Koningshuis kostte vorig jaar 7,5 ton meer

Het koningshuis kostte vorig jaar tonnen meer dan was begroot. In totaal werd 40.243.000 euro uitgegeven aan het koninklijk huis, terwijl er voor 39.495.000 euro was begroot. Dat is een overschrijding van 748.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de begroting over het koninklijk huis, dat woensdag is gepubliceerd.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door hogere functionele uitgaven, zoals de instandhouding van het rijtuigenpark en de gebruikskosten van de paleizen. Er waren meer uitgaven, onder meer vanwege de digitalisering van dossiers.

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst bracht meer kosten in rekening. Aan de communicatie en begeleiding van publieke optredens van Beatrix, Willem-Alexander en Máxima werd bijna vier ton meer besteed.

De Oranjes hebben wel minder gevlogen. Het regeringsvliegtuig en de inhuur van andere vliegtuigen staat voor bijna acht ton in de boeken; ruim drie ton minder dan begroot.

Beatrix, Willem-Alexander en Máxima kregen verder vorig jaar in totaal een toelage van 7,2 miljoen euro. Beatrix, toen nog koningin, kreeg een inkomen van 821.000 euro, Willem-Alexander en Máxima kregen beiden 243.000 euro. Van het resterende bedrag wordt het personeel betaald.