Ferguson informeerde Meulensteen pas woensdag

Sir Alex Ferguson stelde zijn technische staf pas woensdagochtend op de hoogte van zijn nakende pensioen, enkele uren voor de officiële bekendmaking. Dat liet zijn Nederlandse assistent René Meulensteen weten. "Hij riep ons vanmorgen bij zich in zijn kantoor en stelde ons op de hoogte van zijn besluit", zei hij woensdagmiddag tegen Sky Sports.

"Er werd ieder jaar gespeculeerd over zijn afscheid, maar Ferguson hield zijn kaarten altijd dicht tegen de borst. Ik denk dat hij de tijd nu rijp achtte om te stoppen. Het is duidelijk dat hij deze beslissing grondig heeft overwogen", aldus Meulensteen, die de 71-jarige Schot bij het behalen van vier landstitels bijstond.

De Nederlander ging in 2001 als jeugdtrainer aan de slag bij Manchester United. Na een kort uitstapje als hoofdtrainer van Brøndby IF keerde hij in 2007 terug bij de Engelse club. Een jaar later werd hij veldtrainer van het eerste elftal. "Hij is fantastisch geweest voor deze club. Ik hoop dat de fans net zo veel steun geven aan wie hem ook mag opvolgen."

Edwin van der Sar zag de beslissing van zijn voormalige manager aankomen, maar moest het wel even verwerken. "Het voelt toch als een shock die ik even moet laten bezinken. Geweldige trainer, opmerkelijk persoon", stelt de oud-doelman, die van 2005 tot en met 2011 de kleuren van Manchester United verdedigde.

"2001-2006, 219 wedstrijden en 150 doelpunten onder de meest succesvolle manager ooit", blikte Ruud van Nistelrooy op Twitter terug op zijn eigen statistieken bij de Red Devils. "Het was een uniek voorrecht." Ook Real Madrid-speler Cristiano Ronaldo had nog een goed woordje over voor Ferguson. "Bedankt voor alles, baas."