FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 augustus 2013

Huta Galung ronde verder in Meerbusch

Jesse Huta Galung heeft bij het challengertoernooi van Meerbusch de tweede ronde bereikt. De Haarlemmer stond met 5-0 voor toen hij zijn tegenstander Evgeny Korolev zag opgeven. Huta Galung is bij het Duitse graveltoernooi als eerste geplaatst. In de volgende ronde speelt hij tegen de Serviër Miki Jankovic.

Huta Galung hoopt binnenkort voor het eerst in zijn carrière de top honderd te binnen te stappen. Maandag bereikte hij met de 106e plaats op de wereldranglijst zijn hoogste notering ooit.

Voor Milaan Niesten viel al in de eerste ronde in Meerbusch het doek. De Nederlandse qualifier verloor in twee sets van de Duitser Dominik Meffert: 2-6 en 5-7.

Moordpop bedreigt meisje (11) met dood

Het lijkt erop dat 25 jaar na 'Child's Play' Chucky aan een nieuw leven is begonnen. Ditmaal gaat het om een Raggedy Ann doll die een 11-jarig meisje met de dood heeft bedreigd.

Bella Mastracci uit Powell, Ohio, was onlangs haar popje kwijt. Het was op een kwade dag uit wandelen gegaan. Toen de roodharige lappenpop terugkwam, sloeg Bella's hart over van schrik.

De keel van de pop was opengesneden. Daarnaast hield het ding een briefje vast met de tekst: "Bella…Kill yourself or I will kill you."

Huilend ging het kind naar haar moeder, die direct de politie inschakelde. Labonderzoek heeft echter geen resultaat opgeleverd. De boodschap van de moordpop zal voorlopig wel een raadsel blijven...

Vrienden Bostonverdachte ontkennen schuld

Twee studievrienden van de enige nog levende verdachte van de terreuraanslagen op de marathon van Boston zeggen zich niet schuldig te hebben gemaakt aan het verdoezelen van bewijsmateriaal tegen Dzjochar Tsarnajev. Dias Kadirbajev en Azamat Tazjajakov werden dinsdag voorgeleid op verdenking van belemmering van de rechtsgang.

De twee 19-jarige verdachten uit Kazachstan probeerden het onderzoek naar de aanslagen in april volgens justitie te dwarsbomen door vuurwerk en andere spullen van Tsarnajev weg te gooien. Zij deelden een appartement met hem. De materialen zouden bedoeld zijn om explosieven van te maken. Het vuurwerk werd later op een vuilnisplaats teruggevonden. De aanslagen kostten aan drie mensen het leven.

De verdediging van de twee mannen zegt dat haar cliënten niets verkeerd hebben gedaan. Als ze worden veroordeeld kunnen ze een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar krijgen.

Vier jaar cel en tbs voor doodsteken huisgenoot

Een 47-jarige vrouw uit Nieuwegein moet vier jaar de gevangenis in voor het neersteken van een huisgenoot in een instelling voor begeleid wonen. De rechtbank in Utrecht legde haar dinsdag ook tbs op. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel en tbs geëist.

De vrouw stak in februari een 68-jarige man neer, die ook woonde in het pand van de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht aan de Frederik van Eedenhove. Ze vond dat zijn muziek te hard stond. De twee hadden al vaker mot met elkaar gehad.

De vrouw, die te veel alcohol dronk, lijdt volgens deskundigen aan een persoonlijkheidsstoornis. Ze wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

'Räikkönen tekent bij Ferrari'

Kimi Räikkönen zal volgend seizoen voor het Formule 1-team Ferrari gaan rijden, zo bericht de Finse krant Ilta Sanomat. Hiermee zouden de Italianen Red Bull Racing en Lotus, het huidige team van de Fin, aftroeven.

Räikkönen begon in 2007 zijn eerste periode bij Ferrari en pakte meteen de wereldtitel. In de twee jaren erna ging het minder, waarna eind 2009 het contract van de Fin afgekocht werd. Vorig jaar keerde The Iceman terug in de F1 bij Lotus. Hij reed een sterk seizoen en doet dit seizoen weer mee om de prijzen. Lotus probeert Räikkönen te behouden, ook Red Bull en Ferrari wilden hem graag hebben. Laatstgenoemde renstal lijkt de strijd nu te hebben gewonnen.

De vraag is of Räikkönen bij Ferrari wel teamgenoot van Fernando Alonso wordt. De Spanjaard werd in 2010 door de Italiaanse renstal gehaald als vervanger van de Fin, maar de relatie tussen hem en het team lijkt in de laatste maanden te zijn bekoeld. De reden hiervoor is dat het Alonso tot nu toe niet gelukt is om Ferrari een wereldtitel te bezorgen.

De Spanjaard wordt dan ook gelinkt aan Red Bull waar hij Mark Webber kan gaan vervangen en mogelijk teamgenoot van Sebastian Vettel kan worden. Of dit ook daadwerkelijk allemaal door zal gaan en wie de mogelijke teamgenoot van Räikkönen bij Ferrari wordt is dan ook koffiedik kijken. Eén ding is wel zeker: het silly season draait op volle toeren.

Bijna-doodervaring bijna verklaard

Wat gebeurt er met de hersenen, wanneer je een bijna-doodervaring (BDE) ondergaat? Onderzoekers in van de universiteit van Michigan hebben een paar meetapparaten op ratten gezet en kwamen tot de conclusie dat de BDE, geen sprookje is.

Het is al vaker opgetekend bij mensen die een hartstilstand hadden: uittredingen, tunnels van licht, visite van overleden kennissen en muziek van Mieke Telkamp horen. Het schijnt erbij te horen. Soms werden dergelijke beschrijvingen afgedaan als ordinaire fantasie, maar uiteraard zijn er ook figuren die hier hèt bewijs voor het bestaan van een hiernamaals in zien.

Wetenschappers proberen nu een verklaring te zoeken voor deze ervaring. En wat doen wetenschappers dan? Die nemen wat ratten, sluiten daar wat meetapparatuur op aan en zorgen voor een hartstilstand. Door dit laatste krijgen de hersenen geen bloed en (dus) zuurstof meer. De verwachting was dan ook dat er geen hersenactiviteit meer waarneembaar zou zijn. Maar wat gebeurde is juist het tegenovergestelde! De hersenen van de bijna-dode rat vertoonden juist een verhoogde hersenactiviteit. Sterker nog: de signalen waren sterker dan bij een rat die bij bewustzijn was. Bij rat na rat na rat werd dit patroon waargenomen.

Volgens de betrokken onderzoekers legt dit een leuk fundament voor verder onderzoek naar wat er neurofysiologisch gebeurt met het brein, wanneer het bloed niet meer rondpompt.  Bewezen is in ieder geval dat de verhalen van mensen die na een hartstilstand worden 'teruggebracht', niet als onzin kunnen worden afgedaan.

  

Lurling: "Ben hier helemaal klaar mee"

Anthony Lurling werd afgelopen weekend opgepakt in Den Bosch na een avondje stappen. De aanvaller van NAC baalt van de onnodige ophef en wil zich weer op voetballen richten.

Na wat duwen en trekken werd Lurling opgepakt door een agent in burger. Met een proces-verbaal op zak kwam Lurling al weer snel op vrije voeten en kon vervolgens de gehele vaderlandse pers te woord staan. "Alleen De Telegraaf heeft niet gebeld", zegt Lurling tegenover BN De Stem. "Raar, want ik zou volgens hen tegen de politie hebben gezegd: 'Weet je wel wie ik ben?' De mensen die mij kennen, weten dat ik zo niet in elkaar zit. Alles wat in dat stuk stond, was grote onzin. Ik heb niemand van die krant gesproken."

Lurling baalt flink van de ophef rondom zijn persoon. "Waar gaat het nu over? Het was iets van niks dat met dank aan de social media compleet is uitvergroot. De mensen die de foto verspreidden, beseffen niet wat voor impact dat heeft. Ik heb geen Facebook, geen Twitter, geen LinkedIn, niks van dat alles. Privé is bij mij ook echt privé. Dat gaat niemand iets aan. Als dit niet op Twitter was gekomen, was het met een sisser afgelopen. Omdat ik een bekend persoon ben, is het meteen landelijk nieuws. Die idioot die het getwitterd heeft, snapt niet dat zoiets iemands carriere serieus kan beschadigen."

De ervaren speler van NAC weet dat hij een voorbeeldfunctie heeft. "Mijn voorbeeldfunctie ligt vooral op het veld. Normaal gedrag vertonen en niet bijten of spugen. Dat hoort niet. Daar buiten wil ik anoniem opgaan in de massa. Dat wil niet zeggen dat ik arrogant ben. Integendeel. Supporters zal ik altijd netjes te woord staan en een handtekening geven als ze erom vragen. Ik hoop dat ik vanaf nu weer snel positief in het nieuws kom. Hier ben ik helemaal klaar mee."

Lurling kan aanstaande zondag weer positief in het nieuws komen. Dan neemt hij het met NAC Breda voor eigen publiek op tegen ADO Den Haag.

'Michael Jackson' gezocht voor beroving

De politie van Almere is op zoek naar een Michael Jackson-lookalike. De dubbelganger van de King of Pop is verantwoordelijk voor een beroving in de Charlie Parkerstraat, blijkt uit een bericht dat dinsdagavond is verspreid via Burgernet.

De man droeg een gilet, hoedje en handschoenen, zo luidt het politiesignalement. 'Jackson' had bovendien zijn haar in een staart en was gewapend. Mensen die de lookalike zien of hebben gezien wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

'PSV wil eerder met Bakkali verlengen'

Zakaria Bakkali kan pas op zijn achttiende een langdurig contract tekenen bij PSV. De Eindhovenaren willen hem toch al eerder benaderen. De 17-jarige aanvaller heeft in vier wedstrijden voor PSV een enorme indruk achtergelaten met vier goals, weergaloze dribbels en veel kwaliteit.

Nu ligt hij door zijn leeftijd slechts tot midden 2015 onder contract vast in Eindhoven. Op zijn achttiende verjaardag (26 januari 2014) kan hij een verbintenis aangaan die vijf of zes jaar duurt. Maar PSV wil volgens het Brabants Dagblad Bakkali nu eerder belonen met een verbeterd contract dat hem tot 2016 vastlegt. Daarmee wil PSV ook het gat tussen Bakkali's salaris en dat van de andere spelers overbruggen.

De jonge Belg heeft in de afgelopen wedstrijden zo veel indruk gemaakt, dat ook het buitenland hem heeft opgemerkt. PSV wil nu de grote aasgieren voor blijven door Bakkali langer aan de club te binden.

Marcelo in zijn nopjes met Hannover

In Nederland stond hij met grote regelmaat bloot aan hoongelach, maar bij Hannover 96 zien ze het wel zitten in Marcelo. Dat vertrouwen is wederzijds. Volgens de Braziliaanse verdediger die PSV deze zomer inruilde voor de Bundesliga, gaat zijn nieuwe club hoge ogen gooien.

"Mijn eerste indruk van Hannover is super", zegt hij op de clubsite. "Mijn medespelers hebben me goed ontvangen en op de eerste training heb ik veel plezier gehad. Ik zag ook direct dat er hier spelers met veel kwaliteit rondlopen. Ik denk dat plaatsing voor de Europa League in elk geval mogelijk is. We hebben een team dat dit kan redden."

Marcelo put moed uit het laatste competitieduel dat Hannover afwerkte. "Als we net zo spelen als tegen VfL Wolfsburg, afgelopen weekend, dan gaat dat geheid lukken. Belangrijk is om als team in dit doel te geloven. Ik geloof erin! Ik verkeer in een goede conditie, ik voel me goed. Als de trainer besluit me komend weekend op te stellen, dan ben ik klaar."

Vanaf het moment dat Hannover zich in Eindhoven meldde, is het snel gegaan. "De gesprekken met de coach en de assistent-trainer liepen al een paar weken. Ze hebben me gevraagd of ik wilde komen en ik heb direct toegezegd. Hannover is een mooie club, die in de Bundesliga speelt, waar het niveau hoger ligt dan in andere competities. De trainer heeft me laten weten dat hij hier aan een groot team bouwt, ik ben heel blij dat het gelukt is."

'Politie Egypte schiet op betogers'

Agenten in burger hebben dinsdag in Caïro met scherp geschoten op betogers. Daarbij zijn vijf gewonden gevallen. Dit stelt althans de Moslimbroederschap. De autoriteiten op hun beurt reppen over een incident met zeven gewonden, waarbij onduidelijk zou zijn wie het vuur heeft geopend.

De situatie in de Egyptische hoofdstad is gespannen. De nieuwe machthebbers die vorige maand president Mohamed Mursi afzetten, dreigen al dagen met de ontruiming van twee protestkampen van Mursi-aanhangers. Die eisen dat hun leider weer aan de macht komt. Mursi is voortgekomen uit de Moslimbroederschap.

'Politie Egypte schiet op betogers'
'Politie Egypte schiet op betogers' (Foto: ANP)

Eerste trailer Fables: The Wolf Among Us verschenen

De eerste volwaardige trailer van Fables: The Wolf Among Us is via IGN verschenen op het internet. De game is gebaseerd op het Fables-universum van DC Comics. 

Fables: The Wolf Among us wordt ontwikkeld door Telltale Games, maker van het alom geprezen The Walking Dead, en verschijnt eveneens in vijf delen. Faith, de eerste aflevering, verschijnt deze zomer voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Deschamps: "België superieur aan Frankrijk"

Frankrijk neemt het woensdag in Brussel op tegen België. De Franse bondscoach Didier Deschamps vindt de Rode Duivels favoriet voor de overwinning.

"Het is geen cadeau om in België te spelen", zegt Deschamps. "De rivaliteit tussen aangrenzende landen maakt dat dergelijke wedstrijden klassiekers zijn. Maar gezien het parcours van de afgelopen jaren, is België superieur aan het Franse elftal. Hun FIFA-klassement is beter. Wij staan 23ste en ons laatste wapenfeit dateert van 2006, toen we de WK-finale speelden."

"De resultaten in de kwalificaties zijn evenmin weg te cijferen", vervolgt de bondscoach. "De reden dat jullie meetellen op internationaal vlak is omdat jullie veel spelers hebben die bij een grote club spelen. In Frankrijk hebben we er minder nu dan vroeger. Jullie staan dichtbij een kwalificatie voor het WK", aldus Deschamps op de persconferentie in België.

[WK] Schippers: 'Zelfs de ereronde was zwaar'

Dafne Schippers won vandaag bij het wereldkampioenschap atletiek brons op de zevenkamp  na een zeer sterke afsluitende 800 meter. Hiervoor moest ze echter zeer diep gaan en na afloop zelfs drie keer braken.

"Ik was niet eens zo zenuwachtig en wist precies wat ik doen moest: zo dicht mogelijk bij de Duitse Claudia Rath blijven. Ik dacht: kom maar op. Maar we kwamen na één ronde wel heel snel door en toen ging zij ook nog versnellen. In de laatste 200 meter moest ik echt alles geven, maar ik wilde absoluut voorkomen dat ik vierde zou worden", aldus Schippers, die zelf pas zekerheid had toen ze haar naam op het scorebord in het stadion zag. "Tot die tijd was ik alleen maar bezig met de pijn in mijn lichaam. En daarna kwam nog die ereronde. Zelfs die was zwaar, maar wel geweldig om mee te maken."

Israël laat Palestijnen vrij

Israël is aan de vooravond van een nieuwe ronde in het vredesoverleg met de Palestijnen begonnen met de vrijlating van 26 Palestijnse gedetineerden. De gevangenen vertrokken dinsdag met bussen uit een gevangenis in het midden van Israël. Dat heeft het Israëlische gevangeniswezen gezegd.

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook staan festiviteiten op het programma. De gedetineerden, die in Israël vastzaten in verband met terreuraanslagen, wacht bij thuiskomst een heldenwelkom. Voor veel Israëliërs is de vrijlating pijnlijk.

Na voorbereidende gesprekken twee weken geleden in Washington gaan onderhandelaars van Israël en de Palestijnen woensdag weer om de tafel. De vrijlating is onderdeel van de afspraak het vredesoverleg, dat vijf jaar stillag, nieuw leven in te blazen.

Canadese rampmaatschappij verliest vergunning

De maatschappij die eigenaar was van de trein met olie die in juli ontplofte in het Canadese plaatsje Lac-Mégantic, mag niet meer rijden. De Canadese autoriteiten trekken de vergunning in omdat Montreal, Maine& Atlantic Railway (MMA) niet afdoende verzekerd is om voor de schade op te draaien.

De maatschappij vroeg vorige week al uitstel van betaling aan. Uit de rechtbankdocumenten bleek dat het bedrijf voor omgerekend 18 miljoen euro was verzekerd, terwijl de saneringskosten zo'n 146 miljoen euro kunnen bedragen. Het bedrijf kan ook nog claims van slachtoffers verwachten.

De ramp kostte aan 47 mensen het leven. De trein was onbedoeld van een heuvel afgereden en ontspoorde in het plaatsje in de provincie Québec. Daar ontplofte de trein. Het centrum van Lac-Mégantic veranderde in een vuurzee.

Canadese rampmaatschappij verliest vergunning
Canadese rampmaatschappij verliest vergunning (Foto: ANP)

Debutant Verhaegh in basis tegen Portugal

Paul Verhaegh start woensdag in de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Portugal in de basis. De rechtsback van FC Augsburg maakt daarmee zijn debuut in Oranje. Bondscoach Louis van Gaal maakte dinsdag voor de laatste training zijn hele opstelling bekend. Oranje en Portugal treffen elkaar woensdagavond in Faro.

Michel Vorm staat onder de lat. Verhaegh krijgt in de verdediging assistentie van Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind. Het middenveld bestaat uit Jonathan de Guzman, Rafael van der Vaart en Kevin Strootman. Robin van Persie, Arjen Robben en Jeremain Lens vormen de aanval.

Door de botsing van De Guzman eerder vanavond op de training is zijn basisplaats echter onwaarschijnlijk geworden.

UEFA waarschuwt Engelse clubs

Voetbalbond UEFA heeft Engelse clubs gewaarschuwd niet hun fans uit te wringen om financieel rond te komen. De UEFA heeft Financial Fair Play hoog in het vaandel staan. De regel moet ervoor zorgen dat clubs niet meer geld uitgeven dan ze binnenkrijgen.

Algemeen secretaris Gianni Infantino was in Engeland om de Premier League-clubs een flinke waarschuwing mee te geven: verhoog de ticketprijzen niet om financieel rond te komen. "Het is belangrijk om de fans erbij te houden. Fans zijn de enigen die hun hele leven loyaal blijven aan een club. Spelers, trainers, stafleden en zelfs eigenaars veranderen ooit van club. Dus een goede dialoog met de fans om een juiste balans te vinden, is erg belangrijk", zei Infantino op BBC Radio 5.

Deze transferperiode sluit op 2 september, maar Premier League-clubs hebben al meer dan 407 miljoen euro uitgegeven. Manchester City is koploper met 100 miljoen euro. Clubs hadden wel flink meer geld te spenderen door een verbeterde televisiedeal (zeventig procent beter dan de vorige), maar gaan ook de ticketprijzen omhoog gooien om de Europese topspelers binnen te hengelen.

Infantino waarschuwt dat de FFP-regel een strenge is. "Een jaar geleden waarschuwden we de clubs dat deze regel tanden heeft. Het quitte moeten draaien (evenveel inkomsten als uitgaven) begint volgend seizoen, met de financiële balans van dit seizoen en vorig seizoen. De clubs kennen de regels, en ook de zware consequenties."

[WK] Merritt onttroont James op 400 meter

LaShawn Merritt is in Moskou wereldkampioen geworden op de 400 meter. De Amerikaan kwam over de streep in 43,74 seconden en verwees daarmee zijn landgenoot Tony McQuay en Luguelin Santos uit de Dominicaanse Republiek naar de plaatsen twee en drie. Titelverdediger en olympisch kampioen Kirani James stelde zwaar teleur en werd slechts zevende.

Merritt werd ook in 2009 wereldkampioen op de 400 meter. Vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen sneuvelde hij vanwege een blessure al in de series. Tussen 2009 en 2011 zat de Amerikaan aan de kant wegens een dopingschorsing.

Bij de 800 meter ging het goud naar de Ethiopiër Mohammed Aman. Met zijn winnende tijd van 1.43,31 minuten was hij de Amerikaan Nick Symmonds (1.43,55) en Ayenleh Souleiman (1.43,76) uit Djibouti te snel af.

Yelena Isinbayeva bracht het Russische publiek in extase door voor de derde keer wereldkampioene te worden bij het polsstokhoogspringen. Met een hoogte van 4,89 meter deed de houdster van het wereldrecord het zeven centimeter beter dan de Amerikaanse Jennifer Suhr en de Cubaanse Yarisley Silva.

Ook Robert Harting pakte zijn derde wereldtitel. De Duitser won het discuswerpen met een afstand van 69,11 meter. De Pool Piotr Malachowski werd tweede, Gerd Kanter uit Estland pakte brons.

De 3000 meter steeplechase voor vrouwen werd gedomineerd door de Keniaanse loopsters. Milcah Chemos Cheywa (9.11,65) pakte goud, haar landgenote Lydia Chepkurui zilver. Sofia Assefa uit Ethiopië mocht als nummer drie het podium betreden.

Groen licht levering militair materieel Algerije

Een Nederlands bedrijf mag voor ruim 21 miljoen euro aan militair materieel aan Algerije verkopen. De onderneming heeft hiervoor onlangs een exportvergunning gekregen, schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmersmans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om radarsystemen en zogenoemde C3-systemen (commando, controle en communicatie). Dit materieel gaat naar Algerije via China, waar de Algerijnse marine drie kleine fregatten heeft besteld voor terrorismebestrijding en het verdedigen van het land.

De systemen worden in China door personeel van het Nederlandse bedrijf gedeeltelijk ingebouwd in de fregatten, waarna gevoelige hard- en software in Algerije definitief worden geïnstalleerd. Dit gebeurt om te voorkomen dat Chinese bedrijven of de Chinese overheid aan gevoelige informatie komt.

De aanvraag is volgens de ministers getoetst aan het Europese standpunt overwapenexport. Op het gebied van mensenrechten is bijvoorbeeld geoordeeld dat niet te verwachten is dat de systemen zullen bijdragen aan schendingen van de mensenrechten.

Verder heeft Algerije volgens Ploumen en Timmermans een legitieme behoefte zich te beschermen tegen terreuracties van bijvoorbeeld islamitisch-fundamentalistische organisaties als de Al-Qaida au Magreb Islamique. Ook sluiten de ministers vrijwel uit dat de gevoelige relatie van Algerije met buurland Marokko op militair gebied zal escaleren.

Om welk bedrijf het gaat, is niet bekendgemaakt. Dat gebeurt in dergelijke gevallen nooit, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

[WK] Koster uitgeschakeld op 1500 meter

Maureen Koster is er op het WK atletiek in Moskou niet in geslaagd de finale te halen op de 1500 meter. De Nederlandse werd met een tijd van 4.08,15 minuten tiende in haar serie, waar een plaats bij de eerste vijf nodig was geweest. Aan de eindstrijd, die donderdag wordt gelopen, doen twaalf atletes mee.

Zoe Buckman gaat als snelste naar de finale. De Australische liep een tijd van 4.04,82 minuten.

Blizzard neemt trademark op 'The Dark Below'

Uitgever Blizzard Entertainment heeft een trademark genomen op The Dark Below. Het gaat om game-gerelateerde software, die zowel fysiek als digitaal verkocht zal worden.

Wat The Dark Below precies is, weet men nog niet. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het gaat om een uitbreiding voor Diablo III of World of Warcraft. De uitgever geeft volgende week een persconferentie op GamesCom, waar we waarschijnlijk meer te weten zullen komen.

Twee uitbreidingen gepland voor World of Warcraft (Novum)


De Guzman verlaat training Oranje per brancard

Jonathan de Guzman is bij de training van het Nederlands elftal in Faro hard in botsing gekomen met Dirk Kuijt. Beide spelers botsten met hun hoofden tegen elkaar.

Beide bleven even roerloos op de grond liggen, maar Kuijt kon al snel zelf met een gehavend voorhoofd het veld verlaten. De Guzman moest echter met een brancard van het veld gedragen worden. Inmiddels is hij met een ambulance het ziekenhuis gebracht.

Het Nederlands elftal speelt morgen in Faro een oefenwedstrijd tegen Portugal. De Guzman zou waarschijnlijk in de basis gestart zijn.

Zatanna nu beschikbaar in Injustice: Gods Among Us

Het personage Zatanna is vanaf vandaag beschikbaar als DLC voor Injustice: Gods Among Us. De magiër vervoegt als zesde uitbreiding de rangen van het vechtspel, nadat eerder Lobo, Batgirl, Scorpion, General Zod en Martian Manhunter al verschenen.

Zatanna is te downloaden voor 400 Microsoft Points op Xbox 360 en voor 4,99 op PlayStation 3. De DLC verschijnt morgen op het Europese PlayStation Network.

Uitgever Warner heeft daarnaast nog een trailer vrijgegeven:

Baltoetsen voor dummies in PES 2014

Uitgever Konami heeft de eerste in een reeks van tutorial-videos over Pro Evolution Soccer 2014 vrijgegeven. Dit filmpje toont wat de speler precies met de controller moet doen om verschillende bewegingen en acties uit te voeren.

Pro Evolution Soccer 2014 verschijnt in heel Amerika op 24 september voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en PSP. Een Europese releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Militairen verdwaald in Duitsland

Zes Nederlandse militairen zijn net over de Duitse grens aangehouden nadat ze verdwaald waren geraakt bij een oefening. Zonder het te weten kwamen ze in de buurt van Aken terecht, waar een bewoner de mannen in camouflagekleding zag. Hij belde de politie, die het zestal aanhield. Dat meldt de Duitse politie.

Toen de zes door een achtertuin liepen gingen alarmlichten aan. De bewoner vreesde dat het om inbrekers ging. Agenten hielden de mannen in de gaten, maar die leken niet van plan om ergens te gaan stelen. Bovendien droegen ze helmen en rugtassen. Al snel bleek het te gaan om verdwaalde militairen. Ze zijn de grens over gezet.

Arts steelt heroïne uit buik smokkelaar

Een Russische chirurg is gearresteerd omdat hij heroïne heeft gestolen die hij in opdracht van de autoriteiten uit de buik van een drugssmokkelaar had gehaald. Dat heeft de Russische politie dinsdag bekendgemaakt.

Nadat agenten in de Siberische regio Krasnojarsk er achter waren gekomen dat een deel van de drugs was verdwenen fouilleerden ze de chirurg. Hij had een pakje van zo'n vijf gram heroïne in eigen zak gestoken. De arts was onder invloed toen hij werd aangehouden, aldus de politie.

Als de chirurg wordt veroordeeld kan hij maximaal vijftien jaar cel krijgen. Hoe de smokkelaar er aan toe is, is niet bekendgemaakt.

Robben enthousiast over Zivkovic

Dat Richairo Zivkovic een grote toekomst tegemoet gaat lijdt voor menig voetballiefhebber weinig twijfel. Ook Arjen Robben is onder de indruk. De 16-jarige aanvaller produceerde twee treffers in evenveel wedstrijden voor de Groningse hoofdmacht dit seizoen, en ontnam Robben zodoende een record.

De geboren Bedummer mag zich niet langer de jongste doelpuntenmaker uit de clubgeschiedenis van Groningen noemen. Rouwig om het kwijtraken van dat record is Robben niet, in tegendeel. "Het blijft toch mijn club, dus ik vind het super om te zien dat er weer nieuw talent aankomt. Ik hoop van harte dat hij de stappen kan gaan maken en dat hij in eerste instantie belangrijk is voor Groningen", zo vertelde de international aan BNR.

Mogelijk neemt Zivkovic ooit ook de rol van Robben over bij Oranje, al mag de jongeling ook kiezen voor Servië. "Voor die jongen zelf hoop ik dat hij een mooie carrière tegemoet gaat. Hij is nog maar zestien, dus hij heeft nog even te gaan."

Spears spendeert klein fortuin aan kerstlichtjes

Britney Spears heeft vorig jaar duizenden dollars uitgegeven aan kerstverlichting. 3400 dollar telde de zangeres neer voor de lichtjes, blijkt uit documenten die in handen zijn gekomen van de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Verder blijkt uit het overzicht over 2012 dat Spears vijfhonderd dollar over had voor een manicure en vijftienhonderd dollar schonk aan de vriend van haar zusje Jamie Lynn Spears. Toch let de zangeres ook op de kleintjes. Ze shopte vaak bij goedkope winkelketens en at regelmatig bij fastfoodketens.

Spears gaf vorig jaar in totaal 6,8 miljoen dollar uit. De zangeres kan het missen. Alleen al voor een seizoen in de jury van talentenjacht X Factor kon ze vijftien miljoen dollar bijschrijven op haar bankrekening.

Gemeente biedt op huis molotovgooier

De gemeente Leudal heeft ruim drie ton geboden voor het huis van de zogenoemde molotovgooier Gijsbert Ruiter in Haelen. De Limburgse gemeente liet dinsdag weten daarnaast bereid te zijn vijftienduizend euro neer te leggen voor de overdrachtsbelasting en vijfduizend euro voor verhuiskosten.

Ruiter heeft al jaren een conflict met de bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp. Vorig jaar diende Ruiter een klacht in bij de gemeente omdat de waarde van zijn huis zou zijn gedaald vanwege zijn buren. Volgens de gemeente kan dat niet worden aangetoond.

De gemeenteraad stemde in maart unaniem in met de uitkoop van de familie Ruiter. Volgens de gemeente is 'scheiding van partijen' alleen mogelijk door het huis van het gezin over te nemen.

Het huis aan de Grote Kampweg heeft volgens de gemeente een waarde van 270.000 euro. Toch biedt Leudal 336.000 euro 'om een discussie uit te sluiten over de negatieve invloed van de omgeving op deze waarde'.

Ruiter had zelf een ander bedrag in gedachten. De Limburger wilde 350.000 euro 'alleen al voor de voortuin', zo staat te lezen in de brief van de gemeente. Daarnaast eiste hij een vergoeding voor 'veertien jaar gemist woongenot' en een nieuwe woning.

De familie laat aan de Limburgse tv-zender L1 weten het bod te laag te vinden. "Het gaat niet alleen om het kopen van een ander huis, maar ook om het beginnen van een nieuw leven."

De brief met het aanbod draagt 13 augustus als datum. Het aanbod van de gemeente geldt tot 30 september.

Vorig jaar plaatste de Limburg een hek voor zijn huis om de overlast te beperken. Toen agenten het illegale hek kwamen verwijderen, gooide Ruiter molotovcocktails en dreigde hij met een handboog. De Limburger moest daarvoor negen maanden in een cel doorbrengen.

Nieuwe aanpak in Den Haag tegen inbrekers

Politie en justitie in Den Haag zijn bezig met een nieuwe aanpak tegen mensen die willen inbreken. Ze proberen deze verdachten te vervolgen voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor een inbraak. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag.

Voorheen konden verdachten die rondrijden of lopen in een woonwijk waarin ze niets te zoeken hebben niet voor langere tijd worden vastgezet. Agenten konden in dit soort gevallen alleen optreden op basis van het overtreden van de algemeen plaatselijke verordening wegens het bij zich hebben van inbrekerswerktuigen als bivakmutsen en schroevendraaiers.

Voor het treffen van voorbereidingshandelingen kunnen verdachten wel langere tijd worden vastgezet. Hier staat ook een gevangenisstraf voor.

De afgelopen maanden werden door de Haagse politierechter al verdachten veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een woninginbraak. Dinsdag werd nog een 25-jarige man uit Litouwen hiervoor veroordeeld tot zes weken cel.

De man werd eind juli midden in de nacht in Hazerswoude-Rijndijk samen met een 19-jarige landgenoot aangehouden. Het tweetal liep op het erf van een woning en had een tasje met daarin onder meer een breekijzer bij zich. De 19-jarige man werd vorige week eveneens veroordeeld tot zes weken cel.

Eriksen raadpleegde Vertonghen over Spurs

Christian Eriksen verkeert met nog ruim twee weken te gaan tot het sluiten van de transfermarkt nog altijd in afwachting van een interessante aanbieding. Diverse clubs uit Rusland wees de Deense spelmaker van Ajax reeds de deur. Alleen clubs uit de grote Europese competities maken een kans om de international in te lijven, zo liet hij onlangs ontvallen.

Tottenham Hotspur lijkt in dat kader een reële kanshebber. "Tottenham is een geweldige club", zegt Eriken tegenover BT.dk. "Ik heb met Jan Vertonghen gesproken en weet dus het één en ander van de club. Het is een goede club en voor mij zeker interessant, maar momenteel is er geen contact. We zullen zien wat er in de komende twee weken gaat gebeuren."

Voetbalminnend Amsterdam mag nog altijd hopen open een verlengd verblijf van de sterkhouder. "Er zijn voor zover ik weet geen onderhandelingen gaande met een eventuele nieuwe club, en ook niet met Ajax. Mijn punt is nog steeds hetzelfde: Ik sta open voor interessante aanbiedingen en als er niets komt, blijf ik bij Ajax."

FOK!toen: Azteken en Berberrovers

FOK!toen gaat via de US Marines terug naar de Berberse zeerovers rond 1800 en vervolgens naar de Azteekse overgave aan Hernán Cortés, vandaag in 1521. Mexico-Stad toen: 

Impressie Mexico-Stad in 1518; foto Wolfgang Sauber

Barbarijse piraten: eeuwenlang doorn in het oog
Destijds werden grote delen Noord-Afrika van Marokko tot Tunesië (zoals nu nog) bewoond door de Berbers [kaart hieronder]. Hun land, Barbarije (in het Berbers 'Tamazgha'), functioneerde praktisch onafhankelijk van de Arabische overheersers en was niet bepaald geliefd in de rest van de wereld.

Berberse/Barbarijse zeerovers maakten namelijk eeuwenlang de Middellandse Zee onveilig. Rovend, moordend en plunderend maakten zij schip na schip buit en werden nog levende opvarenden meegenomen voor de slavenhandel of om absurd veel losgeld te vragen. Zelfs onze eigen zeeheld Maarten Tromp gebeurde dit tweemaal in zijn jeugd. Een kaart van Barbarije door Mercator:

Mercators kaart van Barbarije, 17e eeuw

Van Michiel de Ruyter tot Thomas Jefferson
Later, in de jaren 1660, nam Michiel de Ruyter [klik hier voor afbeelding] meermaals wraak voor Tromp door in opdracht van de Staten-Generaal de vloten van de Berbers in de as te leggen, slaven en gijzelaars te bevrijden, gestolen goederen terug te plunderen en de havens van Tripoli, Algiers en andere Berbersteden te vernielen. Nederlanders in Tripoli:

Nederlandse vloot in Tripoli (schilderij 1670)

In 1663 werd een verdrag afgedwongen (en meteen weer geschonden, dus werd De Ruyter in '64 opnieuw gestuurd). Hij heroverde daarbij ook de Nederlandse factorijen op de West-Afrikaanse kust op de Berbers. Je zou Michiel de Ruyter de Tim Kuik van de Gouden Eeuw kunnen noemen, immers:

Piraterij is een misdrijf
Ook Spanje, Italië, Frankrijk, de Ottomanen, de Arabieren, de Britten en de Amerikanen hadden vanaf het eind van de Middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw last van de Noord-Afrikaanse piraterij. En aangezien piraterij een misdrijf is, nam Amerika het niet langer in 1801 (zoals zoveel andere landen ervoor en erna vloten zouden sturen).

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog (~1775-1783) was er tussen de VS en Frankrijk een deal: jouw vijand is mijn vijand. De Fransen leverden troepen, geld, schepen en goederen om Amerika de Britten te laten verslaan. Hierdoor vielen de Berbers geen Amerikanen aan; ze zouden direct de Franse vloot in hun nek krijgen. Fransen in gevecht met Barbarijse piraten:

Frans schip in gevecht met Barbarijse piraten (schilderij 19e eeuw)

Schepen VS aanvallen 'mag van de Koran'
In 1783 stopte de deal echter. Daarna begonnen de piraten ook Amerikaanse schepen aan te vallen. In '86 spraken Jefferson en Adams met de ambassadeur van Tripoli in Londen. Die zei hen dat 'volgens de Koran iedereen die niet geloofde in de Profeet een zondaar was' en dat het dus 'was toegestaan om hem gevangen te nemen en van zijn bezit te ontdoen.'

De VS sloot uiteindelijk in 1795 een deal met Marokko. Tegen betaling van één miljoen dollar losgeld (een zesde van de toenmalige federale jaaropbrengst aan belasting!) werden 115 zeelieden vrijgelaten en werd beloofd geen schepen meer aan te vallen. In de jaren erna bleven de Marokkanen echter om meer en meer geld vragen. Aanvankelijk werd dat betaald, maar in 1801 vonden de Amerikanen de afzetterij wel welletjes.

Amerikaanse schip Philadelphia in Tripoli, 1803
Jefferson weigert nóg meer losgeld te betalen
Thomas Jefferson, één van Amerika's Founding Fathers, was na Washington en Adams toen nét de derde president (1801-09). Opnieuw werd door de Pasja van Tripoli gevraagd om geld, dit keer 225.000 dollar. Dat weigerde Jefferson. Als reactie verklaarde de Pasja “in mei 1801 de oorlog door volgens Barbarijs gebruik de vlaggenmast voor het Amerikaanse consulaat om te hakken. Algiers en Tunis hielden zich afzijdig in de oorlog.

In 1802 lag er een Amerikaanse marinevloot voor de kust van Tripoli. Uiteindelijk werd de oorlog beslist in 1805; Mariniers deden toen één van de eerste invasies op buitenlandse kust. 35 Amerikaanse mariniers lieten het leven en 800 Berberse soldaten (exclusief zeelieden die bij de laatste grote zeeslag omkwamen).

Er moest wel alsnog 60.000 dollar losgeld betaald worden om alle Amerikaanse gevangenen vrij te laten, waarmee de Eerste Barbarijse Oorlog ten einde kwam.

Britten bombarderen Algiers, augustus 1816
Barbarijse en Mexicaanse Oorlogen -> het Marinierslied
In 1815 brak de Tweede Barbarijse Oorlog uit toen de Bei van Algiers de VS de oorlog verklaarde; niet veel later werd in 1816 door de Britten voorgoed afgerekend met de laatste piraterijpraktijken van Noord-Afrikanen in een heftig bombardement op Algiers (schilderij hierboven).

Begin twintigste eeuw werd een lied populair bij de US Marines, dat deze Eerste Barbarijse Oorlog en een latere slag (1847) in de Amerikaans-Mexicaanse Oorlog bij de Hallen van Montezuma bezingt. Tegenwoordig is het het officiële lijflied van de Mariniers en kent zo'n beetje elke aardbewoner het deuntje. Het derde vers wordt vaak als toast gezongen.

Een door het Mormon Tablernacle Choir gezongen versie van het lied:


From the Halls of Montezuma to the shores of Tripoli;

We fight our country's battles in the air, on land, and sea;
First to fight for right and freedom, and to keep our honor clean:
We are proud to claim the title of United States Marine.

Our flag's unfurled to every breeze from dawn to setting sun;
We have fought in every clime and place where we could take a gun;
In the snow of far-off Northern lands and in sunny tropic scenes;
You will find us always on the job, the United States Marines.

Here's health to you and to our Corps, which we are proud to serve;
In many a strife we've fought for life and never lost our nerve;
If the Army and the Navy ever look on Heaven’s scenes;
They will find the streets are guarded by United States Marines.

Montezuma door Cortés gevangengenomen, door 17e-eeuwse Nederlander Van Beecq
1519: Spanjaarden – 1521: einde Azteken
CUAUHTÉMOC, 13-08-1521. In 1521 gaf de laatste Azteekse leider Cuauhtémoc zich op 13 augustus over aan Hernán Cortés. Hij werd op zijn 18e leider nadat de grote Motecuhzoma (Montezuma) II, van wie hij een neef was, als eerste geconfronteerd werd met de Spanjaarden. Montezuma dacht in 1519 aanvankelijk dat Cortés de god Quetzalcoatl was en probeerde hem met ladingen goud en zilver weer te laten weggaan.

Daarbij kwam hij bedrogen uit. Tegenwoordig wordt door historici aan het godenverhaal overigens getwijfeld en wordt het gezien als een mogelijke veroveringsmythe. Cortés hongerde naar meer goud, belegerde de hoofdstad, versloeg de Azteken binnen twee jaar en nam beide Montezuma (in 1520) en Cuauhtémoc (in 1521) gevangen. Effectief hield het Azteekse Rijk (kaart hieronder) op te bestaan in 1521, slechts drie jaar nadat ze na een eeuw veroveringen op hun hoogtepunt van grootte en macht waren gekomen in 1518.

Kaart Azteken 1518
Montezuma dood, Hallen vernietigd
Montezuma kwam in 1520 om, Cuauhtémoc werd in 1525 geëxecuteerd na jaren als gevangene meegesleept te zijn geweest door half Mexico. De grootste tempel (schaalmodel hieronder) met daarin de 'Hallen van Montezuma' stond midden in Tenochtitlan, zoals Mexico-Stad destijds heette.

Ze zullen overigens vóór Montezuma zijn gebouwd, maar werden ontdekt toen hij leider was. De stad (inclusief tempel en paleis met heuse dierentuin) werd door Cortés compleet vernietigd om alle overblijfselen van de oude orde weg te vagen.

Templo Mayor, Mexico-Stad; foto Wolfgang Steuber
Montezuma leeft voort in Westerse cultuur
Toen de Amerikanen in 1847 de Mexicaanse troepen in Mexico-Stad versloegen stond er op de oude Tolteekse en Azteekse heilige heuvel Chapultepec inmiddels een (in vergelijking) nieuw Spaans kasteel: het Castillo de Chapultepec, waar de Mexicanen gelegerd waren (schilderijen hieronder).

In de honderden jaren na Cortés waren de Hallen van Montezuma uitgegroeid tot mythische status, mede door literatuur en opera. Zo schreef Antonio Vivaldi in 1733 de opera Montezuma en werd zoals hierboven geschreven door Amerikaanse troepen aan het Spaanse kasteel gerefereerd als de Halls of Montezuma:
Kasteel Chapultepec na verovering: Military College, 'Ancient Site of Halls of Montezuma'
Amerikaanse Mariniers in Mexico-Stad, kasteel op de achtergrond:
Chapultepec-kasteel, Mariniers VS; 1847

Spelen:
'Captain Comic' kwam in 1988 uit en werd door een hele generatie jongeren gespeeld; de Marines' Hymn is de soundtrack van het spel. Het is nog steeds te vinden op internet. De eerste paar minuten gameplay:

Kijken:
10 minuten durende docu over de Amerikaanse oorlogen tegen de Berbers:

Luisteren:
De instrumentale versie van Halls of Montezuma bekoort mij persoonlijk meer dan de (ook mooie) gezongen versie hierboven. Semper fi!

Dopingautoriteit wil onderzoek naar Herzog

De Nederlandse Dopingautoriteit heeft dinsdag vervolgstappen aangekondigd tegen atlete Adriënne Herzog. Directeur Herman Ram wil echter niet uit de doeken doen wat voor stappen mogelijk zijn. Vrij Nederland publiceerde dinsdag e-mails van Herzog waaruit blijkt dat ze doping kocht.

Ram benadrukt dat de Dopingautoriteit niet over de e-mails beschikt. Wel geeft hij aan dat mails alleen afdoende bewijsmateriaal kunnen zijn 'aangenomen dat de authenticiteit voldoende vaststaat'. "Dopingzaken kunnen met elk betrouwbaar middel bewezen worden."

Of de Dopingautoriteit dopingstalen van Herzog gaat hertesten wil Ram niet kwijt. Een mogelijke schorsing wordt uiteindelijk door de Atletiekunie opgelegd.

Spel over kind met kanker betaald door Ouya

Het bedrijf achter de Ouya-spelcomputer betaalt alle productiekosten voor een spel over het leven van een kindje met kanker. Hoeveel geld Ouya investeert in het spel van ontwikkelaar Ryan Green is niet bekendgemaakt. Wel liet het bedrijf weten alle onkosten, investeringen en lonen van Green en drie andere ontwikkelaars achter het avonturenspel te vergoeden.

De financiering komt voort uit plannen van Ouya om een miljoen dollar te investeren in verschillende spellen. Die moeten dan uiteraard wel voor de spelcomputer van het bedrijf worden geschreven.

That Dragon, Cancer is een autobiografisch spel gebaseerd op het leven van Ryan Green die zijn zieke zoontje Joel moet opvoeden. Het spel belicht zowel de tragische als de vrolijke momenten van de familie Green.

Het commerciële belang is volgens Ouya bij That Dragon, Cancer niet het grootste goed, al hopen de makers uiteraard wel geld te verdienen. Het zogenoemde point-and-clickavontuur moet volgend jaar af zijn. Het spel kan eventueel later nog op andere spelcomputers verschijnen.

Ambities Huntelaar nog lang niet verzadigd

Met zijn dertig jaar behoort Klaas-Jan Huntelaar tot de routiniers binnen de selectie van Oranje. Na dertien jaar profvoetbal is The Hunter nog altijd gretig.

Maandag vierde Huntelaar zijn dertigste verjaardag. Op dezelfde dag moest hij zich in Noordwijk melden ter voorbereiding op de aanstaande oefeninterland in en tegen Portugal. "Ik voel me totaal niet oud", liet hij weten aan het Algemeen Dagblad.

"Maar als je dertig wordt, besef je wel dat het niet eeuwig duurt. Er ligt al best veel achter me. Daar sta je wel even bij stil", aldus Huntelaar, die niet van plan is om zijn loopbaan op een laag pitje te zetten en langzaam af te bouwen.

"De ambitie brandt altijd. Je wilt altijd prijzen winnen, scoren, beter worden. Dat is nu niet anders dan vroeger. Met Schalke 04 willen we de Champions League halen en, als het meezit, een prijs winnen. Wat dat betreft lijkt de uitgangssituatie wel een beetje op die van Oranje ten opzichte van het WK. We zijn een outsider, maar niet kansloos."

Friese politie pakt 11 wietknippers op

Elf mannen en vrouwen zijn dinsdagochtend opgepakt bij een inval in een wietkwekerij in het Friese Langedijke. De mannen en vrouwen van tussen de 16 en 47 jaar uit Langedijke, Leeuwarden, Oosterwolde, Sintjohannesga en Joure waren bezig met het knippen van henneptoppen, meldt de politie.

In de woning aan de Klokhuisdijk is ruim 25 kilo aan henneptoppen in beslag genomen. Onderzocht wordt nog wat de verdere rol is van de elf verdachten. Naast kwekerij-apparatuur zijn een bestelbus, een auto, drie motoren en een quad in beslag genomen.

Fraude met uitwonendenbeurs hard aangepakt

Studenten die een uitwonendenbeurs krijgen terwijl ze thuis bij hun ouders wonen, worden steeds vaker gestraft voor hun fraude. Afgelopen jaar liepen 1742 studenten tegen de lamp. Drie studenten verloren hun recht op studiefinanciering volledig.

Het ministerie van Onderwijs heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het ministerie wil dit jaar 4000 controles uitvoeren. De actie van vorig jaar leverde een besparing van 12 miljoen euro op. Naast de 1742 gevallen van misbruik waren er vorig jaar ook nog 213 studenten die na een huisbezoek hun beurs snel omzetten van uit- naar thuiswonend.

De verscherpte aanpak geldt sinds januari vorig jaar. Wettelijk is het sindsdien mogelijk sjoemelende studenten te bestraffen. Wie gepakt wordt, moet het te veel ontvangen bedrag terugbetalen plus een bestuurlijke boete van nog eens de helft van dat bedrag. Dit kan oplopen tot in totaal 3000 euro per jaar. Wie daarna nogmaals de fout ingaat, kan het recht op studiefinanciering helemaal verspelen.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs waarschuwt studenten geen beurs aan te vragen waar ze geen recht op hebben. "Studiefinanciering moet terechtkomen waar het hoort; het is niet bedoeld om studenten die thuis wonen, te spekken met een uitwonendenbeurs. Deze studenten duperen andere studenten die wel eerlijk zijn, en daarom pakken we ze hard aan."

Een basisbeurs voor thuiswonenden in het hoger onderwijs is 97,85 euro per maand, een uitwonendenbeurs 272,46 euro. Voor het mbo gaat het om respectievelijk 77,15 euro en 251,76 euro.

Fraude met uitwonendenbeurs hard aangepakt
Fraude met uitwonendenbeurs hard aangepakt (Foto: ANP)

Ex-MI6-officier hongert voor Guantanamo

Een voormalige officier van de Britse inlichtingendienst MI6 is uit solidariteit met gedetineerden in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay, met name met de laatste Britse gevangene Shaker Aamer, in hongerstaking gegaan. De man, Harry Ferguson, zegt zich te schamen dat de organisatie waar hij ooit trots op was achter detentie zonder enige vorm van proces staat.

Aamer is een van drie hongerstakers in Guantanamo die zonder succes in beroep gingen tegen de beslissing van de autoriteiten hen aan dwangvoeding te onderwerpen. Er is al besloten dat deze drie mogen worden vrijgelaten, maar desondanks blijven ze achter de tralies.

Weekers wil fraude Marokko en Turkije aanpakken

Nederland wil nauwer samenwerken met Marokko en Turkije om belastingontduiking tegen te gaan. In antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Farshad Bashir schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dat met beide landen wordt gepraat over het maken van afspraken over automatische uitwisseling van gegevens over vermogens.

Mensen met een vakantiehuis in een ander land moeten dit in box 3 opgeven bij hun belastingaangifte. De controle hierop is echter vaak lastig. Nederland heeft met meerdere landen al een zogeheten memorandum of understanding gesloten op basis waarvan gegevens over onroerend goed kunnen worden uitgewisseld.

Tussen Nederland en Turkije en Marokko bestaan al belastingverdragen waarmee inlichtingen over vastgoed kunnen worden uitgewisseld. Een memorandum of understanding over automatische inlichtingenuitwisseling wordt onderzocht, laat Weekers weten.

Vanaf in januari 2015 gaan de EU-lidstaten jaarlijks automatisch informatie over vermogens uitwisselen. De eerste uitwisseling zal betrekking hebben op het jaar 2014.

Doden bij strijd om snelweg Syrië

Gevechten tussen het Syrische leger en rebellen hebben maandagnacht aan zeker achttien rebellen het leven gekost. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag gezegd.

De gevechten vonden plaats in het stadje Morek, in de westelijke provincie Hama. Morek ligt aan een snelweg die de hoofdstad Damascus met het noorden van het land verbindt. De regering en de rebellen zijn al maanden in een strijd verwikkeld om controle over de weg.

De regering heeft de weg nodig om de belegerde militairen in de noordelijke stad Aleppo te bevoorraden. De rebellen proberen dit te voorkomen.

Castro viert verjaardag in besloten kring

De Cubaanse ex-president Fidel Castro is dinsdag 87 jaar geworden. Hoewel Castro zijn verjaardag achter gesloten deuren vierde, ging de gelegenheid niet onopgemerkt voorbij. In de staatsmedia werd ruim aandacht besteed aan de verjaardag.

Nadat gezondheidsproblemen hem bijna fataal waren geworden trad Castro in 2006 af. Hij werd opgevolgd door zijn vijf jaar jongere broer Raul, die heeft gezegd dat hij zich na het einde van zijn huidige termijn in 2018 niet opnieuw verkiesbaar zal stellen. Als hij zijn ambtstermijn uitzit zullen de broers bijna zestig jaar aan de macht zijn geweest.

Aanklacht om video moord op Britse militair

Justitie in Groot-Brittannië heeft twee personen in staat van beschuldiging gesteld wegens het publiceren van een video waarin de loftrompet zou worden gestoken over de brute moord in mei op de militair Lee Rigby. De video droeg als titel de tekst 'Moslims lachen om de moord op Britse soldaat'.

Rebekah Dawson (21) en Royal Barnes (22) publiceerden de video rond de moord. Rigby werd eind mei op klaarlichte dag door twee radicale moslims op wrede wijze met messen om het leven gebracht. Dawson en Barnes wordt het aanzetten tot terrorisme ten laste gelegd.

Na de terreuraanslagen in Londen in 2005 werd een verbod ingevoerd op de 'verheerlijking' van terreurdaden, op straffe van een boete en maximaal zeven jaar celstraf.

[WK] Schippers pakt brons op zevenkamp

Dafne Schippers heeft op het WK atletiek in Moskou brons gewonnen op de zevenkamp. De Nederlandse atlete hield op het afsluitende onderdeel, de 800 meter, haar derde plaats vast. Schippers bezorgt Nederland daarmee de eerste medaille op dit WK. Het goud ging naar Ganna Melnichenko uit Oekraïne (6619 punten), de Canadese Brianne Theisen-Eaton (6551 punten) pakte zilver.

Schippers moest op de 800 meter vooral letten op de Duitse Claudia Rath, op wie ze een kleine 3,5 seconde mocht verliezen. Even leek het mis te gaan, maar op het laatste rechte stuk kwam de Nederlandse ijzersterk terug. Met een nieuw persoonlijk record van 2.08,62 minuten hield ze de achterstand op Rath (2.06,43) uiteindelijk keurig binnen de perken.

Met een puntentotaal van 6477 verbetert Schippers het Nederlands record van Karin Ruckstuhl, dat op 6423 punten stond. Ze is bovendien de eerste Nederlandse vrouw die op een WK een medaille in de wacht weet te slepen.

De andere Nederlandse deelneemster, Nadine Broersen, eindigde op de tiende plaats met 6224 punten. Ze liep op de 800 meter een persoonlijk record van 2.12,99 minuten.

Britse overleeft botsing met trein

Een Brits meisje heeft een poging om haar handtasje te pakken duur moeten bekopen. Het tasje was vanaf het perron op het station, pardoes op de rails gevallen. Kirsty Owen (zo heet ze) een 22-jarige kapster, besloot het tasje maar eventjes te gaan pakken. Helaas was er verder niemand op het perron aanwezig om haar te vertellen dat er op een station wel eens treinen passeren. De klap viel dan ook niet mee.

Dokters spreken over een wonder. De Britse spoorwegmaatschappij over een trein.  In ieder geval is het vrij opmerkelijk dat Kirsty de rendez-vous met de trein overleefd heeft. De dame in kwestie had drie liter donorbloed en tien ingrijpende operaties nodig om weer een beetje mens te worden. In de eerste instantie werd haar door deskundigen verteld dat ze nooit meer zou kunnen lopen.  Maar… vijf weken later maakt ze het ziekenhuis alweer onveilig met haar tijdelijke looprekje.

Volgens de Britse spoorwegmaatschappij is op het spoor lopen erg onverstandig. Treinen hebben een lengte van ongeveer 20 voetbalvelden nodig om te stoppen. Normaal gesproken doen ze dat niet voor een goedkoop tasje.

Veertienduizend ontsnapte gevangenen in Libië

Sinds de volksopstand in Libië, die een einde maakte aan het regime van Moammar Gadhafi, zijn er zo'n veertienduizend gevangenen uit detentiecentra ontsnapt. Dat heeft de Libische minister van binnenlandse zaken Mohammed al-Sheikh tegenover het Libische persbureau Lana verklaard.

De bewindsman noemde de toestand 'een van de problemen die Libië heeft'. Hij zei er met zijn collega van justitie alles aan te doen om de betrokkenen weer achter slot en grendel te krijgen.

De Libische autoriteiten hebben nog steeds grote moeite het recht te handhaven in het land. Vorige maand ontsnapten nog twaalfhonderd gedetineerden uit een gevangenis bij Benghazi. Politie en leger zijn ongeorganiseerd en zwak. Deze week besloot het kabinet de lonen van agenten en soldaten te verhogen.

Damrak zet opmars voort

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is dinsdag vrijwel volledig groen gekleurd na positief economisch nieuws. De AEX won een half procent op 377,64 punten en op een enkel fonds na sloten de 25 grootste fondsen van de Amsterdamse beurs hoger.

Ook elders in Europa sloten de beurzen hoger. De Franse beurs eindigde met een half procent winst en de Duitse beurs net 0,7 procent.

Opnieuw kregen beleggers positieve macro-economische cijfers gepresenteerd. In Duitsland bleek het vertrouwen in de economie gestegen naar de hoogste stand in vijf maanden. De ZEW-index steeg van 36,3 naar 42,0. Economen hadden op een minder sterke stijging gerekend.

Verder steeg de industriële productie van de eurolanden in juni met 0,2 procent op maandbasis. Ook de Amerikaanse detailhandelsverkopen namen toe, maar wel minder sterk dan verwacht.

Voor woensdag staan de voorlopige groeicijfers over het tweede kwartaal voor de eurozone en de diverse lidstaten op de agenda. Er wordt gerekend op groei voor de eurozone, terwijl de krimp van de Nederlandse economie afzwakt.

In de AEX werden maar liefst 22 fondsen hoger verhandeld. De grootste koersstijgingen kwamen voor rekening van Imtech en PostNL met respectievelijk 3,6 en 2,9 procent. Imtech heeft al langer de wind in de rug zonder dat hier specifiek nieuws aan ten grondslag ligt.

Het pensioenfonds van PostNL bleek in juli goede zaken te hebben gedaan. De dekkingsgraad steeg door een hogere rente en positieve beleggingsresultaten van 100,2 naar 103,3 procent. Wel ligt de dekkingsgraad daarmee nog altijd onder het minimaal vereiste van 104,1 procent.

De grootste daler in de AEX was ING met een verlies van 1,2 procent. Verder sloten ook Philips en Wolters Kluwer lager. Het elektronicaconcern verloor 0,7 procent en de uitgever 0,4 procent.

In de AMX (+0,3 procent) hielden stijgers en dalers elkaar meer in evenwicht. De grootste stijgers waren ASM International en pennystock Pharming met 2,9 en 10,3 procent. Met een verlies van 1,7 procent was BinckBank de grootste daler.

Bij de smallcaps viel vooral de koerswinst van 7,6 procent voor Ballast Nedam op. Verder eindigde het lokaal genoteerde Van Lanschot 4,5 procent hoger nadat de bank een stijging van de nettowinst tot 38 miljoen euro over het eerste halfjaar bekend maakte. Analist Albert Ploegh van ING meende wel dat de kwaliteit van de winst te wensen over liet.

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de Dow Jones Index 0,2 procent lager op 15.390,88 punten. De breder samengestelde S&P500 Index en techbeurs Nasdaq verloren elk 0,1 procent.

Chemische wapen-missie Syrië vertraagd

Het vertrek van een delegatie deskundigen op het gebied van chemische wapens naar Syrië heeft vertraging opgelopen. Met de Syrische regering is nog geen overeenstemming bereikt over een onderzoek naar drie incidenten, waarbij chemische wapens zouden zijn ingezet, zei een woordvoerder van de Verenigde Naties dinsdag.

Logistiek is het VN-team klaar voor vertrek komend weekeinde, maar VN-chef voor ontwapening Angela Kane is nog met Damascus in beraad over de voorwaarden voor 'degelijke, veilige en efficiënte uitvoering van de missie'. Zodra hier afspraken over zijn gemaakt, vertrekt het team.

'Pubers willen stikken'

We hebben er weer een vette rage bij: de keel van een vriendje of een vriendinnetje dichtknijpen, tot hij of zij er bewusteloos van raakt. Ouders uit Amsterdam Zuidoost ontdekten dat hun kroost deze Youtube-hype hebben overgenomen.

Eigenlijk is het een heel eenvoudig spelletje, dat zelfs voor de meeste scholieren wel te leren moet zijn. Je zorgt er met je handen voor dat je vriendje tijdelijk geen lucht krijgt, wacht tot ie van z’n stokje gaat, waarna dat vriendje kan 'genieten' van een soort roes. Een goedkopere manier om 'high' te worden is nauwelijks denkbaar.

De moeder van een 14-jarige gelukkige vertelt: 'Hij kwam binnen na het buitenspelen met wijd opengesperde ogen, ik dacht in eerste instantie dat het kwam van het voetballen of rennen. Maar de volgende dag was hij heel moe en had hij een heel traag reactievermogen. Toen pas vertelde hij dat hij het spel gespeeld had.'

Young Works, een organisatie die onderzoek doet naar trends en zich bezig houdt met jongerencommunicatie is van mening dat de hype onder pubers te wijten is aan een onvolgroeide frontale cortex. Hierdoor handelen ze vaak impulsief en zijn ze niet in staat om na te denken over de eventuele gevolgen.

Erg origineel en vernieuwend zijn de pubers niet, want David Carradine en Michael Hutchence hadden dezelfde hobby.

Friso vrijdag begraven in Lage Vuursche

Prins Friso wordt vrijdag in Lage Vuursche in de gemeente Baarn begraven. De begrafenis vindt plaats in besloten kring. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten.

Na een dienst in de Stulpkerk in Lage Vuursche wordt de maandag overleden prins begraven op de naastgelegen begraafplaats. De dienst wordt geleid door dominee Nico ter Linden.

Later dit jaar vindt een herdenkingsbijeenkomst voor Prins Friso plaats.

Bizarre inbraak in woning Famke Janssen

Famke Janssen is slachtoffer geworden van een uiterst merkwaardige inbraak. De inbreker nam niets mee uit de New Yorkse woning van de Nederlandse actrice, maar liet iets voor haar achter.

Janssen trof thuis het kinderboek The Lonely Doll aan. Het boek over twee poppen die beloven elkaar nooit te verlaten is echter niet van haar. De actrice veronderstelt dat iemand het voor haar heeft achtergelaten. Daarop schakelde voormalige Bondgirlde politie in, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van politiebronnen.

De zaak wordt momenteel onderzocht. De politie heeft geen sporen van braak kunnen vinden en richt zich nu op beelden van de bewakingscamera's.

Meer screenshots van Grand Theft Auto V

Rockstar gaat ons donderdag blij maken met een trailer van Grand Theft Auto Online, maar vandaag hebben ze enkele nieuwe screenshots online gezet van Grand Theft Auto V. En dat is nog niet alles, twee gebieden in het spel worden wat verder uitgelicht.

De site ligt nu op z'n gat, maar de newswire van Rockstar heeft een samenvatting.

Grand Theft Auto V komt 17 september uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie is niet aangekondigd door Rockstar, maar de geruchten worden wel steeds hardnekkiger.

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Zeer grote brand in scooterzaak Woerden

In een scooterwinkel op een bedrijventerrein in Woerden woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. Dat meldde de brandweer, die met veel materieel is uitgerukt. Bij de brand hebben twee grote explosies plaatsgevonden.

Het vuur aan de Barwoutswaarder werd iets voor half 5 bij de brandweer gemeld. Of de winkel open was toen de brand ontstond, is nog niet duidelijk. Ook over eventuele gewonden kon de brandweer nog niets zeggen. Uit voorzorg wordt standaard een ambulance naar een brand van deze grootte gestuurd.

Zeer grote brand in scooterzaak Woerden
Hevige rookontwikkeling bij deze brand (Foto: M. van Dam)

'Religieuzen zijn dommer dan atheïsten'

Sommige religieuzen vinden atheisten dom, en sommige atheïsten vinden religieuzen dom. Als je een religieus iemand vraagt om bewijs dat niet-religieuzen dom zijn, komt hij vaak met z'n heilige boekje aanzetten waar zus en zo in staat. Helaas hebben atheïsten niet zo'n handig opzoekboekje, dus keerden ze zich naar de bron waaruit ze meestal hun bewijs halen: de wetenschap. En die levert zoals gevraagd.

Een team van de universiteit van Rochester bekeek 63 onderzoeken naar intelligentie en geloof. Zij ontdekten in de overgrote meerderheid van de artikelen een 'betrouwbare negatieve relatie tussen intelligentie en religiosteit'. In gewoon Nederlands: religieuzen zijn gemiddeld genomen dommer.

Teamleider Miron Zuckerman stelt echter dat er ook een opzienbarende conclusie getrokken kon worden over de oorzaak van het fenomeen: "De meeste verklaringen [van het fenomeen] delen een thema: het idee dat religieuze overtuigingen irrationeel zijn, niet gegrond in de wetenschap, niet testbaar en daarom onaantrekkelijk voor intelligente mensen."

Maar die uitleg is fout, volgens Zuckerman. Hij stelt dat intelligente mensen atheïstisch zijn omdat ze door hun intelligentie een goed leven op kunnen bouwen. Daardoor hebben ze de voordelen die religie biedt niet meer nodig. Die voordelen zouden 'zelfregulatie en zelfverbetering' zijn.

Kortom, schrijft de paper: "Mensen die de eigenschappen die religie verschaft al hebben, zullen atheïsme aanhangen. Mensen die zulke eigenschappen missen (bijv. de armen, de hulpelozen) zullen eerder theïsme aanhangen."

Ze ontdekten trouwens ook dat geslacht en opleiding niets uitmaakten voor religiositeit. Ook bleek de connectie tussen intelligentie en religiositeit het zwakste bij tieners. Het aantal mensen dat op latere leeftijd nog van religieus naar atheïstisch ging, of andersom, bleek eerder beperkt.

De eerste kritiek op het onderzoek is overigens al binnen. Het onderzoek definieert intelligentie als 'het vermogen om te redeneren, problemen op te lossen, abstract te denken, complexe ideeën te begrijpen, snel te leren, en ervaring aan te leren'. Volgens sommigen is deze definitie van intelligentie te beperkt, en zou er rekening gehouden moeten worden met bijvoorbeeld emotionele en creatieve intelligentie.


Hans Teeuwen over atheïsten en het geschreven woord

[Upd] 'Rutte 2 nationale ramp'

Geert Wilders is helemaal klaar met dit kabinet. Rutte 2 is zelfs een 'nationale ramp', aldus de PVV-leider vandaag op Twitter.

De nieuwste bezuinigingsplannen, 8 miljard aan bezuinigingen lastenverzwaringen, is Wilders in het verkeerde keelgat geschoten. Hij spuwt dan ook zijn gal op het sociale medium.

"Kabinet draait door: geen 6 maar 8 mrd aan bezuinigingen/lastenverzwaringen. Rutte2 nationale ramp", twittert de politicus. Vervolgens stuurt hij mensen door naar een PVV-website, waar mensen worden opgeroepen om op 21 september te demonstreren tegen het huidige kabinet.

Update 17.30 uur:
Geert Wilders belooft ons 'een bloedhete herfst', zegt hij in een interview. Uiteraard weet hij waar het kabinet wél op kan bezuinigen. Zo gaan er 'miljarden naar de Grieken'. Daar kunnen we dus best op bezuinigen, vindt de politicus. Ook de vier miljard aan ontwikkelingshulp mag van hem worden geschrapt.

PSV 'heel erg blij' met training Narsingh

De rentree van Luciano Narsingh in het shirt van PSV nadert met rasse schreden. Dinsdagochtend trainde de aanvaller sinds lange tijd weer op De Herdgang. Narsingh begint daarmee aan de laatste fase van het herstel aan zijn kieblessure.

In december vorig jaar scheurde hij zijn kruisband af. "Er is natuurlijk altijd contact geweest met de medische staf en hij is nu dusdanig ver dat hij hier weer kan trainen", liet een woordvoerder van PSV weten aan NUsport.

"Dat is hartstikke leuk voor hem", vervolgde hij. "Op dit moment doet hij nog niet met alles mee en werkt hij een individueel programma af. Het zal nog wel een aantal weken duren voor hij weer met de groep kan trainen. Een daadwerkelijke rentree is nog wel een eindje weg."

Sinds zijn komst van sc Heerenveen heeft Narsingh maar korte tijd zijn waarde voor PSV kunnen tonen. In het nieuwe seizoen krijgt hij een nieuwe kans. "Wij zijn er heel erg blij mee dat hij weer op de training is."

De wapens waarmee je monsters gaat slachten

Traditionele wapens zoals zwaarden en lanzen zijn saai. Capcom heeft daarom strijdmiddelen zoals de hunting horn, de switch axe en de gunlance erin gezet. Monster Hunter 4 voegt daar bij de insect rod en de charge axe. Bekijk hoe ze functioneren in de onderstaande video's.

Monster Hunter 4 komt volgende maand uit in Japan. Een Westerse release is nog niet aangekondigd.

Cliënt steekt ggz-medewerker neer

Een cliënt van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Eindhoven heeft dinsdagmiddag een medewerker van de instelling neergestoken. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. De verwondingen lijken mee te vallen, laat een woordvoerder van de politie weten.

Het gaat om de instelling GGzE aan de Boschdijk. De dader sloeg even na het middaguur toe. Hij werd onder controle gebracht door andere personeelsleden, waarna de politie hem aanhield. De man zit nog vast.

Démare oppermachtig in tweede rit Eneco Tour

Arnaud Démare (FDJ) heeft dinsdag met veel vertoon de tweede etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Franse renner bleef in het Belgische Vorst wereldkampioen Philippe Gilbert en Tyler Farrar in de sprint ver voor. Hij veroverde en passant ook de leiderstrui.

Belkin-renner Mark Renshaw had maandag de eerste rit gewonnen en werd daardoor automatisch klassementsleider. De Australiër reed dinsdag in de laatste kilometers echter lek en finishte later dan het peloton. Zijn ploeggenoot Lars Boom was dinsdag op de negende plek de beste Nederlander.

Woensdag doet de Eneco Tour voor het eerst Nederland aan. De ruim 187 kilometer lange etappe gaat dan van Oosterhout naar het Zeeuwse Brouwersdam.

Poels zegeviert in laatste etappe Tour de l'Ain

Wout Poels heeft dinsdag voor Nederlands succes gezorgd in de Tour de l'Ain. De Limburgse renner van Vacansoleil finishte in de laatste, bergachtige etappe vlak voor Romain Bardet (AG2R). De Fransman ging er wel met de eindzege vandoor in Frankrijk. Hij pakte de leiderstrui af van Belkin-renner Tom-Jelte Slagter.

Poels ging in de Tour de France van 2012 hard onderuit en moest lang revalideren. De ritwinst in de Tour de l'Ain is zijn eerste grote zege sinds die val. Wel werd hij dit jaar 28e in de Tour en tiende in de Tirreno-Adriatico.

Uitgever verdubbelt inzameling avonturenspel

Uitgever Devolver Digital heeft beloofd het geld dat wordt ingezameld voor het avonturenspel Gods Will Be Watching te verdubbelen. Op dit moment heeft gamestudio Deconstructeam ruim zeventienduizend euro ingezameld via crowdfunding. Gamers kunnen tot en met donderdag geld inleggen voor de productie van het spel.

Gods Will Be Watching wordt begin volgend jaar op de markt gebracht voor pc, smartphones en tablets. Het avonturenspel draait om de morele dilemma's van een groep mensen die willen overleven onder stressvolle omstandigheden.

Gods Will Be Watching is in mei gemaakt toen een groep ontwikkelaars binnen 72 uur een minimalistisch spel moest produceren. Het avonturenspel speelde zich toen af op een locatie, maar in het volledige spel wordt het verhaal uitgebreid met nieuwe locaties, situaties en personages.

Buitenaardse krachten in Saints Row IV

In het lieve dagboek van Volition, ontwikkelaar van Saints Row IV, vertellen Jim Boone, Senior Producer, Steve Jaros, Creative Director en Steve Quirk, Art Director, hoe het toevoegen van superkrachten de gameplay in een vierde dimensie heeft gestuurd.

Daarnaast leggen John Brunkhart, wapenontwikkelaar en David Payne, hoofd van wapendesign, uit wat  de buitenaardse invasie voor invloed had op het arsenaal aan wapens in het spel.

Saints Row IV komt 23 augustus uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Halter van 160 kg wordt ecto fataal

Een man uit Mettmach heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De 41-jarige Oostenrijker is doodgedrukt door zijn eigen halter.

De beste man wilde in zijn eigen, tot fitnessruimte omgebouwde kamer patsen met een halter van maar liefst 160 kilogram. Blijkbaar was het toch iets te veel voor de man, want het zware ding gleed uit zijn handen en belandde op zijn nek.

Een 39-jarige kameraad trof de man op zijn rug aan, met de halter op diens bovenlichaam. Het zware gewicht had de ademhaling van de ecto belemmerd. Hij bleek inmiddels in het harnas te zijn gestorven.

De man laat overigens een kind achter. De Darwin Award gaat dan ook helaas aan zijn neus voorbij.

Lichamen ontvoerde Afghanen gevonden

De lichamen van acht Afghanen die vorige week werden ontvoerd door moslimextremisten zijn gevonden langs de hoofdweg die het noorden met het zuiden van het land verbindt. Dat heeft de vicegouverneur van de provincie Ghazni dinsdag gezegd.

De acht Afghaanse burgers werden vrijdag ontvoerd uit een bus. Moslimfundamentalisten in Afghanistan houden vaker bussen tegen om ambtenaren te doden of te ontvoeren voor losgeld. De Taliban hebben al vaker gezegd dat alle overheidsmedewerkers, militairen en andere mensen die samenwerken met de NAVO doelwitten zijn.

Cambuurfans niet blij met FC Groningenweg

De gemeente Leeuwarden heeft afgelopen weekend het Blokhuisplein veiliger gemaakt door de straat groen te verven en te voorzien van witte strepen. Het verkeer is in de straat meteen langzamer gaan rijden, doel bereikt zou je zeggen of is er meer aan de hand in de Friese hoofdstad?

Supporters van de Leeuwarder Eredivisieclub SC Cambuur zijn in ieder geval niet blij met de straatversiering en maken zich er druk over, want de kleuren groen en wit staan voor die van FC Groningen dat uitgerekend komend weekend op bezoek komt. Een aantal fans heeft meteen de spuitbus gegrepen om de bij het oude Huis van Bewaring gelegen straat te voorzien van een Leeuwarder tintje. Op het groene gedeelte prijken nu teksten als SCC (de afkorting van Cambuur) en 058, zoals op een foto in het bronbericht te zien is.

Onderzoek naar babysterfte Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft een onderzoek gelast naar het overlijden van acht voortijdig geboren baby's in het ziekenhuis van de stad Miskolc, tweehonderd kilometer ten noordoosten van Boedapest. De baby's stierven allemaal na 5 augustus. Dit melden Hongaarse media.

Hangende het onderzoek is de directeur van het ziekenhuis geschorst. De betrokken afdeling, met dertig bedden, blijft wel open. De naleving van voorschriften inzake hygiëne is verhoogd. De toestand wordt bovendien constant in de gaten gehouden.

Het onderzoek staat onder leiding van de staatssecretaris voor volksgezondheid. Er wordt ook gekeken naar een mogelijke besmetting. De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart om te bezien of ziekenhuispersoneel door handelingen het leven van de pasgeborenen in gevaar heeft gebracht. De zorg voor zwangere vrouwen en de gang van zaken op de kraamafdeling wordt eveneens nader bekeken.

Het ziekenhuis is onlangs grondig gerenoveerd. Er zijn nieuwe couveuses geïnstalleerd. Per jaar worden er op de betrokken afdeling honderden baby's ter wereld gebracht.

De eerste resultaten van de onderzoeken worden over twee weken verwacht. Het was recent extreem warm in Hongarije. Mogelijk heeft dat een rol gespeeld bij het overlijden van de baby's.

Nog meer doden bij aanslagen Irak

Twee autobommen hebben dinsdag in Irak aan zeven mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de politie gezegd.

Een van de bommen ging af bij een moskee in Madain, zo'n twintig kilometer van de hoofdstad. De autobom ging af op het moment dat de gelovigen het gebedshuis verlieten. Vijf mensen lieten het leven, dertien anderen raakten gewond.

Eerder op de dag kwamen twee agenten om het leven die probeerden een autobom te ontmantelen die was achtergelaten op een weg bij de noordelijke stad Kirkuk.

Hypermoslims leggen Bangladesh lam

De grootste islamitische partij van Bangladesh, Jamaat-e-Islami, heeft een nationale staking van twee dagen uitgeroepen. Activisten gingen de straat op in Dhaka, blokkeerden het verkeer en staken autobanden in brand.

De partij is woedend over een besluit van het Hooggerechtshof dat de partij de grondwet schendt door de sharia te willen invoeren. Het besluit van het hof kan betekenen dat de partij wordt uitgesloten bij de komende verkiezingen. De nationale kiescommissie had de partij eerder wel tot de stembusgang - die gehouden moet worden tussen 26 oktober en 24 januari 2014 - toegelaten. De protesten verliepen naar islamitische normen betrekkelijk vredig.

NASA sluit Mars-proef af

Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA worden dinsdag na vier maanden vrijgelaten uit hun gesimuleerde Mars-omgeving in de Amerikaanse staat Hawaï. Onder een koepel op een lavaveld onderzocht de groep wat astronauten zouden kunnen eten tijdens een missie naar de Rode Planeet.

De groep, bestaande uit zes mensen met verschillende wetenschappelijke achtergronden, stond voor de uitdaging om afwisselende maaltijden te bereiden met gedroogde of bevroren ingrediënten die niet kunnen vergaan. Het doel was niet alleen om de verveling tegen te gaan tijdens de maaltijden, maar ook om ondervoeding te voorkomen.

Het team vroeg het publiek om ideeën voor recepten en er kwamen vooral veel suggesties met het ingeblikte vleesproduct Spam binnen. Het grootste probleem met de oneindig houdbare ingrediënten is volgens de Belgische teamleider Angelo Vermeulen dat er vaak haast geen vezels in zitten.

Het zal voor het eerst in vier maanden zijn dat de teamleden de koepel verlaten zonder een ruimtepak aan en weer frisse lucht op hun gezicht voelen. Ze zullen een paar dagen verklaringen afleggen over hun ervaringen voordat ze weer naar huis gaan. Volgens onderzoeker Kim Binsted hebben ze wel gevraagd om een uitje naar het strand voordat ze hun normale leven hervatten.

Valencia wil van Formule 1 af

Het lijkt erop dat de voorlopig laatste Formule 1-race in Valencia verreden is. De organisatie van de race is vanwege de aanhoudende verliezen in gesprek met Formula One Management om het contract voortijdig te beëindigen.

De financiële crisis heeft hard toegeslagen in Spanje en dus ook in Valencia. Volgens de penningmeester van Valencia, Juan Carlos Moragues Ferrer, is het onverkoopbaar dat de race in de Spaanse havenstad doorgang vindt, terwijl er dan op andere gebieden bezuinigd moet worden.

Oorspronkelijk was het plan om vanaf dit jaar de race in Spanje te laten rouleren tussen Barcelona en Valencia, maar over het doorgaan hiervan waren al twijfels gerezen. Volgens El Mundo was dit een mondelinge afspraak en was deze nooit op papier bevestigd. De president van Valencia, Alberto Fabra, is, zo weet Dario Sport te melden, momenteel in gesprek met F1-baas Bernie Ecclestone over het afkopen van het contract. De Brit zou 33 miljoen euro willen zien, maar de Spanjaarden willen dit bedrag aanzienlijk naar beneden zien te krijgen.

[EHL] Eerste ronde in Barcelona en Lille

Barcelona en Lille zijn de gastheren van de eerste ronde in de in de Euro Hockeyleague(EHL). In oktober starten ronde 1.1 en 1.2 waarin 24 Europese clubs het tegen elkaar op gaan nemen. Ronde 1.1 begint in Barcelona van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober. Daar strijden de eerste twaalf teams om een plekje in ronde twee. Twee weken later slaan de andere twaalf deelnemers af in Lille.

EHL-debutant Kampong en landskampioen Rotterdam strijken neer in de Noord-Franse stad. Kampong neemt het op tegen Rot-Weiss Köln (Duitsland) en Stroitel Brest (Wit-Rusland). Rotterdam treft het Britse Reading en gastheer Lille. Het affiche met de Engelsen is een pikante: vorig seizoen werd de ploeg van Reinoud Wolff in de eerste knock-out-ronde uitgeschakeld door Reading.

Oranje Zwart reist als enige Nederlandse deelnemer af naar Barcelona. In Catalonië spelen de Brabanders tegen Grunwald Poznan (Polen) en het Schotse Kelburne. 

Nieuwe Kerk geschikt voor uitvaart Friso

De Nieuwe Kerk in Delft kan worden gebruikt voor de uitvaart van prins Friso als de koninklijke familie dat wil, ondanks de renovatie. Dat meldt een woordvoerder van het College van Kerkrentmeesters Beheer Oude en Nieuwe Kerk dinsdag.

"We weten niet precies wat de wensen zijn van de familie en hebben nog geen verzoek ontvangen via de Rijksvoorlichtingsdienst", zegt de woordvoerder. "Maar we houden nog gewoon erediensten en een uitvaart zou ook kunnen."

De Nieuwe Kerk, waar de Oranjes een grafkelder hebben, wordt op dit moment gerenoveerd en staat zowel binnen als buiten in de steigers. De renovatie is pas volgend jaar voltooid.

Mocht de Nieuwe Kerk niet voldoen aan de wensen van de Oranjes dan kan worden uitgeweken naar de Oude Kerk in Delft. "Die heeft wel wat minder zitplaatsen dan de Nieuwe Kerk", aldus de woordvoerder. In de Oude Kerk vond het huwelijk van prins Friso en Mabel plaats in 2004.

Onderdeel van de restauratie van de Nieuwe Kerk is de uitbreiding van de grafkelder van de koninklijke familie. Prins Bernhard was in 2004 de laatste die in de crypte werd bijgezet. De grafkelder is niet toegankelijk voor het publiek.

Doden door lawines in Franse Alpen

Bij lawines in de Franse Alpen zijn maandag en dinsdag zeker vier bergbeklimmers om het leven gekomen.

Twee Italiaanse klimmers kwamen om toen ze dinsdagochtend rond 04.00 uur op de Mont Blanc du Tacul door een lawine werden verrast. Een derde Italiaanse werd overgebracht naar een ziekenhuis in Annecy, zei de Franse bergreddingsdienst in Chamonix. Door het slechte weer konden de hulpdiensten aanvankelijk geen helikopters inzetten.

De 4248 meter hoge Mont Blanc du Tacul is een van de populairste routes naar de Mont Blanc, met 4810 meter de hoogste berg in West-Europa. Het 'kan er erg druk zijn' in deze tijd van het jaar, zei Stuart Macdonald, een Britse berggids en directeur van de Avalanche Academy in Chamonix. Op de helling waar het ongeluk gebeurde waren dertig tot vijftig mensen aan het klimmen, zei hij.

Door de helling van dertig tot veertig graden is de kans op lawines groot en wordt het gebruik van de route na zware sneeuwval ontraden. Maar de laatste zware sneeuwval was al weer een week geleden, wat over het algemeen als voldoende tijd wordt beschouwd om het klimmen te hervatten, zei Macdonald.

Ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van het ongeluk op de Mont Blanc werden dinsdagochtend nog twee dode bergbeklimmers gevonden, een man en een vrouw uit Frankrijk van in de vijftig. Ze waren maandagochtend begonnen de Roche de la Muzelle opgegaan en werden rond het middaguur voor het laatst gezien, toen ze weer begonnen aan de afdaling. Nadat alarm was geslagen omdat ze 's avonds nog niet terug waren, werden ze dinsdagochtend met de hulp van een helikopter gevonden.

Passagiers taxi Noorse premier kregen geld

Vijf van de veertien passagiers die de Noorse premier Jens Stoltenberg in 'zijn' taxi door Oslo reed, werden voor die rit betaald. Ze kregen omgerekend 64 euro. De taxiritten werden zondag bekend.

Stoltenberg figureerde als taxichauffeur omdat hij, volgens zijn Arbeiderspartij, wilde horen wat er onder de mensen leefde. Gedurende de ritjes knoopte hij gesprekken met de passagiers aan. Alles werd met camera en microfoon opgenomen. Geen van de passagiers hoefde voor de rit te betalen.

Het feit dat vijf passagiers geld kregen om mee te rijden werd onthuld door de Noorse krant VG. Desgevraagd liet de premier de krant weten pas achteraf gehoord te hebben dat sommige mensen geld kregen om in zijn taxi te stappen.

De betaling was geregeld door het productiebedrijf, aldus Stoltenberg. Dat had hem ook verteld dat dat 'normaal' is. Hij had er dus op vertrouwd dat het goed was.

Stoltenberg ontkende dat de waarde van de hele stunt nu verloren was gegaan. Volgens hem wist geen van de passagiers, ook niet degenen die geld kregen om mee te rijden, dat hij de chauffeur zou zijn. De discussies waren authentiek. Bovendien waren de negen andere passagiers willekeurig opgepikt.

Een zegsman van de Arbeiderspartij zei dat degenen die geld kregen alleen waren gevraagd of ze in juni mee wilden doen met een videoproject voor de partij. De beelden zijn al te zien geweest op de Facebook-pagina van Stoltenberg.

De Noren gaan komende maand naar de stembus. De Arbeiderspartij is sinds 2005 aan de macht maar staat in de peilingen op verlies.

Neushoorn gestroopt in wildpark Kenia

Stropers hebben in een wildpark bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi een witte neushoorn doodgeschoten en zijn hoorn afgesneden. Het was voor het eerst in zes jaar dat een neushoorn werd gedood in het Nairobi National Park.

Tot dusver zijn dit jaar 35 neushoorns gedood in Kenia. Dat is een forse toename vergeleken met vorig jaar, toen 29 neushoorns ten prooi vielen aan stropers. Experts vrezen dat de Afrikaanse neushoorns en olifanten zullen uitsterven als de vraag naar neushoornhoorns en ivoor in Azië niet afneemt.

Duitse hockeylegende Keller zet punt achter loopbaan

Hockeyster Natascha Keller heeft een punt gezet achter haar loopbaan. De 36-jarige Duitse hockeylegende, afgelopen hockeyjaar actief voor Berliner HC, heeft er twintig seizoenen opzitten in de Bundesliga. De aanvalster hield het vorig jaar al voor gezien bij de nationale ploeg. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen droeg ze de Duitse vlag.  

De vijfvoudig olympiër won goud op de Spelen van 2004 en speelde 425 interlands, waarin zij 209 keer scoorde. In 1999 werd Keller uitgeroepen tot beste speelster ter wereld. De spits sloot in stijl af: met Berliner HC won zij in 2013 zowel de veld- als de indoortitel. 

Leraar piercet piemeltje leerling

Een leraar op een school in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria heeft de zak gekregen. De beste man heeft een scholier een eikelpiercing gegeven.

Sinds het verhaal eind vorige week in Zuid-Afrikaanse media opdook, zitten verontruste ouders vol vragen. Zo is nog niet bekend op welke school het incident plaatsvond, noch wat de relatie tussen de leraar en de leerling was. Ook is nog niet uitgevogeld of de knaap de piercing vrijwillig heeft ondergaan.

Het Ministerie van Onderwijs wil slechts bevestigen dat een docent een leerling een 'Prins Albert'-piercing heeft gegeven. De zak zal tot op de bodem worden uitgezocht.

'Atlete Herzog gebruikte jarenlang doping'

Hardloopster Adriënne Herzog heeft jarenlang doping gebruikt. Dat schrijft Vrij Nederland dinsdag op basis van emailwisselingen van Herzog waar het weekblad over beschikt. Ook in de aanloop naar het door haar gewonnen NK cross van vorig jaar en het EK cross eerder dit jaar gebruikte ze epo. Tijdens het EK in Budapest won Herzog brons.

Herzog kwam eind 2010 al in opspraak toen haar naam opdook in een Spaans dopingonderzoek. Vlak voor het NK cross in 2011 ging Herzog op zoek naar epo, stelt Vrij Nederland. Onder een schuilnaam mailde ze met een Mexicaanse arts, maar de levering kwam niet op tijd.

Daarna emailde Herzog actief met iemand die de schuilnaam Ionut Dihoi gebruikte. Met die persoon, die online ook de naam Adriana gebruikte, wisselde Herzog tips uit voor het gebruik van epo en andere middelen om de effecten van epo te versterken en het gebruik te maskeren.

Herzog bleef daarbij altijd onzeker. "Ze zullen niets ontdekken toch? Na het NK heb ik twee weken voor het EK cross. Moet ik meer producten gebruiken of niet?", schreef ze op 11 november 2011.

In augustus 2012 gaf ze in een e-mail ook aan testosterongel te gebruiken. "Ik smeer het op mijn buik en benen en het is binnen tien tot zesentwintig uur uit je lichaam verdwenen. Wil jij het ook? Ik heb genoeg voor je marathon. Het zijn zakjes gel. Ik ga het gebruiken voor het EK."

Herzog weigerde tegenover Vrij Nederland te reageren. De atlete heeft altijd volgehouden geen doping te hebben gebruikt.

VN-baas: dooddronen mag niet

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zich uitgesproken tegen de inzet van bewapende onbemande vliegtuigen om onder anderen terrorismeverdachten te doden. De VN-leider deed dat dinsdag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Met name de Verenigde Staten maken veel gebruik van met raketten bewapende drones. Ook in Pakistan zijn vermeende moslimextremisten daarmee gedood. Honderden mensen kwamen daardoor om het leven, onder wie ook burgers.

De afgelopen weken zijn in Jemen tientallen terreurverdachten gedood, waarschijnlijk door Amerikaanse drones. VN-chef Ban vindt dat de vliegtuigen alleen voor verkenningsdoeleinden mogen worden gebruikt. Hij riep op om het internationaal recht te respecteren bij de inzet van de vliegtuigen.

In Nederland stelde de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken vorige maand in een advies aan de regering overigens dat drones onder dezelfde juridische regels vallen als bemande vliegtuigen.

Poesje stelselmatig verkracht

De politie van Boise, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Idaho, heeft vorige week ene Ryan Havens in de kraag gevat. De beste man heeft zijn kat maar liefst een jaar lang stelselmatig verkracht.

Volgens de politie heeft Havens het dier tussen januari 2012 en januari 2013 meerdere malen gepenetreerd. Hem wordt zesmaal misdaad tegen de natuur en eenmaal dierenmishandeling ten laste gelegd.

De poezenliefhebber blijkt een fetisj te hebben voor dierenvachten. Zo verkleedt hij zich regelmatig als hond, een grote husky. Hij is wat ze noemen een zogeheten 'fursuiter'.  Deze idioten hebben een eigen vereniging met zelfs een eigen online magazine.

'Starcraft 2-creaties wellicht niet langer gratis'

Gameontwikkelaars die in hun vrije tijd spellen maken gebaseerd op Starcraft 2 kunnen wellicht volgend jaar geld verdienen met hun creaties. Gamestudio Upheaval Arts, dat werkt aan het online spel Starcraft Universe, suggereert dit door te stellen dat de verdere productie van hun spel gefinancierd wordt met de verkoop van de zogeheten mod.

Starcraft Universe is een modificatie van het strategiespel Starcraft 2. De studio wil een eerste versie van het online spel op z'n vroegst eind dit jaar beschikbaar stellen via de online archief Blizzard Arcade. Dat zou dan nog gratis zijn, maar daar komt volgens de studio verandering in.

Op dit moment zoekt de studio financiële steun om een eerste versie van het online spel af te kunnen ronden. Het vrijetijdsproject zou niet genoeg opschieten en de ontwikkelaars moeten stoppen met hun huidige werk om het spel af te kunnen ronden. Het bedrijf wil via crowdfunding tachtigduizend dollar inzamelen.

Via Blizzard Arcade kunnen gamers spellen vinden die gebaseerd zijn op het werk van Blizzard Entertainment. Hiervoor is wel een exemplaar van Starcraft 2 nodig. Blizzard gaf twee jaar geleden al aan dat ontwikkelaars mods mogelijk tegen betaling kunnen gaan verkopen.

'Kunsthalrovers willen schilderijen teruggeven'

De Roemeense verdachten in de kunstroofzaak zijn bereid de gestolen schilderijen terug te geven. Dat hebben hun advocaten dinsdag in Boekarest gezegd nadat het proces werd verdaagd. De drie hoofdverdachten zouden weten waar de meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal zich bevinden. De doeken zijn volgens hen niet verbrand.

De verdachten zouden de meesterwerken terug willen geven op voorwaarde dat ze 'goed behandeld worden'. Hoofdverdachte Radu Dogaru zou aansturen op uitlevering aan Nederland in ruil voor teruggave. De zaak gaat 10 september verder.

De advocaten dringen erop aan dat er een tweede onderzoek komt naar de asresten die gevonden zijn in de kachel van de moeder van een van de verdachten. Dat onderzoek moet plaatsvinden in het Parijse museum het Louvre. Uit Roemeens onderzoek is gebleken dat er resten van schilderijen in de as zaten, maar onduidelijk bleef om welke doeken het ging.

"Onze cliënten zeggen dat de schilderijen zijn nog intact zijn", zei advocaat Maria Vasii. De advocaten zeggen de locatie van de schilderijen zelf niet te kennen. Als ze dat wel zouden weten, kunnen ze als medeplichtig worden aangemerkt.

Rosberg: "Mercedes staat voor dilemma"

Volgens coureur staat Nico Rosberg staat het Formule 1-team Mercedes voor een groot dilemma. Moet dankzij de goede resultaten uit de eerste seizoenshelft de auto tot het eind van het jaar doorontwikkeld worden of moet met het oog op 2014 er al vroegtijdig mee gestopt worden.

Dankzij de nieuwe motorenregels verandert er voor het seizoen 2014 veel. Een aantal renstallen heeft de aandacht al naar komend seizoen verlegd en Mercedes was dit ook van plan, maar de recente reeks van polepositions en grandprixzeges kan de renstal op andere gedachten brengen, zo weet Rosberg aan Auto Motor und Sport te melden.

Rosberg: "We staan inderdaad voor een dilemma. Het is namelijk duidelijk dat we dit jaar, ondanks dat we door de banden niet op een constant niveau hebben gepresteerd, wel een forse stap vooruit hebben gezet en ook flink wat successen hebben geboekt. We willen uiteraard graag op dezelfde voet verder, want het is ons doel om met Sebastian Vettel en Red Bull te strijden, dus ik hink op twee gedachten als het gaat om wat voor Mercedes nu het beste is om te doen."

Teambaas Ross Brawn heeft al laten weten dat er voor België en Italië nog een groot pakket aan updates in de pijplijn zit. Over de periode daarna is nog geen besluit genomen, omdat dit afhangt van de prestaties van de zilverpijlen.

Gevangene slaat pedo Van der V.

Sytze van der V. heeft vorige week maandag bij de politie een melding gemaakt van mishandeling. De pedoseksueel stelt te zijn mishandeld door een medegevangene. Dat bevestigt een politiewoordvoerder. De aangifte wordt beoordeeld door de politie.

Of Van der V. aangifte doet van de mishandeling, is nog niet bekend. Zijn advocaten willen niet op de zaak ingaan. Ook Van der V. zelf voelde niet de behoefte te reageren op de zaak.

Van der V. is woensdag vrijgekomen. Hji werd in april aangehouden in zijn cel nadat er kinderporno op zijn computer zou zijn gevonden. Maandag bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de staat geen woonruimte hoeft te regelen voor de pedofiel. Waar hij zich momenteel ophoudt is onbekend.

Van der Vaart mikt op interlandrecord

Rafael van der Vaart is de meest ervaren international binnen de selectie die Louis van Gaal samenstelde voor de oefeninterland tegen Portugal. Reeds op 18-jarige leeftijd beleefde Van der Vaart zijn vuurdoop in het grote Oranje.

Indien hij woensdagavond binnen de lijnen komt in Faro staat de teller op 106 interlands; exact hetzelfde aantal als Giovanni van Bronckhorst. "Dat vind ik een heel grote eer", zegt de middenvelder van Hamburger SV in gesprek met De Telegraaf.

Het record, momenteel in handen van Edwin van der Sar, is evenwel nog ver weg. De huidige marketing directeur van Ajax beëindigde zijn loopbaan met 130 interlands achter zijn naam. Als het aan Van der Vaart ligt neemt hij dat record ooit over van de voormalige doelman. "Ik hoop niet dat het WK in Brazilië het eindpunt van mijn interlandcarrière is. Als ik de recordhouder wil inhalen, moet ik nog even door."

Zes jaar cel voor doodslaan huisgenote

Een 25-jarige man uit IJmuiden moet zes jaar de cel in voor het doden van zijn 20-jarige huisgenote. De rechtbank in Haarlem acht bewezen dat de man het slachtoffer in juli vorig jaar doodsloeg en haar lichaam vervolgens opgerold in een tapijt dumpte in de duinen bij IJmuiden.

De IJmuidenaar had het slachtoffer in huis genomen toen ze was weggelopen uit een begeleidwonenproject. De jonge vrouw profiteerde van de man en leefde volledig op zijn inkomen. Ook commandeerde ze de IJmuidenaar en liet ze hem het huishouden doen en haar helpen bij haar werk als postbezorger.

De man was niet opgewassen tegen de druk die het slachtoffer op hem uitoefende en kon niet voor zichzelf opkomen. Na anderhalf jaar kwam alle opgekropte spanning en vermoeidheid er bij een ruzie uit en sloegen de stoppen door. Volgens deskundigen is bij verminderd toerekeningsvatbaar.

De straf van de rechtbank in Haarlem is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

'Ajax en Spartak bereiken akkoord'

Toby Alderweireld lijkt weer een stap dichter bij een vertrek bij Ajax. Naar verluidt hebben de Amsterdammers overeenstemming bereikt met Spartak Moskou. De afgesproken transfersom bedraagt zeven miljoen euro, zo weet het Russische Sport-Express dinsdag te melden.

Beide clubs moeten het nog eens worden over de details, maar in grote lijnen zou er een akkoord bereikt zijn. Dat betekent dat de Moskovieten alleen nog Alderweireld zelf moeten overtuigen. Woensdag staat er een ontmoeting gepland met de vertegenwoordigers van de Belgische international, onder wie zijn vader. Naar verluidt vraagt Alderweireld drie miljoen euro netto op jaarbasis.

Eerder liet zaakwaarnemer Sören Lerby nog weten eventuele onderhandelingen over de interlandperiode heen te tillen. "Toby concentreert zich eerst op de interland met België deze week tegen Frankrijk", zo vertelde hij Voetbal International. "Pas daarna gaan we alles eens rustig op een rijtje zetten."

'Bouw Oost-Jeruzalem is provocatie'

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken en het bestuur van Jeruzalem hebben vergunningen verleend voor de bouw van 942 woningen in Oost-Jeruzalem, met name in de wijk Gilo. De toestemming voor het bouwplan komt een dag voordat Israël en de Palestijnen hun vredesonderhandelingen voortzetten.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat Israël 1167 woningen gaat bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dit tot grote woede van de Palestijnen. Met de bouw in Gilo, waarvoor eind vorig jaar al toestemming werd verleend, komt de grens van de wijk dichter bij een Palestijnse stadswijk te liggen. Volgens een woordvoerster van Binnenlandse Zaken kan het echter nog jaren duren voordat de bouw echt start.

De locoburgemeester van Jeruzalem, Yosef Alalu, sprak evenwel van 'een verschrikkelijk besluit' en een provocatie richting de Palestijnen, de VS en de wereld. Afgelopen weekeinde noemde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry de bouw van de 1167 woningen nog 'illegaal', en zei dat hij de bezorgdheid van de VS hierover aan 'onze vrienden in Israël' kenbaar had gemaakt.

De Israëlische beweging Vrede Nu benadrukt dat het bouwplan voor Gilo betekent dat er driehonderd woningen meer komen dan oorspronkelijk was gepland.

Milla Jovovich in moderne Shakespeare-verfilming

Milla Jovovich gaat de rol van koningin spelen in de moderne bewerking van Cymbeline van William Shakespeare. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De romance over de Keltische koning Cymbeline is omgeschreven tot een verhaal over motorbendes en foute politieagenten.

De 37-jarige Jovovich is het bekendst van haar rol als Alice in de Resident Evil-films, waarvan het zesde deel volgend jaar uitkomt. Ook is ze gecast in The Expendables 3, volgens hoofdrolspeler Sylvester Stallone om de film de broodnodige dosis vrouwelijkheid te bezorgen.

Ed Harris tekende al voor de rol van koning Cymbaline, een verbastering van het Keltische Cunobelinus. Ook Ethan Hawke heeft een rol in de film, hoewel nog niet bekend is welke.

In het toneelstuk probeert de koningin haar eigen zoon op de troon te krijgen ten koste van de dochter van de koning en diens liefde en geheime echtgenoot, de wees Posthumus. Het is een koningsdrama in de bekende Shakespeare-traditie, inclusief verraad, vergiftiging en zwaardduels, maar met uiteindelijk een goed einde.


Milla Jovovich in moderne Shakespeare-verfilming (Foto: Novum)

Oprah heeft spijt van 'racisme!'

Oprah Winfrey heeft spijt van het oproer in de media dat ze heeft veroorzaakt door te zeggen dat ze was gediscrimineerd in een Zwitserse winkel. Toen de talkshowkoningin een tas wilde bekijken in Zürich, kreeg ze van winkelpersoneel te horen dat die 'te duur' voor haar was. Wereldwijd werd aandacht besteed aan het incident.

"Dat akkefietje in Zwitserland was gewoon maar een akkefietje in Zwitserland", sprak Oprah bij de première van Lee Daniels' film The Butler. "Ik vind het heel spijtig dat het verhaal zo is opgeblazen. Ik had expres de naam van de winkel niet genoemd. Ik had niet moeten zeggen dat het in Zwitserland was."

Na het incident werd duidelijk om welke winkel het ging en kreeg Oprah excuses aangeboden van het Zwitserse bureau voor toerisme. Dat was niet nodig geweest, vindt de talkshowhost. "Het was geen aanklacht tegen Zwitserland of die winkel. Het ging om één persoon die me niet de mogelijkheid bood om die tas te bekijken, dus excuses zijn overbodig. Als we in de Verenigde Staten een fout maken, zeggen we ook geen sorry in het openbaar."

De betreffende verkoopster liet enkele dagen geleden in een interview met de Zwitserse krant Blick weten dat het 'verschrikkelijk' gaat met haar sinds het voorval. "Ik slaap al dagen niet meer. Het voelt alsof ik midden in een wervelstorm zit: ik ben machteloos. Het is verschrikkelijk, wat er nu gebeurt." De vrouw ontkent Oprah een tas niet te hebben laten zien uit racistische overwegingen. "Dat is absoluut niet waar." Ook zou ze niks hebben gezegd over een 'te dure' tas.

De 59-jarige Oprah vertelde vorige week tijdens een interview dat ze niet geholpen werd in een chique zaak in Zürich. Ze wilde een tas van ruim 28 duizend euro kopen, maar kreeg te horen dat die 'te duur' was. Diverse media spraken schande van het voorval.

Oppositie wil opheldering extra bezuinigingen

De SP eist opheldering van het kabinet over de extra bezuinigingen. Tweede Kamerlid Arnold Merkies eist voor vrijdag duidelijkheid over de berichten dat de coalitie twee miljard euro meer wil bezuinigen dan Brussel voorschrijft. PVV-leider Geert Wilders reageert vol ongeloof.

"Ik wil gewoon weten, is het nou zes miljard of acht miljard of komt het kabinet toch bij zinnen en gaat ze minder bezuinigen", reageert Merkies dinsdag. Hij kondigt Kamervragen aan, die hij voor vrijdag beantwoord wil zien. Dan komt de ministerraad voor het eerst sinds het zomerreces weer bijeen.

De SP verzet zich al langer tegen extra bezuinigingen. Die staan volgens de socialisten het herstel van de economie in de weg. Dat vindt ook Geert Wilders. Hij noemt de mogelijke extra bezuinigingen 'ongelooflijk'. "Het lijkt wel alsof de Grieken alvast een paar miljard extra nodig hebben", reageert hij.

"In plaats van de economie te helpen zegt Rutte: we gaan nog even twee miljard meer bezuinigen dan van Brussel moet. Het is volstrekt verkeerd beleid." Wilders noemt het kabinet een 'nationale ramp voor Nederland'. Ik heb er geen woorden voor hoe slecht dit kabinet beleid voert. De PVV-voorman pleit juist voor belastingverlaging en bezuinigingen op ontwikkelingshulp.

Het Financieele Dagblad schreef dinsdag op basis van Haagse bronnen dat het kabinet volgend jaar waarschijnlijk acht miljard euro gaat bezuinigen, twee miljard dan eurocommissaris Olli Rehn voorschrijft. Het kabinet wil hiermee geld vrijmaken om te investeren in de kwakkelende economie.

Het Centraal Planbureau presenteert woensdag nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie in 2014. De door Brussel gewenste zes miljard euro aan bezuinigingen zijn hier nog niet in verwerkt.

Bijna miljoen patiënten in EPD

Bij het nieuwe elektronische patiëntendossier (EPD) zijn bijna een miljoen patiënten aangemeld. Dat blijkt uit cijfers op de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die het EPD beheert.

Op 5 augustus waren 997.706 patiënten aangemeld die toestemming hebben gegeven dat hun medische gegevens mogen worden uitgewisseld tussen huisartsen, apotheken en ziekenhuizen. Van huisartsen en apotheken is zo'n twee derde aangesloten op het systeem, bij de ziekenhuizen is dat zestien procent.

Het nieuwe EPD ging dit jaar van start. Patiënten moeten toestemming geven voor het uitwisselen van hun medische gegevens. Ook zorgverleners zijn niet verplicht om het systeem te gebruiken. Het oorspronkelijke EPD sneuvelde in de Eerste Kamer, onder meer wegens zorgen over de privacy. Hierop ontwikkelden de zorgverleners een eigen systeem.

'Flatexplosie Arnhem was zelfmoord'

Bij een explosie in een flat in Arnhem is maandagnacht een vrouw om het leven gekomen. Het gaat vermoedelijk om een van de bewoners, meldt de brandweer. Volgens een andere flatbewoonster ging het om een zelfdoding.

De ontploffing vond om 02.58 uur plaats in de flat aan het Driemondplein. De brandweer gaat uit van een gasexplosie. Een bewoonster van de derde verdieping zei tegen Omroep Gelderland dat het slachtoffer die zelf heeft veroorzaakt en dat ze al bij de hulpverlening had aangekondigd dat ze zelfmoord zou plegen.

Door de kracht van de explosie zijn vier gevels op de tweede verdieping weggeblazen. Ook ontstond brand, maar het vuur was snel onder controle. Volgens de brandweer is de hoofdconstructie van het flatgebouw niet aangetast. Wel moet een aantal getroffen woningen gestut worden.

Vijftig omwonenden moesten worden geëvacueerd. Ze zijn elders opgevangen. De brandweer bekijkt nog wanneer en welke bewoners terug kunnen naar hun woning.

Brand na Explosie
Brand na Explosie (foto: Jeffrey van Binsbergen)

Payday 2-launchtrailer steelt je geld

Payday 2, de co-op-multiplayer heist-game, komt op 16 augustus uit voor PS3, pc en Xbox 360. De missies van de game bevatten willekeurige elementen, net als Left 4 Dead, waarom het elke keer weer een beetje anders is.

De originele Payday was een relatief goedkope digitale game, maar deze uitgebreide sequel krijgt een adviesprijs van € 39,99 (pc-versie een tientje minder).

Downing verkast van Liverpool naar West Ham United

West Ham United heeft zich versterkt met Stewart Downing. De vleugelspeler komt over van Liverpool en tekende een vierjarig contract, melden de Londenaren dinsdag. Hoe diep ze in de buidel hebben getast voor de 34-voudig Engels international willen ze niet kwijt.

De 29-jarige Downing maakte twee jaar geleden de overstap van Aston Villa naar Liverpool. Ondanks veel speeltijd wist hij daar weinig indruk te maken. De buitenspeler was van 2004 tot en met 2009 in dienst van Middlesbrough.

West Ham nam deze zomer spits Andy Carroll na een huurperiode al definitief over van Liverpool. Ook werden Roemenië-aanvoerder Razvan Rat, doelman Adrian en Danny Whitehead aangetrokken.

Rus verliest in eerste ronde Craiova

Tennisster Arantxa Rus heeft het niet ver kunnen schoppen op het ITF-toernooi in het Roemeense Craiova. De als zesde geplaatste Monsterse verloor dinsdag in de eerste ronde van de Française Constance Sibille: 6-4, 4-6 en 6-2.

Lesley Kerkhove kan de Nederlandse eer hoog houden in Roemenië. Ze neemt het in de eerste ronde op tegen de thuisspelende Laura-Ioana Andrei, de nummer 291 van de wereld. Kerkhove is twintig plekken hoger geklasseerd.

'80km-wegen onverantwoord smal'

Een groot deel van de provinciale wegen waar 80 kilometer per uur mag worden gereden is te smal. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in een dinsdag gepubliceerd rapport. Volgens de onderzoekers is dat 'onverantwoord'. Van de ruim 25 duizend kilometer aan 80-kilometerwegen voldoet verder 'een zeer beperkt deel' aan alle richtlijnen.

De rijstroken op 80-kilometerwegen zijn met een breedte van 2,75 meter ongeveer de smalste ter wereld. "Men zou zelfs kunnen beargumenteren dat dit onverantwoord is", aldus de onderzoekers. De stichting heeft een voorkeur voor een minimale breedte van 3,30 meter.

Volgens SWOV blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het aantal ongevallen toeneemt naarmate de rijstrook versmalt. Een verbreding van ruim een halve meter zou al de helft minder ongevallen veroorzaken.

De onderzoekers stellen verder dat bij veel provinciale wegen geen rijstrookscheiding aanwezig is. Bij een scheiding van de rijstroken door bijvoorbeeld een vangrail of een groenstrook, zou de kans op een dodelijk ongeval met tachtig procent afnemen.

Een fysieke scheiding is echter lastig te maken, aldus de stichting. Zo telt Nederland te veel kruispunten en is er vaak niet genoeg ruimte. De SWOV stelt daarom voor om voortaan gewone scheidingen van tachtig centimeter in het wegdek te maken.

Volume, van de maker van Thomas Was Alone

Volume is een stealth-game die omschreven wordt als Metal Gear meets Minecraft. Indie-ontwikkelaar Mike Bithell vergaarde dit jaar roem met het verhaalgedreven Thomas Was Alone. Hij verwacht Volume pas rond eind 2014 af te ronden.

Volume heeft veel weg van de VR-missies in Metal Gear Solid. Het Minecraft-gedeelte komt van het feit dat spelers zelf maps in elkaar kunnen zetten met de in-game tools. De game zal voor het eerst publiekelijk getoond worden op de Eurogamer Expo in september.

Kirsten Dunst scoort hoofdrol in Midnight Special

Kirsten Dunst heeft de vrouwelijke hoofdrol in het drama Midnight Special. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Michael Shannon, vooral bekend van de serie Boardwalk Empire, en Warrior-acteur Joel Edgerton hadden al getekend. De film staat onder regie van Jeff Nichols, die ook het scenario schreef.

Midnight Special gaat over een vader die ontdekt dat zijn 8-jarige zoon magische krachten heeft. Helaas heeft niet iedereen het beste met de knul voor. Vader en zoon slaan op de vlucht. Over de rol van Dunst is nog niets bekend. De moederrol is vrijwel zeker te klein, dus het zou om een schurkenrol kunnen gaan.

De 31-jarige Dunst speelde zichzelf in de internationale kijker met haar rol als Mary Jane Watson in Spider-Man uit 2002. In 2011 had ze een hoofdrol in het zwaarmoedige drama Melancholia van Lars von Trier. In februari is ze te zien in beduidend lichtere kost, de komedie Anchorman: The Legend Continues.


Kirsten Dunst scoort hoofdrol in Midnight Special (Foto: Novum)

Despicable Me 2 hoogste omzet in Nederland dit jaar

De animatiefilm Despicable Me 2, in het Nederlands Verschrikkelijke Ikke 2, heeft de hoogste bioscoopomzet van 2013 tot nu toe. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs. De film draait nog volop in de Nederlandse bioscopen en heeft tot nu toe ruim zes miljoen euro opgebracht. Het vorige record was voor Verliefd op Ibiza, dat 5,8 miljoen ophaalde.

Despicable Me 2 is niet alleen in Nederland een succes. Universal liet vorige maand al weten dat de film de meest winstgevende is in de geschiedenis van de filmstudio, die ruim honderd jaar bestaat.

Het lijkt waarschijnlijk dat Despicable Me 3 niet lang op zich zal laten wachten. In elke geval is een film met alleen de kleine gele Minions al aangekondigd voor volgend jaar december.

In Despicable Me 2 wordt Gru ingeschakeld door de Anti-Villain League om het op te nemen tegen weer een nieuwe schurk. Uiteraard zijn zijn geadopteerde dochtertjes Agnes, Edith en Margot, en natuurlijk de talloze gele Minions, weer van de partij.


Despicable Me 2 hoogste omzet in Nederland dit jaar (Foto: Novum)

Het Diner geselecteerd voor filmfestival Toronto

De Nederlandse speelfilm Het Diner van Menno Meyjes is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Toronto International Film Festival. De verfilming van het gelijknamige boek gaat in Toronto in wereldpremière en maakt kans op de prestigieuze publieksprijs van het Canadese festival. Dat laat producent EyeWorks dinsdag weten.

"Dit is een enorme eer", zegt Meyjes. "Toronto is het belangrijkste publieksfestival ter wereld, met bovendien een erg sterke selectie."

Het boek van Herman Koch was in het buitenland al een groot succes. Kort nadat de rechten voor honderdduizend euro aan de Verenigde Staten werden verkocht, stond het boek op de New York Times bestsellerlijst. Ook in onder meer Duitsland, Spanje en Israël werd het boek een bestseller en waren de kritieken lovend. In Nederland kreeg de thrillerroman in 2009 de NS Publieksprijs en werden 650 duizend exemplaren verkocht.

Het Diner, met Daan Schuurmans, Kim van Kooten, Jacob Derwig en Thekla Reuten in de hoofdrollen, gaat over twee echtparen die samen gaan dineren. Tijdens de maaltijd wordt van alles besproken, maar de halszaak wordt angstvallig vermeden. Hun 15-jarige zoons hebben namelijk een gruwelijke daad op hun geweten.

Het Toronto International Film Festival vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 15 september. De Nederlandse première van Het Diner staat gepland op 7 november.


Het Diner geselecteerd voor filmfestival Toronto (Foto: Novum)

Werkstraf voor misbruiken stiefdochter

Een 62-jarige man uit Barneveld is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een werkstraf van 240 uur voor ontucht met zijn stiefkind. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de man zijn minderjarige stiefdochter meerdere jaren ernstig heeft misbruikt.

De Barnevelder moet zich ook laten behandelen voor zijn pedofiele gevoelens. Als hij zich niet aan die voorwaarden houdt of binnen twee jaar toch weer in de fout gaat moet hij de celstraf alsnog uitzitten.

Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechtbank kwam tot een lagere straf onder meer vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man en het feit dat hij geen strafblad heeft.

Kuipers fluit zondag Ajax - Feyenoord

Scheidsrechter Björn Kuipers hanteert zondagmiddag in de Amsterdam Arena de fluit tijdens Ajax - Feyenoord. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. Sander van Roekel en Erwin Zeinstra assisteren de leidsman in de klassieker.

Kuipers mag als de beste arbiter van Nederland worden gezien. Hij leidde eerder dit jaar al de finales van de Europa League en de Confederations Cup en de Nederlandse bekerfinale.

Ajax hoopt tegen Feyenoord de vieze smaak van de nederlaag tegen AZ van afgelopen zondag weg te spoelen. De Rotterdammers wachten nog steeds op hun eerste punten, na nederlagen tegen PEC Zwolle en FC Twente. Het duel in de Arena begint om 12.30 uur.

Ontslag Pastoor nu niet aan de orde

Door de slechte start van de competitie staat trainer Alex Pastoor onder druk bij N.E.C. Een ontslag is niet aan de orde. Dat bevestigt technisch directeur Edo Ophof. N.E.C. Nijmegen begon met een 1-4 thuisnederlaag tegen FC Groningen. Op bezoek bij PSV gingen de Nijmegenaren kansloos met 5-0 ten onder.

Aanstaande zaterdag speelt N.E.C. tegen PEC Zwolle en dan zit Pastoor gewoon op de bank. "Ik zou niet weten waarom niet. Ik heb ook nooit geroepen dat zijn hoofd eraf gaat", zegt interim- technisch directeur Edo Ophof in gesprek met Omroep Gelderland. Eerder zei Pastoor zelf al rekening te houden met een ontslag. "De cijfers liegen niet. Logisch dat ik onder vuur lig. Als het niet verder kan, dan is dat zo", zei Pastoor na afloop van de nederlaag bij PSV.

"Dat is ook emotie. Ik kan me daar niets bij voorstellen", zegt Ophof over de reactie van Pastoor. "Ik heb zeker niet het idee dat Alex heeft opgegeven. Ik verlang ook gewoon dat hij strijdbaar is, net als iedereen bij N.E.C. Ontslag is nu irrelevant. Anders hadden we Pastoor toch al lang aan de kant gezet? Maar we sluiten niets uit. Dat kan ook niet."

"In de topsport zijn er geen garanties. Natuurlijk is er veel druk. Ik ben nu vier dagen volop aan de gang om alles te doorgronden, gesprekken aan het voeren. De trainer hoeft niet de schuld te zijn. We hebben geen verkeerd elftal, maar wel een smalle selectie. Daar heeft Pastoor gelijk in en daar moeten we goed naar kijken", aldus Ophof.

Migranten steeds jonger

Migranten worden steeds jonger. Ongeveer 35 miljoen migranten zijn jonger dan twintig jaar. Dat hebben de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt. Van de jonge migranten woont 62 procent in ontwikkelingslanden, aldus Christian Salazar, onderdirecteur van de VN-organisatie voor de jeugd, Unicef. "Alleen of met het gezin, tieners en jongvolwassenen migreren steeds vaker op zoek naar werk, onderwijs, culturele voordelen of betere leefomstandigheden", aldus Salazar. "Maar voor velen is migratie ook een manier weg te komen van onveiligheid, discriminatie en misbruik."

Meisjes en jonge vrouwen migreren in bijna even grote mate als jongens en jonge mannen. Migratie tussen ontwikkelingslanden is bijna even omvangrijk als de migratie van ontwikkelingslanden naar geïndustrialiseerde landen. Volgens Charles Dan, werkzaam voor de internationale arbeidsorganisatie ILO, leven nu 214 miljoen mensen buiten hun geboorteland 'meer dan ooit in de geschiedenis'. Daarvan is bijna de helft vrouw. Een op de acht is tussen 15 en 24 jaar oud.

De economische crisis zorgt ervoor dat nog eens miljoenen jongeren nadenken over migratie, of hen doen besluiten hun geboorteland te verlaten. Mondiaal gezien is veertig procent van de werklozen jong. Daarnaast zijn er nog 228 miljoen mensen die een inkomen hebben van minder dan twee euro per dag. "Voor jonge mensen moet migratie een mogelijkheid zijn. Geen noodzaak", aldus Dan, die ervoor waarschuwde dat veel jonge migranten te maken krijgen met slechte werkomstandigheden, discriminatie, mensenhandel en dwangarbeid.

Bakkali haakt af bij training België

Zakaria Bakkali heeft dinsdag de training bij het nationale elftal van België niet kunnen afmaken. Dat meldt de Belgische voetbalbond. De 17-jarige PSV'er heeft volgens Belgische media last van zijn lies. Het is niet duidelijk hoe hij er precies aan toe is.

Bakkali brak de afgelopen weken door bij de Eindhovenaren. Zo scoorde de vleugelaanvaller in de voorronde van de Champions League tegen Zulte Waregem. Nadat hij was opgeroepen voor het nationale elftal scoorde hij afgelopen zaterdag tegen N.E.C. een hattrick.

Zorgpremie dit jaar licht gedaald

De zorgpremie is dit jaar gedaald doordat zorgverzekeraars goedkoper zorg hebben ingekocht. De gemiddelde premie daalde van 1226 euro vorig jaar naar 1213 euro dit jaar. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit in haar jaarlijkse marktscan.

Door de jaarlijkse stijging van het zorggebruik en maatregelen van de overheid werd de premie enerzijds 104 euro duurder. Daartegenover stond scherpere inkoop, wat een besparing opleverde van 117 euro. Het meeste voordeel behaalden de verzekeraars door goedkopere medicijnen af te dwingen bij apothekers. Dit leverde een besparing van 750 miljoen euro op.

Steeds meer mensen stappen over naar een andere zorgverzekeraar. Dit jaar stapte 8,3 procent van de verzekerden over, het hoogste aantal sinds 2007. Het aantal aanvullende zorgverzekeringen daalde van 14,7 miljoen in 2012 tot 14,3 miljoen dit jaar. Daardoor heeft nu iets meer dan 85 procent van alle verzekerden een aanvullende zorgverzekering.

De zorgautoriteit verwacht dat de premies voor volgend jaar ook kunnen dalen. Een andere optie is dat de verzekeraars voor hetzelfde geld een breder pakket aanbieden.

Israël haalt raket neer bij Eilat

Het Israëlische leger zegt maandagnacht een raket te hebben neergehaald bij Eilat, bij de grens met Egypte aan de Rode Zee. Niemand raakte gewond.

Het was volgens het leger de eerste keer dat het raketafweersysteem IJzeren Koepel een raketaanval op de badplaats verijdelde. De meeste antiraketbatterijen staan opgesteld bij Gaza, andere staan in het noorden van Israël, aan de grens met Libanon.

Het leger verschafte verder geen bijzonderheden over de locatie waarvandaan de raket afgeschoten. De Egyptische autoriteiten stelden een onderzoek in, maar konden nog niet bevestigen dat de raket uit de Sinaï kwam.

Een door Al-Qaida geïnspireerde militante groep in de Sinaï, Ansar Jeruzalem, heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanval in een e-mail opgeëist. De weinig bekende groep staat vijandig tegenover Israël én Egypte en zat ook achter een aanval twee jaar geleden bij Eilat waarbij acht mensen om het leven kwamen.

Door de chaos in Egypte ruiken militanten hun kansen in de Sinaï, wat geleid heeft tot verhoogde spanningen aan de grens met Israël. Afgelopen donderdag werd de luchthaven van Eilat tijdelijk gesloten in verband met een niet nader gespecificeerde dreiging; de volgende dag werden vijf vermoedelijke militanten in de Sinaï gedood en werd een raketwerper vernietigd. Israël liet zich niet uit over speculaties dat de aanval zou zijn uitgevoerd door een Israëlische drone.

Pijnlijke nederlaag voor Westerhof in Kazan

Tennisser Boy Westerhof is dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het challengertoernooi in Kazan. De als achtste geplaatste Drent verloor met 6-3, 5-7 en 6-3 van de Tsjech Michal Schmid, de nummer 444 van de wereld. Westerhof is 174 plaatsen hoger geklasseerd.

Westerhof bereikte vorige maand nog voor de eerste keer in zijn loopbaan het hoofdschema van een ATP-toernooi. In het Kroatische Umag werd hij toen in de eerste ronde naar huis gestuurd.

Extra kaarten Lowlands weer razendsnel weg

De 250 extra tickets voor Lowlands die dinsdagochtend in de verkoop gingen waren binnen een minuut weg. Dat zei een woordvoerder van het festival tegen Novum Nieuws. Mogelijk komt nog een enkele kaart vrij wegens niet verwerkte betalingen.

Drie weken geleden gingen ook extra toegangsbewijzen in de verkoop. Die kaarten, iets minder dan duizend stuks, gingen binnen vier minuten over de toonbank. Lowlands begint vrijdag en duurt tot en met zondag. Artiesten als Tom Odell, de Editors en Slayer komen naar het festival in Biddinghuizen.

Zakkenrollers Gay Pride moeten weer de cel in

Vier Roemeense zakkenrollers die tijdens de Gay Pride in Amsterdam waren opgepakt en vorige week op vrije voeten waren gesteld, moeten toch weer de cel in. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam bepaald, laat een woordvoerder dinsdag weten.

De rechter-commissaris liet vorige week vijf verdachten gaan, maar het Openbaar Ministerie was het in vier gevallen niet met de vrijlating eens en ging in beroep. De raadkamer bepaalde maandagavond dat de politie de verdachten weer mag aanhouden. Mogelijk zijn ze echter niet meer in Nederland.

Tijdens het jaarlijkse homo-evenement in de hoofdstad werden tientallen Roemenen aangehouden op verdenking van zakkenrollen. De eerste zeven verdachten zijn vorige week al door een supersnelrechter veroordeeld tot celstraffen tot tien weken. Deze week moeten dertien verdachten voor de snelrechter verschijnen, onder wie de eerder vrijgelaten verdachten.

Bio-energie slecht voor milieu

Het kappen van bomen voor bio-energie kan ervoor zorgen dat de uitstoot van CO2 eerst vele jaren stijgt voordat deze daalt. Het kan wel honderd jaar duren voordat er sprake is van een vermindering. Dat staat in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met de Wageningen University.

Als houtkap gaat toenemen om meer energie uit biomassa op te wekken, kunnen de doelen rondom het verminderen van de uitstoot van CO2 in gevaar komen. Door verbranding komt er meer CO2 in de lucht terwijl zonder houtkap bomen juist CO2 uit de lucht opnemen. Bovendien is het rendement van bio-energie meestal lager dan fossiele energie.

De onderzoekers stellen dat het gunstiger is om gekapt hout eerst te gebruiken als bijvoorbeeld bouwmateriaal. Daarna kan het alsnog voor bio-energie worden ingezet.

Damespornoschrijfster best verdienende auteur

De schrijfster van de Vijftig Tinten-trilogie, E.L. James, is volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes 's werelds best verdienende auteur. Met haar erotische boeken verdiende de schrijfster tussen juni 2012 en juni dit jaar ruim 71 miljoen euro. E.L. James maakte haar debuut in de lijst.

Op nummer twee van de lijst volgt thrillerauteur James Patterson met ruim 68 miljoen euro. De Vijftig Tinten-schrijfster laat verder onder meer auteurs als Danielle Steel (plaats 5), Stephen King (plaats 10) en Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling (plaats 15) achter zich op de lijst.

Het succes van de boeken van James is volgens Forbes mede te danken aan de opkomst van het e-book. De erotisch getinte boeken zijn zo discreet verkrijgbaar en kunnen in het openbaar worden gelezen zonder dat het opvalt.

[WWM Darts] Nederlandse deelnemers bekend

De Nederlandse Darts Bond heeft de uitnodigingen ontvangen voor de veertigste editie van de Winmau World Masters. Dit jaar zullen honderden internationale toppers afreizen naar het Engelse Hull. Namens Nederland doen er liefst 19 spelers mee aan het BDO/WDF toernooi.

Deze lijst bestaat uit spelers die volgens de British Darting Orginisation criteria rechtstreeks gekwalificeerd zijn en wordt aangevuld met de meest recente Nederlandse kampioenen, Nederlandse selectiespelers en winnaars van de Champions League of Darts en Prodarts Europe Ranking. Onder andere Jan Dekker, Wesley Harms, Christian Kist, Jeffrey de Zwaan, Jimmie Hendriks en Jeffrey de Graaf hebben zich op deze manier geplaatst.

Vorig jaar was Stephen Bunting de sterkste in Hull. De laatste Nederlandse overwinning werd behaald door Michael van Gerwen, hij was in 2006 op 17-jarige leeftijd in de finale te sterk voor Martin Adams. Dit jaar begint het spektakel op 9 oktober en eindigt het op de 13e.

Bol.com breidt uit met vrijetijdsartikelen

Webwinkel bol.com heeft het assortiment uitgebreid met tenten, hengels, slaapzakken en andere vrijetijdsbenodigdheden. Door de samenwerking met andere speciaalzaken zijn inmiddels ruim vijftienduizend artikelen verkrijgbaar in de vrijetijdswinkel van bol.com. Dat maakte de webwinkel dinsdag bekend.

De komende maanden wordt het assortiment verder uitgebreid. Bol.com verwacht dat zo'n zeventigduizend klanten in het komende halfjaar een vrijetijdsartikel zullen kopen bij de webwinkel.

Bol.com, begonnen als webwinkel voor boeken en cd's, voegde het afgelopen jaar ook al woonartikelen, tuin- en klusspullen en een assortiment voor dieren toe.

PVV'er De Roon weg uit raad Almere

Raymond de Roon vertrekt als fractievoorzitter van de PVV in Almere. De Roon gaat zich volledig richten op zijn werk als Kamerlid. Dat meldt de lokale krant Almere Vandaag.

De Roon vertrekt per 1 september. Hij wordt opgevolgd door raadslid Toon van Dijk. De Roon blijft wel betrokken bij de samenstelling van de PVV-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De PVV doet dan opnieuw alleen mee in Almere en Den Haag.

Vrouw bevalt in vliegtuig

Een passagier aan boord van een vliegtuig van Royal Air Maroc is zondag tijdens een vlucht van Casablanca naar Bologna in Italië bevallen van een zoon, meldt het Marokkaanse persbureau MAP.

De 39-jarige vrouw kreeg kort nadat het vliegtuig was opgestegen weeën. De piloot besloot uit te wijken naar Barcelona in Spanje en de baby werd geboren vlak voordat het toestel daar landde. Bemanningsleden en een verloskundige die toevallig aan boord was hielpen de vrouw, van wie de nationaliteit niet bekend werd gemaakt, bij de bevalling.

Moeder en kind werden overgebracht naar het Sant Joan de Deu-ziekenhuis in Barcelona en maken het goed, zegt de luchtvaartmaatschappij. Na een oponthoud van ongeveer vijftig minuten steeg het toestel weer op om de vlucht naar Bologna voort te zetten.

Cholera in noordoosten Afghanistan

In een dorp in het noordoosten van Afghanistan is cholera uitgebroken. Bijna vijftienhonderd inwoners zijn besmet geraakt. Een jonge vrouw is overleden en van ongeveer honderd inwoners is de toestand kritiek, zegt een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Badakhshan.

De uitbarsting begon drie dagen geleden. Volgens de autoriteiten is de besmetting beperkt gebleven tot één waterbron in het dorp Chappa, dat inmiddels is geïsoleerd.

Zesendertig getroffenen die er slecht aan toe zijn, zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Faizabad, de hoofdstad van de provincie.

Sporre: "Geen noodzaak Finnbogason te verkopen"

Gaston Sporre, algemeen directeur van sc Heerenveen, verwacht dat Alfred Finnbogason het seizoen afmaakt in Friesland. "Er is 0,0 noodzaak hem te verkopen", zegt Sporre over de spits. "Hij gaat niet voor een milde prijs de deur uit. Bij onze club hangt geen briefje aan het raam dat de uitverkoop is begonnen."

Wanneer er een mooi bod komt op Finnbogason, is Heerenveen bereid te praten. "Dat is een normale gang van zaken", zegt Sporre tegen het ANP. "Alfred heeft er zelf ook zo zijn gedachten over. Hij wil niet ergens achter het voormalig 'IJzeren Gordijn' terechtkomen en heeft ook geen zin om in een zandbak te gaan voetballen. Ik acht de kans dat hij blijft reëel."

Heerenveen kent financiële problemen, maar die zijn op te lossen. "We moeten kritisch omgaan met ons geld. Er is geen sprake van een smetteloos blauwe hemel. Het is echter absoluut niet zo dat we aan het infuus liggen."

[WK] Schippers zakt naar derde plaats

Dafne Schippers is na het speerwerpen, het zesde onderdeel van de zevenkamp, gezakt naar de derde plaats. Schippers leverde voor haar doen een sterke prestatie door 41,47 meter te gooien. Het was echter niet genoeg om de Canadese Brianne Theissen Eaton achter zich te houden.

Schippers staat nu met 5492 punten derde en 59 punten achter Theissen Eaton. De eerste plaats is voor de Oekraïnse Ganna Melnichenko die met 5619 punten bijna niet meer te achterhalen is. Voor Schippers lonkt de bronzen medaille nog, maar ze moet zorgen dat ze in het spoor van de goede lopers Claudia Rath en Katherina Johnson-Thompson weet te blijven.

Nadine Broersen wist 47,48 meter te gooien en staat nu op de tiende plaats.

Tschopp breekt sleutelbeen in Frankrijk

Johann Tschopp kan de komende tijd niet in actie komen. De Zwitserse renner heeft maandag tijdens de derde etappe in de Tour de l'Ain in Frankrijk zijn sleutelbeen gebroken, meldt zijn ploeg IAM Cycling. Hij gaat dinsdag in Genève onder het mes. Hoe lang hij uit de roulatie is moet nog blijken.

Tschopp was in de aanval toen hij tijdens een afdaling hard onderuitging. Hij werd vorige maand nog tweede in de Trofeo Matteotti. In maart won hij het bergklassement in Parijs-Nice.

Moddergooiende winkeldief aangehouden

Maandagavond is in Veen op nogal bizarre manier een winkeldief van Poolse afkomst aangehouden. De dief viel al een tijdje op, maar werd maandag pas op heterdaad betrapt.

De schavuit ging er te voet vandoor, achterna gezeten door winkelpersoneel, maar ook het winkelend publiek. Uiteindelijk kwam de dief vast te zitten in een sloot en besloot dat het een goed idee was om de omstanders met modder te bekogelen, dat zal ze leren!

De politie arriveerde enige tijd later om de man in te rekenen, hem wordt winkeldiefstal en geweld tegen meerdere personen ten laste gelegd.

Eriksen weigert Russische clubs

Christian Eriksen heeft geen haast met zijn transfer. De Deense middenvelder van Ajax is kieskeurig. Een overstap naar een club uit Rusland ziet hij niet zitten. "Als 21-jarige zou ik niet naar Rusland gaan", zegt Eriksen in de Deense media. 

"De meesten zouden dat kunnen doen voor het geld, maar geld is niet belangrijk voor mij. Als ik Ajax al verlaat, moet het voor één van de grote competities zijn." Het contract van Eriksen loopt volgend jaar af. Als hij deze zomer niet vertrekt, wil hij zijn contract in Amsterdam verlengen. "Op dit moment is er niets concreet, ik ben niet in onderhandeling met clubs. Ik wil graag iets nieuws proberen, maar dat is nog onzeker."

In juli werd Eriksen volop in verband gebracht met een transfer naar Borussia Dortmund. De verliezend Champions League-finalist koos uiteindelijk niet voor Eriksen, maar voor Henrikh Mkhitaryan. Naar verluidt zijn vanuit Engeland Liverpool en Tottenham Hotspur geïnteresseerd.

Vernieuwde iPad en iPad Mini mogelijk dit jaar

Apple komt dit jaar met een dunnere iPad en iPad Mini met een beter beeldscherm. Deze twee tablets worden volgens nieuwsdienst Bloomberg eind dit jaar onthuld. Topman Tim Cook maakte begin dit jaar al bekend eind dit jaar verschillende nieuwe producten op de markt te willen brengen.

Naast nieuwe tablets komt de techgigant dit najaar mogelijk ook met twee nieuwe smartphones. De geruchten rond de goedkopere iPhone 5C en de iPhone 5S, wellicht voorzien van een vingerafdrukscanner, doen al enkele maanden de ronde. De telefoons zouden 10 september onthuld moeten worden.

De introductie van nieuwe producten is belangrijk voor Apple. Investeerders verweten Apple vorige maand een gebrek aan innovatie. Het marktaandeel van de techgigant is gekrompen door de opkomst van concurrenten als Nokia, Samsung en HTC. Naast het vernieuwen van bestaande producten zou Apple ook bezig zijn met een eigen televisie en een smartwatch.

Ook geeft Apple dit najaar zijn iOS-besturingssysteem een compleet nieuw uiterlijk. Het is visueel de eerste ingrijpende aanpassing aan het menu van de aanraakapparaten sinds de introductie van de iPhone in 2007.

Ritsma maakt debuut in Dakar Rally

Rintje Ritsma maakt begin volgend jaar zijn debuut in de Dakar Rally. De oud-schaatser zal als navigator op de truck van Ginaf Service Rally zijn opwachting maken in de wedstrijd, die op 5 januari in het Argentijnse Rosario begint.

"Onze truck is er voor de snelle assistentie, dus we mogen geen risico's nemen", aldus Ritsma dinsdag in De Telegraaf. "Maar we moeten wel zorgen dat we iedere dag op tijd binnen komen. Dat lijkt me een geweldige uitdaging."

Wellicht dat Ritsma in de toekomst echt aan de wedstrijd gaat meedoen. "Als auto- en sportliefhebber moet je dit een keer meegemaakt hebben en misschien bevalt het wel zo goed dat ik zelf serieuze plannen ga uitwerken om de rally een keer op de motor te gaan rijden."

Sedoc wordt verder onderzocht in Moskou

Het is nog niet duidelijk wat Gregory Sedoc mankeert. De Nederlandse hordeloper werd maandag onwel na zijn race op het WK atletiek in Moskou en wordt daar dinsdag in een ziekenhuis verder onderzocht. Dat meldt een woordvoerder van de atletiekunie.

Sedoc bracht de afgelopen nacht door in een ziekenhuis. De atleet was tijdens zijn halve finale laatste geworden en plaatste zich daardoor niet voor de eindstrijd. In een interview na afloop van de race werd hij af en toe duizelig.

'Politie New York discrimineert'

De politie van New York pikt er systematisch zwarten en Amerikanen met een Latijnse achtergrond uit bij acties waarbij voorbijgangers staande worden gehouden, ondervraagd en gefouilleerd. Dat is illegaal. Dat heeft rechter Shira Scheindlin maandag besloten in een zaak van twaalf inwoners van de stad die beweerden alleen staande te zijn gehouden vanwege hun ras. Het beleid van de New Yorkse politie - dat bekend staat als stop-and-frisk - bestaat al tientallen jaren.

Het gebruik ervan is echter onder burgemeester Michael Bloomberg enorm toegenomen. Zo werden twee jaar geleden 684.330 mensen staande gehouden en gefouilleerd. Volgens de burgervader helpt het beleid de misdaad in de stad terug te dringen. Bloomberg kondigde meteen hoger beroep aan tegen het besluit van de rechter, die hij verweet 'niet te begrijpen hoe de politie werkt'. Scheindlin stelde dat er genoeg bewijs is dat de New Yorkse politie de staandehoudingen uitvoert op een raciaal discriminatoire wijze.

Dat bewijs werd bewust genegeerd. De rechter stelde dat minstens tweehonderdduizend staandehoudingen gebeurden zonder redelijke verdenking. Politieagenten zouden onder druk zijn gezet door hun bazen om stop-and-frisk te gebruiken. Scheindlin zei ook dat de meesten van degenen die staande werden gehouden onschuldig waren. Zij verwees verder naar een artikel in de grondwet dat burgers beschermt tegen onredelijke fouilleringen en inbeslagnemingen. De rechter wees advocaat Peter Zimroth aan als 'onafhankelijk toezichthouder'.

Hij moet tevens verandering in de huidige praktijk helpen doorvoeren. De helft van degenen die staande werden gehouden werd alleen ondervraagd. Bij anderen werd hun tas of rugzak doorzocht, of vond een fouillering plaats. In maar tien procent van de gevallen werd de betrokkene ook aangehouden. Bloomberg liet in een reactie weten dat de rechter op 'verontrustende wijze' de goede intenties van de politie negeert. Volgens hem zijn door stop-and-frisk ontelbare levens in New York gered. Hij noemde het besluit van de rechter 'gevaarlijk' en voorspelde een nieuwe stijging van criminaliteit in New York. "Dat kunnen we niet laten gebeuren", aldus de burgervader.

New York heeft 35 duizend politiemensen, het grootste korps in de VS. De gemeenteraad heeft al eerder getracht een onafhankelijk toezichthouder te benoemen in combinatie met een regeling waardoor burgers makkelijker konden klagen als zij hun burgerrechten in het gedrang zagen komen. Bloomberg heeft die voorstellen met een veto naar de prullenbak verwezen.

Omzet detailhandel opnieuw gedaald

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in het tweede kwartaal opnieuw gekrompen. In vergelijking met een jaar eerder daalde de omzet met anderhalf procent. De winkels rekenden twee procent hogere prijzen, maar zagen de verkopen met vier procent afnemen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De omzetdaling viel lager uit dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Non-foodwinkels kenden voor de negende maand op rij een omzetkrimp. Kleding- en textielwinkels wisten zich echter te herstellen van het slechte en koude begin van dit jaar.

De winkels in de voedings- en genotmiddelen behaalden in het tweede kwartaal 1,6 procent meer omzet. Dat is een minder sterke toename dan een jaar geleden. Het CBS schrijft dit toe aan de paasinkopen die vorig jaar in maart werden gedaan en dit jaar in april. De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels groeide in het tweede kwartaal met 11 procent.

Ook in de maand juni daalde de omzet van de detailhandel. Vergeleken met vorig jaar kromp de omzet met 3,7 procent. Deze daling komt vooral door een verschil in aantal koopdagen. Het negatieve effect hiervan wordt geraamd op ruim drie procent.

[WK] Lashmanova pakt wereldtitel snelwandelen

Elena Lashmanova is dinsdag wereldkampioen snelwandelen geworden in Moskou. De Russin legde de twintig kilometer af in 1.27,09 uur. Anisya Kirdyapkina maakte het Russische feestje compleet met de zilveren plak. Liu Hong uit China won brons.

De 21-jarige Lashmanova kroonde zich vorig jaar in Londen in een wereldrecord al tot olympisch kampioene. Liu werd toen vierde, Kirdyapkina vijfde.

[WK] Schippers blijft tweede na verspringen

Zevenkampster Dafne Schippers bezet ook na het verspringen de tweede plek in het klassement op het WK atletiek in Moskou. De 21-jarige Nederlandse werd dinsdag op het vijfde onderdeel ietwat teleurstellend vijfde met 6,35 meter. Haar persoonlijk record staat op 6,59 meter.

Ganna Melnichenko uit Oekraïne werd derde (6,49) en voert nog steeds het klassement aan.

De Nederlandse Nadine Broersen sprong 6,14 meter, de tiende afstand. Ze klom daardoor een plek naar plaats veertien. Door een val maandagochtend bij de 100 meter horden loopt ze vanaf het begin achter de feiten aan.

De zevenkamp wordt dinsdag afgesloten. Later op de dag gaan de atletes nog speerwerpen en de 800 meter lopen.

Chamakh van Arsenal naar Crystal Palace

Marouane Chamakh verhuist van Arsenal naar Crystal Palace. De Marokkaanse international tekent bij de naar de Premier League gepromoveerde club een contract voor één seizoen. Chamakh speelde sinds de winterstop op huurbasis voor West Ham United.

Chamakh werd in 2010 door Arsenal overgenomen van Girondins Bordeaux. Na een aardig eerste seizoen kwam de 29-jarige spits steeds minder aan spelen toe. Bij Crystal Palace is Chamakh na Kevin Phillips en Dwight Gayle de derde aanvallende versterking voor het nieuwe seizoen.

Achmea ziet winst in rook opgaan

Verzekeraar Achmea heeft in het eerste halfjaar een lagere winst geboekt dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Het nettoresultaat kwam uit op 123 miljoen euro, tegenover 210 miljoen in 2012. De winst werd met name gedrukt door drie grote bedrijfsbranden. Dat maakte het bedrijf achter onder meer Centraal Beheer en Interpolis dinsdag bekend.

De drie branden bij klanten van de verzekeraar hadden een negatief effect van 44 miljoen euro op het nettoresultaat. De schadeverzekeringstak van Achmea presteerde verder goed, aldus topman Willem van Duin in een toelichting op de cijfers.

De brutopremieomzet van de verzekeraar daalde in de eerste zes maanden met drie procent ten opzichte van 2012 naar 17,6 miljard euro. Vooral bij de zorgverzekeringstak daalde de premieomzet, omdat verzekerden steeds vaker kozen voor een hoger eigen risico en een lagere aanvullende dekking. Ook koos Achmea ervoor om de zorgverzekeringspremies niet te verhogen.

Ook bij de levensverzekeringsactiviteiten van Achmea daalde de premieomzet. Consumenten kiezen vaker voor vermogensopbouw via banksparen in plaats van via een levensverzekering, stelt de verzekeraar in een toelichting op de cijfers. Ook de stagnatie in de huizenmarkt drukte de premieomzet in dit segment.

'Nederland steeds populairder bij topholdings'

Gefuseerde multinationals kiezen er steeds vaker voor om hun juridische hoofdkantoor, de zogenoemde topholding, in Nederland te vestigen. Dat zeggen advocaten die bij dergelijke fusies zijn betrokken dinsdag in het Financieele Dagblad. Volgens de krant levert dit hoogwaardige werkgelegenheid op.

Nederland is om verschillende redenen aantrekkelijk voor bedrijven die samengaan, zegt Paul Cronheim in het FD. Als partner bij De Brauw Blackstone Westbroek begeleidde hij onlangs de fusie tussen reclamekantoren Omnicom en Publicis, die hun topholding in Nederland vestigen.

Volgens Cronheim is Nederland met name aantrekkelijk omdat het een neutraal land is. Als een Duits en Frans bedrijf fuseren, kan het aantrekkelijk zijn om in een land als Nederland te gaan zitten, meent Cronheim. Ook zakelijk, politiek en juridisch gezien biedt Nederland voordelen, aldus de advocaat in het zakelijk dagblad.

FOK!filmtip van de dag: Buried (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!The Long and the Short and the Tall 1

In tegenstelling tot gisteren is er vandaag weer een rijk aanbod aan films op de televisie. Voor de vroege vogels (en alle mensen die deze week nog van hun vakantie genieten) hebben we vandaag weer een pareltje gespot op de BBC. Op BBC2 is om 13.00 uur de oorlogsfilm The Long and the Short and the Tall (1961) van Leslie Norman te zien. Als er een oorlogsfilm op tv komt en dan ook nog op de reclamevrije BBC, dan is dat natuurlijk de FOK!filmtip van de dag bij ons.

The Long and the Short and the Tall 2

The Long and the Short and the Tall is een film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groep Britse soldaten zijn de jungle ingegaan om geluidsopnames te maken van oerwoudgeluiden waarmee ze de Japanse vijand kunnen misleiden. Ze raken tijdens de tocht echter zo ver verwijderd van hun kamp dat ze hun basis niet meer kunnen bereiken per radio. Ze vangen echter wel radiosignalen op van een Japans kamp en ontdekken dat ze daar maar een paar kilometer van af blijken te zitten. Vanaf het moment dat de mannen een Japanse soldaat gevangen nemen komt de ware aard van de soldaten naar boven.

Een absoluut indrukwekkende oorlogsfilm met onder meer Laurence Harvey, Richard Todd, Richard Harris, David McCallum en Ronald Fraser in de belangrijkste rollen. Regisseur Leslie Norman brak in 1956 door met de horrorfilm X: The Unknown en zou later nog bekender worden met tv-series zoals The Saint (1964-69), The Persuaders (1971-72) en Return of the Saint (1978-79). The Long and the Short and the Tall is een obscure oorlogsfilm, die niet al te gekke vaak op de tv te zien is.

Buried 1

Rond de klok van 20.30 uur zouden we kunnen kijken naar de dansfilm Make It Happen (Net5), de komedie The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain (Rtl8) en de Stallone-film Over the Top (Rtl7). Voor de tweede FOK!filmtip van de dag gaan we voor de Spaanse thriller Buried, die om 20.30 uur te zien is op Veronica. Paul Conroy (Ryan Reynolds) is een aannemer uit de Verenigde Staten die werkzaam is in Irak. Na een aanslag van een groep terroristen komt Paul bij in een kist onder de grond. Hij is levend begraven. Met enkel een aansteker en een mobiele telefoon moet Paul aan deze claustrofobische val zien te ontsnappen.

Buried 2

Een heerlijk claustrofobische film van regisseur Rodrigo Cortés, die in 2007 zijn speelfilmdebuut maakte met de zwartgallige komedie Concursante. Buried is een film die zich voor het overgrote deel in een zeer beperkte ruimte afspeelt, maar die zeker de hele tijd spannend weet te blijven. Mocht je na deze thriller nog zin hebben aan meer filmvermaak, dan is de zender Rtl7 nog een aanrader waar vanaf 22.20 uur achtereenvolgend de klassiekers Total Recall (1990) met Arnold Schwarzenegger en John Carpenter's The Thing (00.35 uur) te zien zijn. Veel kijkplezier alvast!

 

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Kabinet gaat nog meer bezuinigen

De Nederlandse regering gaat volgend jaar waarschijnlijk acht miljard euro bezuinigen, twee miljard meer dan eurocommissaris Olli Rehn eiste om aan de Europese begrotingsnormen te voldoen. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van Haagse bronnen. Het kabinet wil geld vrijmaken om te investeren in de kwakkelende economie.

Het Centraal Planbureau presenteert woensdag nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie in 2014. De door Brussel gewenste zes miljard euro aan bezuinigingen zijn hier nog niet in verwerkt, schrijft het FD.

Wel zijn al enkele maatregelen bekend die het kabinet geld moeten opleveren, aldus het dagblad. Zo gaat de loonsom in de publieke sector op de nullijn en bezuinigen zowel het Rijk als lagere overheden meer. Het FD refereert verder aan afspraken in de zorg en een aantal fiscale maatregelen die geld vrij moeten maken.

Doodvonnissen om moslimgeweld China

Een rechtbank in de westelijke Chinese provincie Xinjiang heeft twee mannen ter dood veroordeeld en drie anderen tot lange gevangenisstraffen in verband met geweld tussen islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen in april. Dat hebben Chinese staatsmedia dinsdag gemeld.

De veroordeelden werden schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie. In totaal werden na het geweld negentien veronderstelde leden van de groep opgepakt en er worden nog meer processen verwacht.

Volgens de autoriteiten bekeken de verdachten regelmatig video's waarin religieus extremisme en terrorisme werd gepredikt en waren ze van plan in de zomer een aanslag te plegen in dichtbevolkte wijken van Kashgar. Nadat ze door de autoriteiten waren ontdekt, zouden ze vijftien leden van de veiligheidsdiensten hebben gedood. In het gevecht verloren ze zelf zes man.

'Twee kopstukken Lichtend Pad gedood'

De autoriteiten in Peru denken dat veiligheidstroepen twee van de vier kopstukken van de rebellengroep Lichtend Pad hebben gedood. Hun lichamen zijn maandag naar de hoofdstad Lima overgebracht om door middel van dna-onderzoek uitsluitsel te krijgen over hun identiteit, maar president Ollanta Humala is er vrijwel zeker van dat het gaat om 'Kameraad Gabriel' en 'Kameraad Alipio', aliassen van respectievelijk Marco Antonio Quispe Palomino en Alejandro Borda Casafranca.

De twee werden zondagavond samen met een derde, nog onbekende guerrillastrijder gedood bij een gezamenlijke actie van het leger en de politie in het oerwoud in het zuidoosten van Peru. De autoriteiten waren met name Alipio al enige tijd op het spoor.

De op maoïstische leest geschoeide rebellengroep financiert haar activiteiten voornamelijk met de smokkel van cocaïne. De groep beheerst het dal van de Apurimac en Ene in het zuidoosten van Peru, waar een groot deel van de drugs doorheen wordt getransporteerd.

Grand Theft Auto V naar pc volgens Nvidia

Chris Evenden, Senior Director of Investor Relations bij NVIDIA, heeft zich uitgelaten over de veranderingen in de pc-markt en heeft waarschijnlijk per ongeluk verklapt dat Grand Theft Auto V naar pc komt dit najaar. Ontwikkelaar Rockstar heeft nog niets bevestigd.

In het gesprek dat over de kwartaalcijfers van de videokaartmaker ging, vertelde hij dat de pc-markt zich opmaakt voor blockbusters dit najaar, zoals Call of Duty: Ghosts, Grand Theft Auto V en Assassin’s Creed IV.

Het zijn geen titels die uit de lucht komen vallen. NVIDIA werkt wel vaker met game-ontwikkelaars op games naar pc te brengen. Zo werken ze samen met Ubisoft om Assassin’s Creed IV te optimaliseren voor pc, en er zijn al eerder partnerships met Activision geweest omtrent de Call of Duty-franchise, deze zal ook bestaan voor de nieuwe Call of Duty: Ghosts. Dat ze samenwerken met Rockstar om Grand Theft Auto V klaar te stomen voor pc is dus goed mogelijk.

De PlayStation 3- en Xbox 360-versies van het spel komen 17 september in de winkel te liggen. Als we de Nvidia-topman moeten geloven komt er vrij snel daarna de pc-versie van Grand Theft Auto V. Wat op zich weer opmerkelijk is, omdat eerdere pc-versies van Rockstar-games veel later uitkwamen dan de consoleversies.

GTA V

Korte film: Granny O'Grimm's Sleeping Beauty

Zo nu en dan komen we pareltjes tegen op het wereldwijde web die we onze lezers niet willen onthouden. Zo ook deze zeer indrukwekkende korte animatiefilm Granny O'Grimm's Sleeping Beauty. Het filmpje gaat over een grootmoeder die het sprookje van Doornroosje aan haar kleindochter vertelt. Wat het oude mensje echter niet door heeft is dat haar kleindochter vooral bang is voor oma, die nogal opgaat in de vertelling.

Granny O'Grimm's Sleeping Beauty is geregisseerd door Nicky Phelan en verscheen in 2008 bij Brown Bag Films. De korte film werd in 2010 nog genomineerd voor een Oscar. Alle stemmen in Granny O'Grimm's Sleeping Beauty werden ingesproken door Kathleen O'Rourke, die eveneens als producer aan het werk was voor de korte film.


Maar grootmoeder, wat doet u nou?

Vogelaar kritisch over SCP-rapport wijkenbeleid

Het gaat wel degelijk beter met de zogeheten Vogelaarwijken. Dat stelt voormalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) dinsdag in het televisieprogramma Altijd Wat in een reactie op een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), schrijft de Volkskrant.

"Het gaat wel degelijk beter met die wijken. Ik ben er nog bij betrokken en ik heb dus nog steeds contact met bewoners", aldus Vogelaar. Dat het project weggegooid geld zou zijn, zoals sommige critici beweren, slaat nergens op, stelt ze verder.

Het SCP concludeerde eind juli na onderzoek dat de Vogelaarwijken zich de afgelopen jaren niet gunstiger hebben ontwikkeld ten opzichte van andere wijken met dezelfde problemen. Ook voelen de inwoners zich weer onveiliger en bemoeien zij zich juist minder met het wel en wee van hun buurt.

De aanpak van de veertig grootste probleemwijken was een van de paradepaardjes van het vierde kabinet-Balkenende. Vogelaar kreeg in 2007 miljoenen extra geld om de verloedering in deze vaak grootstedelijke buurten aan te pakken. Dat gebeurde onder meer met de bouw van nieuwe woningen en initiatieven om bewoners meer bij hun wijk te betrekken.

Vogelaar wil nu contact opnemen met het SCP om het over het onderzoek te hebben.

Do the Right Thing wordt Broadway musical

Filmmaker Spike Lee is momenteel druk aan de slag met de Broadway-remake van zijn succesvolle film Do the Right Thing uit 1989. Voor het theaterstuk werkt de regisseur, die onlangs nog in opspraak kwam vanwege beschuldigingen van 'oneerlijk gebruik' van Kickstarter voor zijn nieuwe filmproject, samen met componist en zanger Stevie Wonder.

Afgelopen zondag was Lee te gast in het programma Your Money op CNN. In het programma bevestigde de filmmaker dat hij bezig is met een musicaluitvoering van zijn filmhit Do the Right Thing. Voor de uitvoering op Broadway is Spike Lee momenteel in onderhandeling met theaterveteraan James L. Nederlander.

Voor zijn nieuwste film, die momenteel luistert naar de titel The Newest Hottest Spike Lee Joint, probeert de prijzenwinnende regisseur zijn budget bijeen te krijgen via Kickstarter. Waar sommigen zich nogal storen aan het feit dat een gevestigde filmmaker als Lee gebruik maakt van het crowdfunding-systeem, neemt Yancey Strickler (de man achter Kickstarter) het nu voor de geplaagde regisseur op. Al is Lee zelf ook niet op zijn mondje gevallen.

Mighty Switch Force 2 komt naar Wii U

Ontwikkelaar WayForward heeft bevestigd dat hun game Mighty Switch Force 2 de overstap gaat maken naar Wii U. Wanneer is nog bekend, omdat de studio het project op een licht zijspoor heeft gezet. De studio hoopt over een paar weken meer duidelijkheid hierover te geven.

Mighty Switch Force 2 is afgelopen juni uitgekomen op Nintendo 3DS. Door wat problemen met leeftijdclassificeerder PEGI kon het spel niet gelijk worden uitgebracht op Wii U.

Mighty Switch Force 2

Kinect niet langer nodig voor Xbox One

Microsoft is weer teruggekomen op één van de beslissingen bij de Xbox One die kwaad bloed heeft gezet bij gamers. Marc Whitten, corporate vice president voor Xbox Live, heeft namelijk aangegeven dat de Kinect-sensor niet langer verplicht aan hoeft te staan.

Volgens het gewijzigde beleid van Microsoft kun je nu de sensor uitschakelen en zelfs volledig loskoppelen van de console. 

"Net als bij online-functies, werkt de console nog steeds als je hem loskoppelt, alleen kun je dan geen features gebruiken die expliciet de Kinect nodig hebben", aldus Whitten.

"Je hebt de mogelijkheid om de sensor in de instellingen volledig uit te schakelen. In deze modus verzamelt de sensor helemaal geen gegevens. Elke functionaliteit die vertrouwt op stem, video, gebaren en meer zal dan niet werken."

"Je kun de sensor op elk gewenst moment weer aanzetten via de instelingen. als je een spel wilt spelen dat de Kinect-ervaring bevat, dan zal de console automatisch vragen of je de sensor weer wilt aanzetten."

Vooralsnog lijkt het er niet op dat er nu ook een bundel te koop komt zonder de Kinect-sensor. Een woordvoerder van Microsoft heeft namelijk aan website Kotaku aangegeven dat Kinect 'nog steeds een essentieel en integraal onderdeel is van het Xbox One-platform'.

FOK! wat een weer... Buien

Goedemorgen! Na een vrij bewolkte start klaarde het gisteren in het westen goed op en scheen de zon nog een aantal uren uitbundig. Elders in het land bleef de middelbare bewolking wat langer hangen. Op de Wadden vielen er een aantal buien en ook in het zuiden bleef het niet helemaal droog. Vandaag krijgen we meer buien.

Maar zoals we al vaker gezien hebben, zullen er ook vandaag weer plaatsen zijn die weinig of geen buien zullen krijgen. Op andere plekken is het dan weer een komen en gaan van buien. Dit kunnen stevige buien zijn en gepaard gaan met onweer. Kortom: we maken allemaal kans op een stevige bui, maar waar en wanneer is erg lastig aan te geven. Met een frisse west- tot noordwestenwind loopt het kwik niet verder op dan 18 graden. Overigens is er nabij de grote wateroppervlakten kans op waterhozen.

Morgen is de kans op een bui alweer een stuk kleiner geworden en klaart het vaker op. De temperatuur loopt dan alweer een graadje op. Op donderdag en vrijdag schijnt de zon geregeld en is het met 22 graden prima weer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mus2
Nog een paar foto's van de mus van KlapMongeaul.

 Mus3
Dit zijn hele mooie plaatjes.

 

 

 

Grote explosie flatgebouw Arnhem

In Arnhem heeft zich een explosie voorgedaan in een flatgebouw aan het Driemondplein. Het hele flatgebouw is inmiddels geëvacueerd. De explosie vond rond 03.00 uur dinsdagnacht plaats.

Schade aan flat (Foto: Jeffrey van Binsbergen)
Brand na Explosie (Foto: Jeffrey van Binsbergen)

Er zijn bij de explosie van zeker twee woningen op de tweede verdieping de voorgevels weggeblazen. De straat ligt vol met glas en van het aangrenzende winkelcentrum liggen er veel ruiten uit. De knal zou tot in het centrum van Arnhem goed te horen geweest zijn. Opmerkelijk is dat zich vlak naast het flatgebouw een tankstation bevindt, dat volgens een ooggetuigen óók bezaaid ligt met glas.

Een aantal bewoners stonden volgens een ooggetuige na de explosie vanaf hun balkon naar de brand te kijken, voordat ze besloten het gebouw maar te verlaten. Een medewerker van Omroep Gelderland liet aan de omroep weten dat er nog veel mensen in het gebouw zouden zijn, en dat hij hulpgeroep hoorde.

Schade aan flat (Foto: Jeffrey van Binsbergen)Schade aan flat na explosie (Foto: Jeffrey van Binsbergen)

In de flat, gelegen in het zuiden van de Gelderse hoofdstad, wonen voornamelijk ouderen. De flat is kenmerkend door de vorm, hij is namelijk stervormig. Het gebouw is samen met een vergelijkbare flat aan het Schipholplein in de jaren 70 gebouwd.

Update 05:00u:
NOS spreekt inmiddels van één zwaargewonde, Omroep Gelderland heeft het zelfs over een dode.

Update 05:20u:
De brandweer Gelderland Midden heeft inmiddels bevestigd dat er naast enkele gewonden ook een dode is gevallen. Ook laten ze weten dat de bouwconstructie van het flatgebouw zal worden onderzocht. Vermoedelijk is dit zelfs noodzakelijk vóór er weer mensen naar hun woning mogen terugkeren.

 Schade aan galerijkant flat (Foto: Jeffrey van Binsbergen)
Schade aan galerijkant flat (Foto: Jeffrey van Binsbergen)

Bloedbad in moskee Nigeria

Vermoedelijke moslimextremisten hebben zondag 44 mensen doodgeschoten in een moskee in het noordoosten van Nigeria. Een vrijwel gelijktijdige aanval op een naburig dorp kostte twaalf dorpelingen het leven, lieten een burgerwacht en een ziekenhuisbewaker maandag weten.

Gewapende mannen in legeruniformen overvielen de moskee in Konduga zondagochtend en maaiden tientallen in gebed verzonken moskeegangers neer. Behalve tientallen doden vielen er ook zeker 26 gewonden. Konduga ligt even buiten Maiduguri, de hoofdstad van de roerige deelstaat Borno.

Burgerwacht Musa en enkele van zijn kameraden, die de krijgsmacht bijstaan in diens strijd tegen de radicaalislamitische sekte Boko Haram, snelden volgens hem na de schietpartij naar Konduga. Daar stuitten ze echter op fel verzet van moslimextremisten. Vier van Musa's wapenbroeders sneuvelden.

Maandag stuurde Boko Haram-leider Abubakar Shekau de pers een videoboodschap waarin hij zich op de borst klopt over de reeks bloedige aanvallen van de afgelopen tijd. Zijn 'macht en vuurkracht is Nigeria al te machtig', bluft Shekau in het filmpje. ''Nu kunnen we op ons gemak ons vizier richten op de Verenigde Staten van Amerika.''

De Nigeriaanse regering kondigde in mei de noodtoestand af in Borno. Ze stuurde duizenden extra militairen naar het gebied, maar die lijken niet opgewassen tegen de moslimextremisten.

Duke Nukem 3D op je Vita

De Duke komt naar je Vita. Vandaag plaatste de ontwikkelaar van Duke Nukem 3D: Megaton Edition, Devolver Digital een foto van het logo van Duke Nukem 3D op de PlayStation Vita. Zeer waarschijnlijk wordt de Vita-game een directe port van de Megaton Edition.

Het enige dat er verder over de port bekend is, is dat er een Nederlands tintje aan zit. De port is namelijk is handen van ons eigen Abstraction Games uit Valkenswaard, dat al eerder verantwoordelijk was voor ports van onder andere Hotline Miami en Angry Birds.

Het is nog niet bekend wanneer de game op de Vita te spelen zal zijn.

Duke Nukem op de Vita

Vaker autisme bij opgewekte bevalling

Bij kinderen die zijn geboren uit een bevalling die is ingeleid komt veel vaker autisme voor. Dat blijkt uit een omvangrijk Amerikaans onderzoek. Of het een het ander ook veroorzaakt zeggen de onderzoekers nog niet te weten.

Mogelijk verhogen de middelen die worden gebruikt om de bevalling op te wekken het risico op autisme. Maar het omgekeerde kan ook: dat artsen het vaker nodig achten de geboorte te bespoedigen van kinderen met autisme of een grotere kans op die aandoening omdat de zwangerschap in die gevallen bijvoorbeeld minder voorspoedig verloopt.

De onderzoekers willen dan ook voorkomen dat het inleiden van een bevalling in een slecht blaadje komt te staan. Het bespoedigen van de geboorte kan juist levens redden, stelde teamleider Simon Gregory maandag na het verschijnen van de bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Pediatrics.

Bevallingen worden steeds vaker opgewekt. In de Verenigde Staten is het aantal bespoedigde geboortes sinds 1990 zelfs verdubbeld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.