Bates Motel: A Boy and His Dog

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 8 en beschrijft details uit het verhaal. Bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

Bates Motel 101

Bates Motel: A Boy and His Dog (S01E08)

Dat Norman niet helemaal normaal is weet iedereen. Zo ook de rijke vriendinnetjes van Bradley die er niks van begrijpen wat zij met die sukkelige stumper van een Norman moet. Helaas voor de huppelkutjes zit Emma net op het toilet een long op te hoesten en overhoort de discussie. Boos stormt ze het hokje uit en zegt de meiden dat Norman en Bradley inderdaad seks hebben gehad. Uiteraard is het nieuws al snel geen geheim meer en laat Bradley Norman woedend weten dat ze niks meer met hem te maken wil hebben.

Norman is uiteraard enorm teleurgesteld en heeft die dag dan ook geen zin meer om op school te blijven. Miss Watson probeert hem nog over te halen om te blijven, maar Norman reageert daar nogal agressief op en vertrekt. Moeder Norma heeft ondertussen haar zinnen gezet op de lege plek in de gemeenteraad en denkt dat sheriff Romero wel een goed woordje voor haar kan doen. Romero hoort haar plannen aan om vervolgens aan haar te melden dat ze geen vrienden zijn, dat er ook geen diepere band is tussen hen en dat ze al helemaal nooit weer bij hem aan moet komen voor politieke gunsten. Veel kans om van dit vurige betoog van de sterke arm der wet te bekomen krijgt Norma niet. De directeur van Norman's school hangt aan de telefoon om haar uit te nodigen voor een gesprek over het vreemde gedrag van haar zoon.

Bates Motel 1081
(foto: A&E)

Miss Watson en de schooldirecteur vertellen Norma uitgebreid over de rare fratsen van haar jongste zoon en geven te kennen dat het wellicht beter is voor Norman om eens een gesprekje te hebben met een psycholoog. Norma geeft aan weinig vertrouwen te hebben in de schoolpsycholoog en wil hem dan naar een zielenknijper van haar eigen keuze brengen. Zo gezegd zo gedaan, maar de eerste sessie van Norman gaat niet helemaal als verwacht. Op elke vraag die aan Norman wordt gesteld, geeft Norma antwoord. Na het gesprek geeft de arts aan dat hij Norman de daaropvolgende keer alleen wil spreken, maar dat lijkt Norma geen goed plan. De arts vraagt Norma of zij er zelf wel eens aan heeft gedacht om therapie te gaan volgen. Norma gedraagt zich als een controlfreak, wat meestal aangeeft dat ze zelf geen controle over haar leven heeft. Norma slaat er weinig acht op. Nadat aan het einde van vorige week Normans trouwe viervoeter Juno was doodgereden, zagen we hoe hij samen met zijn moeder het dode dier naar Emma Decody's vader wilde brengen. Vader Decody houdt zich namelijk bezig met taxidermie, het prepareren of opzetten van dode dieren. Norman toont veel interesse voor het vak en het lijkt vader Decody dan ook geen slecht idee om het vriendje van zijn dochter wat vakkennis bij te brengen. Terwijl hij naar zijn trouwe viervoetige vriend kijkt zegt Norman: "It seems dishonorable to just put her in the ground."

Dan is er natuurlijk ook nog Jake Abernathy, de zonderlinge man uit kamer 9. Norma bespot dat de man haar staat te begluren en dat hij, bij het schoonmaken van zijn kamer, haar niet wil laten vertrekken. Abernathy wil weten wat voor een relatie ze met Zack Shelby had, maar Norma doet net alsof ze gek is. Diezelfde avond achtervolgt ze Abernathy naar de jachthaven van White Pine Bay en ziet dat hij een boot doorzoekt. Hij lijkt duidelijk niet te kunnen vinden wat hij zoekt maar heeft wel in de gaten dat hij achtervolgt wordt en verrast Norma. Abernathy wil weten wat Norma voor hem verborgen houdt, maar Norma houdt zich wijselijk stil. Abernathy zegt dat Shelby en Summers slechts kleinere raderen waren in het seksslavinnenhandel en laat duidelijk merken dat hij bovenaan de ladder staat. Nadat eerder de therapist van Norman haar al liet weten geen controle over haar leven te hebben, weet Norma dat het nu tijd is om zaken op orde te stellen. Zo gooit ze Jake zijn geld in het gezicht en laat hem weten dat hij vijf minuten heeft om op te rotten, anders belt ze de politie. Als Abernathy vervolgens zijn koffer inpakt en vertrekt is Norma weer opgelucht.

Norman's broer Dylan heeft het ondertussen maar druk met zijn baan. Voor een klusje moet hij samen met zijn nieuwe collega Remo een aantal knippers - mensen die wiettoppen gebruiksklaar moeten maken - uit Californië ophalen. Als de twee in een bar een borrel gaan drinken, komt het even tot een kleine knokpartij waarna Remo zijn hart mag luchten. Hij werkt al 23 jaar voor 'het bedrijf' en is er nog nooit in geslaagd om promotie te maken. De twee pikken de acht hippies op, die de wiet moeten knippen. Remo ziet dat er één figuur bij zit met wie hij het voorgaande jaar ook al eens problemen had. Met acht hippies in een busje gaan zitten is natuurlijk vragen om moeilijkheden en het duurt dan ook niet lang voordat die éne hippie lastig begint te worden en de boel loopt op te ruien. Het duurt echter niet al te lang voordat Dylan aan Remo vraagt om aan de kant van de weg te stoppen. De zeikerige hippie en zijn gitaar mogen uitstappen, zijn diensten zijn niet langer gewenst. De andere zeven hippies houden zich opeens wijselijk stil. De zeikerd is weg en Remo heeft opeens weer wat meer respect voor zijn jongere baas.

Later die avond komt Dylan bij Bates Motel aan, met huurders voor zeven kamers. Norma is dolgelukkig en laat Dylan zelfs weten dat ze eten voor hem klaar gaat maken. Dylan accepteert dat natuurlijk maar al te graag en de blije Norma rent naar haar huis om zich om te kleden. Als ze het licht in haar slaapkamer aandoet ligt er een onverwachte verrassing in haar bed. Het rottende lijk van hulpsheriff Zack Shelby.

Bates Motel 1082
(foto: A&E)

Als er één ding opviel aan de achtste aflevering van Bates Motel, dan was het wel het kalme tempo van deze aflevering. Het is duidelijk te merken dat we bijna aan het einde van het eerste seizoen zijn toegekomen en dat er wordt opgebouwd naar een spetterende seizoensfinale. Carlton Cuse is er zeker in geslaagd om veel kijkers, inclusief ondergetekende, bij de poot te nemen in deze imponerende thrillerreeks. Waar we eerder dachten dat Norman's fantasie op hol was geslagen, toen hij met Bradley Cooper tussen de klamme lappen lag, blijkt het verhaal toch op waarheid te berusten. Wat we eveneens niet hadden verwacht, is dat ook Dylan nu een betere band met zijn moeder lijkt te krijgen. Goed, hij noemt haar nog steeds, tot haar grote ergernis, bij haar voornaam, in plaats van mam of moeder, maar heeft wel laten merken dat hij bereid is om voor zijn familie te knokken.

Norman's interesse voor taxidermie is een duidelijke voorbode voor het latere gedrag van de psychopaat met zijn moedercomplex. Op het moment dat Norman aangeeft, dat hij het zonde zou vinden om zijn dode hond in de grond te moeten stoppen, kunnen we het niet laten om ons voor te stellen dat dit dezelfde redenering is, die hij jaren later ook voor zijn moeder zal gaan gebruiken. Norma lijkt er een geduchte vijand bij te hebben in de vorm van Jake Abernathy (Jere Burns), een man die aangeeft aan top van de seksslavinnenhandel te staan en die ook zegt te weten over de relatie van Norma en Zack Shelby. Ondanks dat we hem het motel zagen verlaten weten we nu al, dat we nog niet het laatste van Abernathy hebben gezien en gehoord. Dan is er natuurlijk ook nog sheriff Romero, een man waarvan we nog steeds niet helemaal begrijpen welke rol hij in dit gebeuren speelt.

Bates Motel 1083
(foto: A&E)

Ook bij Norman's lerares Watson hebben we nog steeds het gevoel, dat er iets niet helemaal in de haak is. Ze is namelijk op één of andere manier net iets te bezorgd over Norman's welzijn. Ook Norman's zielenknijper heeft kennelijk in de gaten, dat ook moeder Bates wel wat uurtjes op de sofa kan gebruiken. De enige waar Norma blind op lijkt te kunnen vertrouwen is haar zoon Dylan, die al heeft laten zien dat hij voor zijn familie over lijken gaat. Over lijken gesproken, die waren er wel genoeg in deze aflevering. Zo begon de aflevering met een dode hond, om vervolgens te eindigen bij het rottende lijk van Shelby.

Wat we eigenlijk tot nu toe nog niet besproken hadden, en wat zeker bijdraagt aan de spanning in deze tv-serie, is de ijzersterke score van componist Robert Litton. Let maar eens goed op de vinnige violen in de muziek, als Norma Bates en Abernathy met elkaar in conclaaf zijn. Met nog maar twee afleveringen in dit seizoen voor de boeg, kunnen we nu al bijna niet wachten, om te weten te komen waar Bates Motel ons naar toe zal leiden. Dat er nog genoeg te gebeuren staat mogen we in elk geval aannemen uit het feit, dat er al een tweede seizoen voor de avonturen van onze jonge psycho in wording gepland staat.