Kabinet houdt vast aan zes miljard

Het kabinet gaat volgend jaar niet meer bezuinigen dan zes miljard euro. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gezegd in reactie op de woensdag verschenen economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB).

"We gaan gewoon zes miljard doen", zei Dijsselbloem voor de microfoon van BNR. Daarnaast komen er stimuleringsmaatregelen die de economie een impuls moeten geven en de oplopende werkloosheid moeten bestrijden. Het Financieele Dagblad schreef dinsdag op basis van anonieme bronnen dat het bezuinigingsbedrag acht miljard zou bedragen.

Volgens het CPB komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 3,9 procent. Met zes miljard aan extra bezuinigingen wordt de Europese begrotingsnorm van drie procent niet gehaald. Dat accepteert het kabinet.

Het kabinet volgt tegelijkertijd wel de instructies van eurocommissaris Olli Rehn. Die heeft eerder gezegd dat Nederland volgend jaar zes miljard euro extra moet bezuinigen. Als dat gebeurt, is de Europese Commissie mogelijk bereid een overschrijding van de drieprocentsnorm door de vingers te zien.

Dijsselbloem erkent dat Nederland het economisch slechter doet dan veel andere Europese landen, zoals blijkt uit woensdag verschenen cijfers. "Nederland herstelt zich door een aantal structurele problemen in onze economie minder snel dan de landen om ons heen." Wel zijn de verschillen klein, zei Dijsselbloem.