CPB publiceert nieuwe cijfers over economie

Het Centraal Planbureau (CPB) presenteert woensdag een nieuwe raming over de Nederlandse economie. Het gaat om de zogeheten macro-economische tussenraming die het kabinet gebruikt bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met cijfers over de economische groei.

In de tussenraming is nog geen rekening gehouden met de extra bezuinigingen van zes miljard die het kabinet wil doorvoeren. Wel zal de raming nieuw licht werpen op de verwachte economische groei. Uit de vorige raming uit juni bleek dat de Nederlandse economie dit jaar met een procent zal krimpen. Voor volgend jaar verwachtte het CPB licht herstel en een groei van een procent.

Het kabinet hakt de komende weken een definitieve knoop door over de begroting voor 2014. Voor de zomer werd al bekend gemaakt dat de coalitiepartijen VVD en PvdA nog eens zes miljard euro extra willen bezuinigen. Hiermee komen ze tegemoet aan de eis van de Brusselse 'begrotingstsaar' Olli Rehn.

Het Financieele Dagblad meldde dinsdag dat wordt overwogen om zelfs acht miljard te bezuinigen. Hiermee zou het kabinet geld willen vrijmaken om te investeren in de kwakkelende economie. De definitieve bezuinigingen worden ook doorgerekend door het CPB. Die raming wordt pas op Prinsjesdag bekendgemaakt, als ook de begroting wordt gepresenteerd.

Het kabinet komt vrijdag voor de eerste keer bijeen na het zomerreces. Dan wordt waarschijnlijk nog niet over de begroting gesproken. Het kabinet heeft daarvoor extra ministerraden gepland, die volgende week dinsdag beginnen. Bij de precieze invulling van de bezuinigingen wordt ook de top van de coalitiepartijen betrokken. Die onderhandelingen beginnen waarschijnlijk niet voor volgende week. Zo is VVD-fractieleider Halbe Zijlstra deze week nog op vakantie.