Amsterdam ziet Zuidoost als veilig stadsdeel

Redactie

Stadsdeel Zuidoost is een van de veiligste plekken van Amsterdam. Alleen Zuid is veiliger. Dat meldt de gemeente woensdag op basis van de veiligheidsindex. Het centrum is volgens de index de onveiligste regio van de hoofdstad.

Zuid had tussen mei 2012 en april 2013 een veiligheidsindexcijfer van 56, het indexcijfer voor Zuidoost was 60 en dat voor het centrum 89. De cijfers zijn samengesteld op basis van politiegegevens over inbraak, diefstal, geweld, overlast, vandalisme, verkeer en drugs in Amsterdam.

De Bijlmer, zoals het stadsdeel ook bekendstaat, stond lange tijd te boek als een van de onveiligste buurten van Amsterdam. In 2008 kwam het veiligheidsindexcijfer voor Zuidoost nog uit op 99. Het centrum was toen ook het onveiligst met het cijfer 110.

Uit de veiligheidsindex blijkt dat Zuidoost met het cijfer 62 onder het gemiddelde van 64 scoort als het gaat om geweldsdelicten. Vorig jaar werden in Amsterdam twaalf moorden gepleegd, waarvan zes in Zuidoost.

De gemeente heeft tussen mei 2012 en april 2013 ook de mening van Amsterdammers over veiligheid gepeild. Daaruit blijkt dat bewoners zich niet zo veilig voelen in Zuidoost, het stadsdeel krijgt het indexcijfer 80, ver boven het gemiddelde van 73. In Nieuw-West en Noord voelen Amsterdammers zich nog onveiliger.