Britse cameraman doodgeschoten in Egypte

Een cameraman van de Britse nieuwszender Sky News is woensdag doodgeschoten in Caïro. Dat heeft zijn werkgever bekendgemaakt. In Egypte zijn de autoriteiten bezig met een ontruimingsactie tegen de aanhang van ex-president Mohammed Morsi. Daaropvolgend geweld kostte in het hele land zeker 149 mensen het leven.

Cameraman Mick Deane was met een team van Sky in Egypte om het geweld te verslaan. Zijn collega's bleven ongedeerd, aldus Sky News. Premier David Cameron betuigde op Twitter zijn medeleven. "Ik ben bedroefd over de dood van cameraman Mick Dean (...). Mijn gedachten gaan uit naar zijn gezin en zijn team bij Sky News."

Andere journalisten raakten gewond bij het geweld. Een fotografe van persbureau Reuters werd in haar been geschoten. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend. Een fotograaf van Associated Press die bij de Rabaah al-Adawiya-moskee aan het werk was werd in zijn nek geraakt door hagel. Volgens AP vallen zijn verwondingen mee en kon hij later op de dag weer aan het werk. Bij de moskee stond het grootste tentenkamp van Morsi's achterban.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) liet weten de incidenten te onderzoeken en riep de Egyptische autoriteiten op 'zich terughoudend op te stellen en de media hun werk te laten doen'. "We roepen de Egyptische autoriteiten op de veiligheidsdiensten duidelijk te maken dat de rechten van journalisten om vrijuit en veilig hun werk te kunnen doen moeten worden gerespecteerd", aldus het CPJ.