Wall Street zet zegereeks voort

Wall Street heeft woensdagavond de zegereeks voortgezet, waardoor de S&P 500 de vijfde winst op rij pakte en een nieuwe record neerzette. Ook de Dow Jones sloot op wederom op een nieuw record.

De S&P 500 steeg 0,4 procent naar 1.632,69 punten en de Dow Jones eindigde 0,3 procent hoger op 15.105,12 punten. De Nasdaq sloot 0,5 procent in het groen op 3.413,27 punten.

De cyclische sector basismaterialen en tech-aandelen waren vandaag koplopers. Op de Dow Jones trokken bluechips United Health (+3,3%), Hewlett-Packard (+2,8%) en Alcoa (+2,7%) de kar. McDonalds daalde daarentegen 1,3 procent nadat de fastfoodketen meldde dat de omzet in het door crisis getroffen Europa met 2,4 procent daalde.

Opsteker voor beleggers was dat de Duitse industriële productie in maart onverwacht sterk steeg met 1,2 procent, terwijl gerekend was op een daling. Over het eerste kwartaal groeide de productie hierdoor op kwartaalbasis met 0,2 procent na krimp van 2,6 procent in het vierde kwartaal. De cijfers wijzen erop dat Duitsland afgelopen winter een recessie heeft weten te voorkomen.

Wall Street zit dit jaar in rally modus zonder dat er noemenswaardige correctie heeft plaats gehad. Dit heeft geleid tot zorgen over de kwetsbaarheid van de markt, onder meer omdat margeleningen voor aandelen volgens gegevens van beursbedrijf NYSE Euronext op een recordniveau staan.

Daarnaast blijkt uit macrocijfers dat de Amerikaanse economie niet op stoom kan komen en het herstel nog steeds in een gematigd tempo plaatsvindt. Het zo goed als afgelopen Amerikaanse cijferseizoen is daarentegen wel meevallend verlopen, gemeten naar de bedrijfswinsten.

Beleggers kijken deze week nog uit naar de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen op donderdag en een toespraak van Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke op vrijdagmiddag. Donderdag komen de ministers van Financiën van de G7 bijeen voor overleg in Londen.