Asscher verdedigt strafbaar stellen illegaliteit

Het kabinet heeft als taak het regeerakkoord uit te voeren, dus ook de afspraken over het strafbaar stellen van illegaliteit. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag na afloop van de ministerraad.

"Wij hebben als kabinet de taak om het regeerakkoord uit te voeren. Daar hebben we allemaal voor getekend en dat zijn we ook van plan", zei Asscher. Binnen de PvdA wordt momenteel een felle discussie gevoerd over de maatregel. Het congres wil dat die niet wordt uitgevoerd. Zondag is een extra politieke ledenraad over de kwestie.

Coalitiepartij VVD is bereid om te praten over de kwestie, mocht partijleider Diederik Samsom (PvdA) daar behoefte aan hebben, zo werd eerder op de dag duidelijk. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde daarop aan dat zij er met de PvdA uit wil komen. Het land kan niet elke anderhalf jaar verkiezingen hebben, zei ze.

De andere ministers schaarden zich na afloop van de ministerraad echter aan de zijde van Asscher. "Er is gewoon een regeerakkoord en daar hoort dit ook bij. Punt", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Zijn partijgenoot op Economische Zaken Henk Kamp wees erop dat sommige onderdelen van het regeerakkoord moeilijk zijn voor de PvdA, andere voor de VVD. "Het is een evenwichtig geheel geworden waar we nu met zijn allen voor staan."

Dat zei ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Hij wees erop dat de PvdA ook winstpunten heeft geboekt als het gaat om het zorgvuldig omgaan met illegalen. "Het lijkt mij het beste, ook voor de stabiliteit van de regering, om gewoon aan het regeerakkoord vast te houden."

Asscher wees eveneens op de balans uit het regeerakkoord. Hij wilde niet reageren op de opstelling van de VVD. "Ik ben geen achterban in onderhandeling, ik sta hier namens de ministersploeg." Die heeft de 'niet-vrijblijvende opdracht' om het regeerakkoord uit te voeren, aldus de vicepremier.