AEX verder omhoog

Redactie

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is hoger gesloten nadat woensdagochtend bleek dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal uit de langst lopende recessie sinds de invoering van de euro is gekomen. De AEX won een half procent op 379,62 punten. Ook de Franse en de Duitse beurs deden goede zaken en wonnen respectievelijk 0,5 en 0,3 procent.

De economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent dankzij sterke prestaties van met name Frankrijk, dat meer dan twee keer zo sterk als verwacht met 0,5 procent groeide. De Duitse economie groeide verder in het tweede kwartaal sterker dan verwacht met 0,7 procent, terwijl Nederland in recessie bleef met krimp van 0,2 procent.

Het Centraal Planbureau verlaagde woensdagochtend de Nederlandse economie prognoses en gaf aan dat de werkloosheid volgend jaar kan gaan stijgen naar 9,25 procent. Daarbij had het CPB nog geen rekening gehouden met de verwachte 6 miljard euro aan extra bezuinigingen.

In de AEX koersten zestien fondsen hoger onder aanvoering van het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto, dat 5,2 procent aan beurswaarde won. Verder hadden ING en Fugro de wind in de rug met koerswinsten van respectievelijk 2,1 en 2,0 procent.

De grootste dalers waren Air France-KLM en KPN met 1,8 en 1,6 procent. Dinsdagavond liet de Stichting Preferente Aandelen B KPN weten zich grote zorgen te maken over de situatie bij het telecombedrijf nadat América Móvil een bod uitbracht.

De Stichting kan via het uitoefenen van een call-optie de overname van KPN door de Mexicanen flink dwarsbomen. Volgens de Stichting is de call-optie op dit moment niet aan de orde. Een analist, die anoniem wilde blijven, houdt er echter wel degelijk rekening mee dat de call optie wordt uitgeoefend.

Ook het koersverlies van 1,1 procent van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell deed de AEX geen goed. Shell ging woensdag ex-dividend.

In de AMX (-0,3 procent) ging Unit4 aan kop met een dagwinst van 1,4 procent. Ook de vastgoedfondsen, waaronder Vastned, eindigden in het groen.

Vastned maakte voorbeurs lagere resultaten over het eerste half jaar bekend. Het directe resultaat per aandeel was desalniettemin hoger dan analist Jaap Kuin van ING had verwacht. Ziggo was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas won een procent op de halfjaarcijfers, terwijl Tie Kinetix een nieuwe winstwaarschuwing moest bekopen met een koersverlies van ruim 10 procent.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 15.378,01 punten. De breder samengestelde S&P500 Index en techbeurs Nasdaq koersten elk 0,3 procent lager.