Minder vuurwapengeweld in de VS

Het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten is sinds 1993, het jaar waarin het hoogste aantal incidenten werd opgetekend, sterk gedaald. Dat blijkt uit twee onderzoeksrapporten die dinsdag zijn gepubliceerd.

Het Bureau voor Juridische Statistiek van de regering sprak van een afname van 39 procent, van 18.253 gevallen in 1993 naar 11.101 in 2011. Het Pew Research Center stelde een vergelijkbare afname vast aan de hand van het aantal met vuurwapens gepleegde moorden per honderdduizend inwoners. Dat lag in 1993 nog op zeven procent, in 2011 was dat 3,6 procent, een afname van 49 procent. Ook het niet-dodelijke geweld nam volgens beide onderzoeksbureaus af en wel met zeventig procent.

De onderzoeksresultaten zijn koren op de molen van de vuurwapenlobby, die alles in het werk heeft gesteld om voorgenomen maatregelen van president Barack Obama om vuurwapengeweld verder terug te dringen te dwarsbomen. Drie weken geleden verwierp de Senaat nog een voorstel om de achtergrond van kopers van een vuurwapen te controleren.