van Wegener getroffen. Van onder meer het Eindhovens Dagblad, de Stentor, de Twentsche Courant/Tubantia, het Brabants Dagblad, PZC, de Gelderlander, het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger is daarom een noodeditie verschenen. Veel kranten hebben edities moeten samenvoegen vanwege de storing.

'Kabinet wil levensverzekering inzetten'

Nederlanders die vervroegd hun levensverzekering opnemen om daarmee hun hypotheek af te lossen, hoeven geen belasting te betalen over het gespaarde kapitaal en het behaalde rendement. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag. De maatregel is bedoeld om de economie aan te jagen.

Het kabinet werkt momenteel aan de plannen. Veel fiscalisten denken dat het kabinet de maatregel op Prinsjesdag gaat voorstellen, aldus het zakelijk dagblad.

De krant schrijft verder dat de maatregel niet alleen gunstig is voor de consument, maar ook voor de schatkist en de banken. De hypotheekrenteaftrek daalt en de bank krijgt ruimte voor nieuwe kredieten.

Massademonstratie in Tunis tegen regering

Naar schatting veertigduizend mensen hebben dinsdagavond in de Tunesische hoofdstad Tunis het opstappen van de regering geëist. Ze verzamelden zich bij het parlementsgebouw waar de oppositie al enige tijd een tentenkamp heeft. Elders in Tunis kwamen naar schatting tweeduizend aanhangers van de Ennahda-partij bijeen.

Ennahda won eind 2011 de verkiezingen en regeert sindsdien. Formeel kwamen de partijaanhangers bijeen om de rol van de vrouw in Tunesië te vieren. De Tunesische president Moncef Marzouki pleitte dinsdag in een tv-rede voor de vorming van een regering van nationale eenheid waaraan 'alle partijen' zouden moeten deelnemen. Het staatshoofd nam daarmee afstand van Ennahda, dat een soortgelijke wens van de oppositie heeft afgewezen.

In Tunesië is het sinds 25 juli, de dag dat oppositieleider Mohamed Brahmi werd vermoord, zeer onrustig. Woensdag kwam de Duitse minister van buitenlandse zaken, Guido Westerwelle, voor een tweedaags bezoek in Tunis aan. Hij wil in gesprekken met alle betrokken partijen proberen een compromis voor de politieke crisis in het land te vinden. Westerwelle waarschuwde voor een verdere escalatie met meer straatgeweld. Hij noemde dat 'het slechtst denkbare vooruitzicht voor Tunesië'.

Tunesië geldt als de bakermat van de Arabische Lente. Een volksopstand leidde tot het aftreden en de vlucht van president Zine el Abidine Ben Ali.

Israël voert aanval uit op Gazastrook

De Israëlische luchtmacht heeft woensdagochtend in alle vroegte een aanval uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij werd een verborgen installatie voor het afschieten van raketten vernietigd. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers bij de actie.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat de aanval een vergelding was voor een raketaanval vanuit de Gazastrook, dinsdag, op de grensstad Sederot. Het projectiel kwam in een open veld neer en richtte verder geen schade aan. Volgens de legerwoordvoerder zat Hamas achter de raketaanval.

Dinsdag haalde Israël met zijn raketafweersysteem een raket uit de lucht die vanuit de Sinaï was afgeschoten. De Sinaï is Egyptisch grondgebied.

Nigerianen eisen wapens tegen Boko Haram

Inwoners van de Noord-Nigeriaanse stad Konduga eisen wapens van de regering zodat zij zich kunnen verdedigen tegen aanvallen van Boko Haram. Daarnaast willen ze dat de regering meer militairen naar de stad stuurt. Dat hebben zij dinsdag aan de regionale bestuurder Yale Zannah Masu laten weten toen die Konduga bezocht.

Zondag vielen strijders van Boko Haram om half zes 's ochtends een moskee aan. Daar doodden ze 47 gelovigen. In een naburig dorp werden nog eens twaalf mensen vermoord. De extremisten staken in Konduga ook nog 51 huizen in brand. Er vielen bij de aanval 39 gewonden.

Nigeria is verdeeld in een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Boko Haram strijdt voor invoering van de sharia in het noorden. Sinds 2010 heeft de organisatie zo'n zeventienhonderd mensen omgebracht, christenen en gematigde moslims. Medio mei heeft de regering in drie provincies in het noordoosten de noodtoestand uitgeroepen; omgerekend een zesde van het land. Zo moet het leger meer mogelijkheden krijgen Boko Haram aan te pakken. Het leger claimt overwinningen doch Boko Haram weet telkens terug te slaan.

Duitse economie groeit in tweede kwartaal

De Duitse economie heeft in het tweede kwartaal een groei geboekt van 0,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De groei van de grootste economie in Europa werd met name gedreven door de binnenlandse vraag, meldt het Duits federale statistiekbureau woensdag. In het eerste kwartaal vertoonde de economie in Duitsland groei noch krimp.

De Franse economie groeide eveneens, met een half procent. Het is de sterkste groei voor Frankrijk sinds begin 2011. Later woensdag maken het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau cijfers bekend over de Nederlandse economie.

Franse economie officieel uit recessie

De Franse economie is uit de recessie met de sterkste kwartaalgroei in twee jaar tijd. In het tweede kwartaal groeide de economie in Frankrijk met een half procent, geholpen door een opleving in de export en overheidsuitgaven. Dat maakte het Franse nationaal statistiekbureau Insee woensdag bekend.

In de twee voorgaande kwartalen kromp de economie nog met 0,2 procent. De groei in het tweede kwartaal ligt boven de verwachtingen van analisten en de centrale Franse bank, die respectievelijk op 0,1 en 0,2 procent groei rekenden. Volgens Insee was de groei van de economie tussen april en juni de sterkste sinds begin 2011.

In Nederland publiceren het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau woensdag ook cijfers over de economie.

Twee nieuwe posters voor Escape Plan

Er is een tweetal posters verschenen voor Escape Plan, de nieuwe actiefilm met Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger. In de film van regisseur Mikael Håfström speelt Stallone de rol van Ray Breslin, een expert op het gebied van beveiliging, die ten onrechte opgesloten wordt in een high-tech gebouw genaamd The Tomb. Hij vormt een team met Emil Rottmayer (Schwarzenegger) om zo uit de meest beveiligde gevangenis ooit te kunnen ontsnappen.

escape plan 1

escape plan 2

Naast Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger zien we Jim Caviezel, Curtis “50 Cent” Jackson, Vinnie Jones, Vincent D’Onofrio en Amy Ryan in de belangrijkste rollen. Regisseur Håfström maakte eerder naam met films zoals 1408 (2007), Shanghai (2010) en The Rite (2011). Escape Plan draait vanaf 17 oktober in de Nederlandse bioscopen. Voor degenen die niet zolang kunnen wachten staat hieronder alvast de trailer voor de spetterende actiefilm.

Christian Bale wordt Mozes

Er gingen al een tijdje geruchten in de wandelgangen van Hollywood, maar het is nu bevestigd. Christian Bale heeft namelijk een rol te pakken van bijbelse proporties. De acteur, die we eerder in de huid zagen kruipen van ondermeer de psychopatische yup Patrick Bateman (American Psycho), de drakenjagende Quinn Abercromby (Reign of Fire) en de wraaklustige superheld Batman (in Chistopher Nolan's Batman-trilogie), gaat Mozes spelen in de film Exodus van Ridley Scott.

Via de website van The Hollywood Reporter vernemen we dat men ook in gesprek is met The Great Gatsby and Zero Dark Thirty-acteur Joel Edgerton voor de rol van de Egyptische farao Ramses. Het scenario voor de film is geschreven door Adam Cooper en Bill Collage, die eerder scripts leverden voor de komedies Accepted en Tower Heist. Het verhaal van het tweetal werd vervolgens herschreven door Steve Zaillian (Schindler’s List, American Gangster).

Vanaf september zal de film worden opgenomen in Spanje, Marokko en Groot Brittannië. Exodus zal vanaf 12 december 2014 in de bioscopen te vinden zijn. Voor degenen die niet zo lang zonder het cineastische vermaak van Ridley Scott kunnen, vanaf 14 november draait de thriller The Counselor, met onder meer Brad Pitt, Michael Fassbender en  Javier Bardem, in de Nederlandse bioscopen.

Planten en zombies op gamescom

Er staat iets te gebeuren omtrent Plants vs Zombies: Garden Warfare tijdens de aanstaande gamescom-beurs. Gamestudio Electronic Arts heeft namelijk onderstaande teaser uitgebracht voor de shooter met de melding de persconferentie van EA tijdens gamescom in de gaten te houden.

De persconferentie van Electronic Arts wordt gehouden op 20 augustus 2013. De gamescom-beurs zelf is van 21 tot en met 25 augustus in Keulen, Duitsland.

Boksen tegen seksueel geweld

Zarayda Groenhart gaat met Vivienne van den Assem, Jasmine Sendar en Laura Ponticorvo de boksring in voor Plan Nederland. De dames worden vanaf eind september vier weken gevolgd door camera's van MTV voor het programma Because I Am a Girl Knock-Out!, waarmee ze strijden voor een bepaald thema. Groenhart bokst tegen seksuele uitbuiting, vertelt ze in het AD.

"Wij gaan een bepaald soort kracht en moed in onszelf ontdekken en opzoeken", legt ze uit. "Tegelijkertijd houden we ons bezig met jonge vrouwen aan de andere kant van de wereld die zouden willen dat ze zich beter kunnen verdedigen en die constant hun grenzen moeten bewaken."

De 31-jarige Zarayda kreeg zelf in haar jeugd ook te maken met seksueel geweld, toen ze werd aangerand door een man met wie ze bevriend dacht te zijn. "Ik was heel bang, ik schaamde me. Ik dacht altijd: als ik doe alsof er niks gebeurd is, dan gaat het vanzelf weg. Dat is niet zo, daar kwam ik pas later achter."

Moslimbroeders naar huis gestuurd

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben woensdag een begin gemaakt met het ontruimen van twee tentenkampen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. Volgens de Moslimbroederschap zijn bij de ontruimingen vijftien doden gevallen. De Egyptische autoriteiten spreken van twee gewonde agenten.

De tentenkampen zijn opgericht door aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. De veiligheidsdiensten zetten traangas in bij het tentenkamp in de wijk Nasser City. Bij het tweede, kleinere kamp nabij de Universiteit van Caïro zijn pantservoertuigen ingezet. Op de Arabische nieuwszender Al-Arabiya zijn beelden te zien van wolken traangas, ingezakte tentjes en brandende autobanden.

De veiligheidsdiensten roepen de betogers per megafoon op het verzet te staken. Ook zijn er berichten dat politieagenten met rubberkogels schieten.

Na de militaire machtsgreep in Egypte op 3 juli is de achterban van Morsi vrijwel dagelijks de straat opgegaan om te eisen dat hij terugkeert als president. Bij de schermutselingen zijn al 250 mensen om het leven gekomen.

Indiase onderzeeër gezonken na brand

Een onderzeeër van de Indiase marine is woensdag in de thuishaven Mumbai in brand gevlogen na een explosie. Kort na de brand zonk het schip. Aan boord zijn achttien mariniers. Dat heeft de Indiase marine bekendgemaakt.

Het is nog niet duidelijk hoe het met de bemanning is. Reddingswerkers werken met man en macht om de mariniers te redden.

Na de explosie aan boord van de door diesel aangedreven duikboot brak een felle brand uit, die na twee uur onder controle kon worden gebracht.

Volgens een ooggetuige klonk eerst het geluid van een raket of een straalmotor waarna de explosie volgde. Volgens de Indiase nieuwszender NDTV had eerst een luide explosie plaats waarna een enorme steekvlam de lucht in schoot.

De duikboot, de zestien jaar oude INS Sindhurakshak, is van Russische makelij en was kortgeleden nog naar Rusland geweest voor onderhoud en modernisering.

'Markt zakt verder in door dumpen corporatiehuizen'

Het verkopen van corporatiewoningen met korting is slecht voor de woningmarkt. Daarvoor waarschuwen de Vereniging Eigen Huis (VEH) en makelaarsvereniging NVM woensdag in het AD.

De NVM spreekt van 'marktverstoring' en 'valse concurrentie' door de woningcorporaties. Aanleiding zijn nieuwe conceptregels die het makkelijker kunnen maken voor corporaties om tot 25 procent korting te bieden als ze oude huurhuizen te koop zetten. Corporaties die financieel krap bij kas zitten zouden zo meer geld binnen kunnen halen.

De woningmarkt dreigt nu echter verder in te zakken, stellen de verenigingen. "Veel van onze leden worden nu al moedeloos van de verkoop met korting door corporaties", stelt een woordvoerder van de VEH in de krant. "Zij proberen hun huis te verkopen. Maar soms zit de corporatie twintigduizend euro onder hun prijs met een vergelijkbaar huis."

Het ministerie van Wonen beslist in september over de invoering van de regels. Momenteel loopt er nog een consultatieronde, waarbij belangenorganisaties gelegenheid krijgen tot inspraak.

Sylvana Simons voelt wel wat voor kledinglijn

Sylvana Simons loopt rond met plannen voor een eigen kledinglijn. "Het zou me heel leuk lijken om met een label een eigen collectie op de markt te brengen", vertelt de 42-jarige presentatrice aan Beau Monde.

Mode ontwerpen is niet helemaal nieuw voor Sylvana. "Ik ontwerp geregeld kleding voor mezelf die ik door anderen laat maken." De presentatrice, die bekend werd dankzij muziekzender TMF, weet al in welk gat in de markt haar kledij zou moeten springen. "Ik mis betaalbare, sophisticated, sexy outfits voor vrouwen vanaf de 30."

De kledingstijl van heel wat Nederlanders mag wat Sylvana betreft op de shop. "Ik mis in het straatbeeld wat eigenheid en sophistication. Het is allemaal net iets te praktisch."

Zelf gaat Simons nooit zomaar de deur uit, dankzij daar dochter. "Levi is een grotere fashionista dan ik en heeft zich opgeworpen tot mijn stylist. Ze scant me van top tot teen voor ik de deur uitga en voorkomt dat ik aankopen te vaak achter elkaar draag."

Haar schoenencollectie noemt Sylvana haar modetic. "Ik heb rond de honderd paar hoge hakken, variërend van Prada tot Van Haren." Die schoenen mogen best wat kosten, tot haar duurste aankopen horen korte bikerboots en laarzen met hoge hakken. "Ze kostten beide rond de zevenhonderd euro. Exacte prijzen vergeet ik steevast na de transactie. Als het geld weg is, is het weg."

CPB publiceert nieuwe cijfers over economie

Het Centraal Planbureau (CPB) presenteert woensdag een nieuwe raming over de Nederlandse economie. Het gaat om de zogeheten macro-economische tussenraming die het kabinet gebruikt bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met cijfers over de economische groei.

In de tussenraming is nog geen rekening gehouden met de extra bezuinigingen van zes miljard die het kabinet wil doorvoeren. Wel zal de raming nieuw licht werpen op de verwachte economische groei. Uit de vorige raming uit juni bleek dat de Nederlandse economie dit jaar met een procent zal krimpen. Voor volgend jaar verwachtte het CPB licht herstel en een groei van een procent.

Het kabinet hakt de komende weken een definitieve knoop door over de begroting voor 2014. Voor de zomer werd al bekend gemaakt dat de coalitiepartijen VVD en PvdA nog eens zes miljard euro extra willen bezuinigen. Hiermee komen ze tegemoet aan de eis van de Brusselse 'begrotingstsaar' Olli Rehn.

Het Financieele Dagblad meldde dinsdag dat wordt overwogen om zelfs acht miljard te bezuinigen. Hiermee zou het kabinet geld willen vrijmaken om te investeren in de kwakkelende economie. De definitieve bezuinigingen worden ook doorgerekend door het CPB. Die raming wordt pas op Prinsjesdag bekendgemaakt, als ook de begroting wordt gepresenteerd.

Het kabinet komt vrijdag voor de eerste keer bijeen na het zomerreces. Dan wordt waarschijnlijk nog niet over de begroting gesproken. Het kabinet heeft daarvoor extra ministerraden gepland, die volgende week dinsdag beginnen. Bij de precieze invulling van de bezuinigingen wordt ook de top van de coalitiepartijen betrokken. Die onderhandelingen beginnen waarschijnlijk niet voor volgende week. Zo is VVD-fractieleider Halbe Zijlstra deze week nog op vakantie.

Simon Keizer is buikje voor met personal trainer

Simon Keizer zit niet te wachten op een paar kilootjes extra. De Volendammer ziet de 'dertigersgrens' rap naderen als hij in de spiegel kijkt. "Om het buikje voor te zijn, werk ik sinds twee weken met een personal trainer", doet Simon uit de doeken in Beau Monde.

Keizers vrienden die de 30 al zijn gepasseerd, waarschuwden de zanger, die die grens in mei passeert. "Ze grappen vaak dat ik het niet lang zal volhouden, niet sporten en toch slank blijven." Sporten zodat hij er goed uitziet voor anderen doet Simon niet. "Beachable voor anderen hoef ik niet te zijn", antwoordde Keizer op de vraag van zijn trainer of hij trots over het strand wilde lopen. "Zolang ik maar in de badkamer blij kan zijn met mijzelf."

Tevreden is Simon vooralsnog, hoewel hij zichzelf niet sexy durft te noemen. "Ik geef toe dat ik blij ben met mijzelf, mooi is een groot woord." Voor zijn vrouw Annemarie is de zanger vooral aantrekkelijk als hij netter over straat gaat. "Het casual trucje van thuis kent ze namelijk al, dus een mooi maatpak valt bij Annemarie in de smaak."

Keizer vindt zijn vrouw op zijn beurt het mooist 'als ze niet te opgetut' is. "Verzorgd, maar zonder bling", vat de helft van het duo Nick & Simon samen. "En sowieso ook zonder kleding."

PvdA wil overal betaald parkeren per minuut

De PvdA wil dat automobilisten overal per minuut kunnen betalen voor het parkeren van hun auto. Kamerlid Attje Kuiken dient daarvoor woensdag een wetsvoorstel in.

"We willen commerciële parkeergarages dwingen automobilisten per minuut te laten betalen in tegenstelling tot een uur", zo lichtte Kuiken haar voorstel toe op Radio 1. In maart diende ze een soortgelijk initiatief in voor publieke parkeergarages.

Volgens Kuiken is haar partij al langer bezig met de parkeertarieven. "We zijn al een aantal jaar bezig om te kijken of we hier beweging in kunnen krijgen, dat is nog niet het geval." Volgens het Kamerlid hebben automobilisten vaak niet zoveel keuze in de stad en ontbreekt concurrentie. "Het kan uiteindelijk honderden euro's per jaar schelen."

Detailhandel Nederland berekende in maart al dat een automobilist voor een uur parkeren gemiddeld veertien procent te veel betaalt. Parkeertarieven zouden in veel gevallen op een oneerlijke manier worden berekend. Vorig jaar stegen de tarieven bovendien met gemiddeld negen procent.

Caro Emerald vindt zichzelf geen sekspoes

Caro Emerald probeert tijdens optredens sensualiteit uit te stralen, maar ziet zichzelf absoluut niet als 'sekspoes'. "Ik heb juist iets onbenaderbaars", zegt de zangeres in Viva. "Mannen stappen niet snel op me af in de kroeg, dat heb ik altijd al gehad."

Nu ze bekend is heeft de 32-jarige Emerald, die overigens een relatie heeft, nog minder aanspraak. "Dat vind ik wel jammer, ik had altijd lol in een goede flirt. Mijn koele uitstraling zit me in de weg denk ik, en daar kan ik helaas niets aan doen."

Door haar bekendheid kijkt de zangeres, die eerder deze week platina kreeg voor haar tweede cd The Shocking Miss Emerald, mensen ook minder snel in hun gezicht en is ze meer in zichzelf gekeerd in het openbaar. "Dat wordt vaak als arrogant gezien en dat vind ik zó erg. Het is eerder verkapte onzekerheid en sociale onhandigheid."

'AH misleidt klant met puur&eerlijk-label'

Albert Heijn misleidt haar klanten met het label puur&eerlijk. Dat stelt voedselwaakhond Foodwatch woensdag. In de producten die het label meekrijgen zouden onnodig veel suikers, zout en smaakversterkers zitten. De organisatie start daarom een actie tegen het supermarktconcern.

Volgens Foodwatch is het probleem vooral dat Albert Heijn doet alsof alle ingrediënten in producten met een puur&eerlijk-label verantwoord zijn. Dat is echter niet het geval, aldus de organisatie. "Het logo zegt alleen dat minstens één ingrediënt verantwoord is. De rest kan net zo goed bestaan uit smaakversterkers, e-nummers, dieronvriendelijk vlees of melk uit de bio-industrie."

Foodwatch roept klanten op om via e-mails Albert Heijn op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.

Kopschoppers Eindhoven voor rechter

De verdachten van de veelbesproken mishandeling in Eindhoven in januari moeten woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. In de rechtbank in Den Bosch begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. In totaal staan vier verdachten terecht.

De vier worden verdacht van het ernstig mishandelen van een 22-jarige man uit Oirschot op 4 januari in het centrum van de stad. De mishandeling werd op camera vastgelegd en veroorzaakte veel verontwaardiging toen de beelden eind januari in opsporingsprogramma's werden uitgezonden.

Op de beelden is te zien hoe het slachtoffer werd belaagd door een groep jongeren. Toen hij eenmaal op de grond lag gingen de jongens door met schoppen. Het hoofd van het slachtoffer werd daarbij verschillende keren geraakt. De verdachten kregen daardoor al snel de bijnaam 'kopschoppers'.

Binnen twee dagen na het publiceren van de beelden van de mishandeling meldden zich acht betrokkenen. Drie verdachten deden dat bij de Nederlandse politie, vijf bij de Belgische. Justitie besloot in mei om vier van de jongens die bij de groep hoorden niet te vervolgen. Volgens het OM hadden zij niet meegedaan aan het mishandelen van het slachtoffer.

Onder de verdachten die zich wel voor de rechter moeten verantwoorden zijn de 19-jarige Brett S. en de 18-jarige Brent L., allebei uit België. Ze werden eerder overgeleverd. De zaken tegen drie van de vier verdachten worden achter gesloten deuren behandeld omdat de verdachten ten tijde van de mishandeling minderjarig waren.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Goeiedag! Er waren gisteren aardig wat buien in ons land en deze gingen soms gepaard met onweer. In het noorden en oosten hielden ze het langst aan, terwijl het in de hele zuidwestelijke helft na een uur of twee flink opklaarde. Vandaag is de kans op neerslag niet groot meer.

In de afgelopen nacht viel er in het noorden nog een laatste bui en in het zuidwesten een klein beetje lichte regen. Elders bleef het droog. Vanmiddag is het overal droog en zijn er perioden met zon. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind en het kwik stijgt tot ongeveer 20 graden.

De komende dagen wisselen zon en wolken elkaar af en hier en daar kan er een buitje vallen. Vrijdag lijkt de warmste dag te gaan worden met gemiddeld over het land ongeveer 23 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

onstabiel1
Stapelwolken die proberen het buienstadium te bereiken en dat lukte op dit moment nog niet. DJMO maakte deze mooie plaatjes.

 Onstab2
De wolkenluchten zijn erg fraai.

 

 

 

Xbox One kan afkoelen

Microsoft heeft veiligheidsmaatregelen genomen om een Xbox One-console te beveiligen tegen oververhitting. Het apparaat kan het energieverbruik zelf verlagen als het nodig is.

Leo del Castillo, algemeen manager van console-ontwikkeling bij Microsoft, vertelt dat Microsoft gebruikers wil beschermen om gekke dingen te doen zoals de ventilatieopeningen van de console te blokkeren of het spelen voor langere tijd in hete omgevingen. Xbox One heeft de mogelijkheid om zijn eigen warmte-ontwikkeling te controleren.

"Op de manier hoe we de console hebben ontworpen zijn we nooit echt van plan geweest om naar maximale snelheid onder normale omstandigheden te gaan", zei hij. "Maar er is overhead. Dus we staan toe dat de ventilator tot aan de maximale snelheid gaat en en dat lost het probleem vaak al op zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen."

De gebruiker realiseert zich hopelijk dan dat de console het warm heeft en neemt maatregelen. Zo niet, dan zal de interface van Xbox One laten weten dat de console te warm begint te worden. Ondertussen kan Xbox One kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen om de interne onderdelen te beschermen tegen oververhitting.

"Een ding waar we meer flexibiliteit mee hebben is dat we de kracht van de console aanzienlijk terug kunnen draaien", zei del Castillo. "We hadden minder flexibiliteit bij Xbox 360. In principe, als we de warmte niet konden afvoeren, was er niet heel veel mogelijk om de warmte-ontwikkeling te stoppen, dus we hadden een beperkte hoeveelheid tijd voordat het zichzelf uitschakelde. Xbox One kan er voor kiezen naar een lagere energiestand te gaan, zo laag zelfs dat het in die modus vrijwel geen luchtstroom nodig heeft."

Gelukkig komt de console pas in november uit, dan hebben we geen last van te hete zomers.

Xbox One

Mijn lul in bubbeltjesplastic

Zelfs als je je uiterste best doet om een staatsmongool te blijven, weet je na een jaar of veertig toch echt aanzienlijk veel meer dan toen je nog met je piemeltje speelde, enkel omdat dat ding tussen je benen bungelde. Extreme drinkers en lui die hun halve schedel verliezen bij een brommerongeluk laat ik dan even buiten beschouwing. Maar verder kan geen mens voorkomen dat die grijze massa met iedere indruk en iedere ervaring wordt bijgevuld.

Weinig verrassingen bij Masters Cincinnati

Op het ATP Masterstoernooi zijn de meeste favorieten zonder kleerscheuren door naar de tweede ronde. David Ferrer werd nog wel opgeschrikt door de Amerikaan Ryan Harrison, maar won uiteindelijk in drie sets; 7-6(5), 3-6 en 6-4.

Tommy Haas, als elfde geplaatst, speelde een zeer degelijke wedstrijd tegen Kevin Anderson en won met tweemaal 6-4. Ook Grigor Dimitrov kende geen moeite met de Amerikaan Brian Baker, die gisteren nog verrassend won van Denis Istomin. Het werd 6-3 en 6-2. De als negende geplaatste Stanislas Wawrinka won met 6-3 en 6-4 van Andreas Seppi.

Toch vielen er ook enkele slachtoffers onder de geplaatste spelers. Eerder al verloor de nummer zestien van de plaatsingslijst, Jerzy Janowicz, in twee sets van een subliem spelende James Blake, die een wildcard kreeg; 1-6 en 5-7. Feliciano Lopez won met 6-4 en 7-6(4) van de als tiende geplaatste Kei Nishikori. De Let Ernests Gulbis, die vorige week nog Andy Murray verschalkte in twee sets, verloor vandaag met 5-7 en 3-6 van Mikhail Youzhny.

Ook voor Franse tennissers was het een slechte dag; Benoit Paire verloor in twee sets ((8)6-7 en 3-6) van de Rus Nikolay Davydenko en Jarkko Nieminen versloeg Edouard Roger-Vasselin met 6-4 en 6-4. Gilles Simon viel geblesseerd uit tegen de Vasek Pospisil. De Canadees bereikte afgelopen week in eigen land nog de halve finale van het Masterstoernooi in Montreal en is nu dus ook een ronde verder in Ohio.

John Isner is als tweede Amerikaan door naar de tweede ronde doordat hij Florian Mayer met 6-3 en 6-4 versloeg. Opvallend voor Isner is het feit dat hij deze wedstrijd geen tiebreak speelde; het servicekanon speelt er doorgaans vrijwel elke wedstrijd één.

Santorini zonder stroom door brand

Toeristen op het Griekse eiland Santorini konden zich dinsdag opmaken voor diner bij kaarslicht en warm bier. Door een brand in een energiecentrale zat het hele eiland zeker acht uur zonder stroom. De oorzaak van de brand, die geen slachtoffers eiste, is nog onbekend.

De brand is volgens de autoriteiten inmiddels geblust en de reparatiewerkzaamheden zijn begonnen. Op een deel van het eiland is de stroomvoorziening inmiddels weer hersteld. De Griekse marine brengt woensdag bovendien generatoren naar het eiland, zei het energiebedrijf.

Santorini is een van de populairste toeristenbestemmingen in Griekenland. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,7 miljoen mensen het eiland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.