Kopschoppers Eindhoven voor rechter

De verdachten van de veelbesproken mishandeling in Eindhoven in januari moeten woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. In de rechtbank in Den Bosch begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. In totaal staan vier verdachten terecht.

De vier worden verdacht van het ernstig mishandelen van een 22-jarige man uit Oirschot op 4 januari in het centrum van de stad. De mishandeling werd op camera vastgelegd en veroorzaakte veel verontwaardiging toen de beelden eind januari in opsporingsprogramma's werden uitgezonden.

Op de beelden is te zien hoe het slachtoffer werd belaagd door een groep jongeren. Toen hij eenmaal op de grond lag gingen de jongens door met schoppen. Het hoofd van het slachtoffer werd daarbij verschillende keren geraakt. De verdachten kregen daardoor al snel de bijnaam 'kopschoppers'.

Binnen twee dagen na het publiceren van de beelden van de mishandeling meldden zich acht betrokkenen. Drie verdachten deden dat bij de Nederlandse politie, vijf bij de Belgische. Justitie besloot in mei om vier van de jongens die bij de groep hoorden niet te vervolgen. Volgens het OM hadden zij niet meegedaan aan het mishandelen van het slachtoffer.

Onder de verdachten die zich wel voor de rechter moeten verantwoorden zijn de 19-jarige Brett S. en de 18-jarige Brent L., allebei uit België. Ze werden eerder overgeleverd. De zaken tegen drie van de vier verdachten worden achter gesloten deuren behandeld omdat de verdachten ten tijde van de mishandeling minderjarig waren.