Reisadvies Egypte geactualiseerd

Redactie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Egypte aanwijzingen van de autoriteiten strikt te volgen. Het ministerie doet dit in een woensdag aangepast reisadvies, waarin nog steeds alle reizen naar Egypte worden ontraden, behalve reizen naar vakantiebestemmingen aan de Golf van Aqaba en de Rode Zee.

De interim-regering kondigde woensdag voor een maand de noodtoestand af voor heel Egypte. Politie en justitie hebben daardoor extra bevoegdheden. In dertien van de 27 Egyptische provincies is deze maand ook een avondklok ingesteld van 19.00 tot 06.00 uur. Deze maatregel treft alle grote steden en de resorts op het Sinaï-schiereiland als Sharm-el-Sheikh, Taba en Dahab.

De noodtoestand is afgekondigd en de avondklok is ingesteld om de orde in Egypte te herstellen. Bij geweld tussen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en de veiligheidstroepen zijn woensdag in heel Egypte zeker 149 mensen om het leven gekomen. Meer dan veertienhonderd mensen raakten gewond, maakte het Egyptische ministerie van volksgezondheideerder woensdag bekend.

Het geweld volgde op de ontruiming van twee tentenkampen in Caïro van de Morsi-aanhang. Het leger ging in de ochtend over tot de ontruiming, waarna elders in de hoofdstad en in andere steden in het land de vlam in de pan sloeg.