SARS-achtig virus opgedoken in Frankrijk

Voor het eerst is er in Frankrijk een nieuwe vorm van het dodelijke SARS-virus opgedoken. De 65-jarige man die het coronavirus heeft opgelopen is in een ziekenhuis opgenomen. De Franse autoriteiten zijn aan het uitzoeken of iemand in contact is geweest met de man en stellen alles in het werk om verspreiding te voorkomen.

Het is onduidelijk hoe en waar de man het virus precies heeft opgelopen. Wereldwijd heeft het coronavirus, dat vorig jaar voor het eerst opdook in het Midden-Oosten, al aan achttien mensen het leven gekost. Het virus kan een acute longontsteking en nierfalen veroorzaken.

De man kwam op 17 april terug in Frankrijk na een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Korte tijd later werd hij ziek en op 23 april werd hij in een ziekenhuis opgenomen. Volgens het ministerie van volksgezondheid is de toestand van de man 'zorgelijk'. Hij ligt momenteel aan de beademing en krijgt bloedtransfusies.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds september 2012 dertig meldingen binnengekregen van mensen die het nieuwe virus hebben opgelopen. Achttien van hen zijn overleden. Tot dusver is het virus opgedoken in Saudi-Arabië, Jordanië, de VAE, Qatar, Groot-Brittannië en Duitsland. De WHO denkt dat het virus al van mens op mens is overgedragen.

De familieleden van de man zijn onderzocht, maar zij zijn niet geïnfecteerd met het virus. De mensen in de groep waarmee hij op reis was worden ook onderzocht, aldus het ministerie.