EK ver weg voor basketballers na straf

De Nederlandse basketballers lijken deelname aan het EK 2015 te kunnen vergeten. De internationale basketbalbond FIBA heeft de kwalficatiezeges op Estland en Portugal in reglementaire nederlagen omgezet. Aanleiding is dat bondscoach Toon van Helfteren in die duels twee genaturaliseerde spelers opstelde, terwijl er maar één is toegestaan.

Volgens de Nederlandse basketbalbond (NBB) en de federatie van eredivisieclubs (FEB) heeft de FIBA een fout gemaakt. "Sean Cunningham is vanaf zijn geboorte Nederlander en dat kunnen wij aantonen. Wij overwegen daarom zeer sterk om hoger beroep tegen deze beslissing aan te tekenen", zegt Frank Berteling, directeur van de basketbalbond. Voordat een eventueel beroep wordt ingediend, zeggen de NBB en de FEB eerst het formele besluit van de FIBA 'nauwgezet te willen bestuderen'.

Oranje won twee van zijn drie groepsduels, 74-71 tegen Estland en 59-57 tegen Portugal, en had aan een overwinning op de Portugezen vrijdag in Leiden genoeg gehad om de halve finale van het kwalificatietoernooi te bereiken. Uiteindelijk ligt alleen voor de winnaar een startbewijs klaar.

Henk Reekers, voorzitter van de FEB, spreekt van een 'enorme dreun'. "Oranje bracht juist met goede prestaties het Nederlands basketbal op een zeer positieve manier onder de aandacht. Voor Oranje is het een dreun. Maar ook voor het Nederlandse publiek is dit natuurlijk een domper van jewelste."