'Asresten kunstroof voor onderzoek naar Nederland'

Redactie

De as die in Roemenië werd gevonden in de kachel van een van de verdachten van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, gaat voor extra onderzoek naar Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Roemenië dinsdag bepaald, zegt advocate Maria Vasii. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam kon dit woensdagochtend niet bevestigen.

Advocaat Catalin Dancu pleitte eerder ook voor extra onderzoek naar de asresten door experts van het Parijse museum het Louvre. Daar is tot dusver geen sprake van volgens Vasii. Welk instituut in Nederland de asresten gaat onderzoeken en wanneer het materiaal naar Nederland komt, kon zij niet zeggen.

Uit Roemeens onderzoek is gebleken dat in de as resten van schilderijen zaten, maar onduidelijk bleef om welke doeken het ging. Een van de verdachten, Olga Dogaru, heeft eerder bekend schilderijen na de roof te hebben verbrand in haar kachel om haar zoon, eveneens verdachte, te helpen. Die bekentenis trok ze later weer in.

Dinsdag werd het proces tegen de verdachten van de schilderijenroof verdaagd tot 10 september. Het dossier was niet compleet. Volgens de Roemeense advocaten ontbrak onder meer een verklaring van de Kunsthal.