Egypte: tientallen doden bij gevechten

Bij de ontruiming van twee tentenkampen in Egypte zijn woensdag 56 mensen om het leven gekomen en 526 gewond geraakt. Dat heeft het Egyptische ministerie van volksgezondheid bekendgemaakt. Het leger ging in de ochtend over tot de ontruiming van twee grote tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.

De ontruiming werd uitgevoerd met behulp van pantserwagens en bulldozers. Er werd op grote schaal traangas ingezet en van beide kanten zou zijn geschoten. De politieke tak van Morsi's Moslimbroederschap beweerde zelfs dat in de twee kampen aan de zijde van de demonstranten meer dan vijfhonderd doden en rond de negenduizend gewonden zijn gevallen, maar video-opnamen bevestigen de claim dat er zoveel slachtoffers zijn niet.

Het kleinste kamp, bij de universiteit van Caïro, werd 's morgens betrekkelijk snel ontruimd, maar in het grotere kamp, aan de andere kant van de stad, werd 's middags nog uitgebreid slag geleverd. Bij dit kamp, in Nasr City, staat de moskee die al ruim een maand het epicentrum van de protesten is en waar leiders van de Moslimbroederschap zich verschanst zouden hebben.

Ook op andere plaatsen in Caïro en elders in het land braken ongeregeldheden uit. In de provincie Minya vielen daarbij drie doden. Politiebureaus, overheidspanden en koptische kerken werden aangevallen of in brand gestoken. De Egyptische Centrale Bank gelastte banken hun filialen in gebied waar chaos heerst te sluiten. Het Egyptisch Museum in het centrum van Caïro en de piramides van Gizeh werden uit voorzorg gesloten voor bezoekers. De politie in Caïro zette traangas in tegen aanhangers van Morsi die op weg waren naar het kamp in Nasr City. Het treinverkeer naar Caïro is stilgelegd om te voorkomen dat leden van de Broederschap uit de rest van Egypte naar de hoofdstad trekken.

De meeste demonstranten van het kleinere kamp vluchtten naar de nabijgelegen botanische tuin en dierentuin. Een AP-verslaggever zei dat ordetroepen tot in de dierentuin op demonstranten joeg. Bij de universiteitscampus zat een twaalftal arrestanten met handboeien om op het trottoir. De tv-zender ONTV zond beelden uit van vuurwapens en munitie die in het kamp in beslag zouden zijn genomen.

Volgens een veiligheidsfunctionaris zijn in de twee kampen in totaal tweehonderd betogers opgepakt. Volgens het Anti-Coupverbond, waarin groepen die Morsi steunen zijn verenigd, schoten de ordetroepen met scherp, maar het ministerie van binnenlandse zaken, waar de politie onder valt, zei dat er alleen traangas werd ingezet en dat alleen door demonstranten werd geschoten. Het ministerie zei dat betogers die zich onverantwoordelijk gedragen hard zouden worden aangepakt.

In een verklaring hekelt de Moslimbroederschap het optreden van de autoriteiten. "De wereld mag niet achteroverleunen en toekijken hoe mannen, vrouwen en kinderen zonder onderscheid worden afgeslacht. De wereld moet zich verzetten tegen de misdaden door de junta voordat het te laat is." Mohammed el-Beltagy, een van de leiders van de Broederschap, riep politieagenten en militairen op in opstand te komen tegen hun bevelhebbers. De Egyptische bevolking moet volgens hem de straat op gaan om te tonen dat ze het absoluut niet eens zijn met de ontruiming van de tentenkampen van de betogers.

"Oh volk van Egypte, uw broeders zijn op het plein. Houdt u uw mond totdat de genocide voltooid is?", zei El-Beltagy, die door de autoriteiten wordt gezocht voor het aanzetten tot geweld. El-Beltagy noemde een aantal van meer dan driehonderd doden.

Broederschap-lid Islam Tawfiq zei dat het medisch centrum van het kamp in Nasr City vol lijken lag en dat zich onder de gewonden kinderen bevonden. "Niemand kan weg en degenen die dat toch doen worden gearresteerd of in elkaar geslagen", zei hij.