Drie jaar cel voor afranselen dakloze

Redactie

Een 21-jarige Nijmegenaar en een 23-jarige man uit Westervoort moeten drie jaar de cel in voor het molesteren van een dakloze vorig jaar. De twee sloegen het 51-jarige slachtoffer in september in Nijmegen in elkaar en lieten hem voor dood achter. Justitie had acht jaar cel geëist.

De twee trapten het slachtoffer zonder duidelijke aanleiding meerdere keren tegen het hoofd en zijn lichaam. Pas toen de man bewegingloos bleef liggen stopten ze, blijkt uit camerabeelden. Na de aanvallen lieten ze het slachtoffer hulpeloos achter. De rechtbank in Arnhem spreekt van een 'laffe daad' en een 'ernstig geval van zinloos geweld'.

De rechtbank legde de twee woensdag ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar op met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten ze zich verplicht laten behandelen voor de psychische problemen die ze hebben en kregen ze een tijdelijk alcohol- en drugsverbod opgelegd.

De straf valt een stuk lager uit dan de eis omdat de rechtbank in tegenstelling tot justitie uitgaat van poging tot doodslag in plaats van poging tot moord. Ook hebben de rechters meegewogen dat de daders psychische problemen hebben. Zo is de Nijmegenaar zwakbegaafd en is de man uit Westervoort verminderd toerekeningsvatbaar vanwege een posttraumatische stressstoornis.