Geen nieuwe evacuatie Wetteren na regen

De ongeveer 3000 tot 4000 mensen in het centrum van het Belgische Wetteren, waar afgelopen weekeinde een trein met gifstoffen ontplofte, hoeven niet te worden geëvacueerd. De gemeente maakte dinsdagnacht bekend dat er ook na een hevige regenbui geen verhoogde waarden van giftige stoffen zijn gemeten.

Dinsdag aan het begin van de avond stortregende het in de Vlaamse plaats. Hierdoor ontstond de kans dat gifstoffen zich verder zouden verspreiden door het rioleringsstelsel. Uit metingen bleek dinsdagavond dat dit niet is gebeurd.

De gemeente maakte ook bekend dat mensen die zich naar aanleiding van het treinongeval ongerust maken over hun gezondheid, gewoon bij hun huisarts terecht kunnen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft alle huisartsen in de regio op de hoogte gebracht van de te volgen procedures, aldus de gemeente.

Ook heeft het Voedselagentschap gras, groenten, maïs en melk in de omgeving gecontroleerd. Die bleken veilig. Wel werd bij enkele eieren een lichte verhoging vastgesteld op de giftige stof acrylonitrile. Het crisiscentrum en het Voedselagentschap raden bewoners die op minder dan 1000 meter afstand van de plek van het ongeval wonen, af om levensmiddelen uit hun tuinen te eten.

Geen nieuwe evacuatie Wetteren na regen
Geen nieuwe evacuatie Wetteren na regen (Foto: ANP)