China wil Nederlandse melkpoederfabrieken

China zou graag zien dat Nederland investeert in melkpoederfabrieken in China. Dat verzoek heeft de Chinese minister van import en export Zhi Shuping gedaan aan minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA). Ploumen is momenteel voor een handelsmissie in het land.

Tijdens het overleg zijn de melkpoedertekorten in Nederland besproken. "Minister Zhi Shuping deelt mijn zorg over de tekorten in Nederland en heeft toegezegd dat er hard gewerkt wordt om een oplossing hiervoor te vinden", aldus Ploumen in een verklaring.

De Chinese bevolking heeft volgens de bewindsman minder vertrouwen in het eigen melkpoeder en is bereid meer te betalen voor de hoge kwaliteit van Nederlands melkpoeder. Ploumen vindt dat goed voor de werkgelegenheid in Nederland, maar volgens haar moet het niet ten koste gaan van lege schappen voor Nederlandse ouders. De minister laat weten de dialoog tussen Nederland en China over het melkpoeder voort te zetten.

Woensdag overlegde staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) met de brancheorganisaties van de supermarkten en levensmiddelenindustrie over de kwestie. Daar werd onder meer besloten dat er een onderzoek komt naar de export van babymelkmoeder naar China door Nederlandse opkopers. Dat onderzoek moet opkopers ontmoedigen.

Door de grote vraag vanuit China zijn schappen in Nederland tegenwoordig geregeld leeg. Bij veel supermarkten en andere winkels waar babymelkpoeder wordt verkocht, mogen klanten per keer slechts een beperkte hoeveelheid melkpoeder kopen.

Eind vorig maand werd bekend dat Chinese investeerders een eigen fabriek voor babymelkpoeder willen neerzetten in Assen. Het poeder moet vervolgens worden geëxporteerd naar China.