Woonwagenkamp Haelen wordt niet verplaatst

Het woonwagenkamp in Haelen wordt niet ontmanteld. Verplaatsing van het kamp kost te veel tijd, is financieel niet verantwoord en in strijd met landelijk beleid. Dat concludeert een commissie die was ingesteld door de gemeente Leudal. In plaats daarvan wil de gemeente de buurman die de politie met molotovcocktails bekogelde om de afbraak van een hek te voorkomen nu uitkopen.

De gemeenteraad besloot in maart dat de familie van de man zo snel mogelijk moest worden gescheiden van de woonwagenbewoners. De ingestelde commissie moest de opties onderzoeken. Omdat verplaatsing niet aan de orde is, is het uitkopen van de molotovgooier de enige overgebleven optie. De gemeente neemt die aanbeveling over.

De man lag naar eigen zeggen al jaren overhoop met de bewoners van het kamp. Hij plaatste een hek om zich te beschermen tegen wat hij beschreef als de terreur van de kampbewoners. In juni draaide hij door toen gemeentewerkers het hek wilden weghalen. Aanwezige agenten werden onder meer bekogeld met plastic flessen met brandende benzine.

Begin april werd de Limburger veroordeeld tot negen maanden cel. Justitie had acht jaar geëist. Beide partijen gingen in beroep. De molotovgooier werd in maart vrijgelaten. De rechtbank liet toen weten dat zijn straf zijn voorarrest niet zou overstijgen.

De gemeente heeft inmiddels een aanbod gedaan voor uitkoop aan het gezin van de man. Voor 1 juni moeten zij laten weten of zij hierop ingaan.