Algemene staking in Bangladesh

Redactie

Duizenden agenten zijn woensdag ingezet in de Bengalese hoofdstad Dhaka om te voorkomen dat er geweld uitbreekt bij een algemene staking die is uitgeroepen door oppositiepartijen. De oppositie zegt te hebben opgeroepen tot de staking om zo haar eisen voor het wijzigen van de kieswet in het land kracht bij te zetten. Ook is de oppositie woedend over de dood van 29 betogers bij een demonstratie maandag. Veel Bengalezen zien het protest echter vooral als onderdeel van een machtsspel tussen de Bengalese premier Sheikh Hasina en haar aartsrivaal premier Khaleda Zia in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar.

Al sinds februari is het onrustig in Bangladesh. Een oorlogsmisdadentribunaal veroordeelde Delawar Hossain Sayedee, de leider van de kleine oppositiepartij Jamaat-e-Islami, voor wreedheden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1971. Uit vrees voor arrestaties door het tribunaal, zijn de leiders van Jamaat-e-Islami ondergedoken.

Jamaat-e-Islami is een belangrijke bondgenoot van Zia. De oppositie beschuldigt Hasina ervan het tribunaal te gebruiken om haar tegenstanders te verzwakken. Hasina ontkent dit echter. Bovendien eist de oppositie dat in de kieswet weer een passage wordt opgenomen, waarin staat dat verkiezingen moeten worden gehouden onder een neutrale interim-regering. Deze passage werd twee jaar geleden geschrapt, nadat het Bengalese hooggerechtshof had bepaald dat deze regeling in strijd is met de grondwet.