'Alleen zonder lastenverzwaringen uit recessie'

MarcusViridis

Het kabinet moet afzien van verdere lastenverhogingen als het Nederland uit de recessie wil trekken. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland woensdag in reactie op de cijfers van het CPB en CBS. De werkgevers zijn 'geschrokken' en stellen dat Nederland pijnlijk achterblijft, terwijl Europa uit de crisis klimt.

De werkgevers willen een deel van het pensioenvermogen inzetten om met name de huizenmarkt vlot te trekken. Ook pleiten ze voor een 'offensieve handelsagenda' om de krimp van de export om te buigen. Daarvoor is meer aansluiting bij groeimarkten nodig en moeten meer buitenlandse bedrijven naar Nederland worden gehaald.

Lastenverhogingen moeten hoe dan ook worden vermeden. Nu al beperken de stijgende lasten volgens de werkgevers de uitgaven van consumenten. Daarnaast lossen ze versneld hun schulden af. "Als gevolg hiervan beperken bedrijven hun investeringen, en lopen de inkomsten van de overheid terug. Nieuwe lastenverhogingen versnellen deze negatieve spiraal."

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaf in een reactie op de cijfers aan het voornemen om volgend jaar zes miljard euro te bezuinigen te handhaven. Een deel daarvan krijgt de vorm van lastenverzwaringen.