FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 mei 2013

[Video] Smeets kraakt Van Nieuwkerk af

Na talloze bekentenissen van dopinggebruik in de wielerwereld is Mart Smeets de gebeten hond. De presentator van onder meer De Avondetappe had het als als 'hoeder van de waarheid' volgens DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk moeten weten, maar die opmerking schoot bij Smeets totaal in het verkeerde keelgat.

"Als je dát denkt, dan ben je nog stommer dan je eruit ziet", sneerde Smeets in de richting van Van Nieuwkerk in de uitzending van De Wereld Draait Door op woensdag. Smeets werd geconfronteerd met de grote ladingen kritiek die de presentator en schrijver de afgelopen maanden over zich heen kreeg. Van Nieuwkerk wilde zijn gast flink aanpakken, maar Smeets maakte hem finaal af.

Facebook gaat autoplay-advertenties tonen

Vanaf komende zomer zal Facebook een nieuwe vorm van adverteren introduceren waarbij video's zullen opduiken in de News Feed. Deze video's zullen automatisch afspelen zonder dat een gebruiker hierom vraagt.

Facebook vraagt hiervoor in totaal meer dan vier miljoen dollar per dag. De functie is nog niet helemaal klaar, maar de sociale netwerksite is wel al bij verscheidene bedrijven wezen lobbyen om de eerste advertentieplekken juni of juli te slijten. Deze video's zullen tussen de statussen van gebruikers verschijnen en zal maximaal vijftien seconden duren. Elke News Feed krijgt per dag maar van één merk een commercial te zien.

Alhoewel deze manier van adverteren niet veel verschilt van die van YouTube, hebben gebruikers van Facebook minder sympathie ervoor. Facebook zit dan ook volgens de American Customer Satisfaction Index op het gebied van tevredenheid van zijn gebruikers in het onderste segment van alle industrieën. Hyves dan maar weer afstoffen?

Sparv en Ajilore weg bij Groningen

FC Groningen laat spelers Tim Sparv, Oluwafemi Ajilore, Luis Pedro en Tim Keurntjes transfervrij vertrekken. Na afloop van het eredivisieduel tegen Ajax wordt zondag afscheid genomen van het viertal. Dat meldt de Groningse club woensdag.

Sparv kwam halverwege het seizoen 2009-2010 over van Halmstad. De 26-jarige Finse international kwam in totaal 101 keer in actie voor Groningen.

Ajilore werd in 2008 voor ruim drie miljoen euro overgenomen van FC Midtjylland, maar kon de verwachtingen nimmer waarmaken. Vorig seizoen werd hij al uitgeleend aan Brondby IF. Zijn teller in Groningen staat tot dusver op 99 duels.

Keurntjes speelde dit seizoen op huurbasis voor SC Cambuur, waarmee hij kampioen van de Jupiler League werd. Pedro speelde tot het faillissement van die club op huurbasis voor SC Veendam.

Groningen neemt zondag ook afscheid van trainer Robert Maaskant. Overigens heeft de ploeg aan een punt genoeg om zich te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal.

Ferrer naar derde ronde in Madrid

David Ferrer heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid. De als vierde geplaatste Spanjaard was woensdag met 7-5 en 6-2 te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin. De 31-jarige Ferrer had in de eerste set aan een break voldoende en sloeg in het tweede bedrijf twee keer toe. In de derde ronde treft hij Tommy Haas (13).

Nicolas Almagro vond zijn Waterloo tegen Mikhail Youzhny. De als elfde geplaatste Spanjaard ging met 6-7 (4), 6-4 en 2-6 onderuit tegen de Rus, die het in de derde ronde opneemt tegen Rafael Nadal. De winnaar van 2010 rekende eerder op de dag al af met Benoît Paire.

[Premier League] Chelsea en Spurs in evenwicht

Chelsea en Tottenham Hotspur hebben de strijd om Champions Leaguevoetbal in de Premier League woensdag levend gehouden. Het treffen tussen beide ploegen uit Londen eindigde op Stamford Bridge in 2-2. Oscar en Ramires scoorden voor de thuisploeg, Emmanuel Adebayor en Gylfi Sigurdsson zorgden voor de gelijkmakers.

Door de puntendeling blijft het verschil tussen beide ploegen drie punten. Chelsea staat derde met 69 punten uit 36 duels, de Spurs staan twee plekken lager. Arsenal staat momenteel vierde met 67 punten.

Oscar opende na tien minuten de score voor Chelsea, dat voor eigen publiek een overwicht had. Hij kon de bal van dichtbij binnenwerken na een kopbal van ploeggenoot Gary Cahill. Adebayor maakte vervolgens met een afstandsschot de 1-1, maar nog voor rust sloeg ook Ramires toe dankzij voorbereidend werk van Fernando Torres.

In de tweede helft gingen de Spurs met succes op zoek naar een punt. Tien minuten voor tijd trok Sigurdsson de stand gelijk met een geplaatst schot in de verre hoek.

Jongen VS aangeklaagd voor dood scheidsrechter

De Amerikaanse tiener die eind april een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd een dodelijke klap verkocht wordt aangeklaagd voor geweldpleging met de dood als gevolg. Dat heeft de openbare aanklager woensdag bekendgemaakt.

De aanklacht is minder ernstig dan doodslag. De maximale straf voor een volwassene bedraagt vijf jaar maar kan voor minderjarigen lager uitvallen. De openbare aanklager heeft al aangegeven de 17-jarige verdachte als volwassene te willen berechten.

De jongen stond tijdens de wedstrijd op 27 april op goal toen de 46-jarige Ricardo Portillo de tegenpartij een penalty gaf. De jongen ging verhaal halen bij de arbiter en gaf hem vervolgens een klap op zijn hoofd. Portillo belandde enkele uren later in een coma. Hij kwam niet meer bij en overleed uiteindelijk zaterdag.

Gordon mist collega's Los Angeles, the Voices

Gordon heeft het moeilijk met de ruzie tussen hem en zijn voormalige collega's van Los Angeles, the Voices. "Ik ga die mannen enorm missen, dat heb ik de afgelopen weken sowieso gedaan", zei de zanger in RTL Boulevard. "Maar het leven gaat door."

Gordon vindt de ruzie, over onder meer de bandnaam en Gordons invloed, 'heel erg pijnlijk'. De zanger, die in maart de groep verliet, schreef een open brief waarin hij zei 'mentaal gebroken' te zijn. "Ik denk dat de brief voor zich spreekt en tot op heden hebben ze niets laten horen."

Gordons voormalige collega's hebben aangegeven door te gaan onder een nieuwe naam. De zanger sluit niet uit dat Los Angeles, the Voices toch doorgaat. "LA, the Voices is een heel sterk merk en misschien moet ik over een half jaar kijken of ik op zoek moet naar vier nieuwe leden. Maar ik moet er nu niet aan denken."

Wall Street zet zegereeks voort

Wall Street heeft woensdagavond de zegereeks voortgezet, waardoor de S&P 500 de vijfde winst op rij pakte en een nieuwe record neerzette. Ook de Dow Jones sloot op wederom op een nieuw record.

De S&P 500 steeg 0,4 procent naar 1.632,69 punten en de Dow Jones eindigde 0,3 procent hoger op 15.105,12 punten. De Nasdaq sloot 0,5 procent in het groen op 3.413,27 punten.

De cyclische sector basismaterialen en tech-aandelen waren vandaag koplopers. Op de Dow Jones trokken bluechips United Health (+3,3%), Hewlett-Packard (+2,8%) en Alcoa (+2,7%) de kar. McDonalds daalde daarentegen 1,3 procent nadat de fastfoodketen meldde dat de omzet in het door crisis getroffen Europa met 2,4 procent daalde.

Opsteker voor beleggers was dat de Duitse industriële productie in maart onverwacht sterk steeg met 1,2 procent, terwijl gerekend was op een daling. Over het eerste kwartaal groeide de productie hierdoor op kwartaalbasis met 0,2 procent na krimp van 2,6 procent in het vierde kwartaal. De cijfers wijzen erop dat Duitsland afgelopen winter een recessie heeft weten te voorkomen.

Wall Street zit dit jaar in rally modus zonder dat er noemenswaardige correctie heeft plaats gehad. Dit heeft geleid tot zorgen over de kwetsbaarheid van de markt, onder meer omdat margeleningen voor aandelen volgens gegevens van beursbedrijf NYSE Euronext op een recordniveau staan.

Daarnaast blijkt uit macrocijfers dat de Amerikaanse economie niet op stoom kan komen en het herstel nog steeds in een gematigd tempo plaatsvindt. Het zo goed als afgelopen Amerikaanse cijferseizoen is daarentegen wel meevallend verlopen, gemeten naar de bedrijfswinsten.

Beleggers kijken deze week nog uit naar de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen op donderdag en een toespraak van Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke op vrijdagmiddag. Donderdag komen de ministers van Financiën van de G7 bijeen voor overleg in Londen.

'Mel B vervangt Nicole Scherzinger in X Factor'

Mel B neemt mogelijk de plaats in van Nicole Scherzinger in de Britse versie van X Factor. De Pussycat Doll weet nog niet of ze het komende seizoen weer kan jureren in verband met haar nieuwe plaat, die in november uitkomt. Daarom zouden producenten hun oog hebben laten vallen op Spice Girl Melanie Brown, schrijft de Britse boulevardkrant The Sun.

De bazen van X Factor zouden bang zijn dat Scherzinger op het laatste moment toch besluit niet te jureren. Vorig jaar sloeg Danni Minogue het aanbod vlak voor de opnames af. Hierdoor moesten de eerste rondes verschillende gastjuryleden het gat vullen.

Naar verluidt tekenen ook Gary Barlow, Sharon Osbourne en Louis Walsh voor een nieuw seizoen van de Britse talentenjacht. Mel B zat eerder in de jury van Australia's Got Talent.

Zoektocht naar broertjes gestaakt

De zoektocht naar de vermiste broertjes uit Zeist bij Elsloo is woensdagavond gestaakt. Vanwege de duisternis en het feit dat het bos te dicht begroeid is kan de actie niet verdergaan. De zoektocht wordt donderdagochtend tussen 07.00 en 08.00 uur hervat. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De politie zocht naar aanleiding van een tip vanaf 20.00 uur in het Bunderbos in Limburg naar de sinds maandag vermiste jongens. Bij de actie werden onder meer mariniers en agenten van de mobiele eenheid ingezet.

De politie heeft nog geen uitspraken gedaan over mogelijke sporen van de twee broertjes van 7 en 9 jaar. Eerder woensdagavond werd een schoentje bij het bos gevonden, maar dat bleek na onderzoek niet van een van de jongens te zijn.

De politie zocht dinsdagavond in een bos bij Doorn ook al naar de jongetjes, nadat de vader dinsdagochtend dood werd gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd. Om 02.00 uur werd de zoektocht bij Doorn gestaakt. Omdat de vader in Limburg was gesignaleerd werd de zoektocht daar woensdag doorgezet.

Metalzanger gearresteerd wegens moordopdracht

Tim Lambesis, de zanger van de voor een Grammy genomineerde metalband As I lay Dying, is gearresteerd omdat hij een ex-politieagent ingehuurd zou hebben om zijn vrouw te vermoorden. De 32-jarige zanger werd gisteren in een winkel in de Amerikaanse staat California aangehouden.

De reden voor de moordopdracht zou een door zijn vrouw aangevraagde scheiding zijn. De recherche raakte op de hoogte van het moordverzoek nadat er vanuit verschillende kanten tips binnenkwamen over de zoektocht van Lambesis naar een geschikte huurmoordenaar.  

As I Lay Dying, vernoemd naar de novelle van William Faulkner, is een christelijke metalcoreband. De platenmaatschappij van de band heeft nog niet willen reageren.

SARS-achtig virus opgedoken in Frankrijk

Voor het eerst is er in Frankrijk een nieuwe vorm van het dodelijke SARS-virus opgedoken. De 65-jarige man die het coronavirus heeft opgelopen is in een ziekenhuis opgenomen. De Franse autoriteiten zijn aan het uitzoeken of iemand in contact is geweest met de man en stellen alles in het werk om verspreiding te voorkomen.

Het is onduidelijk hoe en waar de man het virus precies heeft opgelopen. Wereldwijd heeft het coronavirus, dat vorig jaar voor het eerst opdook in het Midden-Oosten, al aan achttien mensen het leven gekost. Het virus kan een acute longontsteking en nierfalen veroorzaken.

De man kwam op 17 april terug in Frankrijk na een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Korte tijd later werd hij ziek en op 23 april werd hij in een ziekenhuis opgenomen. Volgens het ministerie van volksgezondheid is de toestand van de man 'zorgelijk'. Hij ligt momenteel aan de beademing en krijgt bloedtransfusies.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds september 2012 dertig meldingen binnengekregen van mensen die het nieuwe virus hebben opgelopen. Achttien van hen zijn overleden. Tot dusver is het virus opgedoken in Saudi-Arabië, Jordanië, de VAE, Qatar, Groot-Brittannië en Duitsland. De WHO denkt dat het virus al van mens op mens is overgedragen.

De familieleden van de man zijn onderzocht, maar zij zijn niet geïnfecteerd met het virus. De mensen in de groep waarmee hij op reis was worden ook onderzocht, aldus het ministerie.

Uitslag FC Dordrecht - Go Ahead Eagles

FC Dordrecht en Go Ahead Eagles hebben in de eerste ronde van de play-offs om promotie voor een heuse thriller gezorgd. Aan de Kromme Dijk werd het 3-3.

Na 22 minuten zorgde Dordrecht-spits Lars Veldwijk voor de eerste treffer van de wedstrijd. Tot dan aan toe waren de Schapenkoppen heer en meester in het eigen stadion. Van het Go Ahead dat in de laatste competitieronde FC Volendam van de titel afhield, was dan ook niets meer over. Uit het niets kwam Go Ahead op gelijke hoogte, via een van richting veranderd schot zorgde Freek Heerkens twee minuten na de openingstreffer voor de 1-1.

Vlak voor rust ontpopte de wedstrijd zich tot een waar spektakel. Eagles verdediger Bart Vriends maakte een opzichtige overtreding binnen het zestienmetergebied. Scheidsrechter Richard Liesveld liet hem daarop de rode kaart zien. De daaropvolgende strafschop werd feilloos benut door Veldwijk. Lang kon Dordrecht niet genieten van de voorsprong. In de extra tijd van de eerste helft krulde Denitz Turuc op fabuleuze wijze een vrije trap binnen.

Ook na rust was het Dordrecht dat de klok sloeg. De Deventenaren probeerden alleen via counters eruit te komen. Het was dan ook Go Ahead dat via Xander Houtkoop verassend op een 2-3 voorsprong kwam.Na lang aandringen van Dordrecht lukte het dan toch om de stand weer op gelijk te trekken. Josimar Lima schoot de zesde en laatste treffer van de wedstrijd binnen. Zaterdag staan de twee ploegen wederom tegenover elkaar. De winnaar van het tweeluik staat in de tweede ronde tegenover VVV-Venlo.

Pubers beschieten voorbijgangers met luchtbuks

Vijf tieners uit het Zuid-Hollandse Warmond hebben woensdag zeker vier voorbijgangers beschoten met een luchtbuks. De slachtoffers meldden zich kort na elkaar bij de politie met lichte verwondingen. De vijf pubers zijn aangehouden, meldt de politie.

De jongens van 13, 14 en 15 jaar schoten vanuit een woning aan de Herenweg op voorbijgangers. In het pand troffen agenten de belhamels aan en namen ze mee voor verhoor. De luchtbuks is in beslag genomen. Volgens de jongens is er op meer dan vier voorbijgangers geschoten. Ook auto's zouden kunnen zijn geraakt. Slachtoffers wordt opgeroepen zich bij de politie te melden.

Man schiet vrouw in mond met harpoen

Een Braziliaanse man heeft per ongeluk zijn vrouw met een harpoen in haar mond geschoten. De vrouw heeft het voorval wonderbaarlijk genoeg overleefd. Dat hebben de Braziliaanse autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

De man was bezig zijn harpoengeweer schoon te maken toen het per ongeluk afging. De vrouw werd in haar mond getroffen, waarna de harpoen zich een weg boorde naar haar wervelkolom. Ze werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar ze direct werd geopereerd.

Volgens de neurochirurg die de operatie uitvoerde heeft de vrouw extreem veel geluk gehad. Het verschil tussen leven en dood was minder dan een centimeter, zei hij. De chirurg verwacht dat de vrouw volledig zal herstellen.

Uitslag De Graafschap - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard had tegen De Graafschap genoeg kansen op een overwinning, maar Pjotr Parzyszek stak daar eigenhandig een stokje voor. Twee goals van het Poolse talent waren voldoende om de moedige Limburgers op de knieën te krijgen: 2-1.

Parzyszek kon na zes minuten al binnenkoppen op aangeven van clubtopscorer Anco Jansen, maar zag zijn inzet naast het doel belanden. Fortuna nam daarna het heft in handen, maar drukte dat niet uit in een voorsprong. De Graafschap profiteerde en kwam via een corner en een kopbal net voor de rust op 1-0.

Acht minuten na de rust kon Jansen de score verdubbelen. Zijn kopbal was echter te zwak om Fortuna-doelman Ferhat Kaya te verrassen. De Graafschap zette aan, maar had bij tijden geluk dat het niet tot de 1-1 kwam. Namens Fortuna misten Patrick N'Koyi en Abdelaziz Khalouta twee grote kansen. In beide gevallen lag superboer Joost Terol in de weg om Sittard aan het juichen te brengen.

Parzyszek sloeg precies op het goede moment toe voor De Graafschap. De Vijverberg veerde op, toen de aanvaller met opnieuw een kopbal te slim was voor Kaya. Niels Vets maakte er tien minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd nog wel 2-1 van, waardoor Fortuna nog verre van kansloos is voor de return van de play-off. De winnaar van het tweeluik speelt in de tweede ronde tegen Roda JC.

Rutger Castricum al maanden vader van een dochter

Rutger Castricum is in februari vader geworden van een dochter. De Pownews-presentator, die zelden iets loslaat over zijn privéleven, heeft het meisje Feline genoemd.

"Ja, die rijdt inmiddels al brommer", grapt Castricum tegen RTL Boulevard. De presentator wil verder niks kwijt over zijn dochter.

De 33-jarige Castricum en zijn vriendin hebben al een zoon. Drie jaar geleden werden ze ouders van Beau.

Tom Hanks in trailer Captain Phillips

Tom Hanks maakt zo ongeveer nog één echt grote film per jaar. Dit jaar moet dat Captain Phillips dat worden, een film die geregisseerd wordt door de regisseur van de oorspronkelijke Bourne-trilogie: Paul Greengrass. De eerste trailer is vandaag uitgebracht. 

Captain Phillips behandelt het waargebeurde verhaal van kapitein Richard Williams, gespeeld door Tom Hanks. Zijn schip MV Maersk Alabama was in 2009 het eerste Amerikaanse vrachtschip in 200 jaar, dat gekaapt werd door Somalische piraten.

Greengrass' nieuwste film moet op 21 november in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Ferguson informeerde Meulensteen pas woensdag

Sir Alex Ferguson stelde zijn technische staf pas woensdagochtend op de hoogte van zijn nakende pensioen, enkele uren voor de officiële bekendmaking. Dat liet zijn Nederlandse assistent René Meulensteen weten. "Hij riep ons vanmorgen bij zich in zijn kantoor en stelde ons op de hoogte van zijn besluit", zei hij woensdagmiddag tegen Sky Sports.

"Er werd ieder jaar gespeculeerd over zijn afscheid, maar Ferguson hield zijn kaarten altijd dicht tegen de borst. Ik denk dat hij de tijd nu rijp achtte om te stoppen. Het is duidelijk dat hij deze beslissing grondig heeft overwogen", aldus Meulensteen, die de 71-jarige Schot bij het behalen van vier landstitels bijstond.

De Nederlander ging in 2001 als jeugdtrainer aan de slag bij Manchester United. Na een kort uitstapje als hoofdtrainer van Brøndby IF keerde hij in 2007 terug bij de Engelse club. Een jaar later werd hij veldtrainer van het eerste elftal. "Hij is fantastisch geweest voor deze club. Ik hoop dat de fans net zo veel steun geven aan wie hem ook mag opvolgen."

Edwin van der Sar zag de beslissing van zijn voormalige manager aankomen, maar moest het wel even verwerken. "Het voelt toch als een shock die ik even moet laten bezinken. Geweldige trainer, opmerkelijk persoon", stelt de oud-doelman, die van 2005 tot en met 2011 de kleuren van Manchester United verdedigde.

"2001-2006, 219 wedstrijden en 150 doelpunten onder de meest succesvolle manager ooit", blikte Ruud van Nistelrooy op Twitter terug op zijn eigen statistieken bij de Red Devils. "Het was een uniek voorrecht." Ook Real Madrid-speler Cristiano Ronaldo had nog een goed woordje over voor Ferguson. "Bedankt voor alles, baas."

Openingsscène Now You See Me

Na zijn robuuste actiefilms als The Transporter en Clash of the Titans gaat regisseur Louis Leterrier het met Now You See Me over een andere boeg gooien. De thriller met goochelen als hoofdthema en een cast om 'u' tegen te zeggen, maakte vandaag de openingsscène beschikbaar voor het grote publiek.

In Now You See Me proberen een FBI-agent en een Interpol-detective een groep illusionisten te achterhalen. Deze groep brengt enorme, specatulaire shows aan de man, maar tijdens hun optredens beroven ze banken. Dit geld wordt vervolgens tijdens de shows uitgedeeld aan het publiek.

De cast is rijkelijk gevuld met grote Hollywoodnamen: onder meer Morgan Freeman, Mark Ruffalo, Jesse Eisenberg, Isla Fisher, Woody Harrelson, Michael Caine en Mélanie Laurent hebben rollen in Leterriers nieuwste film.

Now You See Me is vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.

Red Band trailer nieuwe Coens-film Inside Llewyn Davis

Na het behoorlijk succesvolle True Grit bleef het even stil rondom de bekende gebroeders Coen. Er werd rustig gebrouwen aan het nieuwe project: Inside Llewyn Davis. Vandaag is een nieuwe Red Band trailer van de film uitgebracht.

Inside Llewyn Davis vertelt het verhaal van een folkzanger die in de jaren zestig door New York trekt, precies de plek waar de muziek van die tijd juist niet ontdekt werd. Het verhaal is losjes gebaseerd op het boek The Mayor of MacDougal Street van Dave van Ronk. Rollen zijn onder meer weggelegd voor Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake en John Goodman.

De nieuwe film van de Coens is onder meer te zien op het filmfestival van Cannes en is vanaf 5 december in Nederland te aanschouwen.

Asielzoekers Schiphol eten en drinken weer

De asielzoekers in het detentiecentrum op Schiphol hebben hun hongerstaking beëindigd. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In Rotterdam zijn nog wel vreemdelingen in honger- en dorststaking.

Volgens het ministerie waren woensdagmiddag in Rotterdam nog zeventig vreemdelingen in hongerstaking, waarvan er vijf ook niet meer drinken. Het Meldpunt Vreemdelingendetentie maakt melding van 97 hongerstakers, van wie er twintig niet meer drinken.

De eerste groep van negentien asielzoekers ging vorige week dinsdag in hongerstaking op Schiphol. Vreemdelingen in Rotterdam volgden dat voorbeeld vanaf maandag.

De vreemdelingen zijn het niet eens met hun behandeling. Ze zitten zestien uur per dag in hun cel, worden geboeid bij bezoek aan ziekenhuis of rechtbank en er zijn weinig activiteiten, liet een woordvoerder van het Meldpunt Vreemdelingendetentie eerder weten.

[Giro] Bulgac wil zich vaker laten zien

In de vijfde etappe van de Ronde van Italië was Brian Bulgac woensdag vaak voorop in beeld. De Nederlandse renner van Lotto-Belisol zat in de kopgroep van vijf man die lange tijd vooruit bleef. "Ik heb er toch wel even in geloofd dat we het tot het einde zouden kunnen uitzingen", aldus Bulgac. De groep werd echter 20 kilometer voor het einde ingelopen, waarna John Degenkolb de etappewinst pakte.

"Ik word met de dag beter hier in de Giro", zei de Nederlander na afloop. "En ik zal zeker nog mee in de aanval trekken. Misschien niet in de vlakke etappes, want dan weet je dat het weinig zin heeft. Maar ik ga er zeker nog enkele ritten uitpikken om mee te zitten in een ontsnapping."

Ferrari wil minder auto's verkopen

Sportwagenfabrikant Ferrari wil zijn autoverkoop gaan verminderen om de exclusiviteit van het merk te behouden. Dat maakte Ferrari-topman Luca Cordero di Motezemolo woensdag bekend.

Vorig jaar verkocht Ferrari een recordaantal van ruim 7300 auto's en beleefde het zijn beste jaar in de geschiedenis. Ook in het eerste kwartaal van 2013 deed Ferrari goede zaken en zag het de omzet met 8 procent toenemen tot 551 miljoen euro. Cordero di Motezemolo wil echter dat er eind dit jaar niet meer dan 7000 auto's aan de man zijn gebracht. Zo kan het bedrijf zich meer gaan richten op het aanpassen van zijn automodellen aan de wensen van de klant. "Autodealers moeten begrijpen dat ook kwaliteit belangrijk is, niet alleen kwantiteit", aldus de topman.

Ferrari wil exclusiever worden
Ferrari wil exclusiever worden (Foto: ANP)

Berlusconi krijgt 4 jaar cel

Het gerechtshof in Milaan heeft oud-premier Silvio Berlusconi van Italië woensdagavond wegens belastingfaude in zijn bedrijf Mediaset tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarnaast mag hij 5 jaar geen publieke functie uitoefenen.

Dat heeft de krant la Repubblica gemeld. Het vonnis is gelijk aan de straf die een rechtbank Berlusconi (76) vorig jaar oplegde. Naar verwachting gaat de mediamagnaat in cassatie. Ook na een eventuele definitieve veroordeling gaat hij waarschijnlijk niet de cel in, maar krijgt hij wegens zijn hoge leeftijd huisarrest.

Politiek kan het vonnis van woensdagavond wel onmiddellijk consequenties hebben. Binnen de gelederen van de centrumlinkse PD leeft al veel onvrede over de samenwerking met de centrumrechtse PDL van de omstreden Berlusconi.

Berlusconi krijgt in hoger beroep 4 jaar cel
Berlusconi krijgt in hoger beroep 4 jaar cel (Foto: ANP)

Heleen van Royen heeft relatie met drummer Rigby

Heleen van Royen heeft een nieuwe liefde. De 48-jarige schrijfster laat aan RTL Boulevard weten dat ze het gezellig heeft met Bart Meeldijk, de 26-jarige drummer van de band Rigby.

Heleen gaat woensdagavond naar een boekpresentatie met haar nieuwe vriend. Van Royen staat momenteel met haar nieuwe roman De Hartsvriendin op de achtste plek van de bestsellerlijst.

Heleen maakte begin dit jaar bekend te gaan scheiden van Ton van Royen. De twee waren twintig jaar getrouwd. Ze hebben samen twee kinderen.

Haase verliest van Tsonga, verstevigt eigen record

Robin Haase is er niet in geslaagd de achtste finale te bereiken van het ATP Masters Series-toernooi van Madrid. De Hagenaar moest het onderspit delven tegen de als zevende geplaatste Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman won in twee tie-breaks; 6-7 (5) en 6-7 (2).

Haase verstevigde door in twee tie-breaks te verliezen wel zijn eigen wereldrecord. Tot deze partij had hij het wereldrecord van het aantal tie-breaks op een rij verliezen al in handen met vijftien stuks. Met deze nederlaag heeft hij dit aantal dus inmiddels uitgebreid naar zeventien.

Nadal te sterk voor Paire in Madrid

Rafael Nadal is eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi van Madrid. De als vijfde geplaatste Spanjaard rekende woensdag af met de Fransman Benoît Paire met 6-3 en 6-4. Nadal, die in de eerste ronde een bye had in de Spaanse hoofdstad, kreeg in de hele partij slechts een breekpunt tegen, dat hij bovendien wegsloeg.

De 26-jarige gravelspecialist sloeg zelf in beide sets één keer toe. In de derde ronde neemt hij het op tegen zijn landgenoot Nicolas Almagro (11) of de Rus Mikhail Youzhny. Nadal won het toernooi in Madrid in 2005 en 2010.

Tomas Berdych sloeg zich ten koste van de Pool Jerzy Janowicz naar de derde ronde. De als zesde geplaatste Tsjech was met 6-7 (3), 6-3 en 6-2 te sterk. De Duitse routinier Tommy Haas (13) versloeg Andreas Seppi uit Italië met 6-1 en 6-2.

Bij de vrouwen viel het doek voor voormalig nummer één van de wereld Victoria Azarenka. De als derde geplaatste Wit-Russin ging in de tweede ronde met 6-1, 2-6 en 3-6 onderuit tegen Ekaterina Makarova uit Rusland.

Oefenduel Ajax Cape Town en Liverpool verboden

Ajax Cape Town mag op 21 mei geen vriendschappelijke wedstrijd spelen tegen Liverpool. Volgens de Zuid-Afrikaanse voetbalbond leidt de wedstrijd de aandacht af van de lokale bekerfinale, op 25 mei. Ajax Cape Town zegt tegen Novum Nieuws dat het tegen het besluit in beroep is gegaan.

"We staan geen internationale vriendschappelijke wedstrijden toe terwijl het seizoen nog aan de gang is want ze concurreren met onze eigen evenementen en onze eigen sponsors", zei bestuurder Derek Blankensee van Zuid-Afrika's Premier Soccer League woensdag. Op 25 mei neemt lijstaanvoerder Kaizer Chiefs het in de bekerfinale op tegen de winnaar van het halvefinaleduel tussen Platinum Stars en Super Sport United.

Ajax Cape Town heeft protest aangetekend tegen het verbod, zo laat een woordvoerder weten. "We verwachten donderdag na lunchtijd met een verklaring te komen." De woordvoerder kon niet bevestigen dat Ajax Cape Town op 21 mei met een gelegenheidsteam aantreedt tegen Liverpool, in een poging het verbod te omzeilen. Berichten van deze strekking circuleren op internet.

Het gemeentebestuur van Kaapstad, dat de beoogde wedstrijd zou financieren, noemt het besluit van de bond 'kortzichtig'. "We proberen het merk Zuid-Afrika op te bouwen. Een van de beste voetbalteams ter wereld zover krijgen om hier te komen spelen is een enorme prestatie voor ons", aldus wethouder Grant Pascoe tegenover plaatselijke media.

Ajax Cape Town maakt een teleurstellend seizoen door. De satellietclub van Ajax Amsterdam staat twee na laatste in de competitie, waardoor degradatie dreigt. Twee weken geleden stapte de Nederlandse coach Jan Versleijen op, naar verluidt uit onvrede over de benoeming van een nieuwe technisch directeur.

Sanchez mag in België rijden van Blanco

Luis Leon Sanchez gaat op 22 mei van start in de Ronde van België. Dat laat een woordvoerder van Blanco Pro Cycling woensdag weten.

De Spaanse renner werd sinds februari niet meer opgesteld door de Nederlandse ploeg omdat zijn naam werd genoemd in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes. Hij was het niet eens met die beslissing en is naar de UCI gestapt. Na gesprekken tussen beide partijen is besloten dat hij nu wel in België van start mag gaan. De woordvoerder kon niet zeggen of de 29-jarige Sanchez ook daarna wordt opgesteld.

Caro Emerald op weg naar koppositie Britse hitlijst

Caro Emerald komt met haar nieuwe plaat waarschijnlijk binnen op de eerste plek van de Britse hitlijst. De website van Official Charts laat weten dat The Shocking Miss Emerald in een tussenstand aan kop gaat in de albumlijst. De hitlijst komt zondag officieel uit.

"Ik ben echt in de wolken, niet normaal", reageerde de 32-jarige Emerald in RTL Boulevard. "Het is heel bijzonder." Haar tweede cd The Shocking Miss Emerald werd vrijdag gelanceerd.

Emerald toert momenteel door Europa. Ze treedt de komende maanden op in onder meer Londen, Parijs, Milaan en Wenen. De zangeres scoorde wereldwijd hits met nummers als Back It Up en A Night Like This.

[Giro] Ritzege Degenkolb na tumultueuze finale

John Degenkolb heeft Argos een ritzege in de Giro d'Italia bezorgd. De Duitser in Nederlandse dienst bleef in de 203 kilometer lange vijfde etappe van Cosenza naar Matera de Spanjaard Angel Vicioso en de Duitser Paul Martens voor. De slotfase werd ontsierd door een massale val in de voorlaatste kilometer.

Degenkolb profiteerde indirect van een val van zijn Sloveense ploeggenoot Luka Mezgec in een lastige bocht. Waar de Duitser ternauwernood overeind kon blijven, smakten de renners achter hem tegen het asfalt of moesten ze in de remmen. Even leek Marco Canola van Bardiani met de overwinning aan de haal te gaan, maar Degenkolb bleek over meer power te beschikken.

Voor Degenkolb is het zijn zesde ritzege in een grote ronde. Zijn eerdere dagsuccessen boekte hij allemaal in de Ronde van Spanje van vorig jaar.

De Nederlander Brian Bulgac maakte op weg naar Matera deel uit van een kopgroep van vijf man. Een serieuze kans op de ritzege hadden de vluchters echter geen moment. In de lastige finale, met een venijnige klim in de laatste tien kilometer, regende het aanvallen. De schuiver van de knecht van Degenkolb in de slotfase bleek uiteindelijk echter van doorslaggevend belang.

De Italiaan Luca Paolini blijft in het bezit van de roze leiderstrui. Donderdag staat er voor de renners een nagenoeg vlakke rit over 170 kilometer op het programma.

FOK!filmtips van de dag: Die Hard 4.0 (Live Free or Die Hard)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Een grote Amerikaanse actrice heeft een toevallige ontmoeting met de sympathieke en aantrekkelijke eigenaar van een reisboekenwinkel. Ze worden verliefd op elkaar, maar het is niet altijd even gemakkelijk om een relatie in stand te houden wanneer je een grote Amerikaanse actrice bent.

Het vergt weinig moeite Notting Hill leuk te vinden. De makers van de film, die al eerder verantwoordelijk waren voor een succesfilm als Four Weddings and a Funeral, hebben ditmaal het zekere voor het onzekere genomen en wel erg weinig eisen aan hun publiek gesteld. De regie was in handen van Roger Mitchell. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

John McClane zal opnieuw in actie moeten komen, wanneer een groep internetterroristen van plan is om alle computers in Amerika plat te krijgen wanneer het 4 juli, Onafhankelijkheidsdag, is. Het boosaardige driestappenplan is om eerst de systemen van de verkeerscontrole onklaar te maken, om via het economische centrum tot slot water en elektriciteit af te sluiten. Geholpen door de jonge hacker Matt Foster, is alle hoop in Washington eens te meer gevestigd op de onvermoeibare McClane. Die Hard 4.0 (Live Free or Die Hard) is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Eliza Welch leeft met haar gezin in een appartement midden in Manhattan. Ze is een voormalig fictieschrijfster, die nu fulltime moeder is en daar een blog over bijhoudt. Haar verdere creatieve ambities heeft ze even op een laag pitje gezet om haar twee kinderen op te voeden. Eliza heeft haar handen vol om alles in goede banen te leiden en moet continu meerdere dingen tegelijk doen. Ook nu ze van plan is een groot feest te organiseren voor de zesde verjaardag van haar dochtertje. Eliza's man bedoelt het allemaal goed, maar heeft vaak helemaal niet door waar zijn vrouw mee worstelt.

Voor haar rol in deze komedie over de vreugde en stress die het moederschap met zich meebrengt won hoofdrolspeelster Uma Thurman de prijs voor Best Actrice op het Filmfestival van Boston. Motherhood is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Did You Hear About the Morgans?, Surrogates en Snakes on a Plane zijn ook op de televisie te zien vanavond.

Nederlandse korte jeugdfilm wint prijs in Duitsland

De jeugdfilm Yim & Yoyo heeft dinsdag een prijs gewonnen op een festival voor korte films in Oberhausen. De film van Anna van Keimpema werd geprezen om de fantasie en humor, staat te lezen op de website van het festival. De winnaar werd bepaald door vijf jeugdige juryleden.

Yim & Yoyo gaat over het Chinese jongetje Yim dat maar weinig vriendjes heeft. Hij vindt troost bij zijn tekening van de pandabeer Yoyo. Samen met zijn denkbeeldige vriendje beleeft hij talloze avonturen, tot Yim een potentieel vriendinnetje ontmoet.

De film werd begin januari uitgezonden op tv. Een herhaling is zondagochtend te zien bij de KRO.


Nederlandse korte jeugdfilm wint prijs in Duitsland (Foto: Novum)

Captain America-regisseur gaat voor Gotti-film

Joe Johnston gaat de maffiafilm Gotti: In the Shadow of My Father regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Johnston is bekend van de superheldenfilm Captain America: The First Avenger. Gotti kwam een paar weken geleden zonder regisseur te zitten, toen Nick Cassavetes zich wegens andere verplichtingen moest terugtrekken.

Travolta speelt in de film de rol van maffiabaas John Gotti Sr. Hij heeft zin in zijn rol. "Ik denk dat Johnston een spannende en frisse visie aan de film toevoegt", zegt de acteur in een verklaring.

Johnston sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat we altijd gefascineerd zijn door het personage van buitenstaander", aldus de regisseur. "John Gotti kon een aardige, liefhebbende man zijn, maar tegelijkertijd dodelijk voor zijn vijanden." Johnston is blij met Travolta. "Om het verhaal met hem te kunnen vertellen is de droom van iedere regisseur."

Het filmproject Gotti staat al een paar jaar in de steigers. Vorig jaar was Lindsay Lohan nog aan het project verbonden, maar die is uiteindelijk niet gecast. Ook Joe Pesci was in beeld voor een rol. Naast Travolta is nog geen andere acteur bevestigd voor de maffiafilm.


Captain America-regisseur gaat voor Gotti-film (Foto: Novum)

Vermiste broertjes op beelden, zoektocht in bos

De vermiste broertjes uit Zeist zaten maandagavond bij hun vader in de auto toen hij rond 22.15 uur tankte in het Limburgse Beek. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdag aan het begin van de avond. Naar aanleiding daarvan en een tip die woensdag is binnengekomen doorzoekt de politie vanaf 20.00 uur het Bunderbos bij het Limburgse Elsloo.

Eerder meldde de politie nog dat het onduidelijk was of de jongens van 7 en 9 jaar er in Beek bij waren. Na opwaardering van de beelden blijkt dit het geval, aldus de zegsman.

Over de inhoud van de tip die aanleiding geeft voor de zoektocht in het Bunderbos wil de woordvoerder niets kwijt. Mariniers zijn woensdag aan het begin van de avond onderweg naar het bos. Zij zijn gespecialiseerd in het doorzoeken van bossen. Ook agenten van de mobiele eenheid zoeken mee.

Dinsdagochtend werd de vader dood gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat in de buurt van Doorn, in de provincie Utrecht. Hij had zelfmoord gepleegd. Later werd duidelijk om wie het ging en dat zijn kinderen van 7 en 9 jaar bij hem hadden moeten zijn.

Chantal Janzen heeft geen glamourleven

Chantal Janzen herkent zich niet in de glamourverhalen van veel collega's als Yolanthe Sneijder-Cabau die van Los Angeles naar Turkije reist. "Dan denk ik: ik zat gisteren in Venlo omdat mijn ouders daar wonen en nu zit ik in Amsterdam, in het Vondelpark, waar ik net in een hoop stront ben gaan zitten", vertelt de actrice voor de camera van Novum Nieuws.

Het sterrenbestaan staat de 34-jarige Janzen ook niet echt aan. "Nee, ik denk het niet. Dan moet ik er iedere dag zo uitzien", aldus een opgetutte actrice. Janzen was woensdag in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski voor de laatste draaidag van de romantische komedie Soof.

Hoofdrolspeelster Lies Visschedijk vindt haar leven ook niet bar glamoureus. "Maar ik vind het wel leuk dat het lekker anders is." Visschedijk speelt de titelrol in Soof. De film van Antoinette Beumer is gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman en gaat over Sofie een bijna veertiger die in een crisis belandt.

De regisseuse vindt het scenario van de film zeer herkenbaar. "Eigenlijk sta ik mijn midlifecrisis van tien jaar geleden te verfilmen", bekent de 50-jarige Beumer. "Ik kan me er van alles bij voorstellen."

"Ik denk dat iedereen zich wel eens die vraag moet stellen", aldus Visschedijk over de vraag 'Is dit alles?' "Anders denk je nooit na of je nog wel blij bent met je leven." Chantal Janzen hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken. "Over het algemeen ben ik heel gelukkig."


Chantal Janzen heeft geen glamourleven (Foto: Novum)

Internetverkeer hersteld in Syrië

Het internetverkeer in Syrië is woensdag hersteld. Eerder op de dag zeiden diverse grote internetbedrijven zoals Google dat de Syrische netwerken dinsdagavond abrupt offline waren gegaan, maar het Syrische persbureau SANA meldde woensdagmiddag dat het euvel is verholpen.

Volgens SANA lag het internet in het hele land plat door problemen met een glasvezelkabel. Het was de tweede keer sinds november dat heel Syrië het zonder internet moest stellen. Er werd nog gespeculeerd dat het regime van president Bashar Assad achter de storing zat. De Syrische autoriteiten hebben in het verleden vaker het telefoon- en internetverkeer afgesloten om bij grote militaire operaties de communicatielijnen van de opstandelingen te verstoren. Er zijn woensdag echter geen berichten uit Syrië gekomen over grootschalige gevechten.

Elf jaar geëist voor doodschieten Delftenaar

Een 43-jarige man uit Delft gaat als het aan justitie ligt elf jaar de gevangenis in voor het doodschieten van een 38-jarige plaatsgenoot in oktober. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij het slachtoffer opzettelijk van het leven beroofd en is doodslag daarom bewezen.

Het slachtoffer werd op 25 oktober neergeschoten op de galerij voor de flatwoning van de verdachte aan de César Franckstraat. Hij had daar aangebeld omdat hij nog geld van de dader kreeg. Bij de ruzie die ontstond, schoot de man het slachtoffer in zijn borst. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

De officier van justitie rekent het de man zwaar aan dat hij het slachtoffer doodschoot op de galerij, min of meer in de openbare ruimte. Daarnaast waren onder meer vier kinderen getuige van de schietpartij. Ook gebruikte hij kogels die zware schade aan het menselijk lichaam aanrichten.

Verder neemt het OM het de verdachte kwalijk dat hij na zijn daad is gevlucht. Op zijn vlucht veroorzaakte hij bovendien een verkeersongeval op de A2 waarna hij doorreed. De man is in het verleden al verschillende malen veroordeeld voor bedreigingen en mishandelingen. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

China wil Nederlandse melkpoederfabrieken

China zou graag zien dat Nederland investeert in melkpoederfabrieken in China. Dat verzoek heeft de Chinese minister van import en export Zhi Shuping gedaan aan minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA). Ploumen is momenteel voor een handelsmissie in het land.

Tijdens het overleg zijn de melkpoedertekorten in Nederland besproken. "Minister Zhi Shuping deelt mijn zorg over de tekorten in Nederland en heeft toegezegd dat er hard gewerkt wordt om een oplossing hiervoor te vinden", aldus Ploumen in een verklaring.

De Chinese bevolking heeft volgens de bewindsman minder vertrouwen in het eigen melkpoeder en is bereid meer te betalen voor de hoge kwaliteit van Nederlands melkpoeder. Ploumen vindt dat goed voor de werkgelegenheid in Nederland, maar volgens haar moet het niet ten koste gaan van lege schappen voor Nederlandse ouders. De minister laat weten de dialoog tussen Nederland en China over het melkpoeder voort te zetten.

Woensdag overlegde staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) met de brancheorganisaties van de supermarkten en levensmiddelenindustrie over de kwestie. Daar werd onder meer besloten dat er een onderzoek komt naar de export van babymelkmoeder naar China door Nederlandse opkopers. Dat onderzoek moet opkopers ontmoedigen.

Door de grote vraag vanuit China zijn schappen in Nederland tegenwoordig geregeld leeg. Bij veel supermarkten en andere winkels waar babymelkpoeder wordt verkocht, mogen klanten per keer slechts een beperkte hoeveelheid melkpoeder kopen.

Eind vorig maand werd bekend dat Chinese investeerders een eigen fabriek voor babymelkpoeder willen neerzetten in Assen. Het poeder moet vervolgens worden geëxporteerd naar China.

Neus De Vrij mogelijk toch gebroken

Stefan de Vrij moet de laatste competitiewedstrijd van het seizoen mogelijk aan zich voorbij laten gaan. Ronald Koeman vreest zijn aanvoerder te moeten missen.

Tijdens de teleurstellende 2-0 nederlaag bij ADO Den Haag moest De Vrij het veld per brancard verlaten. De Oranje-international kwam hard in botsing met zijn tegenstander en beschadigde zijn neus.

Daarmee is het niet goed gesteld, zegt Koeman in gesprek met Voetbal International. "De plek rond zijn neus is helemaal blauw", zo vertrouwde hij het weekblad toe. "Wellicht is er toch een breukje, of andere schade. Dat moeten we afwachten, maar misschien kan hij zondag wel gewoon meedoen."

Feyenoord neemt het in de laatste competitieronde op tegen NAC Breda en hoopt in eigen huis de derde plaats veilig te stellen. Nummer twee PSV is alleen in theorie nog te achterhalen.

"Ajax-kampioenschappen erg bijzonder"

Frank de Boer dacht zijn onbetwiste aanvalsleider gevonden te hebben in Kolbeinn Sigthórsson. Mede vanwege blessureleed kon de IJslander die rol nog niet vervullen.

Sinds zijn komst naar Ajax van bijna twee jaren geleden voegde de Amsterdamse club twee landstitels toe aan de imposante prijzenkast. "Het is erg bijzonder dat ik in mijn eerste twee seizoenen bij Ajax al twee keer kampioen ben geworden", aldus Sigthórsson tegenover Voetbal International.

Zijn individuele rol bleef beperkt. Gedurende lange tijd stond de centrumaanvaller aan de kant met diverse blessures. "Helaas heb ik vanwege blessures tot nu toe minder duels voor Ajax gespeeld dan ik zou willen", bekent hij.

Na de zomer moet het seizoen van Sigthórsson aanbreken. Behalve het winnen van de landstitel wil Ajax hoge ogen gooien op het Europese strijdtoneel. "Ik kijk ernaar uit volgend seizoen weer in de Champions League te spelen", besluit de nummer negen van de Amsterdammers.

Lewandowksi prijst 'goede coach' Mourinho

In de Champions League zag José Mourinho met eigen ogen waartoe Robert Lewandowski in staat is. Naar verluidt wil de Portugees de spits meenemen naar Chelsea.

Zonder in te gaan op de mogelijkheid van een transfer naar Londen sprak Lewandowski lovende woorden over de trainer van Real Madrid. "Hij is een goede coach en het is een enorme eer om in zijn belangstelling te staan", zo vertrouwde hij SportBild toe.

Ook Real Madrid wordt regelmatig genoemd als een mogelijke bestemming voor de aanvalsleider van Borussia Dortmund. Voorzitter Florentino Perez liet onlangs ontvallen gecharmeerd te zijn van de Pool.

"Ik heb Perez ontmoet in de kleedkamer na afloop van het duel (in de halve finale van de Champions League, red.), maar ik heb hem verder niet gesproken", zei Lewandowski daarover. "Ik heb alleen gelezen wat hij volgens de pers gezegd zou hebben."

Geen wachtgeld meer voor lokale politici

Gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten die hun zetel inleveren kunnen niet langer aanspraak maken op wachtgeld. Dat heeft het kabinet woensdag besloten, maakte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) bekend na afloop van de ministerraad.

Na de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en provinciale verkiezingen in 2015 verdwijnen de bestaande regelingen. Alleen zittende lokale politici kunnen nog een uitkering krijgen als zij na de verkiezingen niet terugkeren.

Plasterk vindt het lidmaatschap van de gemeenteraad of de Provinciale Staten een nevenfunctie naast een 'hoofdberoep'. Raads- en Statenleden zijn er voor hun inkomen niet van afhankelijk, motiveert hij zijn besluit.

Overigens kennen lang niet alle gemeenten of provincie een uitkeringsregeling voor aftredende politici. Bij de meeste is het wachtgeld al afgeschaft, aldus de minister.

Drukke avondspits door begin hemelvaartweekeinde

Het begin van het hemelvaartweekeinde zorgt woensdag voor een extra drukke avondspits. Behalve vakantieverkeer zorgen een aantal ongelukken en wegwerkzaamheden voor lange files, laat een woordvoerder van de ANWB weten. Even voor 17.00 uur stond er in totaal 265 kilometer file.

De piek is volgens de ANWB nog niet gehaald. Vorig jaar stond op de woensdag voor Hemelvaartsdag 280 kilometer. "Naar verwachting gaan we daar dit jaar wel overheen", aldus de zegsvrouw. Op een normale woensdagavond staat niet meer dan 120 kilometer file.

Volgens de woordvoerder is het vooral in het midden en zuiden van het land druk. De knelpunten zijn onder meer A2 tussen Sint Michielsgestel en Waardenburg en de A59 bij knooppunt Empel, waar eerder woensdagmiddag al de twintig kilometer werd gehaald. Ook op de A50, A27, A16 en A1 is het druk.

Weggebruikers die woensdagavond nog de weg op moeten en Amsterdam passeren moeten rekening houden dat de Coentunnel dicht gaat. Vanwege werkzaamheden moeten automobilisten tot en met maandag omrijden via de Zeeburgertunnel.

EA wil Battlefield 20 uitbrengen

Fans van Battlefield hoeven zich geen zorgen te maken dat EA geen heil meer ziet in de game. EA heeft namelijk wat voorzorgsmaatregelen getroffen en een aantal domeinnamen geregistreerd. In totaal zijn er acht nieuwe domeinnamen gekocht die duiden op acht verschillende Battlefields.

De domeinnamen zijn Battlefield 13 tot en met Battlefield 20. De domeinnamen tot en met Battlefield 9 had het bedrijf al; de andere nummers (10, 11 en 12) zijn in handen van een externe partij. Wellicht gaat er elk jaar een Battlefield uitkomen en wordt de naam opgebouwd met het jaartal van uitgave (zoals veel sportspellen). Het is in ieder geval duidelijk dat we nog enkele games in de Battlefield-reeks mogen verwachten als het aan EA ligt.

Battlefield 4

EVE Online-spelers blazen grootste schip op

EVE Online bestaat tien jaar dit jaar en het bedrijf achter de game heeft enkele events gepland om dit te vieren. Er zijn echter ook een aantal fans die zelf iets wilden organiseren en zodoende was de slag om Nyx Supercarriers geboren. De Nyx Supercarriers is één van de grootste schepen in het spel.

Het doel: dit megaschip verslaan door enkel gebruik te maken van Frigates, het kleinste schip in het spel. Meer dan 3000 mensen hebben zich aangemeld en dit resulteerde in onderstaande video. Een goede weergave wat een overvloed aan kracht kan betekenen tegen één krachtige vijand.

Sony wil meer PS Mobile-developers

Sony heeft besloten om de kosten om developer te worden voor PS Mobile te laten vallen. Hiermee hopen ze dat meer developers content willen brengen voor de mobiele sector van Sony. Normaliter kost een licentie om developer te worden van het platform rond de tachtig euro. 

Onder PlayStation Mobile valt onder andere de PlayStation Vita, maar ook telefoons en tablets van Sony zelf. Games die momenteel onderdeel zijn van het platform, zijn onder andere Haunt the House: Switch Galaxy en Beats Trellis. Het is nog niet bekend welke developers nu wel overstag gaan en lid worden van het PS Mobile-platform.

Sony PS Mobile

Duitse regering akkoord met verkoop tanks Indonesië

De Duitse regering heeft het licht op groen gezet voor de verkoop van 104 tanks aan Indonesië. Daarnaast verkoopt Duitsland zestig pantservoertuigen en ondersteunende voertuigen aan Jakarta. Dat heeft de regering bevestigd na vragen van oppositieleider Katja Keul. De brief van de regering werd woensdag vrijgegeven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel meent dat het zinvol is om 'betrouwbare partners' te helpen om de veiligheid in hun eigen regio te bewaken en dat in sommige gevallen te doen door defensiematerieel te leveren. De oppositie vindt echter dat de Duitse regering iets te graag wapens wil exporteren naar gevoelige regio's. Vorige maand nog maakte een Duits bedrijf bekend een deal te hebben gesloten met Qatar om de Golfstaat te voorzien van 62 nieuwe tanks en 24 houwitsers.

Nederland heeft eerder afgezien van het leveren van tanks aan Indonesië, omdat gevreesd werd dat deze zouden worden ingezet tegen de eigen bevolking. Daarop maakte Indonesië bekend met Duitsland in zee te zullen gaan.

Piloot neergestorte Cessna overleden

De piloot van het sportvliegtuigje dat woensdagochtend voor de kust van Egmond aan Zee neerstortte is overleden. Het gaat om een 71-jarige man uit het Noordhollandse Sint Maartensvlotbrug. Hij werd na de crash buiten bewustzijn per helikopter naar een ziekenhuis in Den Helder gebracht. Bij aankomst bleek hij te zijn overleden, meldt de politie.

De tweede inzittende, een 48-jarige man uit Bussum, ligt gewond in een ziekenhuis. Zijn toestand is op dit moment nog onbekend.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de luchtvaartpolitie onderzoeken de toedracht van het ongeluk. Woensdagmiddag worden gevonden wrakstukken van de eenmotorige Cessna aan wal gebracht voor onderzoek. De luchtvaartpolitie gaat daarnaast getuigen horen.

De Cessna 172P stortte rond 09.00 uur zo'n vijftig kilometer voor de kust neer. De kustwacht kreeg daarop een melding van een noodbaken. Daarop werden reddingsboten, helikopters en een vliegtuig op pad gestuurd om overlevenden te zoeken. Beide inzittenden droegen overlevingspakken, waardoor ze bleven drijven en minder snel onderkoeld raakten.

Kabinet staat achter Weekers

Het kabinet heeft er vertrouwen in dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) de Tweede Kamer volgende week zal overtuigen dat de fraude met toeslagen goed wordt aangepakt. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De kwestie is woensdag 'even' aan bod gekomen tijdens de ministerraad, zei Asscher. Weekers ligt momenteel onder vuur vanwege de fraude met toeslagen door Bulgaren. Hij moet voor vrijdag op verzoek van de voltallige oppositie opnieuw met meer informatie komen.

Asscher verwacht dat Weekers volgende week de Kamer weet te overtuigen van zijn aanpak. Al is het oordeel daarover aan de Kamer, voegde hij daar aan toe. Volgens Asscher is het vooral belangrijk hoe dit soort fraude in te toekomst wordt bestreden.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) staat nog achter zijn staatssecretaris. "De hoofdvraag is of er goed opgetreden is. En die vraag kan gewoon positief worden beantwoord", zei hij na afloop van de ministerraad. Omdat de diensten volgens hem voortvarend aan de slag zijn gegaan met de fraude is de vraag wie wat op welk moment wist 'veel minder relevant'.

Alle arrestanten huldiging Ajax vrij

Alle verdachten die zondag werden opgepakt rond de huldiging van Ajax in Amsterdam zijn weer op vrije voeten. De rechter-commissaris heeft woensdag besloten ook de laatste verdachte die nog vast zat vrij te laten, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten.

Dinsdag zaten nog acht van de aanvankelijk veertig opgepakte verdachten vast. Kort daarna liet de rechter-commissaris een andere verdachte gaan.

Negen verdachten moeten zich volgende week vrijdag verantwoorden voor een politierechter in een speciale snelrechtzitting. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

De meeste van de in totaal veertig verdachten die werden aangehouden rondom het kampioensfeest van Ajax kregen een boete van tussen de 50 en 750 euro opgelegd. Drie zaken werden geseponeerd.

Verdachte cyberaanvallen overgeleverd aan Nederland

De Nederlander die eind april in Spanje werd aangehouden in een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen is maandagavond overgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De man wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De 35-jarige S.K. wordt verdacht van zware internetaanvallen op non-profitorganisatie Spamhaus, dat antispamdatabases beheert. Ook partners van Spamhaus in onder meer de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië werden getroffen.

K. bestookte Spamhaus volgens justitie met DDoS-aanvallen en maakte gebruik van vervalste IP-adressen. Bij een dergelijke aanval worden websites bestookt met grote hoeveelheden data, waardoor ze bezwijken en onbereikbaar worden.

K. werd vorige maand op verzoek van Nederland in Spanje aangehouden. Bij zijn arrestatie werd onder meer beslag gelegd op computers, gegevensdragers en mobiele telefoons. Het onderzoek naar de cyberaanvallen is in Nederlandse handen.

Travolta speelt kunstvervalser met tegenzin

John Travolta gaat de hoofdrol spelen in The Forger. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het verhaal gaat over een man die als kind enorm veel artistiek talent had maar is afgedreven naar vervalsingen en in de bak belandt. Als hij vrijkomt, wil hij bij zijn zieke zoontje zijn, maar zijn oude werkgever dwingt hem tot het klaren van nog één laatste klus.

De 59-jarige Travolta is eerst nog bezig alle festivals af te lopen met zijn nieuwe film Killing Season, een actiethriller met Robert De Niro.

De opnames van The Forger staan gepland voor volgend jaar. De regie is van Philip Martin, die tot nu toe vrijwel uitsluitend tv-films maakte. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


John Travolta speelt kunstvervalser met tegenzin (Foto: Novum)

Wenders schaakt Franco voor drama

Wim Wenders heeft James Franco weten te strikken voor een rol in zijn drama Everything Will Be Fine. De Amerikaanse acteur heeft een overvolle agenda, maar heeft toch tijd gevonden voor de rol van schrijver die per ongeluk een kind doodt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Duitser Wenders beschrijft zijn filmproject Everything Will Be Fine als een familiedrama dat zich ontrafelt in twaalf jaar tijd. De Noorse Bjørn Olaf Johannessen schrijft het scenario. De opnamen gaan in augustus van start in Montreal.

De 35-jarige Franco speelt in het drama samen met Sarah Polley. Naast de film van Wenders heeft hij nog zes films op het programma staan als acteur en werkt hij nog aan vijf films als regisseur. Zijn drama As I Lay Dying is dit jaar geselecteerd voor het filmfestival van Cannes dat volgende week van start gaat.

De 67-jarige Wenders gooide in 2011 hoge ogen met zijn 3D-documentaire Pina over choreograaf Pina Bausch, waarvoor hij werd genomineerd voor een Oscar. Wenders is van plan zijn drama Everything Will Be Fine ook in 3D op te nemen. "Ik ben ervan overtuigd dat dat bij een intiem verhaal uitstekend werkt", aldus de regisseur.


Wim Wenders schaakt James Franco voor drama (Foto: Novum)

Koningshuis kostte vorig jaar 7,5 ton meer

Het koningshuis kostte vorig jaar tonnen meer dan was begroot. In totaal werd 40.243.000 euro uitgegeven aan het koninklijk huis, terwijl er voor 39.495.000 euro was begroot. Dat is een overschrijding van 748.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de begroting over het koninklijk huis, dat woensdag is gepubliceerd.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door hogere functionele uitgaven, zoals de instandhouding van het rijtuigenpark en de gebruikskosten van de paleizen. Er waren meer uitgaven, onder meer vanwege de digitalisering van dossiers.

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst bracht meer kosten in rekening. Aan de communicatie en begeleiding van publieke optredens van Beatrix, Willem-Alexander en Máxima werd bijna vier ton meer besteed.

De Oranjes hebben wel minder gevlogen. Het regeringsvliegtuig en de inhuur van andere vliegtuigen staat voor bijna acht ton in de boeken; ruim drie ton minder dan begroot.

Beatrix, Willem-Alexander en Máxima kregen verder vorig jaar in totaal een toelage van 7,2 miljoen euro. Beatrix, toen nog koningin, kreeg een inkomen van 821.000 euro, Willem-Alexander en Máxima kregen beiden 243.000 euro. Van het resterende bedrag wordt het personeel betaald.

Ex-Beatle krijgt ongenode gasten op podium

De afgelopen week gaf Paul McCartney de aftrap van zijn Out There-wereldtournee in Brazilië. Bij het optreden in het Serra Dourada stadion in Goiânia kreeg de ex-Beatle ongenode gasten op het podium. Een enorme wolk sprinkhanen hoorden de muzikant waarschijnlijk optreden en besloten het concert met  een bezoekje te vereren.

McCartney, die als dierenliefhebber bekendstaat, bleef onaangedaan doorspelen, terwijl de zwerm insecten op het podium plaatsnamen en zelfs op de muzikant gingen zitten. Een van de dieren had het zo naar zijn zin op de schouder van de ex-Beatle, dat hij het drie uur durende optreden bleef zitten en door McCartney aan het publiek werd voorgesteld, als zijn nieuwste vriend Harold. Zelden waren de woorden "the movement you need is on your shoulder" uit 'Hey Jude' meer toepasselijk als bij dit optreden.

Het 47000-koppige publiek was getuige van een indrukwekkend concert, waarbij McCartney ook zelden live gespeelde nummers als 'Being For The Benefit Of Mr Kite', 'All Together Now' en 'Eight Days A Week' liet horen. Laatstgenoemde nummer speelde McCartney voor het laatst in 1965 met The Beatles. De Out There-tour zal na Brazilië ook de Verenigde Staten, Polen, Italië, Oostenrijk en Canada aandoen.

Babos: "Had een speciale band met Mario"

Na acht jaar trouwe dienst verruilt Gábor Babos NEC voor een terugkeer naar NAC Breda. Aankomende zondag staat de Hongaar voor het laatst onder de lat bij de Nijmegenaren.

Op de officiële website van NEC blikt hij terug op zijn periode in Nijmegen. "Ik sluit een periode van m'n carrière af. Het was niet de kortste periode, het is hier mijn achtste seizoen. Over al die mooie jaren ga je nadenken", aldus de ervaren sluitpost.

De mooiste herinneringen bewaart hij aan het tijdperk onder Mario Been. "Ik had met Mario Been een speciale band", legt hij uit. "Als ik er één moet kiezen dan is hij het. Destijds hadden we een compleet andere selectie. Ik ben, denk ik, de laatste die van die ploeg over is."

"In de tijd erna heb ik heel veel spelers zien komen en gaan. Als je ziet hoeveel spelers van dat team stappen hebben gemaakt. Kijk naar jongens als Jeremain Lens en Peter Wisgerhof", herinnert Babos zich. "Het was echt een fantastisch elftal. Echt een team, een vriendschap. We hebben dat seizoen een hoop meegemaakt. Begonnen het seizoen met vuilniszakken op het veld, maar eindigden met champagne."

Opnieuw inval in coffeeshop Maastricht

De politie in Maastricht heeft woensdagmiddag weer een inval gedaan in een coffeeshop. Het gaat om coffeeshop Smokey, laat een woordvoerder van de politie weten. Het is nog onduidelijk hoeveel arrestaties zijn verricht en of er drugs in beslag zijn genomen.

Smokey, een wietboot aan de Wilhelminakade, verkocht softdrugs aan drugstoeristen uit andere landen, wat in strijd is met de regelgeving. Om diezelfde reden werden maandag- en dinsdagavond ook al invallen gedaan in coffeeshops Kosbor en Mississippi. In beide gevallen werden enkele arrestaties verricht.

De coffeeshops openden zondag weer hun deuren voor buitenlanders naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die oordeelde vorige week dat coffeeshop Easy Going vorig jaar onterecht was gesloten door de gemeente omdat er drugs werden verkocht aan buitenlanders. De gemeente kondigde al eerder aan dat de politie zou optreden als de deuren weer zouden opengaan voor buitenlanders.

Asscher verdedigt strafbaar stellen illegaliteit

Het kabinet heeft als taak het regeerakkoord uit te voeren, dus ook de afspraken over het strafbaar stellen van illegaliteit. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag na afloop van de ministerraad.

"Wij hebben als kabinet de taak om het regeerakkoord uit te voeren. Daar hebben we allemaal voor getekend en dat zijn we ook van plan", zei Asscher. Binnen de PvdA wordt momenteel een felle discussie gevoerd over de maatregel. Het congres wil dat die niet wordt uitgevoerd. Zondag is een extra politieke ledenraad over de kwestie.

Coalitiepartij VVD is bereid om te praten over de kwestie, mocht partijleider Diederik Samsom (PvdA) daar behoefte aan hebben, zo werd eerder op de dag duidelijk. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde daarop aan dat zij er met de PvdA uit wil komen. Het land kan niet elke anderhalf jaar verkiezingen hebben, zei ze.

De andere ministers schaarden zich na afloop van de ministerraad echter aan de zijde van Asscher. "Er is gewoon een regeerakkoord en daar hoort dit ook bij. Punt", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Zijn partijgenoot op Economische Zaken Henk Kamp wees erop dat sommige onderdelen van het regeerakkoord moeilijk zijn voor de PvdA, andere voor de VVD. "Het is een evenwichtig geheel geworden waar we nu met zijn allen voor staan."

Dat zei ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Hij wees erop dat de PvdA ook winstpunten heeft geboekt als het gaat om het zorgvuldig omgaan met illegalen. "Het lijkt mij het beste, ook voor de stabiliteit van de regering, om gewoon aan het regeerakkoord vast te houden."

Asscher wees eveneens op de balans uit het regeerakkoord. Hij wilde niet reageren op de opstelling van de VVD. "Ik ben geen achterban in onderhandeling, ik sta hier namens de ministersploeg." Die heeft de 'niet-vrijblijvende opdracht' om het regeerakkoord uit te voeren, aldus de vicepremier.

'Moyes wordt opvolger Sir Alex'

Manchester United heeft een opvolger voor Sir Alex Ferguson gevonden. De 50-jarige David Moyes moet komend seizoen op de stoel van de succesvolle manager gaan zitten.

De geruchten over een vertrek waren niet alleen van deze week. Sir Alex werd eind 2012 al weer 71 jaar, waardoor de grote vraag was wanneer hij met pensioen zou gaan. Goal.com begrijpt dat David Moyes van Everton de taken van zijn landgenoot gaat overnemen.

Net als Ferguson geboren op Schotse bodem, maar vierde zijn grootste successen als manager in Engeland. De 50-jarige Moyes kwam in maart 2002 binnen bij Everton en is daarmee na Ferguson en Arsène Wenger de langstzittende trainer in de Premier League. The Toffees werden onder zijn leiding een stabiele subtopper in de hoogste Engelse afdeling.

 Naar verwachting wordt Moyes misschien al binnen 24 uur aangesteld als nieuwe manager van The Mancunians. Bronnen binnen de club bevestigen aan Goal.com dat de spelers woensdag te horen kregen dat Moyes de nieuwe trainer op Old Trafford wordt.

De trainer heeft een aflopend contract bij Everton en eerder in het seizoen zei Moyes al dat hij deze verbintenis niet zomaar wilde verlengen. De overstap van Goodison Park naar Old Trafford zal dan ook vrij geruisloos en zonder problemen verlopen.

Moyes is al lange tijd een goede vriend van Ferguson en de twee kunnen uitkijken naar een samenwerking in Manchester. Ferguson treedt namelijk toe tot de directie van United, waardoor Moyes onder zijn grote voorbeeld zal komen te werken.

Het lijkt erop dat Ferguson veel invloed had op de keuze voor zijn opvolger en dat Moyes werd verkozen boven enkele grote managers die meer ervaring bij Europese topclubs hebben.

Ondanks dat de 50-jarige Schot nog geen enkele trofee won sinds zijn komst naar Everton, heeft United veel vertrouwen in de kwaliteiten van de manager. Met name zijn expertise op het gebied van motiveren, coachen en het maximale uit zijn spelersgroep halen speelden een belangrijke rol. Daarnaast was ook zijn ervaring in de Premier League een voordeel op zijn concurrenten.

Justitie pakt matchfixing aan

Minister Ivo Opstelten sprak na de ministerraad met de media. In dit gesprek gaf hij aan dat justitie matchfixing wil gaan aanpakken.

De KNVB was tot voor kort de verantwoordelijke instantie die dit moest aanpakken volgens Opstelten. Echter heeft de voetbalbond het geld en de middelen niet voor zo'n onderzoek. Ook in andere landen gebeurde pas wat toen politie en justitie zich er mee bemoeiden.

Er staan vijf Nederlanders op de verdachtenlijst van Europol. Komende zomer zal een oriënterend onderzoek afgerond worden door justitie in opdracht van de oud-burgemeester van Rotterdam.

Woonwagenkamp Haelen wordt niet verplaatst

Het woonwagenkamp in Haelen wordt niet ontmanteld. Verplaatsing van het kamp kost te veel tijd, is financieel niet verantwoord en in strijd met landelijk beleid. Dat concludeert een commissie die was ingesteld door de gemeente Leudal. In plaats daarvan wil de gemeente de buurman die de politie met molotovcocktails bekogelde om de afbraak van een hek te voorkomen nu uitkopen.

De gemeenteraad besloot in maart dat de familie van de man zo snel mogelijk moest worden gescheiden van de woonwagenbewoners. De ingestelde commissie moest de opties onderzoeken. Omdat verplaatsing niet aan de orde is, is het uitkopen van de molotovgooier de enige overgebleven optie. De gemeente neemt die aanbeveling over.

De man lag naar eigen zeggen al jaren overhoop met de bewoners van het kamp. Hij plaatste een hek om zich te beschermen tegen wat hij beschreef als de terreur van de kampbewoners. In juni draaide hij door toen gemeentewerkers het hek wilden weghalen. Aanwezige agenten werden onder meer bekogeld met plastic flessen met brandende benzine.

Begin april werd de Limburger veroordeeld tot negen maanden cel. Justitie had acht jaar geëist. Beide partijen gingen in beroep. De molotovgooier werd in maart vrijgelaten. De rechtbank liet toen weten dat zijn straf zijn voorarrest niet zou overstijgen.

De gemeente heeft inmiddels een aanbod gedaan voor uitkoop aan het gezin van de man. Voor 1 juni moeten zij laten weten of zij hierop ingaan.

Foto's: Bevrijdingsfestival Amsterdam

Afgelopen zondag was het 5 mei. De dag waarop Nederland reeds 68 jaar de vrijheid viert. Het was echter voor het eerst dat het Amsterdamse Bevrijdingsfestival verhuisde van de binnenstad naar het Westerpark.

Festival Het Vrije Westen werd samengevoegd met het bevrijdingsfestival en zo ontstond er een terrein met zes podia en diverse randactiviteiten waaronder een markt, yoga-workshops en een heuse verhalenverteller in de sprookjestent.

Capcom ziet winst halveren

Game-uitgever Capcom heeft zijn winst in het afgelopen boekjaar met ruim 55 procent zien zakken naar omgerekend 22,9 miljoen euro. Het Japanse bedrijf wijt de dalende winstcijfers van het eind maart beëindigde boekjaar vooral aan hoge distributiekosten en een reorganisatie.

Het schietspel Resident Evil 6 voldeed met 4,9 miljoen verkochte spellen niet aan de verwachting van de uitgever. Dat heeft Capcom woensdag bekendgemaakt.

Het actierollenspel Dragon's Dogma, waarvan sinds vorige week een uitgebreidere versie verkrijgbaar is, heeft het volgens de uitgever boven verwachting gedaan. Grofweg 1,3 miljoen exemplaren zijn verkocht. Daarnaast doet het bedrijf goede zaken met verschillende spellen voor smartphones, tablets en games voor in arcadehallen.

Doordat de uitgever in het afgelopen boekjaar een reorganisatie heeft doorgevoerd, denkt het bedrijf het huidige boekjaar met een flinke winst af te sluiten. Vooral van het actiespel Lost Planet 3 en van Monster Hunter 4 wordt veel verwacht. Het bedrijf denkt omgerekend 747 miljoen euro omzet te draaien, hetgeen eind maart volgend jaar moet zorgen voor 92,4 miljoen euro winst.


Capcom ziet winst halveren

Dodental fabrieksramp Bangladesh op 803

Reddingswerkers vinden nog steeds lichamen van slachtoffers in de puinhopen van het op 24 april ingestorte fabriekspand in Bangladesh. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 803. Dat hebben de Bengalese autoriteiten woensdag gemeld.

Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Volgens de autoriteiten waren er op het moment dat het gebouw instortte rond de 3200 mensen aanwezig. Zo'n 2500 mensen konden worden gered.

Dinsdag gingen honderden werknemers die de ramp hebben overleefd de straat op om hun loon te eisen.

Veel belangstelling condoleanceregister Wiels

Het condoleanceregister voor de zondag vermoorde Helmin Wiels trekt behoorlijk veel belangstellenden. Dat laat een woordvoerder van het Kabinet van Curaçao in Den Haag woensdag weten. Rond 14.00 uur waren er zo'n vijftig man langsgekomen om hun medeleven te betuigen.

Het register voor de 54-jarige Wiels, leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, trekt volgens de zegsvrouw meer mensen dan eerdere condoleanceregisters. Exacte cijfers kon het kantoor van de gevolmachtigde minister van Curaçao niet geven.

Wiels werd zondag doodgeschoten op het strand van Marie Pompoen. Twee mannen die een dreigvideo maakten die zondag direct na de moord op politicus Helmin Wiels op Youtube verscheen, zijn aangehouden voor moord. De politie laat in het midden of de broers worden verdacht van de moord op Wiels.

Brinks-verdachte blijft langer vast

De 34-jarige Aziz A. blijft voorlopig in de cel. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige overval op Brinks in Amsterdam in juni 2011. Hij mag drie maanden langer vast worden gehouden, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

De man werd in november aangehouden wegens betrokkenheid bij een drugszaak. Toen bleek dat A. een grote hoeveelheid explosieven voorhanden had, waaronder pentriet. Dat is mogelijk dezelfde springstof als die gebruikt is om een deel van de gevel van Brinks' depot op te blazen. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Bij de overval werd onder meer met automatische wapens op agenten geschoten. De daders maakten zo'n twaalf miljoen euro buit.

Sony brengt update 2.12 uit voor Vita

Sony heeft vandaag versie 2.12 van de systeemsoftware voor PlayStation Vita uitgebracht. Het is een optionele systeemupdate, die bedoeld is om de stabiliteit van het systeem te verbeteren. Vorige maand kwam het bedrijf ook al met twee updates voor zijn handheld.

De vorige updates die het bedrijf echter uitbracht hadden verschillende verbeteringen. Onder andere werd de mogelijkheid om mappen aan te maken op het homescreen van de handheld toevoegd, waar gebruikers met veel games en applicaties lang op zaten te wachten. Ook werd de video playback van Vita verbeterd.

Een volledige lijst van de aanpassingen en toevoegingen van 2.10, 2.11 en 2.12 is hier te vinden.

Moeder gedode jongen Roosendaal opgepakt

De 42-jarige vrouw uit Roosendaal die in april haar 7-jarige zoontje om het leven zou hebben gebracht, is maandag opgepakt. Ze wordt verdacht van moord of doodslag, meldt de politie woensdag. De vrouw zit nog vast.

De vrouw zat in een opvanghuis voor slachtoffers van huiselijk geweld aan de Waterstraat. Eerder al werd bekend dat de vrouw het kind vermoedelijk heeft omgebracht en zichzelf heeft geprobeerd van het leven te beroven. De vrouw werd na de vondst van de dode jongen gewond naar een ziekenhuis gebracht.

De politie meldt woensdag de vrouw te hebben gehoord. Daarover wil de politie verder niets zeggen.

Foto's vermiste broertjes ook op Duitse stations

Foto's van de twee broertjes uit Zeist die sinds dinsdag worden vermist zijn ook te zien op schermen op Duitse treinstations. Omdat hun vader ook in het Limburgse Beek was, is voor het eerst een Europees Amber Alert verstuurd. "Beek ligt maar tien minuten van de Duitse en de Belgische grens", legt directeur van Amber Alert Nederland Frank Hoen uit. Hij is ook oprichter van het Europese Amber Alert.

Het Europese Amber Alert werd in maart opgezet. Eurocommissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes deed destijds een oproep aan iedereen om zich bij het Europese Amber Alert aan te sluiten. Omdat het nog relatief jong is, zijn er nog niet veel mensen die zich hebben aangemeld. Wel zijn al verschillende buitenlandse media aangesloten. De foto's van de jongens worden dus onder meer getoond op nieuwssites en alle Duitse stations in de buurt van de Nederlandse grens. Ook zijn vertalingen in het Frans en het Duits aangereikt.

"Het moet nog groeien", zegt Hoen. "Het Europese Amber Alert is nu vergelijkbaar met het Nederlandse alert van een paar jaar geleden. Maar daar zijn inmiddels ook al anderhalf miljoen mensen en duizenden bedrijven bij aangesloten en daarmee bereiken we zo'n zeven miljoen mensen." Met het Europese Amber Alert worden nu naar verwachting enkele tienduizenden mensen bereikt. "Het wordt nooit voor heel Europa afgegeven, dat heeft geen zin. In dit geval is het alleen voor de omliggende landen afgegeven."

Nederland is volgens Hoen een voorloper vergeleken met andere landen als het om Amber Alert gaat. "In het kader van het Europese Amber Alert kunnen we ook helpen bij het inbouwen van een goed systeem. Hierover zijn we in gesprek met andere landen."

Noord-Korea feliciteert Willem-Alexander

Noord-Korea heeft koning Willem-Alexander gefeliciteerd met het bestijgen van de troon vorige week. Dat meldt KCNA, het persbureau van het Stalinistische land.

De felicitaties voor de geslaagde dynastieke opvolging werden overigens niet overgebracht door Kim Jong Un, die eind 2011 na het overlijden van zijn vader Kim Jong Il de touwtjes in Noord-Korea stevig in handen lijkt te hebben, maar door Kim Yong Nam.

Die laatste Kim is voorzitter van het presidium van de Opperste Volksassemblee, het Noord-Koreaanse parlement. In de boodschap aan het nieuwe staatshoofd wenste hij het Nederlandse volk voorspoed en welvaart.

Noord-Korea brengt geregeld felicitaties over wegens belangrijke staatsrechtelijke gebeurtenissen in Nederland. Dat is een internationaal diplomatiek gebruik. In december ontving premier Mark Rutte (VVD) nog de hartelijke gelukwensen voor zijn tweede kabinet, dat een maand eerder was aangetreden.

Begrotingstekort vorig jaar 4,1 procent

Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid bedroeg in 2012 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van de rijksoverheid. Het Centraal Planbureau was begin maart nog uitgegaan van een tekort van 4,0 procent.

Met een begrotingstekort van 4,1 procent is het tekort wel voor het derde jaar op rij gedaald. In 2011 bedroeg het tekort nog 4,5 procent. Nederland voldoet nu al vier jaar niet aan de Europese drieprocentsnorm. In 2008, het jaar dat de kredietcrisis uitbrak, was er nog een overschot van een half miljard euro.

In absolute getallen bedroeg het begrotingstekort 24,4 miljard euro. De inkomsten bedroegen 220,5 miljard euro, de uitgaven 242,7 miljard euro.

Voorafgaand aan het jaar was in de Miljoenennota uitgegaan van 11,6 miljard euro hogere inkomsten. Die vielen echter tegen door de lagere belastinginkomsten, vooral als het gevolg van de economische krimp, terwijl was gerekend op groei van drie procent.

Gedurende 2012 was al duidelijk dat de economische groei lager zou uitvallen en nam de regering al bezuinigingsmaatregelen, onder meer in het Kunduzakkoord. Uiteindelijk is 2,6 miljard euro minder uitgegeven dan in de Miljoenennota was begroot. Het grootste deel van de bezuinigingen werd behaald bij veiligheid en justitie en ontwikkelingssamenwerking. Meer werd juist uitgegeven aan met name de zorg.

Stephen Hawking zegt conferentie in Israël af

Natuurkundige Stephen Hawking gaat in juni toch niet naar een grote conferentie in Israël. Hij heeft zich daarmee de woede op de hals gehaald van de organisatie, die meent dat Hawking de conferentie boycot uit protest tegen de behandeling van Palestijnen door Israël.

De wereldberoemde wetenschapper had eerder toegezegd aanwezig te zullen zijn bij de conferentie, die wordt voorgezeten door de Israëlische president Shimon Peres, maar is van gedachten veranderd. In een verklaring van de Universiteit van Cambridge staat dat Hawking 'om persoonlijke redenen' heeft afgezegd.

Een van de organisatoren van de conferentie noemt de beslissing 'niet te rechtvaardigen'. "De academische boycot tegen Israël is in onze ogen buitensporig en ongepast, zeker voor iemand voor wie de geest van vrijheid aan de basis ligt van zijn persoonlijke en academische missie", aldus Israel Maimon. Hij zei dat voormalige wereldleiders als ex-president van de Verenigde Staten Bill Clinton, ex-president van Rusland Michaïl Gorbatsjov en voormalig premier van Groot-Brittannië Tony Blair wel naar de conferentie komen.

Hawkings beslissing werd verwelkomd door het Britse Comité voor de Universiteiten van Palestina. Deze organisatie pleit voor het verbreken van de academische betrekkingen met Israël. "Het is zijn onafhankelijke beslissing om de boycot te respecteren, gebaseerd op zijn kennis van Palestina en op het unanieme advies dat hij heeft gekregen van zijn eigen academische contacten in Palestina", schreef het comité op zijn website.

Juventus meldt zich bij Twente voor Chadli

Nacer Chadli verruilt FC Twente deze zomer mogelijk voor Juventus. De Italiaanse landskampioen heeft zich bij de eredivisionist gemeld voor de 23-jarige Belgische international, laat een woordvoerder van Twente woensdag weten. Chadli heeft in Enschede nog een contract tot medio 2014.

Chadli maakte sinds zijn komst bij Twente in 2010 in totaal 22 doelpunten in 77 competitieduels. Daarvoor speelde de aanvaller in de Eerste Divisie voor AGOVV Apeldoorn. De speler van Marokkaanse afkomst kwam dertien keer uit voor de nationale ploeg van België.

Onderzoek naar doorsluizen melkpoeder naar China

Er komt een onderzoek naar de export van babymelkmoeder naar China door Nederlandse opkopers. Dat is een van de uitkomsten van het overleg met staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdag. Het onderzoek moet de opkopers ontmoedigen.

"Er komt een interventieteam dat in beeld moet brengen hoe het geheel van opkopers en doorverkopers eruitziet. Daarmee moet uiteindelijk de grijze export naar China worden ingedamd", licht directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) Marc Jansen toe. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Staatssecretaris Dijksma stelt de Tweede Kamer volgens Jansen later woensdag op de hoogte van de gemaakte afspraken.

Het CBL en de brancheorganisatie van voedselproducenten FNLI spraken verder met Dijksma af dat zo veel mogelijk babymelkpoeder naar de Nederlandse markt gaat. Met name voor producent Nutrilon heeft dit gevolgen. Het is volgens Jansen de enige producent die naar het buitenland exporteert.

Het CBL en de FNLI kondigden maandag al aan dat ze wilden praten met de overheid. De organisaties wilden dat de uitvoer van babymelkpoeder naar China aan banden wordt gelegd. Schappen in Nederland zijn nu geregeld leeg vanwege de grote vraag vanuit China om babymelkpoeder. Bij veel supermarkten en andere verkooppunten mogen klanten slechts een beperkt aantal verpakkingen per keer aanschaffen.

Handel in melkpoeder wordt onderzocht
Handel in melkpoeder wordt onderzocht (Foto: FOK!)

Porte verlengt contract Team Sky

Richie Porte fietst ook na dit seizoen voor Team Sky. De 28-jarige Australiër heeft zijn aflopende contract verlengd, laat de Britse ploeg op de website weten. Over de duur van het nieuwe contract is niets bekendgemaakt, maar volgens Cyclingnews gaat het om een verbintenis voor twee seizoenen.

Porte won dit jaar twee ritten en het eindklassement in Parijs-Nice. In 2010 werd hij zevende in de Giro d'Italia.

Met de contractverlenging komt een einde aan de speculaties over een mogelijk vertrek van Porte aan het eind van het seizoen. De Tasmaniër stond naar verluidt in de belangstelling van Greenedge, BMC en Omega Pharma-Quick-Step. Bij Sky moet hij zich geregeld in dienst stellen van kopmannen Bradley Wiggins en Chris Froome.

Andrew Garfield wordt priester in nieuwe Scorsese

Andrew Garfield heeft de hoofdrol in Silence, de nieuwe film van Martin Scorsese. Het drama is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japanse schrijver Shusaku Endo. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De film gaat over een Portugese jezuïetenpriester in de zeventiende eeuw die met een broeder naar Japan reist omdat hun mentor daar van zijn geloof zou zijn gedwaald.

Hun reis wordt echter ernstig bemoeilijkt omdat er op dat moment in het land van de rijzende zon een grootschalige religieuze zuivering plaatsvindt, waarbij alle uitheemse geloven worden uitgeroeid. Zodoende moeten de priesters vermomd reizen. Ken Watanabe, bekend van Inception, Letters to Iwo Jima en The Last Samurai, speelt hun tolk.

Scorsese las het boek zo'n 25 jaar geleden en probeerde al vanaf dat moment de film te maken. Hij zegt te zijn geraakt door de 'complexe simpelheid', waarbij alle opsmuk en franje zijn weggehaald. "In essentie zegt het verhaal een hoop over geloof, over het Christendom, en over hoe we ons naar anderen gedragen."

Onlangs wist de filmmaker de financiering rond te krijgen en met de komst van een grote naam als Garfield lijkt het vrijwel zeker dat de film er eindelijk komt. Wel moet de regisseur tijdens het filmfestival van Cannes op zoek naar distributeurs. Dat is een nieuwe ervaring voor Scorsese, die al viermaal meedeed in de competitie en zelfs de festivaljury voorzat.


Andrew Garfield wordt priester in nieuwe Scorsese (Foto: Novum)

McLaren verbetert betrouwbaarheid Red Bulls

McLaren levert momenteel de alternators voor de Formule 1-bolides van Red Bull Racing, zo weet het Duitse Auto Motor und Sport te melden. Vorige week werd bekend dat het team uit Milton Keynes het Italiaanse Magneti Marelli ingeruild voor een leverancier genaamd TAG.

De afkorting TAG blijkt te staan voor Techniques d'Avant Garde, een Luxemburgs bedrijf dat nog steeds sterkte banden onderhoudt met de McLaren Groep. Volgens Auto Motor und Sport heeft Renault bevestigt dat McLaren via TAG de de alternator levert. De Fransen zeggen wel dat zij verantwoordelijk blijven voor het aanpassen en plaatsen van het onderdeel.

Dead Island-makers tonen nieuwe game

Hellraid is de naam van Techlands nieuwe game. De game ziet eruit als een mix tussen Dead Island, Skyrim en Diablo. De Poolse ontwikkelaar gaat de game uitbregen op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Hellraid heeft net als Dead Island de optie om het met zijn vieren tegen de vijanden op te nemen. Er ligt een grotere focus op samenspelen. Spelers kunnen kiezen uit vier klassen: warrior, mage, paladin en rogue. De klassen kunnen ondersteuning voor elkaar bieden. Zo kan een wizard andere spelers een magisch schild geven.

Er is geen releasedatum bekendgemaakt.

Regisseur Iron Man 3 verfilmt Doc Savage

Shane Black heeft na het immense succes van zijn film Iron Man 3 al een volgende heldenfilm in de pijplijn. Hij heeft getekend voor scenario en regie van Doc Savage, een film over de ontdekkingsreiziger en avonturier met schier bovenmenselijke kracht en intelligentie. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Black is al sinds 2010 aan het project verbonden en had het scenario eigenlijk al af. Nu mag hij zijn eigen werk dus ook regisseren. Iron Man 3, dat vorige maand over de hele wereld in première ging, heeft inmiddels ruim zevenhonderd miljoen dollar opgehaald.

Columbia Pictures-directeur Hannah Minghella is erg blij met de aanstelling van Black. "Hij en producent Neal Moritz weten als geen ander wie Doc Savage is en hun kijk op het scenario is geweldig. We kunnen niet wachten om te beginnen en deze film uit te bouwen tot een nieuwe reeks."

Doc Savage werd vooral bekend in de jaren dertig en veertig in stripverhalen en boeken. In de jaren zestig en zeventig verschenen meerdere films met hem in de hoofdrol. Ook tegenwoordig wordt nog regelmatig aan het personage gerefereerd als een gouden standaard van de stoere, onverschrokken held.


Regisseur Iron Man 3 verfilmt Doc Savage (Foto: Novum)

'Always online'-PS4 nooit overwogen

Sony heeft niet eens overwogen om PlayStation 4 afhankelijk te maken van een internetverbinding. Dat zei Shuhei Yoshida, president van Sony Worldwide Studios, in een interview met Game Informer.

“Did we consider it? No, we didn’t consider it”, zei Yoshida. “The main reason being that many countries don’t have robust Internet connections. It makes sense for people to have Internet connections to play online games, but for offline games there are many countries that we saw do not really have robust Internet.”

Het is op dit moment onzeker of de volgende Xbox wel of niet games kan afspelen zonder internetverbinding. De laatste paar weken zijn er geruchten geweest die beide kanten op wezen. Waarschijnlijk horen we het definitieve antwoord op 21 mei, wanneer Microsoft de volgende Xbox eindelijk onthult.

'Door Harryhausen geloofde ik in monsters'

Voor Edgar Wright, maker van films als Shaun of the Dead en Scott Pilgrim vs The World, was de dinsdag overleden meesteranimator Ray Harryhausen de grootste inspiratie in zijn leven. "Ik heb elk van zijn frames bestudeerd", zegt Wright tegen de BBC. "Door Ray geloofde ik in monsters."

Harryhausen, pionier in de stopmotionanimatie, overleed dinsdag op 92-jarige leeftijd aan een nog onbekende oorzaak in een ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. De Amerikaanse filmmaker vergaarde bekendheid met spektakelfilms als Clash of the Titans en Jason and the Argonauts. Hij kreeg in 1992 de Gordon E. Sawyer Award, een speciale Oscar, voor zijn oeuvre. Harryhausen werd 92 jaar.

Stopmotionanimatie is een techniek waarbij modellen steeds een beetje van pose worden veranderd, waarna een camera een shot maakt van een enkel frame. Als die achter elkaar worden afgespeeld, lijkt het alsof het model beweegt. Een van de bekendste voorbeelden is King Kong uit 1933 en ook, veel later, de Wallace en Gromit-films.

De techniek is al zo oud als het filmen zelf en kan worden gebruikt voor allerlei bewegende objecten, van beesten tot ruimteschepen tot monsters. Harryhausen creëerde met deze techniek voornamelijk monsters en magische wezens, zoals vuurspuwende draken en bewegende skeletten.

"Ray is één van de groten, zo niet de grootste", zegt Wallace en Gromit-maker Nick Park. "Hij was mijn leven lang mijn inspirator en mentor."

James Cameron beschrijft Harryhausen als een reus in de wereld van sciencefictionfilms. "Zijn inspiratie leeft eeuwig voort", zegt Steven Spielberg. George Lucas laat weten dat er zonder Harryhausen wellicht geen Star Wars was geweest.

De stichting roemt Harryhausens behendigheid in het tot leven wekken van zijn modellen. "In zijn handen waren het ineens geen poppen meer, maar volwaardige personages."


'Door Harryhausen geloofde ik in monsters' (Foto: Novum)

EA en FIFA verlengen samenwerking

Electronic Arts en de voetbalfederatie FIFA hebben hun samenwerking verlengd tot en met 31 december 2022. Het gamebedrijf behoudt zo de komende negen jaar de exclusieve rechten om voetbalspellen met de merknaam FIFA uit te geven. Daarnaast blijft het een partner voor de wereldkampioenschappen voetbal en de FIFA Interactive World Cup, het wereldkampioenschap voor de voetbalgame FIFA. Dat is woensdag bekendgemaakt.

"Onze samenwerking blijft erg sterk", zei topman Andrew Wilson van Electronic Arts in een verklaring. Het eerste spel in de reeks werd twintig jaar geleden uitgegeven in 1993. In het afgelopen boekjaar steeg de verkoop van de FIFA-reeks met dertig procent naar 14,5 miljoen exemplaren.

Sinds het eerste spel twintig jaar geleden is uitgegeven, zijn wereldwijd grofweg 140 miljoen games binnen de FIFA-reeks verkocht. Het is hiermee een van de populairste gameseries. Volgens Electronic Arts spelen gamers wekelijks 65 miljoen wedstrijden in FIFA 13.

Het volgende deel in de FIFA-reeks, FIFA 14, verschijnt dit najaar.

Meer winst EA dankzij digitale distributie

Electronic Arts heeft zijn winst in het afgelopen boekjaar licht zien stijgen. De winst steeg, ondanks een lagere omzet, met 22 miljoen dollar naar 98 miljoen dollar. Het bedrijf heeft een sterke toename gezien in het aantal spellen dat digitaal gedistribueerd wordt. Zo werd de helft van de 1,6 miljoen verkochte exemplaren van het pc-spel SimCity digitaal verkocht.

In het afgelopen boekjaar werd 1,7 miljard dollar omgezet, een stijging van 36 procent. De totale omzet daalde echter van 4,14 naar 3,8 miljard dollar. Electronic Arts wijst de omzetdaling niet toe aan een specifiek spel, maar liet weten dat de verkoop van de schietspellen Crysis 3 en Dead Space 3 beneden verwachting was. Specifieke cijfers voor de verkoop van die spellen wilde het bedrijf niet vrijgeven.

Met 14,5 miljoen verkochte spellen, een stijging van dertig procent ten opzichte van vorig jaar, levert het voetbalspel FIFA 13 een belangrijke bijdrage aan de omzet. Ook smartphone- en tabletspellen als The Simpsons: Tapped Out en Real Racing 3 doen het volgens de uitgever goed. Bovendien leverde het abonnement voor het schietspel Battlefield 3 120 miljoen dollar op.


Meer winst EA dankzij digitale distributie

[NBA] Knicks en Grizzlies trekken stand gelijk

New York Knicks en Memphis Grizzlies hebben hun achterstand in de tweede ronde van de play-offs van de NBA weggepoetst. De Knicks wonnen thuis met 105-79 van Indiana Pacers, de Grizzlies klopten Oklahoma City Thunder met 99-93. Bij beide ontmoetingen is de stand in de best-of-sevenserie nu 1-1.

New York werd aan de hand genomen door Carmelo Anthony, die 32 punten en negen rebounds produceerde. Het was voor het eerst in veertien jaar dat de Knicks in de play-offs meer dan honderd punten maakten. In juni 1999 werd Indiana Pacers met 101-94 verslagen.

Memphis had de knappe uitzege op Oklahoma, de nummer één van het reguliere seizoen in het westen, voor een groot deel te danken aan Mike Conley. De 25-jarige point guard was goed voor 26 punten, waaronder een spectaculaire driepunter waarmee hij de Grizzlies twee minuten voor tijd op voorsprong zette.

De andere ploegen die nog actief zijn in de play-offs komen woensdagavond weer in actie. Miami Heat neemt het op tegen Chicago Bulls, San Antonio Spurs treft Golden State Warriors.

Algemene staking in Bangladesh

Duizenden agenten zijn woensdag ingezet in de Bengalese hoofdstad Dhaka om te voorkomen dat er geweld uitbreekt bij een algemene staking die is uitgeroepen door oppositiepartijen. De oppositie zegt te hebben opgeroepen tot de staking om zo haar eisen voor het wijzigen van de kieswet in het land kracht bij te zetten. Ook is de oppositie woedend over de dood van 29 betogers bij een demonstratie maandag. Veel Bengalezen zien het protest echter vooral als onderdeel van een machtsspel tussen de Bengalese premier Sheikh Hasina en haar aartsrivaal premier Khaleda Zia in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar.

Al sinds februari is het onrustig in Bangladesh. Een oorlogsmisdadentribunaal veroordeelde Delawar Hossain Sayedee, de leider van de kleine oppositiepartij Jamaat-e-Islami, voor wreedheden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1971. Uit vrees voor arrestaties door het tribunaal, zijn de leiders van Jamaat-e-Islami ondergedoken.

Jamaat-e-Islami is een belangrijke bondgenoot van Zia. De oppositie beschuldigt Hasina ervan het tribunaal te gebruiken om haar tegenstanders te verzwakken. Hasina ontkent dit echter. Bovendien eist de oppositie dat in de kieswet weer een passage wordt opgenomen, waarin staat dat verkiezingen moeten worden gehouden onder een neutrale interim-regering. Deze passage werd twee jaar geleden geschrapt, nadat het Bengalese hooggerechtshof had bepaald dat deze regeling in strijd is met de grondwet.

SP: inzet examentrainers omgekeerde wereld

De SP gaat vragen stellen over de inzet van particuliere examentrainers door scholen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de praktijken de omgekeerde wereld. "Ik dacht dat we daar leraren voor hadden", zegt hij woensdag in een reactie op berichtgeving in de Trouw.

De krant meldde woensdag dat scholen voor het eerst op grote schaal zelf bureaus inhuren die bijspijkercursussen aanbieden. Zeker 160 scholen zouden leerlingen tijdens de reguliere lesuren door trainers laten klaarstomen voor de examens.

De trainers spijkeren bijvoorbeeld leerlingen met een achterstand bij. Een mogelijke reden voor de stijgende populariteit van de trainingen op scholen zijn volgens Trouw de verscherpte exameneisen.

Van Dijk vindt dat deze praktijk het falen van het huidige onderwijsbeleid aantoont. "Ik ga de minister vragen wat zij hiervan vindt en wat ze er aan gaat doen", zegt hij.

Welvaartverschillen Europa worden kleiner

Het verschil in welvaart binnen de Europese Unie is tussen 1995 en 2011 afgenomen. Vooral het verschil tussen Oost-Europa en de overige landen werd kleiner. Nederland werd in die zestien jaar flink welvarender. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag op basis van cijfers van Eurostat.

De welvaart van Oost-Europese landen is sinds 1995 gestaag richting het EU-gemiddelde gegroeid. De toename vond in deze landen vooral plaats in de jaren rond hun toetreding tot de EU. Het gemiddelde van deze voormalige Oostbloklanden ligt echter nog wel altijd onder dat van de gehele EU.

Nederland was in 2011 het op Luxemburg na meest welvarende EU-land. Per hoofd van de bevolking waren Nederlanders toen ruim dertig procent welvarender dan de gemiddelde inwoner van de EU. Zestien jaar eerder nam Nederland nog de zevende plaats in binnen de EU. De stijging komt doordat het bruto binnenlands product in Nederland flink is gestegen, terwijl de prijzen relatief minder hard rezen.

De welvaart nam tussen 1995 en 2011 af in negen EU-lidstaten, waaronder België, Frankrijk en Duitsland. In Griekenland nam de welvaart de afgelopen twee jaar, na de redding door de overige eurolanden, zelfs met vijftien procent af. De Italianen zijn eveneens flink afgezakt. Waren zij in 1995 nog twintig procent welvarender dan het EU-gemiddelde, in 2011 zaten zij op het gemiddelde.

Ferguson: "Dit is het juiste moment"

Sir Alex Ferguson stopt als manager van Manchester United. De 71-jarige oefenmeester maakt woensdag zijn aftreden officieel bekend.

Sir Alex Ferguson treedt na dit seizoen toe tot het hoofdbestuur van de club. Sinds het najaar van 1986 was hij manager bij The Mancunians. "Ik heb hier lang over nagedacht en ik heb er niet lichtzinnig over gedaan. Dit is het juiste moment", reageert de succesvolle oefenmeester. "Het was voor mij belangrijk om de organisatie in een goede vorm te verlaten en volgens mij is dat wel gelukt."

"De kwaliteiten van dit kampioensteam zorgt ervoor dat er ruimte is voor meer succes. En met onze jeugdopleiding kunnen we een heldere toekomst tegemoet zien. Onze trainingsfaciliteiten behoren tot de beste in de mondiale sportwereld en Old Trafford is één van de grootste voetbaltempels van de wereld."

Ferguson gaat nu als directeur en ambassadeur van Manchester United verder. "Ik wil mijn familie heel erg bedanken, hun liefde en steun waren essentieel. Mijn vrouw Cathy was in mijn loopbaan het sleutelfiguur, zij gaf me altijd moed. Woorden schieten tekort om uit te leggen wat dat voor mij betekende."

"Verder wil ik alle spelers en staf bedanken voor hun fantastische professionaliteit en toewijding. Zonder hen zou de historie van deze club niet zo rijk zijn. In mijn jongere jaren gaf het bestuur, en in het bijzonder Sir Bobby Charlton, mij het vertrouwen om een voetbalclub te bouwen, in plaats van alleen maar een voetbalteam."

"In het laatste decennium heeft de familie Glazer mij het platform gegeven om Manchester United op de juiste manier te leiden. Ik ben gelukkig dat ik mocht samenwerken met de talentvolle en betrouwbare David Gill."

Tot slot spreekt Sir Alex Ferguson natuurlijk ook de fans toe. "Jullie support en steun in al die jaren was geweldig. Het was een fantastische eer en een privilege om jullie club te leiden. Ik koester mijn tijd bij Manchester United."

De familie Glazer heeft uiteraard mooi woorden over voor de aftredende manager. De Amerikaanse eigenaren Joel en Avie Glazer laten op de officiële website van de club weten dat ze vooral blij zijn dat de 71-jarige Schot als directeur aan de club verbonden blijft.

De Nooijer krijgt komende maand afscheidsduel

Teun de Nooijer wordt op zondag 23 juni uitgeluid met een afscheidswedstrijd. In dit duel, dat om 14.30 uur begint, speelt een wereldelftal tegen een team van (oud-)internationals. Op die dag worden ook de finales van de derde ronde van de Hockey World League in Rotterdam gespeeld.

De Nooijer nam na de Spelen afscheid als international. De Johan Cruijff van het hockey kwam tot 453 interlands, waarin hij 219 keer scoorde. De Nooijer werd onder meer tweemaal olympische kampioen en eenmaal wereldkampioen.

Daarnaast neemt de KNHB tijdens de HWL afscheid van zes mannen- en vijf vrouweninternationals. Op zaterdag 15 juni worden rond 16.30 uur Matthijs Brouwer, Floris Evers, Timme Hoyng, Eby Kessing, Klaas Veering en Roderick Weusthof gehuldigd. Een dag later worden Marilyn Agliotti, Wieke Dijkstra, Floortje Engels, Maartje Goderie en Marieke Veenhoven publiekelijk bedankt.

Doritos Crash Course 2 gratis op Xbox LIVE

Eind 2010 verscheen op Xbox LIVE een gratis party-game, Doritos Crash Course. In de game ren en spring je met Xbox LIVE avatars door verschillende parcoursen. Nu blijkt dat gamers vanaf vandaag Doritos Crash Course 2 tevens gratis kunnen downloaden op Xbox 360.

Doritos Crash Course 2 is helemaal gratis en geeft de mogelijkheid om met maximaal vier man online of offline te spelen. De game doet het meest denken aan de tv-serie Wipeout. De bedoeling is om als snelste het einde te behalen op verschillende parcoursen die allemaal verschillende objecten bevatten die je als gamer moet vermijden. Doritos Crash Course 2 valt hier gratis te downloaden.

Cruijff lovend over Frank de Boer

Johan Cruijff is in een interview met Voetbal International zeer goed te spreken over trainer Frank de Boer. Hij leidde Ajax voor het derde jaar op rij naar de landstitel maar de legendarische nummer 14 wil meer.

"Frank gaf ondanks alle successen aan nog steeds een lerende trainer te zijn. Dat is precies de essentie van waar we mee bezig zijn bij Ajax", stelt Cruijff in het interview. "Succes is prachtig, zeker als je ziet onder welke omstandigheden dat tot stand is gekomen. Maar het kan altijd beter. Ik vind het fantastisch dat ook de hoofdtrainer dat uitstraalt."

"Hij doet het werkelijk uitstekend. (...) Frank spreekt altijd in de wij-vorm. Dat lijkt een detail, maar het is zó belangrijk. Het is niet voor niets dat iedereen binnen Ajax voor Frank klaarstaat als het nodig is", gaat Cruijff verder. "Frank is niet uit op eigen glorie, maar op het vooruit helpen van zijn club. En hij wordt omringd door mensen die hem helpen op vlakken waar dat nodig is."

Cruijff hoopt dat Ajax nu de volgende stap kan zetten. "Succes kan de aandacht afleiden van de punten die nog verbeterd moeten worden. Dat zeg ik niet om negatief te doen, integendeel, ik analyseer juist altijd vanuit een positieve gedachte. Omdat het noodzakelijk én haalbaar is vervolgstappen te maken."

AD: AZ wint KNVB beker

De finale van de KNVB beker moet nog gespeeld worden, maar volgens het Algemeen Dagblad staat de winnaar al vast. AZ zal volgens het dagblad morgen de dennenappel in de lucht mogen houden, waardoor PSV voor de tweede maal dit seizoen naast de hoofdprijs zal grijpen.

PSV heeft in het verleden negen maal de beker gewonnen en volgens het AD achtmaal naast de prijs gegrepen, waaronder in 2013. Voor AZ zal het morgen de vijfde finale worden, welke voor de vierde maal in de clubhistorie winnend af zal worden gesloten. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek sluit hiermee een moeizaam seizoen toch nog goed af, terwijl PSV in haar jubileumjaar de wonden moet likken.

Of AZ ook daadwerkelijk de beker wint en de dennenappel de lucht in mag houden? De finale staat morgenavond om 18.00 uur op het programma in de Rotterdamse Kuip. De wedstrijd zal onder leiding staan van arbiter Björn Kuipers.

Van der Garde gelooft in updates

In Barcelona komt Caterham met een grote update van de CT03. Giedo van der Garde hoopt dat het team een stap kan zetten op de grid.

"Ik kijk erg uit naar Barcelona, omdat we daar nog meer nieuwe onderdelen op de auto krijgen", aldus de Nederlander. "We hopen met die updates verder te kunnen bouwen op de stap voorwaarts die we in Bahrein hebben gezet met de auto van mijn teamgenoot. Ik ga verder geen voorspellingen doen over wat de nieuwe onderdelen ons precies gaan brengen. Het belangrijkste is dat we op vrijdag een goede afstelling vinden, zodat we daarna kunnen pushen. Daarna zien we wel hoe het gaat."

"Ik ben vorige week in de fabriek geweest om met de engineers te werken en wat tijd in de simulator door te brengen. We zijn dus goed voorbereid op het komende weekend. Volgens de laatste voorspelling krijgen we overwegend goed weer. Alleen op vrijdag zal het waarschijnlijk iets minder zijn. We zullen desondanks zoveel mogelijk kilometers moeten zien te maken die dag, zodat we de rest van het weekend het maximale uit de nieuwe onderdelen kunnen halen."

Huiszoekingen om diamantroof Zaventem

De Belgische autoriteiten hebben dinsdag in alle vroegte in heel België zo'n veertig huiszoekingen verricht in verband met de spectaculaire beroving van een diamanttransport op de luchthaven Zaventem. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Bij de operatie waren rond de tweehonderd agenten betrokken. Of er verdachten zijn aangehouden en of de buit of een gedeelte daarvan is teruggevonden is niet bekend.

De overval had op 18 februari plaats. Acht overvallers waren via een gat in een hek met hun auto's naar een Zwitsers passagierstoestel gereden, dat de diamanten aan boord had. Ze dwongen de piloot, de co-piloot en medewerkers van waardetransportbedrijf Brink's om de laaddeuren van het toestel te openen. Na in totaal voor ruim 38 miljoen aan diamanten te hebben buitgemaakt, gingen de man er snel vandoor.

Brokstukken op locatie vermist vliegtuigje

Bij Egmond aan Zee zijn op de locatie waar een vliegtuigje wordt vermist brokstukken gevonden. Het gaat vermoedelijk om brokstukken van het toestel, zegt een woordvoerder van de kustwacht. De Cessna zelf is nog niet gevonden.

Rond 09.00 uur ging een noodbaken van het vliegtuigje af. Het was toen zo'n vijftig kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. Het baken zendt nog altijd uit vanaf dezelfde locatie, waar de brokstukken nu zijn gevonden.

Helikopters maken inmiddels zoekslagen boven het gebied in een poging het wrak te vinden. Ook zijn reddingsboten ingeschakeld en is het scheepvaartverkeer in de buurt ingeseind.

Het vliegtuigje staat in Nederland geregistreerd en was op weg naar Den Helder. Het is nog niet bekend hoeveel mensen aan boord waren.

[Upd] Manchester United bevestigt vertrek Ferguson

Sir Alex Ferguson overweegt om aan het einde van het seizoen te stoppen als trainer van Manchester United. Dat meldt onder meer The Independent. Volgens de Engelse krant geeft de 71-jarige Schot voor de wedstrijd van zondag tegen Swansea City duidelijkheid. Ferguson is al sinds 1986 hoofdtrainer van United.

De spelers van Manchester, onder wie Robin van Persie en Alexander Büttner, zouden dinsdag tijdens de jaarlijkse golfdag met de technische staf van het mogelijke vertrek van Ferguson op de hoogte zijn gesteld. Een officiële reactie van de club laat voorlopig op zich wachten.

Een vertrek van Ferguson zou min of meer als een verrassing komen. De trainer, die dit seizoen voor de dertiende keer kampioen werd met de Mancunians, liet afgelopen weekeinde nog weten dat een vertrek voorlopig niet aan de orde is. Wel mist hij door een geplande heupoperatie deze zomer normaal gesproken het begin van het seizoen.

De Engelse bookmakers doken meteen enthousiast op het nieuws. David Moyes, al jarenlang trainer van Everton, wordt naar voren geschoven als favoriet om Ferguson op te volgen.

Update 10.25 uur

Manchester United heeft bevestigd dat Sir Alex Ferguson stopt als manager aan het einde van het seizoen.

Agent vervolgd voor doodschieten jongen op station

De agent die in november een 17-jarige jongen uit Den Haag doodschoot op station Hollands Spoor, wordt vervolgd. De politieman wordt doodslag ten laste gelegd, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag. Het OM wil uitzoeken of de agent juist heeft gehandeld en legt de zaak daarom voor aan de rechter.

De 17-jarige Rishi Chandrikasing werd 24 november door een politiekogel in zijn hals geraakt. Hij overleed kort daarna.

De agent beweert in een poging de jongen aan te houden, zoals de richtlijnen voorschrijven te hebben geschoten op zijn benen. De politieman was op dat moment zo'n zestien meter verwijderd van de jongen en liep in een versnelde pas, terwijl de 17-jarige rende. "Deze omstandigheden kunnen de trefzekerheid van een schot beïnvloeden", aldus het OM. Vooral daardoor twijfelt het OM of de agent wel had mogen schieten.

Wigan vreest zware blessure bij Stam

Slechts nieuws voor Wigan Athletic en Ronnie Stam. De verdediger is dinsdag waarschijnlijk zwaar geblesseerd geraakt.

Stam mocht dinsdag invallen tijdens de belangrijke competitiewedstrijd tegen Swansea City. Vanwege een blessure haalde hij het laatste fluitsignaal niet. "Hij zal woensdag worden onderzocht, maar het lijkt erop dat hij zijn been heeft gebroken", vertelt manager Roberto Martinez aan Sky Sports.

Door de blessure mist Stam de slotwedstrijden in de Premier League, én de finale van de FA Cup. Wigan staat zaterdag voor het eerst op Wembley in de finale van de nationale beker. Tegenstander is Manchester City.

Wigan verloor het duel met Swansea overigens met 2-3. Duur puntenverlies, want The Latics verkeren in degradatienood. Het elftal van Martinez staat met twee duels te gaan achttiende, drie punten onder de fatale streep.

Politie zoekt vermiste jongens niet meer in Doorn

De zoektocht bij Doorn naar twee vermiste broertjes uit Zeist gaat voorlopig niet verder. "Een groot deel van het bos is doorzocht en er is niets aangetroffen", zei een politiewoordvoerder woensdagochtend op Radio 1. Pas als aanwijzingen daar aanleiding toe geven, wordt volgens hem verder in de bossen gezocht.

De vader van de kinderen werd dinsdagochtend dood aangetroffen in een recreatiegebied in de buurt van het Utrechtse Doorn. Hij had zelfmoord gepleegd. Pas aan het eind van de dag werd duidelijk wie de man was en dat er kinderen bij hem zouden kunnen zijn. In de loop van de nacht werd een Amber Alert voor de broertjes van 7 en 9 jaar uitgegeven.

Het Amber Alert werd volgens de woordvoerder toen pas uitgegeven omdat niet eerder duidelijk was dat er kinderen bij de man hadden moeten zijn. "Wij gaan achteraf bekijken of dat eerder of anders had gemoeten."

Het bos is doorzocht met hulp van mariniers, politiehonden, een helikopter en agenten. Rond 02.00 uur werd de zoektocht stopgezet. Ook in het Limburgse Beek is volgens de politiewoordvoerder de hele nacht onderzoek gedaan. "We weten inmiddels dat de vader daar maandagavond heeft getankt. Daar zijn camerabeelden van."

Door het Amber Alert krijgt de politie ook tips binnen, maar de woordvoerder gaf niet aan om hoeveel tips het gaat. De moeder van de jongens meldt op Facebook dat ze nog altijd niet zijn gevonden. "Word gek hier", schrijft ze.

Dodental fabrieksramp Bangladesh naar 761

Nog altijd worden er nieuwe lichamen gevonden in de puinhopen van het ingestorte fabriekspand in Bangladesh. Inmiddels is het dodental opgelopen tot 761. Dat hebben de autoriteiten woensdag gemeld.

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. Het exacte aantal mensen dat in het pand was toen het ineenzeeg is niet bekend. De Bengalese Associatie voor Kledingfabrikanten en Exporteurs (BGMEA) heeft eerder gezegd dat er in totaal 3122 mensen in de fabriek werkten, maar het is niet bekend of die ook daadwerkelijk allemaal aanwezig waren. Meer dan 2500 mensen konden worden gered.

Dinsdagochtend gingen honderden medewerkers van de fabriek de straat op om salaris te eisen. De BGMEA heeft woensdag een begin gemaakt met het uitkeren van salarissen. Later op de dag wordt overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de medewerkers hoe de slachtoffers financieel geholpen kunnen worden.

Patty Brard denkt voorzichtig aan pensioen

Patty Brard verwacht nog een paar jaar televisieprogramma's te maken. Daarna wil de 58-jarige diva het rustiger aan gaan doen. "Aan alles komt een eind, ook aan Patty Brard", vertelt ze aan het AD.

"Begrijp me niet verkeerd: ik moet er niet aan denken om programma's als Lust, Liefde of Laten Lopen en Shownieuws, waar mijn hart ligt, niet meer te doen", vertelt Brard over haar huidige programma's. "Uiteindelijk houdt het een keer op. Misschien over een jaar of vijf, zes. Dan steek ik lekker mijn voeten in het zand."

Voorlopig gaat Patty nog vol enthousiasme aan de slag voor tv. Zo hoopt ze een van de vaste gezichten van Koffietijd te worden. "Ik mag een paar keer Quinty Trustfull vervangen, een hele eer. Het is voorlopig maar twee keer, maar ik hoop het vaker te mogen doen. Ik ben dol op die dames daar."

Dat Brard toch al aan haar pensioen begint te denken, komt volgens de diva door het ouder worden. Daardoor hecht ze meer waarde aan rust. "Ik leidde mijn leven vaak te vluchtig. Ik wilde te veel. Nu zie ik mijn wekelijkse uitje naar de Albert Cuyp als het mooiste wat er is."

Buiten dat wekelijkse uitje blijft Patty het liefst zo veel mogelijk thuis. "Mijn huis in Amstelveen is tegenwoordig mijn alles. Ik word nu al blij als er een paar nieuwe schuttingen in de tuin worden gezet. Noem het saai, maar ik vind het heerlijk zo."

Gun jij Patty nu al pensioen of kun je niet zonder haar? Stem in onze poll!

'Bouw heeft bodem crisis nog niet bereikt'

De bouwsector heeft de bodem van de crisis nog niet bereikt. De sector blijft krimpen, met name wat betreft de bouw van woningen. Dat stelt topman Bert van der Els van Heijmans woensdag in toelichting op de cijfers van het bouwbedrijf over het eerste kwartaal. De omzet van Heijmans lag lager dan vorig jaar, onder meer door de lange vorstperiode en de malaise op de huizenmarkt.

Het bedrijf wist in het eerste kwartaal net quitte te draaien. In de tweede helft van het jaar hoopt de bouwer weer een positief onderliggend resultaat te hebben. De orderportefeuille bleef stabiel, op twee miljard euro. Heijmans wist dit jaar tot en met april zestig woningen te verkopen aan particulieren. Vorig jaar waren dat er 187.

Homohuwelijk mogelijk in meer staten VS

De kleine staat Delaware is de elfde Amerikaanse staat die het homohuwelijk mogelijk maakt. Dinsdag ondertekende gouverneur Jack Markell daartoe een nieuwe wet. De senaat van Delaware had daar nog geen uur eerder mee ingestemd. Ook de staat Minnesota staat op het punt het homohuwelijk bij wet vast te leggen.

"Ik denk dat dit de juiste stap is voor Delaware", zei Markell na de stemming in de senaat. "We hebben hier met een team heel hard aan gewerkt."

In Minnesota stemt het Huis van Afgevaardigden naar verwachting in met het homohuwelijk. Gouverneur Mark Dayton heeft al beloofd om de wet te ondertekenen, zodat homoseksuele stellen mogelijk al op 1 augustus met elkaar in het huwelijk kunnen treden. "Het is in lijn met de traditie in Minnesota om mensen te respecteren, ervoor te zorgen dat iedereen in onze gemeenschap wordt opgenomen en er deel aan kan nemen", zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Thissen.

Vorige week werd in Rhode Island ook al het homohuwelijk bij wet goedgekeurd.

Landzaat weigert opnieuw aanbod Feyenoord

Feyenoord heeft Denny Landzaat opnieuw benaderd voor de functie van jeugdtrainer. Dat zegt de middenvelder van FC Twente in De Telegraaf.

"Feyenoord heeft me voor het tweede jaar op rij gevraagd. Hoewel het een heel mooie uitdaging is, heb ik aangegeven, dat het mijn intentie is om nog een jaar door te voetballen", aldus Landzaat, die bij Twente een aflopend contract heeft. Door een kuitblessure miste hij de hele tweede seizoenshelft.

Volgens Landzaat staat de deur bij Feyenoord voor hem altijd open. "Dat is een heel chique aanbod. Ik hoop op korte termijn weer het veld op te kunnen voor de volgende stap in mijn herstel. Het is zonde dat ik FC Twente zo moet verlaten. Ik hoop echt, dat ik aan het einde van de play-offs nog vijf minuten op het veld kan staan, al zal ik oppassen dat ik ditmaal niet weer te vroeg begin."

"Op deze manier wil ik niet afscheid nemen van het voetbal, dus ik hoop dat er nog een mooi avontuur komt", gaat de 37-jarige routinier verder. "Dat kan in het buitenland zijn, maar ik sta ook open voor andere Eredivisieclubs. Voetballer zijn is het mooiste dat er is en pas als dat niet meer mogelijk is, denk ik aan het opstarten van een trainerscarrière."

WTA Championships van Istanbul naar Singapore

De beste tennissters van de wereld zullen vanaf 2014 hun seizoen afsluiten in Singapore. De WTA Championships, het officieuze wk, verhuist van Istanbul naar de Aziatische stad. Spelersvakbond WTA heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Singapore kreeg de voorkeur boven het Chinese Tianjin en Mexicaanse Monterrey, die zich eveneens kandidaat hadden gesteld. Istanbul zal in oktober voor de laatste keer gastheer zijn voor van de beste tennissters van het jaar.

De WTA Championships is na de grand slams het belangrijkste toernooi van het seizoen. Vorig jaar was Serena Williams de beste. De Russinnen Maria Kirilenko en Nadia Petrova tekenden voor de eindzege in het dubbelspel.

De WTA Championships worden vanaf 1972 georganiseerd. Het Amerikaanse Boca Raton, Los Angeles, New York, Oakland, München, Madrid en Doha gingen Istanbul en Singapore voor.

ATP schorst vader Bernard Tomic

De ATP weert de vader van de Australische tennisser Bernard Tomic. John Tomic, die zijn zoon coacht, krijgt voorlopig geen accreditaties voor toernooien terwijl de tennisbond zijn gedrag onderzoekt. John Tomic zou zaterdag Tomic' hitting partner Thomas Drouet in Madrid een kopstoot hebben gegeven. en werd daarvoor opgepakt.

Drouet liet dinsdag in de Franse sportkrant l'Équipe weten dat hij John Tomic uit de sport verbannen willen hebben. De Fransman noemde de opvliegende Australiër, die ook zijn zoon zou slaan, 'een gevaarlijke persoon die niets te zoeken heeft in deze sport voor heren'.

Sharapova laat voorbij McHale

Maria Sharapova heeft dinsdag met speels gemak de derde ronde van het WTA-toernooi in Madrid bereikt. De Russin won in een nachtpartij, de vrouwen moesten wachten op Grigor Dimitrov en Novak Djokovic, overtuigend met 6-1 en 6-2 van de Amerikaanse qualifier Christina McHale

Titelverdedigster Serena Williams bereikte eerder dinsdag al de derde ronde. De als eerste geplaatste Amerikaanse was met 6-2 en 7-5 te sterk voor Lourdes Dominguez Lino. Die Spaanse was met een wildcard tot het hoofdtoernooi toegelaten.

Ook Marion Bartoli (14) en Ana Ivanovic (16) drongen door tot de derde ronde. Bartoli klopte de Spaanse qualifier Maria-Teresa Torro-Flor met 6-4, 2-6 en 6-4, terwijl Ivanovic Chanelle Scheepers uit Zuid-Afrika met tweemaal 6-2 versloeg.

Nadia Petrova (11) en Dominika Cibulkova (15) redden het niet. Petrova boog in drie sets voor Svetlana Kuznetsova: 6-7 (2), 6-4 en 4-6. Cibulkova werd gedwarsboomd door Sabine Lisicki: 6-7 (4) en 6-7 (3).

Patrice Désilets weg bij Ubisoft

Patrice Désilets, bekend van de Assassin's Creed-games, is weer weg bij Ubisoft nadat hij in januari was teruggekomen. Waar Ubisoft gisteren aangeeft dat Patrice weg is gegaan, geeft Patrice zelf aan dat hij op de plek ontslagen is.

Ubisoft geeft aan dat de visie van het bedrijf en die van Patrice niet op één lijn liggen en dat Patrice daarom weg is gegaan. Patrice geeft aan een ontslagbrief te hebben gekregen van iemand binnen het bedrijf en hij is daarna door twee bewakers het gebouw uit begeleid. Patrice mocht volgens hemzelf niet eens zijn collega's gedag zeggen of zijn persoonlijke spullen ophalen. Patrice geeft aan Ubisoft en hun beslissing aan te gaan vechten. Bekijk hieronder de verklaringen van beide partijen.

Ubisoft:
"The acquisition of THQ Montréal in January allowed Ubisoft to welcome 170 experienced developers, including Patrice Désilets, to our existing and renowned workforce. Unfortunately, since the acquisition, the good faith discussions between Patrice and Ubisoft aimed at aligning Patrice’s and the studio’s visions have been inconclusive. As a result, Patrice has left the studio. Our priorities remain with the teams already hard at work on projects in development. They are at the root of Ubisoft Montréal’s past and future successes."


Patrice Désilets:
"Contrary to any statements made earlier today, this morning I was terminated by Ubisoft.  I was notified of this termination in person, handed a termination notice and was unceremoniously escorted out of the building by two guards without being able to say goodbye to my team or collect my personal belongings.

This was not my decision.

Ubisoft's actions are baseless and without merit. I intend to fight Ubisoft vigorously for my rights, for my team and for my game."

Geen nieuwe evacuatie Wetteren na regen

De ongeveer 3000 tot 4000 mensen in het centrum van het Belgische Wetteren, waar afgelopen weekeinde een trein met gifstoffen ontplofte, hoeven niet te worden geëvacueerd. De gemeente maakte dinsdagnacht bekend dat er ook na een hevige regenbui geen verhoogde waarden van giftige stoffen zijn gemeten.

Dinsdag aan het begin van de avond stortregende het in de Vlaamse plaats. Hierdoor ontstond de kans dat gifstoffen zich verder zouden verspreiden door het rioleringsstelsel. Uit metingen bleek dinsdagavond dat dit niet is gebeurd.

De gemeente maakte ook bekend dat mensen die zich naar aanleiding van het treinongeval ongerust maken over hun gezondheid, gewoon bij hun huisarts terecht kunnen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft alle huisartsen in de regio op de hoogte gebracht van de te volgen procedures, aldus de gemeente.

Ook heeft het Voedselagentschap gras, groenten, maïs en melk in de omgeving gecontroleerd. Die bleken veilig. Wel werd bij enkele eieren een lichte verhoging vastgesteld op de giftige stof acrylonitrile. Het crisiscentrum en het Voedselagentschap raden bewoners die op minder dan 1000 meter afstand van de plek van het ongeval wonen, af om levensmiddelen uit hun tuinen te eten.

Geen nieuwe evacuatie Wetteren na regen
Geen nieuwe evacuatie Wetteren na regen (Foto: ANP)

Double Fine Humble Bundle van start

De Humble Bundle van Doublefine is van start gegaan en momenteel heb je nog dertien dagen en een aantal uur om een betaling te doen en daarbij drie games te krijgen. Betaal je meer dan krijg je een game of een t-shirt extra.

Het idee is dat mensen zelf kunnen bepalen wat ze betalen en aan wie (Doublefine, goed doel of de websitebeheerders van HumbleBundle). Wil jij één dollar betalen voor de drie games of betaal je twintig dollar voor de drie games. Bekijk hieronder wat momenteel betaald moet worden voor welke games.

Elk bedrag dat je wil:

- Costume Quest
- Psychonauts
- Stacking

Bedrag hoger dan $7,90 (kan variëren)

Bovenstaande drie games + Brütal Legend

Bedrag hoger dan $35 (vast bedrag)

Bovenstaande vier games en je steunt het Kickstarterproject voor Broken Age (voorheen Double Fine Adventure) waar je dus uiteindelijk ook die game voor krijgt.

Bedrag hoger dan $70 (vast bedrag)

Al het bovenstaande en een t-shirt (bezorgkosten wereldwijd al inbegrepen)

Websites Rijksoverheid opnieuw onbereikbaar

Websites van de Rijksoverheid zijn woensdagochtend opnieuw onbereikbaar. De sites kampten dinsdagavond vanaf een uur of half 9 ook al met een grote storing, die 4 uur later was verholpen.

Het ging toen hoogstwaarschijnlijk om een DDoS-aanval, liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Of dat nu ook het geval is, is nog niet bekend. Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid dataverkeer naar servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar worden.

Op de website roept de overheid burgers opnieuw op later terug te keren op de site of voor eventuele vragen te bellen naar Informatie Rijksoverheid via het gratis telefoonnummer 1400.

Scholen betalen eindexamentraining leerlingen

Middelbare scholen huren op grote schaal bureaus in die bijspijkercursussen aanbieden om leerlingen klaar te stomen voor de eindexamens. Op zeker 160 scholen worden leerlingen onder reguliere lesuren voorbereid door deze bureaus, concludeert Trouw woensdag uit een rondgang langs aanbieders.

Het aantal leerlingen dat zich laat bijspijkeren neemt al langer toe, maar dat het scholen zijn die deze trainingen inkopen, is volgens de krant nieuw. Een mogelijke verklaring hiervoor is te vinden in de verscherpte eindexameneisen. Leerlingen mogen voor Nederlands, Engels en wiskunde niet meer dan één onvoldoende halen en niet lager dan een 5.

Tot nu toe waren het vooral ouders en leerlingen die de bijles regelden. De drie grote aanbieders van de trainingen, Lyceo, ThiemeMeulenhoff en Stichting Studiebegeleiding Leiden hadden vorig jaar nog zo'n 22 duizend examenleerlingen, dit jaar zijn dat er meer dan 28 duizend.

Lyceo, de grootste aanbieder, geeft dit jaar op honderd scholen examentrainingen. Er was volgens de krant zo veel animo dat het bedrijf de inschrijvingen stopzette. Ook bij de andere aanbieders is sprake van een stijging. Sommige scholen stellen de trainingen verplicht en nemen de kosten op zich. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een klas een achterstand heeft opgelopen door een zwangerschapsverlof.

Op andere scholen doen alleen leerlingen die onvoldoende staan en leerlingen die zich vrijwillig intekenen mee. "Maar ook dan doet toch gauw zeventig tot tachtig procent van de leerlingen mee", zegt coördinator eindexamentraining Roelie Kruis bij ThiemeMeulenhoff in de krant.

De vereniging van scholen voor het voortgezet onderwijs, de VO-raad, is volgens de krant 'niet blij' met de stijgende belangstelling voor de examentrainingen. De VO-raad vreest dat vooral wordt getraind op het halen van het examen in plaats van het onder de knie krijgen van de stof.

Anouk is 'soms een beetje dwangmatig'

Anouk geeft toe dat ze heel erg van structuur houdt. "Ik ben heel erg van de routines. Dat is logisch als alleenstaande moeder van vier kinderen. Maar bij mij is het soms een beetje dwangmatig", vertelt de zangeres in tijdschrift Viva.

Zo moet Anouk van zichzelf 's avonds alle stekkers uit het stopcontact halen. "Als ik dat niet doe, kan ik helemaal in de war raken. Alle opladers moeten eruit, de stekker van de televisie en zelfs die van de magnetron. Ik kan niet slapen als ik weet dat ergens nog een stekker in een stopcontact zit."

Anouk kan niet leven met het idee dat er brand kan ontstaan. "Dat vind ik heel eng. Ik wil dat alles veilig is. Dan hoef ik in elk geval nooit te denken: had ik die stekker er maar uitgehaald. Ik wil het niet op mijn geweten hebben." Soms kan ze zich inhouden en laat ze de stekkers zitten. "Maar dan lig ik de halve nacht wakker en loop uiteindelijk toch naar beneden."

Ook bekent de zangeres, die volgende week in de halve finale van het Eurovisie Songfestival staat, dat ze veel kracht put uit het geloof. "Sinds een paar jaar lees ik de Bijbel. Dat begon uit nieuwsgierigheid naar het geloof in het algemeen."

Ze wilde weten waarom mensen zich in een geloof verliezen of hun hoop erop vestigen. "De teksten die ik las, grepen me aan. Er zit zo veel waarheid in. Bepaalde stukken hebben me zelfs inzicht en steun gegeven. Bijvoorbeeld psalm 69 tot 71, over beproevingen in het leven."

Grote verzekeraars willen niet aan Blokhypotheek

De verzekeraars Delta Lloyd en Aegon gaan de nieuwe startershypotheek uit het woonakkoord niet op de markt brengen. Zij vinden de zogenoemde Blokhypotheek te ingewikkeld, schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

"We willen als sector terug naar eenvoudige producten. De Blokhypotheek is dat niet", zegt bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd in de krant. Hij wacht een 'fundamentele discussie' af en legt de bal terug bij minister voor Wonen Stef Blok (VVD). Nationale-Nederlanden zegt in de krant zich af te vragen of deze duohypotheek 'inhoudelijk gezien een goede variant is'.

De Blokhypotheek komt voort uit het woonakkoord dat Blok in februari sloot met oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie. Minister Blok wilde met deze hypotheek de huizenmarkt vlot trekken. De stap van Delta Lloyd en Aegon is dan ook een grote tegenslag voor de minister.

Bij de Blokhypotheek sluit een huizenkoper twee leningen af. De ene lening moet binnen dertig jaar volledig worden afgelost, zodat over deze lening de hypotheekrenteaftrek geldig is. De andere lening tot maximaal de helft van de waarde van de woning is aflossingsvrij. Door deze hypotheekvorm lossen woningkopers maar de helft van hun hypotheek af. Hierdoor liggen de maandlasten in het begin lager liggen dan bij een volledige annuïteitenhypotheek. Uiteindelijk blijft wel een restschuld over.

Sinds begin dit jaar is een annuïteitenhypotheek met volledige aflossing in dertig jaar verplicht om aanspraak te mogen maken op de hypotheekrenteaftrek. Op die volledige aflossing is echter kritiek gekomen omdat de woningmarkt hierdoor op slot zou komen te zitten.

De oplossing met de Blokhypotheek kon echter ook meteen op kritiek rekenen. Die zou te ingewikkeld zijn omdat die uit twee leningen bestaat die fiscaal verschillend worden behandeld. Ook liggen de totale kosten voor de consument hoger dan bij een gewone annuïteitenhypotheek.

Geen internet in Syrië

Het lijkt erop dat het internetverkeer in Syrië is platgelegd. Dat hebben enkele grote internetbedrijven woensdag gemeld. Vorig jaar lag het internet in Syrië er ook twee dagen uit.

Volgens Jim Cowie van het Amerikaanse internetbedrijf Renesys gingen de Syrische netwerken dinsdagavond om 20.25 uur abrupt offline. Ook Google meldt dat sinds dinsdagavond zijn diensten in Syrië niet meer bereikbaar zijn.

De Syrische autoriteiten hebben in het verleden vaker het telefoon- en internetverkeer afgesloten om bij grote militaire operaties de communicatielijnen van de opstandelingen te verstoren.

Indie-games in PlayStation Store

Sony heeft bekendgemaakt dat de PlayStation Store deze week in de update een aparte Indie-sectie zal krijgen. Indie-games kunnen ook in de gebruikelijke kanalen van de online winkel gevonden worden maar wil je puur indie-games hebben dan zijn ze voortaan makkelijker te vinden.

Om dit allemaal te vieren is het populaire Retro City Rampage te downloaden met 50% korting. Welke updates er nog meer gepland staan voor de PlayStation Store is nog niet bekendgemaakt.

Bertens en Sijsling spelen in Rosmalen

Kiki Bertens en Igor Sijsling nemen half juni deel aan het grastoernooi in Rosmalen. Dat heeft de organisatie van de Topshelf Open, zoals het toernooi dit jaar door het leven gaat, dinsdag bekendgemaakt. Bertens is de beste Nederlandse tennisster op de wereldranglijst, Sijsling neemt die plek bij de mannen in.

Bij de vrouwen presenteerde de organisatie bovendien de namen van Roberta Vinci, die het toernooi in 2011 won, Dominika Cibulkova., Francesca Schiavone, Kirsten Flipkens, Urszula Radwanska, Carla Suarez Navarro, Mona Barthel en Tsvetana Pironkova. Bij de mannen werden de namen van Jérémy Chardy en Jürgen Melzer toegevoegd aan het deelnemersveld.

Eerder al had de organisatie de komst van titelverdediger David Ferrer, Stanislas Wawrinka, John Isner en Marcos Baghdatis bekendgemaakt. Dinsdag werd duidelijk dat ook Dimitry Tursunov, de winnaar van 2011, zijn opwachting maakt. Xavier Malisse, David Goffin, Benoît Paire en Michaël Llodra doen ook mee in Rosmalen.

Volgende week donderdag worden de eerste wildcards vergeven.

Dimitrov verrast Djokovic in Madrid

Grigor Dimitrov heeft dinsdag gestunt bij het masterstoernooi van Madrid. De Bulgaarse tennisser stuurde Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, in de tweede ronde naar huis: 7-6 (6), 6-7 (8), 6-3. Vorig jaar reikte Djokovic nog tot de kwartfinale in de Spaanse hoofdstad.

In de eerste set had Dimitrov al brutaal een break voorsprong genomen, maar op het laatste moment brak Djokovic terug. Ondanks setpunten voor de Serviër sleepte Dimitrov de eerste set in de tiebreak echter uit het vuur.

In het tweede bedrijf was er opnieuw een tiebreak nodig en nu trok Djokovic, die eerder die set door zijn enkel was gegaan, aan het langste eind. Ook Dimitrov kampte in het tweede bedrijf met fysiek malheur. De kramp die de Bulgaar parten speelde verdween echter weer en aan het begin van de derde set brak hij opnieuw. Op 5-3 kreeg hij op de opslag van Djokovic zijn eerste matchpunt en dat benutte hij direct.

Eerder op de dag maakte Roger Federer succesvol een einde aan een zelfverkozen rustperiode. Met een overtuigende 6-3, 6-3 zege op Radek Stepanek boekte de als tweede geplaatste Zwitser een plaats in de derde ronde.

Ook Andy Murray bereikte de derde ronde. De Schot (3) knokte zich via twee tiebreaks voorbij Florian Mayer uit Duitsland. De 7-6 (11), 7-6 (3) betekende zijn vierhonderdste zege op ATP-niveau.

FOK! wat een weer... Buien.

Goedemorgen! De buien zijn er uiteindelijk wel gekomen, maar ze waren zeer grillig over het land verdeeld. De zwaarste bui trok over het Rivierengebied naar het zuidwesten toe. In het midden ontstond er ook een buienlijn en die trok naar Zuid-Holland. In het oosten en noorden ging het meer om egale regen, terwijl het in het noordwesten vrijwel overal droog bleef. Vervolgens vielen er aan het begin van de avond ook in Limburg enkele stevige buien.

Wat verder opvallend was waren de verschillen in temperatuur. Rond een uur of vier was het in de Achterhoek maar 16 graden, maar op hetzelfde moment was het in Wijk aan Zee ruim 24 graden. Een paar kilometer uit de kust was het overigens maar 10 graden. 

Vandaag passeert er een front van zuidwest naar noordoost over ons land en dit levert voor vrijwel iedereen wel enige tijd regen op. Bij deze regen is er ook kans op onweer en deze kans is het grootst in het noordoosten waar het nog het warmst gaat worden. De temperaturen lopen in eerste instantie nog op naar 20 graden, maar na de passage van het front koelt het steeds verder af. De wind draait naar zuid- tot zuidwest en neemt langs de kust toe tot vrij krachtig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mist en zwanen
KlapMongeaul laat geen gelegenheid voorbij gaan om schitterende foto's te maken. Deze maakte hij tijdens een vroege zonsopkomst en hij zag een groep zwanen boven de grondmist vliegen.

 

 

 

The Grandmaster

Een vorm van ambitie kon de Chinese regisseur Wong Kar-wai niet ontzegd worden toen hij circa tien jaar geleden begon met de planning en productie van deze groots opgezette kungfufilm. In eerste instantie wilde de legendarische filmmaker een biografische film maken over Bruce Lee, maar al snel raakte hij meer gefascineerd door Ip Man, de man die Bruce Lee in zijn beginjaren onder zijn hoede nam. De narratieve stijl van Wong Kar-wai is nooit conventioneel geweest. Wat dat betreft wijkt The Grandmaster niet af van zijn andere films, desondanks is er toch de overheersende gedachte dat Wong bij het monteren wat ongelukkige keuzes heeft gemaakt of heeft moeten maken. Niettemin is The Grandmaster onmiskenbaar een film van de Chinese grootmeester. De sfeervolle belichting, de melancholische toon en het oog voor detail zijn allen typerend voor films waar Wong aan het roer staat. Voor de geduldige kijker is er dan ook genoeg te ontdekken en hoewel The Grandmaster ongetwijfeld behoort tot de mooist uitziende kungfufilms aller tijden, is het niet het meesterwerk wat het in potentie had kunnen zijn.

Liefdesliedjes

Er zijn vele redenen om een liefdesliedje te zingen. Vele redenen om een liefdesliedje te schrijven. Er zijn veel omstandigheden waaronder liefdesliedjes worden geschreven. En ook weer net zo veel gevolgen als liefdesliedjes worden gezongen voor de in het lied bedoelde dame. Je zou dan onderhand verwachten dat een of andere afstuderende psycholoog, dan wel musicoloog hier een proefschrift aan zou besteden. Ik bedoel maar: als ik het recept had, componeerde, speelde en zong ik ze bij bosjes mijn bed in!

Curaçaose broers vast op verdenking moord

De twee mannen die dinsdagmiddag op Curaçao zijn aangehouden omdat ze na de moord op politicus Helmin Wiels een dreigvideo op YouTube zouden hebben geplaatst, worden verdacht van bedreiging en moord met voorbedachte rade. Dat heeft de politie dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. De politie heeft niet bevestigd dat het om de moord op Wiels gaat.

Het gaat om twee broers van 27 en 19 jaar. Ze hebben zichzelf bij de politie gemeld. Maandag hadden ze een video op YouTube gezet waarin ze aankondigen dat de moord op Wiels de eerste van een reeks is en dat er nog een bloedbad zal volgen. De video leidde tot veel commotie op Curaçao. Na de arrestatie heeft de politie twee huiszoekingen gedaan, waarbij onder meer een computer in beslag is genomen.

De 54-jarige Wiels, strijder voor onafhankelijkheid van Curaçao, leidde de grootste partij op het eiland, Pueblo Soberano. Hij werd zondag doodgeschoten op het strand.

Curaçaose broers vast op verdenking moord

Hollywoodlegende Ray Harryhausen overleden

De legendarische stop-motionpionier Ray Harryhausen is gisteren op 92-jarige leeftijd in Londen overleden. Harryhausen was vooral bekend door zijn baanbrekende werk voor films als Jason and the Argonauts (1962) en Clash of the Titans (1980).

Ray Harryhausen was een man die mythische wezens op het witte doek tot leven wist te brengen in een tijd dat nog nooit iemand van CGI had gehoord. Hij was één van de eersten die gebruik maakte van stop-motiontechniek, waarmee hij skelettenlegers liet vechten en vuurspuwende draken en andere monsters in beeld bracht, in tijdloze klassiekers zoals The 7th Voyage of Sinbad (1958), The Three Worlds of Gulliver (1960), The Golden Voyage of Sinbad (1973) en Sinbad and the Eye of the Tiger (1977).

Het werk van Harryhausen was een grote inspiratiebron voor regisseurs zoals George Lucas, Steven Spielberg, Peter Jackson en James Cameron. In 1992 ontving Harryhausen een ere-Oscar voor zijn gehele oeuvre.


Jason and the Argonauts (1962)


Amber Alert voor vermiste broertjes

De politie heeft dinsdagnacht een Amber Alert uitgegeven voor de twee vermiste broertjes uit Zeist. Nog altijd is er geen spoor van de jongens van 9 en 7 jaar oud.

De twee broertjes zijn maandagavond voor het laatst gezien. De vader van de kinderen werd dinsdagochtend dood aangetroffen in een recreatiegebied in de buurt van het Utrechtse Doorn. De broertjes zouden bij hem moeten zijn, maar van hen ontbreekt ieder spoor.

"Vermist sinds 6 mei uit Zeist. Mager, donkerblond, 1m40 en 1m50 Na zelfmoord vader spoorloos. Wie heeft hen gezien in blauwe Hyundai Getz, 08-NT-BV?", zo luidt het opsporingsbericht. De politie verstuurt alleen Amber Alerts als wordt gevreesd dat het leven of de gezondheid van de vermiste kinderen gevaar lopen.

De politie is ook dinsdagnacht nog met man en macht aan het zoeken naar de kinderen. Ze worden volgens de politie bijgestaan door tientallen mariniers.

Máxima op bezoek bij Ban Ki-moon

Koningin Máxima heeft dinsdag in New York gesproken met secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Het was haar eerste internationale bezoek sinds ze vorige week koningin werd.

Máxima en Ban spraken elkaar op het hoofdkantoor van de VN. Ze was er in haar rol als adviseur van de VN. Ze zet zich onder meer in voor het vergroten van toegang tot financiële diensten, het verbeteren van consumentenbescherming en financiële vaardigheden. Waar het gesprek precies over ging, is niet bekend.

Koning Willem-Alexander heeft volgende week zijn eerste werkbezoek als koning. Hij is dan aanwezig bij de heropening van het gerenoveerde kantoor van het ministerie van Defensie.

PvdA verwerpt invallen coffeeshops

Coalitiepartij PvdA in Maastricht vindt het onnodig, ongepast en onverstandig om op te treden tegen coffeeshops. Sinds de Maastrichtse coffeeshops weer wiet aan buitenlanders verkopen, is de openbare orde en veiligheid geen moment in het geding geweest. Dat stelt de PvdA Maastricht dinsdag in een verklaring.

De PvdA heeft daarom dinsdag een pagina op Facebook geopend waarop burgers hun ervaringen met de wietpas kunnen delen.

"Het is onnodig en onverstandig om met veel bombarie op te treden als burgemeester wanneer de veiligheid niet in het geding is", zei een woordvoerder van de PvdA. "De burgemeester zal juist in de komende tijd verbindend moeten optreden in plaats van de confrontatie te zoeken."

Zondag begonnen de shops weer aan buitenlanders te verkopen. Volgens veel burgers is het sindsdien veiliger in de stad en hebben drugsrunners minder klanten, aldus de partij.

Grote woorden over Noord-Korea

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn volledig in staat zich te verdedigen en dulden niet langer dat Noord-Korea met zijn nucleaire provocaties voor internationale crises zorgt. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag na overleg met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Park Geun-hye gezegd.

Het bezoek van Park was haar eerste in haar hoedanigheid van president van Zuid-Korea en stond in het teken van het 60-jarige bondgenootschap van haar land en de VS.

Voorafgaand aan haar bezoek zei Park tegen CBS News er geen moeite mee te hebben zich hard op te stellen jegens Noord-Korea. Als het noorden het zuiden aanvalt 'zullen we het hen betaald zetten'.

Pyongyang is er niet in geslaagd een wig te slaan tussen Washington en Seoul, zei Obama. Het overleg in het Witte Huis is het bewijs dat Noord-Korea 'wederom gefaald heeft'.

Ondertussen haalde Pyongyang uit naar de VS en Zuid-Korea, die deze week in de Gele Zee gezamenlijke legeroefeningen houden. Het Koreaanse Volksleger dreigde met militaire vergelding als Noord-Koreaanse wateren tijdens de oefeningen geschonden worden.

WTO heeft Braziliaanse baas

De Braziliaan Roberto Azevedo zal de komende vier jaar leiding geven aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat hebben bronnen bij de WTO dinsdag gezegd. De officiële bekendmaking vindt woensdag plaats. Een twitterbericht met het nieuws werd door Azevedo geretweet.

In de laatste stemronde versloeg Azevedo de vroegere Mexicaanse minister van handel Herminio Blanco. Azevedo is in diplomatieke kringen een bekende naam. Hij kent de internationale handelsinstituten op zijn duim en streeft consensus na in de organisatie die hij zal leiden, zei Jack Colvin, vicevoorzitter van de Amerikaanse Nationale Buitenlandse Handelsraad.

Minder vuurwapengeweld in de VS

Het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten is sinds 1993, het jaar waarin het hoogste aantal incidenten werd opgetekend, sterk gedaald. Dat blijkt uit twee onderzoeksrapporten die dinsdag zijn gepubliceerd.

Het Bureau voor Juridische Statistiek van de regering sprak van een afname van 39 procent, van 18.253 gevallen in 1993 naar 11.101 in 2011. Het Pew Research Center stelde een vergelijkbare afname vast aan de hand van het aantal met vuurwapens gepleegde moorden per honderdduizend inwoners. Dat lag in 1993 nog op zeven procent, in 2011 was dat 3,6 procent, een afname van 49 procent. Ook het niet-dodelijke geweld nam volgens beide onderzoeksbureaus af en wel met zeventig procent.

De onderzoeksresultaten zijn koren op de molen van de vuurwapenlobby, die alles in het werk heeft gesteld om voorgenomen maatregelen van president Barack Obama om vuurwapengeweld verder terug te dringen te dwarsbomen. Drie weken geleden verwierp de Senaat nog een voorstel om de achtergrond van kopers van een vuurwapen te controleren.

Bloedig islamitisch geweld Nigeria

Een aanval van islamitische opstandelingen op een stadje in het noorden van Nigeria heeft dinsdag aan zeker 42 mensen het leven gekost. Dat hebben de veiligheidsdiensten in Bama gezegd.

Bama, gelegen in de staat Borno, is vaker doelwit van radicale strijders. Deze keer namen de opstandelingen het stadje onder vuur met machinegeweren en luchtdoelgeschut.

Onder de doden zijn 22 agenten, twee militairen, drie kinderen, een vrouw en veertien cipiers van een gevangenis die door de strijders werd bestormd. In de chaos wisten 105 gedetineerden de benen te nemen.

Bieber in Dubai in Lamborghini langs de kant gezet

Justin Bieber is in Dubai door de politie langs de kant gezet omdat hij te hard reed. De politie laat aan verschillende kranten uit Dubai weten dat Bieber is aangesproken en 'een aantal' boetes voor te hard rijden te pakken heeft.

Bieber scheurde met een witte Lamborghini door Dubai toen hij werd gesnapt. Hij zou door meerdere flitspalen op de gevoelige plaat zijn vastgelegd. Het management van de tienerster heeft nog niet gereageerd.

De 19-jarige zanger kwam eind maart ook al in het nieuws omdat hij toen in zijn Ferrari met 160 kilometer per uur door de buurt scheurde. Toen een buurman hem aansprak op zijn rijgedrag zou Bieber de man in zijn gezicht hebben gespuugd. Of hij de agenten in Dubai ook van een onfrisse douche heeft voorzien vermeldt de historie niet.

Samsom verdedigt strafbaarstelling illegaliteit

PvdA-partijleider Diederik Samsom en de achterban van de partij blijven lijnrecht tegenover elkaar staan over de strafbaarstelling van illegaliteit. Dat bleek dinsdagavond in Eindhoven tijdens de eerste van drie ledenbijeenkomsten, ter voorbereiding op een extra politieke ledenraad. Aan het einde van de bijeenkomst leek er bij de achterban iets meer begrip te zijn voor de positie van Samsom.

Samsom liet eerder weten niet van plan te zijn de wens van de partijleden uit te voeren. Hij wil vasthouden aan de afspraken met coalitiepartner VVD, waarin het illegaal in Nederland verblijven strafbaar wordt gesteld. Toch benadrukte hij dat de uitkomst nog niet vastligt. "Maar niemand wil dat de regering valt", aldus Samsom.

Illegaliteit moet volgens Samsom geen misdrijf worden, maar een overtreding. Dat betekent dat het om een lichter vergrijp gaat, waar illegalen een boete voor krijgen. Zij hoeven dan niet voor de rechter te verschijnen.

Het terzijde schuiven van de motie kwam hem eerder al op veel kritiek te staan. Onder meer nummer twee op de lijst Jetta Klijnsma sprak zich stevig uit tegen de opstelling van de partijleider. "Of je laat het congres vallen, of je laat het kabinet vallen", zei zij tijdens een 1-meiviering. Later liet zij weten wel achter het regeerakkoord te staan.

Ook tijdens de drukbezochte bijeenkomst dinsdagavond klonk de nodige kritiek. Zo werd de fractie onder meer verweten mee te doen aan de 'verrechtsing van de politiek'. Samsom bleef echter herhalen dat hij bij zijn standpunt blijft. "Met alle afspraken wordt de situatie van illegalen wel verbeterd", aldus Samsom. "Daarom zijn wij als fractie akkoord gegaan." Een aantal partijleden prees de heldere uitleg van Samsom.

Zondag wordt de politieke ledenraad gehouden. Hier wil Samsom verantwoording afleggen voor de afweging van de PvdA-fractie. De politieke ledenraad kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan de fractie en aan het partijbestuur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.