Stephen Hawking zegt conferentie in Israël af

Natuurkundige Stephen Hawking gaat in juni toch niet naar een grote conferentie in Israël. Hij heeft zich daarmee de woede op de hals gehaald van de organisatie, die meent dat Hawking de conferentie boycot uit protest tegen de behandeling van Palestijnen door Israël.

De wereldberoemde wetenschapper had eerder toegezegd aanwezig te zullen zijn bij de conferentie, die wordt voorgezeten door de Israëlische president Shimon Peres, maar is van gedachten veranderd. In een verklaring van de Universiteit van Cambridge staat dat Hawking 'om persoonlijke redenen' heeft afgezegd.

Een van de organisatoren van de conferentie noemt de beslissing 'niet te rechtvaardigen'. "De academische boycot tegen Israël is in onze ogen buitensporig en ongepast, zeker voor iemand voor wie de geest van vrijheid aan de basis ligt van zijn persoonlijke en academische missie", aldus Israel Maimon. Hij zei dat voormalige wereldleiders als ex-president van de Verenigde Staten Bill Clinton, ex-president van Rusland Michaïl Gorbatsjov en voormalig premier van Groot-Brittannië Tony Blair wel naar de conferentie komen.

Hawkings beslissing werd verwelkomd door het Britse Comité voor de Universiteiten van Palestina. Deze organisatie pleit voor het verbreken van de academische betrekkingen met Israël. "Het is zijn onafhankelijke beslissing om de boycot te respecteren, gebaseerd op zijn kennis van Palestina en op het unanieme advies dat hij heeft gekregen van zijn eigen academische contacten in Palestina", schreef het comité op zijn website.